In Thailand worden veel honden verhandeld aan buurland Vietnam, waar ze in restaurants terechtkomen voor menselijke consumptie. Hondenvlees is in Noord-Vietnam een delicatesse. Op dit ogenblik bestaat er geen wet in Thailand die deze verwerpelijke praktijken aan banden kan leggen. Het land maakt er echter wel werk van. Dit meldt de Amerikaanse nieuwswebsite CNN.

De hondenhandelaars stoppen soms twintig honden bij elkaar in een kleine kooi om ze te kunnen verkopen in Vietnam. Volgens dierenrechtenactivisten die actief zijn in die regio zijn er ruim 200.000 honden op die manier levend gesmokkeld naar Vietnam. De dieren komen door uitdroging en stress meer dood dan levend aan.

De handel in honden is verboden in Thailand. Toch blijven handelaars hiermee doorgaan omdat ze zeggen dat de wetten te onduidelijk zijn. De voorbije jaren werden er al verschillende illegale hondenhandelaars opgepakt en 1.000 honden in beslag genomen. Handelaren laten het hier niet bij en hebben geprotesteerd tegen deze inbeslagnames van de overheid.

Normaal gezien worden smokkelaars vervolgd voor illegale handel en vervoer van dieren. Doordat die wetten niet duidelijk genoeg zijn en helemaal niet spreken over dierenmishandeling, probeert de overheid nu echter een wet vast te leggen om smokkelaars voor mishandeling te vervolgen.

11 reacties op “Thailand voert actie tegen illegale hondenhandel bestemd voor consumptie”

 1. jan splinter zegt op

  Thaise mensen gaan steeds meer van honden houden .Heb ik wel gezien bij Universiteit dierenkliniek je zien nu veel meer mensen dan z,n 10 jaar geleden

 2. Leo Eggebeen zegt op

  Soms, heel soms heb ik dan toch nog een culturele schok te verwerken.

  Ons tweede hondje, Dam, is eergisteren helaas overreden door een auto.
  Een jonge, fitte hond die even niet opgepast had op de snelweg die langs het huis loopt.

  Toni, de oudere herder kent het klappen van de zweep en steekt altijd heel voorzichtig over.
  Een jonge hond kan hier alleen overleven als hij dat op tijd leert.

  Goed, Dam was dus dood, opslag, want ze hadden zijn kop plat gereden.
  Mijn vraag, waar hebben jullie hem begraven? Antwoord; Oom Tam heeft hem opgegeten!

  Dit was echt even een schok voor mij. Toen ik zei, dast ik dacht dat Thais geen honden aten kreeg ik als antwoord, dat ze geen honden doden om te eten, maar als er toevallig eentje overreden wordt, gaat hij de pan in.
  Tja, anders waren het inderdaad de maden geweest die hem op gepeuzeld hadden……………….

  Still love the Thais.

 3. Rob V. zegt op

  Prima natuurlijk dat men dergelijk dieren leed (mishandeling) aan wil pakken. Anderzijds kun je natuurlijk prima stellen dat je alles zou moeten kunnen eten zolang de natuur/dieren geen al te grote schade is toegebracht, wreedheden etc. En consumptie niet ongezond is. Niets mis met een stukjes vlees van een rund, paard, varken of desnoods een hond als deze een goed leven heeft gehad en op een nette pijnloze manier wordt geslacht. Maarja, hoe schattiger het diertje hoe moeilijker het idee wordt om zoiets op je bord te hebben, je raakt er dan toch aan gehecht…

 4. Joop Goesse zegt op

  “Op dit ogenblik bestaat er geen wet in Thailand die deze verwerpelijke praktijken aan banden kan leggen.” Ik begrijp niet wat er zo verwerpelijk is aan het fokken van honden voor consumptie.

  • peter zegt op

   Joop, verdiep je eerst eens in de materie, want weet Joop en consorten wel hoe die honden aan hun einde komen? Zonder te veel in detail te treden, wil ik er toch iets over schrijven, ik ben een maal oog en vooral oor getuige geweest, de hond word gruwelijk geslagen uren lang, dit schijnt de kwaliteit van het vlees ten goede te komen, en dan wordt het arme dier langzaam gewurgd, smakelijk eten Joop!!!

