Sinds gisteren mogen rouwende Thai voor het eerst sinds het overlijden van koning Bhumibol het Grand Palace in Bangkok binnen om daar langs de kist met het gebalsemde lichaam van de vorst te lopen. Sommige mensen hebben de nacht in een nabijgelegen park doorgebracht, om er zeker van te zijn dat ze zaterdag niet te laat zouden komen omdat er maar 10.000 mensen per dag worden toegelaten.

Drie uur eerder dan aangekondigd ging het paleis gisteren open om de wachtende bezoekers toe te laten. Per keer worden 70 bezoekers toegelaten tot de Dusit Maha Prasat Throne Hall. De opkomst gisteren werd geschat op 20.000 rouwenden, van wie velen de nacht hadden doorgebracht op Sanam Luang.

Het Royal Household Bureau onderzoekt of de openingstijden verruimd kunnen worden. Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat niemand zich hoeft te haasten, want de troonhal blijft een lange periode open. Tot wanneer is nog tot nu toe onbekend.

De officiële rouwperiode in Thailand duurt nog twee weken. Daarna zou het normale leven weer zijn gang moeten nemen, maar de verwachting is dat veel Thai dan nog niet over hun verdriet heen zijn. Dat wordt versterkt door het feit dat de crematie van Bhumibol pas volgend jaar is.

De Adjunct-gouverneur van Bangkok, Amnuay, waarschuwde gisteren de wachtenden voor het paleis om zich correct te gedragen. Hij stoort zich aan het feit dat sommige mensen niet passend gekleed zijn. Daarnaast nemen ze selfies met het Grand Palace als achtergrond en plaatsen die op de social media. Dat past volgens hem niet bij een sombere gebeurtenis waarbij mensen de koning hun laatste eer willen bewijzen.

Eerbetoon in het buitenland

De Verenigde Naties hebben tijdens een buitengewone vergadering enkele minuten stilte in acht genomen voor koning Bhumibol. Secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de koning een visionair en humanitair persoon die zorgde voor stabiliteit in tijden van politieke onrust en spanningen.

Hij prees zijn inzet voor duurzame ontwikkeling en vestigde de aandacht op de toekenning van de eerste UN Human Development Lifetime Achievement onderscheiding in 2006 aan de koning.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN zei dat de koning nog steeds herinnerd wordt in zijn geboorteplaats Cambridge in Massachusetts. Daar is een plein naar hem vernoemd. Voorzitter Thomson van de Algemene Vergadering zei dat de koning in de hele wereld wordt geëerd vanwege zijn gratie, waardigheid en nederigheid. De Thaise ambassadeur bij de VN sloot de bijeenkomst af.

Kroonprins Vajiralongkorn

Een ander opmerkelijk bericht in de westerse media is dat de 64-jarige kroonprins Vajiralongkorn gisteren naar het buitenland is vertrokken “om persoonlijke zaken te regelen” en hij pas volgende maand weer terug keert naar Thailand.

Bronnen: Bangkok Post en de NOS

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website