1 januari 2013

De krantenjongen, die elke dag omstreeks 5 uur twee kranten bezorgt in het hotel waar ik verblijf, liet vanochtend verstek gaan. Hij zal wel met een kater in bed liggen. Dus geen Thai Rath, de Telegraaf van Thailand, en geen Bangkok Post. Maar niet getreurd. Met de metro naar Sukhumvit gegaan en de krant bij Asia Books gekocht, een adresje dat me in het verleden ook nooit in de steek liet, alhoewel de boekhandel niet altijd stipt om het beloofde tijdstip van 9 uur opengaat.

Verder is de keuken van het hotel twee dagen gesloten, maar ik logeer dan ook niet in een toeristenhotel; in het hotel worden de meeste kamers voor langere tijd verhuurd. Dus geen gebakken eitje, maar wel een ontbijt, want ik had mijn voorzorgsmaatregelen genomen.

– Na vier van de ‘seven dangerous days’ bedraagt het aantal verkeersdoden 202 en het aantal gewonden 1.898 bij 1.827 ongelukken. Op zondag, de vierde dag, verongelukten 55 personen dodelijk.

De provincie Chiang Mai gaat nog steeds aan kop met 89 ongelukken en 91 gewonden; Nakhon Pathom telt met 11 het hoogst aantal doden. De provincie Trat heeft als enige geen ongelukken gemeld.

Vorig jaar kwamen in de zeven gevaarlijke dagen 335 personen om het leven bij 3.093 ongelukken.

– Grote drukte overal. In de provincie Nan moesten bij de ingang van nationale parken veel mensen in hun auto overnachten, want alle 3.000 kamers op verschillende toeristische bestemmingen waren bezet. In Muang overnachtten tal van mensen in tentjes. Tot begin volgende maand zijn alle accommodaties volgeboekt.

Voor de ingang van nationaal park Khao Yai in Muang (Prachin Buri) stond een file van 1 kilometer. Meer dan zesduizend personen hadden gisteren hun tentje in het park opgezet. De toeristen zijn gewaarschuwd dat ze geen vuurwerk mochten afsteken, maar of ze zich daaraan hebben gehouden vermeldt het bericht niet.

In Bangkok trokken 200.000 personen naar Sanam Luang om de uit Sri Lanka ingevlogen relikwieën met het haar van de Boeddha te vereren.

Het aantal toeristen dat dit jaar het Noordoosten als bestemming heeft gekozen, is 6 procent meer dan vorig jaar, meldt de Tourism Authority of Thailand. In Khon Kaen werden gisteravond 300.000 reizigers voor de Countdown verwacht.

Hoeveel personen de Countdown voor CentralWorld in Bangkok meemaakten, schrijft de krant niet, maar afgaand op de tv-beelden moeten het er vele tienduizenden zijn geweest. Nadat van 10 tot 1 was geteld, werden vanaf het podium mascottes van sponsor AIS het publiek ingegooid. Te zien aan de vele uitgestoken armen waren de beestjes [?] erg in trek.

– Automobilisten in Bangkok moeten de komende 5 jaar met nog meer verkeersellende rekening houden dan ze al gewend zijn. Niet alleen is het aantal auto’s sterk gestegen maar dit jaar begint ook de aanleg van 4 metrolijnen. De invloed van de regeling waarbij kopers van een eerste auto de betaalde belasting terugkrijgen, is al sinds eind vorig jaar merkbaar. Dit zegt het Jor Sor 100 FM radiostation dat de fileberichten uitzendt.

De metrolijnen die aangelegd gaan worden, zijn:

1 Red Line (7,9 km) van Bang Sue naar Phaya Thai, start in januari.
2 Red Line (14 km) van Taling Chan en Salaya in het westen van Bangkok, april. [Maar waar naartoe?]
3 Dark Green Line (7 km) van Saphan Mai (Bangkok noord) naar Ku Kot (Pathum Thani), september.
4 Dark Green Line (11,4 km) van Saphan Mai naar Mor Chit, september.

