Vijf recente Covid-19 besmettingen uit buurlanden maken nog eens duidelijk dat het virus door illegale grensoverschrijdingen Thailand binnenkomt. Het Centrum voor Covid-19 Situation Administration (CCSA) zegt dat de vijf besmette personen Thais zijn die het land zijn binnengekomen zonder de grensposten te passeren.

Twee staken donderdag illegaal de grens over naar Sa Kaeo vanuit Cambodja, twee anderen keerden op 28 april terug uit Maleisië en op 2 mei glipte een Thai Tak vanuit Myanmar binnen. Ze zijn allemaal opgenomen in staatsziekenhuizen.
De Thaise autoriteiten arresteerden in de eerste vier maanden van dit jaar 15.378 mensen die illegaal de grens waren overgestoken uit Cambodja, Laos, Maleisië en Myanmar. Meer dan een derde – 6.700 – had de nationaliteit van Myanmar, en nog eens 1.700 waren Thais.

Harde actie tegen illegale gastarbeiders en smokkelaars

Een ander probleem zijn de illegale gastarbeiders en smokkelaars die ook de grens oversteken zonder dat ze medisch gecontroleerd kunnen worden. De autoriteiten willen harde juridische actie tegen deze groepen. Immigratie baas Sompong zei gisteren dat de grenspolitie en soldaten de grensbewaking hebben versterkt, want nieuwe Covid-19 infectieclusters zijn ontdekt bij arbeidsmigranten.

Thiravat Hemachudha, van de Chulalongkorn University, waarschuwt dat de nieuwe en zeer gevaarlijke variant van Covid-19 die in India teistert, Thailand kunnen worden ingebracht door grensoverschrijdingen door illegale migranten.

Thiravat maakt zich zorgen dat de Indiase variant een vierde golf van infecties in Thailand kan veroorzaken, want de landen rond Thailand worden geteisterd door de uitbraak, vooral de grens met Myanmar is een grote zorg.

“In de komende maanden kan de variant die in India wordt aangetroffen, vanuit Myanmar de grens oversteken naar Thailand, want bedrijven werken nog steeds met illegale migranten. Als de grens op deze manier ongecontroleerd wordt gelaten en er geen harde maatregelen worden opgelegd in Bangkok en aangrenzende provincies, zet je dan schrap voor een vierde golf. De huidige derde golf zal in vergelijking daarmee verbleken.”

13 reacties op “Thailand bang voor Covid-19 verspreiding via arbeidsmigranten en illegale grensoverschrijdingen”

 1. Erik zegt op

  Eindelijk worden er eens geen westerse mensen genoemd als bron van ellende.

  Ze komen uit de buurlanden! Maar je kunt moeilijk om de twee meter een soldaat of politieman plaatsen aan de landgrenzen met de buurlanden; die grenzen zijn vaak gelegen in dun bevolkte gebieden of in oorlogsgebied zoals in het diepe zuiden. Het is zo dweilen met de kraan open.

  De landgrens tussen India en Myanmar ligt in onrustig gebied en verkeer kan daar ongehinderd plaatsvinden. Transporten van drugs trekken zich ook niets van grenzen aan. Ik vrees dat de Indiase variant heel snel opduikt in Thailand.

  • Alexander zegt op

   Laat Thailand in vredesnaam in alle rust en redelijkheid zijn groepsimmuniteit op gaan bouwen, verstrek het vaccin aan diegene die ze graag willen en zorg ervoor dat de bevolking weer snel haar normale leven terug krijgt en dat iedereen die vermaledijde mondkapjes in de prullenbak mogen gooien en laat de welbekende thaise glimlach weer in het straatbeeld terugkomen, de non-verbale communicatie brengt zo enorm bij aan het stille geluk.

 2. Kees zegt op

  De Thaise regering moet eens eindelijk goed de koe bij de horens vatten en snel beginnen met vaccineren van de bevolking. Ze hebben het nmm te lang laten aanmodderen. De angst van de bevolking groeit met de dag. Mijn eigen vrouw zit nu al met een mondkapje in de auto, vandaag of morgen ligt ze met dat ding nog in bed. Niet alleen de angst neemt toe, ook de economische teloorgang komt steeds meer in een stroomversnelling. Het sneeuwbaleffect is beangstigend.

  • Jos M zegt op

   Kees, wij hebben toch niet dezelfde vrouw hoop ik??
   Is in de auto wel lekker rustig zo…..

 3. Jacobus zegt op

  Maar gelukkig heeft de Thaise overheid wel adaquate actie ondernomen door de quarantaine tijd voor eenieder, dus ook Europeanen, die de Thaise grens passeert terug te brengen van 7 dagen naar 15 dagen.
  Dat zet zoden aan de dijk.

  • Eric zegt op

   Bizar allemaal. Alle hoop lijkt gvestigd te zijn op de uitrol van de “eigen” vaccins door Siam Bioscience. Natuurlijk hebben ze inmiddels – naast Sinovac – ook wat Pfizer en Sputnik gekocht maar werkelijk veel te laat in actie gekomen. Vergelijk het met de US en de EU: die zijn veeeeeeel sneller uit de (economische en sociale) misère. Hoe vreemd dit ook klinkt: TH heeft te lang te weinig last gehad van dit virus.

