De weergoden zijn dit jaar Songkran, het Thaise nieuwjaar, niet erg gunstig gezind. Als gevolg van de droogte de afgelopen maanden zijn de waterreservoirs slechts voor 54 procent gevuld.

De Provincial Waterworks Authority heeft de feestvierders gewaarschuwd geen water te verspillen, want er moet genoeg water voor huishoudelijk gebruik overblijven tot het begin van het regenseizoen volgende maand.

Het Royal Irrigation Department sluit zich bij die oproep aan. Het gaat geen extra water lozen uit de stuwmeren, wat in andere jaren wel gebeurt. Het grote Bhumibol stuwmeer in de provincie Tak is voor de minder dan de helft gevuld en de twee andere grote, Sirikit (Uttaradit) en Pasak Jolasid (Lop Buri) bevatten niet veel meer water.

De provincie Chiang Mai, tijdens Songkran een populaire bestemming vanwege de vele festiviteiten, heeft de RID gevraagd uit het Mae Ngat stuwmeer dagelijks tot 18 april 1,2 tot 2 miljoen kubieke meter te lozen. Normaal is 1 miljoen kubieke meter water beschikbaar. Of de RID aan het verzoek voldoet, vermeldt het bericht niet. De Chiang Mai universiteit zegt dat het water uit de grachten zonder risico kan worden gebruikt.

Inmiddels zijn donderdag de zogeheten ‘seven dangerous days’ begonnen, een periode waarin het aantal verkeersslachtoffers, voornamelijk als gevolg van dronkenschap, sterk toeneemt. Op de eerste dag kwamen 39 personen in het verkeer om en werden 342 personen gewond. Die verder bijgaand overzicht.

(Bron: Bangkok Post, 13 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Thailand komt water tekort voor Songkran; stuwmeren blijven op slot”

 1. Jacques zegt op

  Misschien gaat er toch iets veranderen in Thailand. Ik zag nu bij Phrae voor het eerst politieposten ingericht en grote waarschuwingsborden waaruit blijkt dat alcohol en die waterlanceerbuizen verboden zijn. Een begin van verbetering?
  Het watergooien door de kinderen langs de kant van de weg is begonnen. Die lol gun ik ze.

 2. peter zegt op

  Jacques, ik sluit me helemaal aan bij jou verhaal, ik vind ik die kinderen die zich amuseren heel leuk, maar ik moet wel toegeven dat ik mij mateloos erger aan die water gooiende dronken toeristen. Deze mensen verkrachten een mooie oude traditie, dit heeft helemaal niets met songkran te make!!!

 3. Peter zegt op

  In ChiangMai bij Pratuh Chang Puack hebben huishoudens nu al geen water meer voor toiletten enz. En het is nog maar net begonnen. Ook is er in de Mae Ping River al iemand verdronken die even water wou pakken maar struikelde en niet meer boven water is gekomen. Fijn feest.

 4. Bert Van Eylen zegt op

  Er is ALTIJD water tekort, vooral in het binnenland. De mensen die dicht bij de kust wonen kennen dat dus niet, ze pompen uit de zee. Terwijl ze miljoenen liters water weggieten en spuiten hangt er toch een nota in de lift, “don’t spill water”! Met er onder, “sluit de kraan tijdens tanden poetsen”.
  Moet er nog zand zijn? Nochtans al dikwijls mee passief genoten. Het kopen van speelgoed pistooltjes laat ik over aan de kinderen.
  Veel plezier. Bert.

  • Henk van't Slot zegt op

   Mensen die dicht bij de kust wonen kennen geen watertekort,die pompen het uit zee?
   Denk je dat er bij ons zeewater uit de kraan komt,beste Bert.
   In Pattaya kan je het goed merken, tijdens Song Kran,staat weinig druk op het water,vooral aan de oostkant hebben ze daar last van.

 5. TH.NL zegt op

  Vorig jaar heb ik Songkran in Chiang Mai meegemaakt en dat zal ook wel de laatste keer zijn. De eerste dag ben ik naar het centrum gegaan en heb het maar over mij heen laten komen. Het was helemaal niet leuk wat de meeste Thaien me wilden laten geloven. Als het nu nog – zoals ooit – bij een beetje water gooien blijft is het leuk maar niets is minder waar. Men gooit heel veel water tegelijk over je heen en vervolgens word je ook nog eens belaagd met waterpistolen waar ze je zo’n beetje mee de ogen uit je hoofd schieten. Tot overmaat van ramp is het ook nog eens het vieze kanaalwater wat men vaak gebruikt. Ook gaat men het water vaak vermengen met ijs en als je pech hebt krijg je de ijsklonten ook nog eens hard naar je lichaam gesmeten. Het is een totaal ontaarde en hysterische gebeurtenis geworden met heel, heel veel dronken Thaien en buitenlanders.
  Mij zien ze niet meer tijdens Songkran buiten als ik er ben.