De metrolijn Bang Sue-Rangsit (26,3 km) moet nog aanbesteed worden. Vermoedelijk begint de aanleg volgend jaar.

In aanleg zijn momenteel secties van de Blue Line (Bang Sue-Ta Phra-Bang Kae), Purple Line (Bang Sue-Bang Yai), de Dark Green Line (Wong Wian Yai-Bang Wa) en het tracé Bearing-Samut Prakan. Deze vier projecten komen in het jaar 2017 klaar.

In totaal krijgt Bangkok en omgeving er tien nieuwe routes bij, inclusief het tracé Bang Sue-Taling Chan, dat klaar is en thans getest wordt.

De regeling waarbij kopers van een eerste auto de betaalde belasting terugkrijgen, is op 31 december geëindigd. Op 29 december waren 1.194.000 aanvragen gedaan. Als volgende maatregel overweegt de regering om automobilisten in de binnenstad van Bangkok een bedrag in rekening te brengen, maar minister Chadchat Sittipunt (Transport) noemt het slechts als ‘mogelijkheid’.

– De vele gewelddadige incidenten in gevangenissen zijn te wijten aan een tekort aan gevangenbewaarders, aldus het Corrections Department. ‘Het tekort is ons grootste probleem. Het is moeilijk om gevangenen met zo weinig bewaarders in toom te houden’, zegt Suchart Wonganantchai, hoofd van het Corrections Department.

Zondag gijzelden drie gevangenen een bewaker in de extra beveiligde gevangenis Khao Bin, nadat hij geprobeerd had hen tegen te houden toen ze wilden ontsnappen. Eén gevangene gaf zich over, de andere twee staken de bewaarder dood waarna ze door de politie werden doodgeschoten.

Thailand telt 240.000 gevangenen; de verhouding bewaarder-gevangene is 1:3.000. Volgens Suchart bedraagt de verhouding in sommige andere landen 1 bewaarder op 1,4 gevangene. [Bangkok Post kan weer eens niet rekenen, want dan zouden er 80 bewaarders in het hele land werkzaam zijn.]

De gedode bewaarder werkte 10 jaar in de Khao Bin gevangenis en daarvoor in de gevangenis van Nonthaburi. Hij laat een vrouw en een zoon van 10 jaar achter. De Corrections Department overweegt de vrouw, die geen werk heeft, in dienst te nemen. De familie krijgt financiële steun en de jongen krijgt een beurs voor alle onderwijsuitgaven tot aan de bachelor’s graad.

– Drie vissers uit Pattani en een 11-jarige jongen zijn in de Golf van Thailand gered nadat hun boten waren omgeslagen. Toen ze door andere vissers werden gered, hadden ze 5 uur in het water gelegen.

De mannen en de jongen waren zondagavond vanuit Panare in twee boten uitgevaren om op garnalen te vissen. Een waarschuwing van het Southern Meteorology Centre sloegen ze in de wind. Een van de overlevenden gaf als verklaring: ‘Ik moet toch mijn brood verdienen.’ De meeste eigenaren van zo’n 2.000 trawlers in Pattani hadden het advies wel opgevolgd en waren in de Pattani rivier voor anker gegaan.

In Hua Hin kregen toeristen het advies tijdens de nieuwsjaarsvakantie niet de zee in te gaan vanwege de hoge golven. Golven van zo’n 3 meter hoogte komen er voor. De Meteorological Department verwacht dat de zee nog wel enkele dagen ruw blijft vanwege de harde wind boven de Golf van Thailand. Bij Koh Samui worden zelfs golven van 4 meter verwacht. Tot op zijn minst morgen dienen kleine vissersboten niet uit te varen.

Storm en zware regenbuien hebben de afgelopen 3 dagen in de provincie Phatthalung voor overstromingen gezorgd. In zes districten worstelen 3.500 personen tegen het water. De toeristische attracties in Trang zijn gesloten, zoals de grot Tham Le Khaokop. In de provincie Narathiwat kampen 13 districten met overstromingen, waardoor 52.000 personen gedupeerd zijn.