   Dit verklaart de trage uitrol van de vaccinaties, naast het feit dat ze op die fabriek in Thailand rekenen.

   Ik hoop echt dat ze vanaf juli vol stoom kunnen gaan (10 miljoen vaccinaties per maand wilden ze las ik ergens… kan me vergissen). Het zal nog een hele logistieke operatie worden om de vaccins over heel Thailand te verspreiden, met inachtnemning van de “doelgroepen” die ze eerst willen prikken. In Nederland zijn er voor 1 september wel uit: Pfizer levert uitstekend en red ons. Astra Zeneca/Oxford valt in alle opzichten tegen. Na julie zal de EU geen enkel vaccin van AZ meer afnemen. Kunnen die mooi naar de Derde Wereld. En Thailand.

   • Rob V. zegt op

    De ThaiEnquirer 11-5: “volgens een hoge bron binnen het ministerie gaat Siam Bioscience het niet lukken in juni ook maar de helft van de geplande vaccins aan te leveren (wegens problemen met opschalen van de productie)” en “zelfs al zouden we 20 miljoen vaccins ontvangen, zou het niet uitmaken want we hebben de capaciteit niet (om zoveel mensen te vaccineren) “.

    De kritiek van o.a. Thaise oppositie partijen rondom de keuze voor Siam Bioscience hoef ik hier vast niet te herhalen.

    https://www.thaienquirer.com/27340/major-hurdles-remain-for-thailands-vaccine-drive/

 4. chris zegt op

  Tja, als die buitenlanders illegaal en zonder medische keuring de grens oversteken om illegaal en tegen hongerlonen te werken dan zegt geen enkele Thai daar wat van.
  Als die buitenlanders allemaal steekpenningen moeten betalen aan Thaise bemiddelaars om illegaal de grens over te steken zegt geen enkele Thai daar wat van.
  Als die buitenlanders grotendeels zonder de vereiste papieren werken omdat de Thaise werkgevers het verdommen dat netjes te regelen (werkvergunning, zieketekostenverzekering, visa) dan zegt geen enkele Thai daar wat van.
  En nu komen ze illegaal de grens over en hebben misschien Covid onder de ledenen, en nu spreekt iedere Thai er schande van.Van die buitenlanders natuurlijk.

  • Erik zegt op

   Ja, Chris, je legt de vinger op de zere plek!

   Vandaag in Khaosod English dat de Indiase variant is geconstateerd in Chiang-Mai bij een Pakistaanse vrouw en haar kind. Het is dus al binnen de grenzen…

   • Ger-Korat zegt op

    Las in de Bangkok Post dat het een Thaise mevrouw was welke met 3 kinderen vanuit Pakistan naar Thailand kwam en na de verplichte quarantaine kwam naar voren welke variant ze had. Door de quarantaine bij aankomst werd het niet verspreid.
    Alles op buitenlanders schuiven is niet goed, de meeste gevallen waarbij men corona aantreft bij degene die via de luchthavens reizen zijn Thais want deze hoeven immers geen coronatest voor vertrek te overleggen, buitenlanders juist wel, en daardoor zul je zelden nog corona bij buitenlandse reizigers naar Thailand aantreffen.

 5. KhunTak zegt op

  Het stoort mij ontzettend hoe mensen hier reageren op de logistieke organisatie mbt tot Thailand.
  Er zijn maar weinig landen in de wereld die het logistiek goed voor elkaar hebben.
  Wereldwijd worden er enorme blunders gemaakt mbt tot vaccins. Ook onze eigen minister Hugo maakt er wat dat betreft een zooitje van.
  Ga het zelf maar eens organiseren dan. De beste stuurlui staan hier aan wal, zo als gewoonlijk.
  Als men denkt er met 2 vaccins vanaf te zijn slaat men de plank volledig mis.
  De opmerking dat AZ zodanig tegenvalt dat de EU na juli geen vaccins meer afneemt van AZ en dat deze tegenvallende vaccins dan maar door de 3de wereld gebruikt kunnen worden raakt kant noch wal.
  Een ieder heeft recht op dezelfde kwaliteit vaccins.
  Makkelijk praten om vanuit de luie stoel in Nederland kritiek te leveren op het beleid en de politiek in Thailand terwijl het in Nederland beter gaat?
  Dacht het niet.

  • jacob zegt op

   Khun Tak, de Thaise regering mag echt de hand in eigen boezem, en achterzak, steken
   Het moedwillens uitstellen van aankopen van vaccins ten bate van de productie bij een Thais bedrijf wat er niet klaar voor was en is, levert een 100 doden per maand op en voordat productie gestart is en werkelijk uitgeleverd gaat worden nog een veelvoud van het aantal met een behoorlijk risico op meer slachtoffer

   Rondom onderschat…

  • Co zegt op

   Thailand heeft nagenoeg geen besmettingen of sterfgevallen gehad en ze hadden dit kunnen versterken door vaccinaties te kopen maar ze hebben veel te lang gewacht. Nu er illegalen de grens oversteken en het corona virus meenemen is Thailand opeens in last. Het loopt zeker niet vlot wereldwijd gezien maar Thailand die loopt toch wel een heeeeel eind achter.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website