  • Eddo zegt op

   Nou kom volgend jaar naar Hua-Hin, ik maak het hier al 7 jaar mee en ben nog nooit met kanaalwater bespoten, ook nog nooit meegemaakt dat men ijsklontjes naar je hoofd smijt…..! En als je toch nat bent wat probleem geeft het dat je een heel emmertje over je heen krijgt, ok toegegeven het ijswater is niet altijd even prettig, maar in de warmte vind ik zo n afkoeling niet erg, het koude gevoel is na 5 sec. max. weer verdwenen. De waterpistolen vallen ook wel mee ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat tijdens of na songkran de spoedeisende hulp in de ziekenhuizen overspoeld zijn geworden door mensen met oogletsel veroorzaakt door de waterpistolen.

   Natuurlijk zijn er groepjes jongeren die onder invloed van drank baldadig worden maar ontaarde en hysterische toestanden heb ik nog niet meegemaakt, de Thai houden wat dat betreft elkaar wel in de hand als het dreigt te ontsporen.

   Wat ook zou kunnen doen is songkran op een strategisch veilige plek zoals vanuit een bar of restaurant mee te maken en te aanschouwen dat is ook leuk ik zie veel mensen (vooral farangs) dat doen.

   In ieder geval blijft songkran het leukste (water) feest in Thailand voor mij.

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Voor de liefhebbers (en haters) van Songkran mijn column van 12 april op de FB-pagina van Thailandblog.

  Thailand, 12 april – Jongens en meisjes. We maken er van 13 tot 15 april een gezellig Songkran feestje van. Gord de wapens aan met de Nerf Super Soaker Electro Storm (795 bht), Nerf Super Soaker Scatter Blast (750 bht), Nerf Super Soaker Thunder Storm (995 bht), Nerf Super Soaker Shot Wave (1.095 bht), Nerf Super Soaker Arctic Shock Water Blaster (1.495 bht), Water Gun Backpack (250-269 bht), Mebius Water Gun (269 bht), Avenger/Shark (319 bht), Steady Stream 2 (439 bht), Outlaw (599 bht) en Hydra (699 bht). Met dank aan Toys “R” Us, het bedrijf dat jullie een Happy SongKran Festival wenst.

 7. Cor van Kampen zegt op

  Er is maar een redding voor een geweldig Songkran. Dat het net als vannacht bij ons
  gaat spoelen van de regen, maar dan voor een dag of vijf.
  Waterprobleem op gelost en de Thai hoeven ook niet meer iemand met dat zelfde water lastig te vallen. Blijft over veel drank en dan is het toch nog gezellig.
  Cor van Kampen.

 8. sjaak zegt op

  Ik dacht al dat ik de enige zeurpiet zou zijn. Gisteren was ik even in Hua Hin. Ik kon kletsnat door de shoppingmall lopen en dat met airconditioning. Ja, had ik maar niet moeten gaan. Eigen schuld, dikke bult. Buiten stond de muziek oorverdovend hard aan. Ik was weer snel weg. Ik gun de mensen hun plezier, maar ik houd niet van dit soort uitspattingen. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.
  Mijn vriendin is nu naar de tempel. Ik ben rustig alleen thuis. En dat geniet ik nu.

 9. Bernard Vandenberghe zegt op

  Ik ben gisteren in Khon Kaen met de kinderen van de familie naar het Songkran gebeuren hier in de stad geweest. Eerst met allemaal achteraan in de pick up, 6 kinderen en daarna, op algemene aanvraag, ik zelf ook. En, natuurlijk, een farang is uiteraard het ideale doelwit. Helemaal rond het meer gereden en daarna met zijn allen te voet tot aan de Central Plaza waar wat podiums stonden opgesteld. Ik heb me toch goed geamuseerd. Het hoeft niet alle dagen want bij thuiskomst omstreeks 21.30hr was ik danig vermoeid. De jaren natuurlijk en het gooien met de kleine emmertjes water natuurlijk ook. Je kon hier aan de watertoren water gaan halen voor 10 TB. Proper en ijs hoeft er voor mij helemaal niet in. Wij hebben onze voorzorgen genomen zodat wij, voor de rest van de dolle dagen, geen inkopen meer hoeven te doen. Ik zou zeggen: een klein beetje begrip voor hun dagen van collectieve waanzin, wat voorzorgen nemen en het is zo weer voorbij. Het mekkeren en klagen helpt toch niet dus, what’s the point. Ik heb heel veel glunderende kinderen (en ook volwassenen) gezien: carpe diem, voor we het weten liggen we allemaal onder de groene zoden… of waar het ook mag zijn.

 10. RonnyLadPhrao zegt op

  Ben net terug van Laos – Luang Prabang. Songkran werd er ook uitbundig gevierd maar toch met het nodige respect naar de mensen maw was best gezellig op deze manier. Gisteren dan een tussenstop gemaakt in Nong Khai. Was al iets drukker wat Songkran betreft maar ik heb het wel van op afstand bekeken want ik had geen zin om in een nat pak de bus op te moeten. Nergens een water tekort gezien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website