In een artikel op de opiniepagina van Bangkok Post laat voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij (Democraten) weinig heel van een opiniestuk van Jonathan Tepperman in New York Times.Tepperman stelt daarin Thailand ten voorbeeld aan Egypte. Korn constateert evenwel een groot aantal fouten, wat hem doet verzuchten of hij de opinies van Tepperman nog wel serieus kan nemen.

Ik licht er één aspect uit, dat betrekking heeft op de economie. Tepperman beweert dat Thailand ‘has gone from a virtual wreck to a booming, stable success story in two years’. Wat zijn de feiten?

 • Thailand bevindt zich na twee maanden negatieve economische groei in een technische recessie.
 • Toen de regering Yingluck het roer overnam van de Democraten bedroeg de staatsschuld 41 procent van het bruto binnenlands product. Nu is dat 45 procent en de schuld blijft stijgen.
 • Thailand had een record aan buitenlandse reserves en de aandelenmarkt maakte een sterke groei door.
 • De gemiddelde huishoudschuld bedroeg 55 procent van het bruto binnenlands product tegen 80 procent nu.
 • Tijdens de regering Abhisit was Thailand een van de snelst zich herstellende economieën na de economische crisis van 2008-2009.
 • Nadat Yingluck aan de macht was gekomen, tuimelde de groei van het bbp naar 1 procent, hetgeen Korn toeschrijft aan het complete mismanagement van de overstromingen.

Korn vindt Teppermans verwijzing naar de ‘bold economic stimulus and reform campaign… giving all Thais a slice’ van Yingluck bijna komisch.

De regering Yingluck weigert een grond- en onroerendgoedbelasting in te voeren; ze ziet af van een pensioenfonds voor informele werkers en ze heeft voorstellen voor landhervormingen uitgesteld; drie voorstellen die door de vorige regering zijn gedaan.

Wat ze wel heeft gedaan is de bedrijfsbelasting verlagen van 30 naar 20 procent, een maatregel die uitsluitend ten goede komt aan de rijken zonder enig voordeel voor de economie en haar electorale basis, de arme plattelandsbevolking.

Eén kritiekpuntje op de reactie van Korn. Hij laat de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht geheel buiten beschouwing, maar dat doet verder niets af aan zijn feitenrelaas.

(Bron: Tepperman should get facts straight before preaching, Bangkok Post, 28 augustus 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Tepperman (New York Times) slaat de plank mis”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het stuk van Tepperman wemelt van de fouten, daar ben ik het van harte mee eens. Maar de kritiek van Korn bevat ook een aantal misvattingen.
  De conclusie van Tepperman dat Yingluck er in slaagt alle elkaar bestrijdende belangengroepen te neutraliseren of in evenwicht te houden onderschrijf ik wel. Grote broer in het buitenland gehouden, de geelhemden met de staart tussen de benen vertrokken, de roodhemden onder de duim, flirten met de militairen en Prem, boze maar machteloze Democraten en een economisch voordeeltje voor de rijken en de armen. Niemand echt helemaal tevreden maar dat is het kenmerk van een compromis

 2. cor verhoef zegt op

  Ik heb dat stuk van Tepperman ook gelezen en het komt niet vaak voor dat ik keihard moet lachen om een serieus opiniestuk. Zoveel nonsens bij elkaar pennen is voorwaar een hele prestatie,
  @Tino, de strijdende partijen zijn op geen enkele manier geneutraliseerd door Yingluck. De geelhemden waren al op sterven na dood voor Yingluck aantrad als premier en grote broer is in het buitenland gehouden omdat zelfs een airhead als Yingluck snapt dat de pleuris hier uitbreekt wanneer de rode loper uitgelegd wordt voor Thaksin op Suvarnabhumi. Economisch voordeeltje voor de armen? Bedoel je de verhoging van het minimumloon die kort daarop effectief teniet werd gedaan door de accijnsverhoging op alcohol en tabak? De corporate tax werd inderdaad verlaagd naar 20 % (rijken profiteren). En heb je van de week gelezen wat onze “power to the people, anti-elitist” aan vermogen bezitten? Prem is al 94, dus daar hoeft Yingluck zich sowieso geen zorgen om te maken.
  De talloze buitenlandse snoepreisjes naar grootmachten als Malawi, de Malediven, Tajikistan (uitwisseling van floodmanagement kennis, het land is gortdroog) zijn het enige wat deze halfwit op haar conto kan schrijven.