– De namen van agenten en soldaten die tussen 2004 en 2009 in het Zuiden zijn omgekomen, zijn in het National Memorial in Don Muang (Bangkok) toegevoegd aan de namen van de soldaten die onder andere in de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Het totaal soldaten dat er geëerd wordt, bedraagt nu 7.654. Voor 380 namen van de agenten en soldaten die in 2010 het leven lieten, moet nog ruimte gemaakt worden. Het Memorial is in 1988 door het koninklijk paar ingewijd.

– Taxichauffeurs pleiten voor een fonds, waaruit chauffeurs worden gecompenseerd die het slachtoffer zijn van geweld door passagiers. Surasee Wattanapong, een 42-jarige taxichauffeur en voormalig lid van de vakbond van het openbaarvervoerbedrijf in Bangkok, zegt dit naar aanleiding van de ernstige mishandeling dinsdag van een vrouwelijke taxichauffeur door drie passagiers. Ze staken haar in haar nek en reden daarna met haar eigen taxi over haar heen. Inmiddels zijn twee verdachten aangehouden, naar de derde wordt nog gezocht.

Surasee wijst erop dat taxichauffeurs passagiers niet mogen weigeren op straffe van een boete van 1.000 baht. ‘Die regel brengt de veiligheid van chauffeurs in gevaar’, zegt hij. Een andere chauffeur pleit ervoor de regel af te schaffen en een 27-jarige chauffeur zegt dat hij na 10 uur ’s avonds niet durft te rijden. Hij pleit voor camera’s in elke taxi. Vorig jaar zijn drie taxichauffeurs in Bangkok vermoord.

– Drie mannen hebben gisteren met een pickup truck in Pathum Thani een ATM (geldautomaat) van de Siam Commercial Bank van de muur getrokken. Maar daar bleef het bij, want ze vluchtten toen een auto passeerde. De mannen hadden zwarte verf over de bewakingscamera gespoten, maar ze misten een stukje van de lens, zodat de politie toch beelden van de overval heeft. Er bleek geen cent te ontbreken in de zwaar beschadigde ATM.

Politiek nieuws

– De Senaat verzet zich tegen elk plan om de grondwet in zijn geheel te herschrijven, zegt senaatsvoorzitter Nikhom Wairatchapanich. Dat zou namelijk een nieuwe ronde van politieke conflicten kunnen ontketenen, vreest hij.

Mocht het parlement doorgaan met de in juli door het Constitutionele Hof stilgelegde behandeling van het voorstel om artikel 291 van de grondwet te wijzigen, dan zullen tegenstanders niet schromen naar het Hof te stappen. Volgens hen is het voorstel in strijd met artikel 68 van de grondwet, omdat het een mogelijke bedreiging van de constitutionele monarchie vormt.

Regeringspartij Pheu Thai wilde aanvankelijk artikel 291 wijzigen, zodat een burgerassemblee kan worden gevormd die de grondwet van 2007 gaat herzien, maar inmiddels is de partij daarover verdeeld. Sommigen pleiten ervoor het advies van het Constitutionele Hof uit juli te volgen om een referendum te houden.

Volgens Nikhom zou een referendum kunnen helpen de kwestie op te lossen. In het referendum wordt de bevolking gevraagd of ze wijziging van de grondwet gewenst acht. Nikhom steunt ook een voorstel om het parlement de grondwet artikelgewijs te laten herzien. Het parlement zou zich dan kunnen beperken tot enkele conflictueuze artikelen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 1 januari 2013”

  1. phangan zegt op

    Helaas is er tijdens de Count down party in Haad Rin Op koh Phangan een britse tourist doodgeschoten. Hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, 2 rivaliserende bende’s kregen ruzie en 1 vd bendeleden begon te schieten en de brit werd in zijn bovenlichaam geraakt.

    hier het verhaal uit bangkokpost: http://bangkokpost.com/breakingnews/328760/british-tourist-killed-at-phangan-bar


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website