 5. marcel zegt op

  Bij ons in het dorp in de buurt van chumphae komt regelmatig de honden kar langs,kan je je hond inruilen voor een mand of een emmer. En dit gaat niet stiekem maar gewoon in het openbaar,grote kooi achter op de pickup en daar rijden ze de hele streek mee rond.En dit gaat al jaren zo.Dus zo verboden is het niet en of ze er wat aan doen Hmm is mij een vraag denk het haast niet.

 6. adje zegt op

  Thaise mensen gaan steeds meer van honden houden? Laat me niet lachen. Elke dag moet ik mijn ogen dichtknijpen om het leed van de honden niet te zien. Ik woon in de omgeving van Ban Pong Ratchaburi maar ik heb het ook gezien in Cha am en zoveel andere plaatsen. Zwerfhonden, zwerfhonden en nogmaals zwerfhonden. Open wonden en onder de vlooien. De krijgen goed te eten want de thai zijn wel zo gek om ze eten te geven. Maar daar houd het dan ook mee op. Verzorgen doen ze niet. De enkele Thai die dan een hond heeft waar goed voor gezorgd wordt moet dan wel een reu zijn want men zit er niet op te wachten om puppy’s te krijgen. Ik ben een grote dierenvriend en houd er ook niet van om dieren te doden maar vaak denk ik overheid doe er eens iets aan.Haal de zwerfhonden van straat en als het niet anders kan laat ze op een humanitaire manier inslapen. ik ben er geen voorstander van maar een andere oplossing zie ik niet. Opvangtehuizen? Voor 100 duizenden zwerfhonden? Wie gaat dat betalen? De overheid? Die geeft het geld liever uit aan andere prestigieuze projecten waar niemand iets aan heeft.

 7. Franky R. zegt op

  Quote…”In Thailand worden veel honden verhandeld aan buurland Vietnam, waar ze in restaurants terechtkomen voor menselijke consumptie. Hondenvlees is in Noord-Vietnam een delicatesse. Op dit ogenblik bestaat er geen wet in Thailand die deze verwerpelijke praktijken aan banden kan leggen.”

  Ik wil geen discussie op gang brengen, maar dit lees ik als ‘het eten van hondenvlees is verwerpelijk’…

  In Nederland eten we toch ook runderen, terwijl de gemiddelde Indiër daar over zijn nek van gaat?

  Natuurlijk kan de Thaise overheid niet met een wet komen, indien de honden in Vietnam gruwelijk aan hun eind komen. Echter heb ik een unheimisch ‘westers richtingsgevoel’ bij dit artikel!

  Het artikel rept van handel in honden IN Thailand, dus impliceert dat dat buitenlandse handel wel mag?

  This Is Thailand!

  • Neushoorn zegt op

   Het gaat niet zo zeer om welke dieren ze eten, maar vooral hoe ze worden behandeld of aan hun einde komen. Met geen pen te beschrijven. Vooral in China een ongekende gruwel:
   http://www.youtube.com/watch?v=SL0u7o8EJds

   en

   http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/1655900/2013/06/21/Chinezen-vieren-zonnewende-met-stoofpot-van-10-000-honden.dhtml

   Pure waanzin. Dat noemen ze dan nog een feest.

 8. e.l.wout zegt op

  Het enige middel om deze lieden veroordeeld te krijgen is op basis van “ondierlijk transport”. Joop wil ik nog zeggen dat de hond een speciale plaats inneemt in de geschiedenis van de mens, onvergelijkbaar met andere dieren.

 9. flipje zegt op

  Ik heb dezelfde ervaring met zwerfhonden. Massa’s. En sommige erg gevaarlijk. De thaise overheid zou er goed aan doen om ze op een humanitaire wijze te laten inslapen. Het eten van een hond vind ik verwerpelijk. In Isan gebeurt dit ook. In de dorpjes. Officieel mag het niet maar menigeen heeft er geen boodschap aan. Vandaar mijn aversie tegen isan.

  Het eten van een hond vind ik verwerpelijk. De hond staat mijns inziens op een hogere rangorde dan een rund. Voor veel mensen is de hond een kameraad. En die eet je niet op. Ik respecteer tradities. Deze traditie (het ten van honden in china,laos en vietnam) absoluut niet. Want dan zeg ik misschien zijn er ook nog culturen waar kannibalisme een traditie is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website