  • Tino Kuis zegt op

   Deze ‘halfwit’ heeft heel veel op haar conto staan. Ze heeft een prachtige carriere achter de rug. Ze is ook op reis geweest naar Japan, Pakistan, Zweden, Belgie, de UK en Tanzania waar mijn twee oudste kinderen zijn geboren. Wat minder op reis en wat meer in het parlement zou haar overigens sieren.Maar ze is onzeker, vaag, houdt zich graag op de vlakte, is niet confronterend (niemand heeft haar ooit kunnen betrappen op een lelijk woord, zoals ‘halfwit’, voor haar tegenstanders), kan goed luisteren, maakt uitstekend contact met de bevolking maar zij heeft beslist niet de ‘gave van het woord’. (Haar Thais is net zo stuntelig als haar Engels) . Veel van die eigenschappen zijn het tegenovergestelde van jouw eigenschappen waarmee ik niets ten nadele van jou wil zeggen. Neus eens rond op de volgende websites, misschien kom je terug op je ‘halfwit’ maar dat verwacht ik eigenlijk niet.

   http://asiancorrespondent.com/
   http://en.wikipedia.org/wiki/Yingluck_Shinawatra

   • cor verhoef zegt op

    Ongelofelijk Tino, dat iemand als jij nog steeds niet in ziet dat we te maken hebben met een poppetje waarvan haar grote broer de draadjes beroert. Ze is niet confronterend en houdt zich grotendeels op de vlakte. Ik kan met de beste wil van de wereld geen positief punt vinden waarmee haar administratie het land heeft verbeterd. Ze wordt dagelijks omcirkeld door haar ‘adviseurs’ die haar het ene krankzinnige idee na het andere influisteren, ze knikt, glimlacht en boekt weer een ticket naar een onbetekenend stofnest. Ze is grotendeels afwezig bij parlementaire debatten, roept commissies in het leven alsof haar leven er van afhangt (waar we later nooit meer iets van horen) en mist elke vorm van leiderschap.
    Ik denk dat Yingluck persoonlijk een hele aimabele vrouw is, maar ze is totaal ongeschikt voor het vak van politicus en mist alle denkbare leiderschapskwaliteiten.
    Laatst bombardeerde (pun intended) ze zichzelf tot minister van Defensie (na een telefoongesprek met broer lief), omdat ze naar eigen zeggen niets van het reilen en zeilen van het leger af wist. En door de baas van de strijdkrachten te worden zou zij zich de ins en out van het Thaise militaire apparaat wel eigen maken.
    Dan ben je toch niet lekker? Stel je voor dat iemand in een ziekenhuis zichzelf benoemt tot Hoofd Chirurgie om erachter te komen wat zich daar afspeelt, zonder ooit een OK betreden te hebben. Dat is toch te gek om los te lopen?
    Oh Tino, ze heeft haar universitaire graad van een obscure Amerikaanse universiteit. Mijn leerlingen beheersen de Engelse taal beter dan Yingluck. Vreemd allemaal.

