Het ministerie van Volksgezondheid gaat onderzoeken of ook buiten de vakantieperiodes verkeersdeelnemers op alcoholgebruik kunnen worden getest. Dit na aanleiding van de gunstige resultaten die tijdens de afgelopen nieuwjaarsvakantie zijn geboekt. Daardoor is het aantal verkeersongelukken en slachtoffers teruggebracht.

Rijden onder invloed is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen op de Thaise wegen. Tijdens de ‘seven dangerous days’ werd 43,7 procent van de ongelukken veroorzaakt door alcoholgebruik en 25,2 procent door snelheidsovertreding.

Echter controles buiten het vakantieseizoen zijn niet op korte termijn te verwachten. Het grootste probleem is het budget en de controle of het daadwerkelijk gebeurt, zo laat een woordvoerder van Volksgezondheid weten.

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Testen verkeersdeelnemers op alcoholgebruik voorlopig alleen tijdens vakanties”

 1. Leo Th. zegt op

  Dat controle op controle van alcohol in het verkeer een struikelblok vormt kan ik niet plaatsen. Evenmin een gebrek aan budget, de noodzaak om hier structureel geld beschikbaar voor te stellen lijkt mij evident. Bovendien, bij meer controles vallen er blijkbaar minder slachtoffers én is er minder materiële schade wat juist geld oplevert. Overigens, ik heb in Pattaya en Bangkok met enige regelmaat wel alcohol controles plaats zien vinden buiten het vakantieseizoen en ook controles op gebruik en bezit van Yaba bij weggebruikers op wegen in Thailand buiten deze steden. Dat zal de woordvoerder van Volksgezondheid toch ook wel weten?

 2. Daniel VL zegt op

  Als ik de lijn doortrek reedt 43% dronken want de controles gebeuren naar ik mag aannemen willekeurig en niet enkel na een ongeval.
  Controle kost geld maar een mensenleven sparen is meer waard. Oplossing de boetes hoger maken zodanig dat de kosten gedekt worden.
  Buiten de vakantie mag er volop gedronken worden er is toch geen geld en dan weet men nog niet eens of de controles wel gebeuren. Is er dan niemand die hier toezicht op houd? In België moet moet elke test negatief of positief genoteerd worden.

  • Fransamsterdam zegt op

   Nee, natuurlijk zijn de cijfers bij ongevallen niet representatief voor alle bestuurders. Als dat zo zou zijn dan zou het voor de veiligheid niet uitmaken of je nuchter of lavenloos achter het stuur zit. U kunt de lijn dus niet doortrekken en u mag ook niet aannemen wat u aanneemt.

 3. Pieter zegt op

  Heerlijk toch, die Thaise logica, buiten het vakantie seizoen wordt er niet dronken achter het stuur gereden.
  Ook na de bekeuring, na het aanhouden van rijden zonder helm, kun je gewoon je weg vervolgen.

 4. Jacques zegt op

  Dit is echt een land waarbij o.a., een alcoholslot in een auto verplicht moet worden. De motorbike vereist een weer andere aanpak. Veel mensen zien er geen gevaar in om dronken (in kennelijk beschonken toestand) te rijden. Ze doen dit al sinds mensenheugenis en het is een soort cultuur gewoonte die niet snel afgeleerd zal worden. Hogere boetes zullen niet leiden tot minder dronken rijders. Vele hebben toch geen geld om die boetes te betalen. Zeker als ze hun laatste beetje geld aan Bacchus hebben geofferd.
  Maar zoals anderen al aanhalen, er zal op dit fenomeen niet beknibbeld moeten worden. Het beleid moet worden aangescherpt en controles zullen blijvend moeten worden uitgevoerd in het verkeer op alle soorten van drugsinnamen.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Wat een negativiteit weer.
  Als ik het objectief lees concludeert men uit de controles tijdens de zeven gevaarlijke dagen dat die enige zin gehad hebben, en is er in ieder geval de wil om die controles uit te breiden, alleen moeten er eerst fondsen worden verworven en dient er een duidelijk protocol te worden opgesteld ter verantwoording van de beschikbaar gestelde gelden.
  Daar is toch niks mis mee?

  • chris zegt op

   De conclusie dat de controles zin hebben gehad is helemaal op niks gebaseerd. De afgelopen jaren werden er ook controles uitgevoerd en toen waren de resultaten echt anders.
   De conclusie zou wellicht getrokken kunnen worden als men zou vertellen HOEVEEL controles zijn uitgevoerd van zeg 2007 tot 2017, en HOEVEEL bestuurders in overtreding waren. Ik durf wel een wedje te wagen dat er geen duidelijke daling te zien is van het aantal overtreders.
   Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat er in deze 7 dagen minder mensen op de weg waren? Is men wel gestart met meten op de juiste dag? (Bij mij op kantoor waren veel Isaners al op 27 december onderweg; het meten begon op 28).
   Wat betreft budget is het natuurlijk een kwestie van prioriteiten. Uit alles is mij duidelijk dat de regering geen serieuze bedoelingen heeft om het alcoholprobleem op de weg op te lossen.

 6. Joost Buriram zegt op

  Hier in Buriram-stad neem je echt wel een risico als je met alcohol op een motorbike of auto bestuurd, er wordt, vooral in het weekend, ’s avonds zeer regelmatig op alcoholgebruik gecontroleerd en de boetes zijn, ook voor een westerling, niet mals, ze beginnen met een nachtje cel en 5000 baht.

 7. Tom bang zegt op

  Snap het niet helemaal hoor maar ik kom ieder dag wel ergens langs een kruispunt waar een stuk of 5/8 mannen zich schuilhouden in een hokje en 1 daarvan bediend denk ik de verkeerslichten ( heeft hij geen opleiding voor gehad ) en de andere komen zo nu en dan eens buiten om een auto of scooter aan de kant te laten stoppen voor controle.
  Er kan veel meer gecontroleerd worden door die groep. Voor het stoplicht word een scooter ertussenuit gehaald waarvan beide opzittenden géén helm dragen !!!! Waarom niet al die anderen waar of de bestuurder of de passagiers géén helm dragen c.q met meer als 2 personen op de scooter zitten.
  Ik denk dat de agenten geen opdracht hebben om dit te doen ze zijn er om het verkeer te regelen ( zwaaien dat je door moet rijden als je tussen 5000 ander auto’s staat die ook niet verder kunnen). Waarschijnlijk hebben mensen die de leiding hebben en aan moeten sturen andere zaken aan hun hoofd of zitten met hun horloge te spelen.

 8. jos zegt op

  Zolang er geen echt streng beleid komt word het dweilen met de kraan open. Bij streng bedoel ik de verkeersregelementen toepassen ook, niet alleen op alcohol controle, maar ook op overdreven snelheid, helmplicht ook moterbike taxi klant! (bij deze sluit politie vaak de ogen zie ik dagelijks), niet stoppen rode lichten, zebrapaden (autos en moerbikes die niet stoppen) , auto die niet stoppen waneer ze van hotels en parkings rijden, gisteren nog meegemaakt, diene thai reed dan nog met donker ruiten, waarschijnlijk was hij aan het slapen!Was er niet met gediend dat ik iets zij, ja het land van de glimlach…

 9. henk zegt op

  “gunstige resultaten”.
  Ik kan mij ook nog het verhaal herinneren van een 19 jarige bestuurder die eerst positief getest werd en na aandringen in het ziekenhuis negatief werd getest. De politie scheen een potje te maken van alle monsters en niet meer weten welk potje op welk dekseltje pastte.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website