    • Tino Kuis zegt op

     Beste Cor,
     1 Het moet je ontgaan zijn dat de BP al een aantal malen rapporteerde dat Yingluck het advies van haar grote broer naast zich neer legde.
     2 Ik denk dat je een volstrekt verkeerd idee hebt van wat voor eigenschappen een goede leider, en zeker een premier, nodig heeft. Door hoort gedegen vakkennis niet bij maar wel: kunnen luisteren, vooral naar de bevolking, prioriteiten stellen, zeggen wat je niet weet, je goed laten adviseren, een team kunnen leiden, conflicten kunnen bijleggen en kunnen delegeren. Om het plat te zeggen: de boel bij elkaar houden. Dat heeft ze als zakenvrouw allemaal voor een groot deel bewezen aan te kunnen en dat doet ze nu ook. Zo ben ik geen goed leider want ik praat te veel en luister te weinig.
     3 Een minister van defensie heeft geen vakkennis nodig, dat hebben de commandanten der strijdkrachten al. Een minister van defensie vergelijken met een Hoofd Chirurgie is absurd. Een minister van defensie kun je vergelijken met een directeur van een ziekenhuis en dat is god zij dank al sinds een eeuwigheid geen arts meer. Gezien de geschiedenis van Thailand is het een uitstekende zet dat Yingluck deze functie op zich nam. Wie weet kan ze zo een coup voorkomen.
     4 Het Engels van Yingluck is belabberd maar dat jouw leerlingen het beter spreken waag ik te betwijfelen. Sorry.

     • cor verhoef zegt op

      Beste Tino, over een jaar of wat, wanneer dit land definitief naar de gallemikkie geholpen is door deze regering, praten we weer verder. Akkoord?

      Moderator: Cor en Tino gelieve deze discussie nu te stoppen, want die gaat niet meer over de posting.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Cor Ter aanvulling: Yingluck Shinawatra haalde in 1988 haar bachelor’s graad aan de faculteit politicologie en openbaar bestuur van de Chiang Mai universiteit en haar master’s graad in politicologie in 1990 aan de Kentucky State University (VS).

 3. Maarten zegt op

  Cor, vergeet het onvolprezen rijsthypotheeksysteem niet. Kan Egypte ook nog wat van leren.

 4. egon wout zegt op

  Hoe is het mogelijk dat diverse commentatoren zo van elkaar verschillen omtrent de prestaties van Yingluck. Alle feiten liggen op tafel en niets anders dan een verstandige analyse is nodig om tot een oordeel te komen. Met Cor en Hans ben ik het volkomen eens! De misvatting , zelfs al schrijft BP. dit, dat Yingluck afstand neemt van haar broer is de grootste verlakkerij welke ik ooit gelezen heb en miskent ten enen male enig inzicht in de politieke situatie in Thailand.

  • KhunRudolf zegt op

   Mijn beste egon wout: gaarne zou ik dan vernemen welke jouw inzichten zijn in de Thaise politieke situatie.Het enige inzicht waarvan je me nu deelgenoot maakt is het roepen dat het niet klopt, en wijzen in een richting door menigeen gevolgd. Graag enige duiding van Thailands politieke landschap.

  • Tino Kuis zegt op

   Wel, beste Egon, ik zal je een verhaaltje vertellen.
   De drie knapste professoren van het land stonden eens aan het ziekbed van een patient. Ze hadden kennis van alle feiten en hadden een grondige analyse gedaan. De een zei dat er afgewacht moest worden, de ander zei dat meer onderzoek gedaan moest worden en de derde verklaarde dat een operatie noodzakelijk was. Er werd even afgewacht, toen kwam er onderzoek en uiteindelijk werd de arme patient geopereerd waarbij niets werd gevonden. De patient ging met een litteken rijker en een illusie armer naar huis.
   Er is niets dodelijker voor een goed debat dan de veronderstelling dat er maar een waarheid is en dat een andere waarheid dus noodzakelijkerwijs moet berusten op een gebrek aan kennis van de feiten of onverstandig analyseren. Het kenmerk van een politiek debat zijn juist die meningsverschillen en maar goed ook. Situaties waarin de hele bevolking er dezelfde mening over hun leider op nahield ken jij ook.

 5. egon wout zegt op

  Moderator: u bent aan het chatten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website