Thailand heeft een ernstig tekort aan technisch en goed geschoold personeel, zo blijkt uit een studie van de Singapore Management University en JP Morgan.

Het tekort heeft te maken met hiaten tussen onderwijs en de vraag van de industrie. De onderzoekers verdiepten zich o.a. in de vraag naar deskundig personeel bij de Asean economieën van Singapore, Maleisië, Indonesië, Filipijnen en Thailand. Deze landen hebben een jaarlijkse groei van het bruto binnenlands product met bijna 5 procent en zijn daarom interessant op economisch gebied.

Het tekort aan geschoold personeel is vooral nijpend in de autoindustrie, ICT en in het toerisme. Wil Thailand door blijven groeien dan moet dit probleem structureel worden aangepakt.

Ongeveer 35 procent van de Thaise leerlingen volgt een beroepsopleiding, maar de afgestudeerden zijn niet op een niveau waarbij ze kunnen doorstromen naar de industrie. Een groot knelpunt is de slechte beheersing van buitenlandse talen door de Thaise beroepsbevolking, vooral van de Engelse taal.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Tekort aan geschoold personeel in Thailand”

 1. chris zegt op

  Kan toch geen echt nieuws zijn.
  Mensen met een slechte opleiding worden daarnaast door menige werkgever uitgebuit omdat er nauwelijks alternatieven zijn. De winsten van Thaise bedrijven zijn aanzienlijk en de eigenaren worden steeds rijker.
  Hoewel in de meeste opleidingen op middelbaar en hoger beroepsniveau een structureel overleg met het bedrijfsleven een noodzaak is voor een voldoende certificering van het kwlaiteitsniveau, is dit in de meeste scholen en universiteiten (ook in de mijne) een wasse neus. En daar komt nog eens bij dat goede ondernemers geen les mogen geven als zij niet zelf tenminste een academische opleding hebben genoten. Aldus de regels van het Ministerie van Onderwijs. En zo komen we nooit een stap verder.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 2. Martin Sneevliet zegt op

  Helaas is het niet alleen de Engelse taal, maar ook het toerisme en dan speciaal de horeca, dus hotels en restaurants. Ik heb ruim 17 jaar gewoond en gewerkt in de horeca in Thailand, en ik ben begonnen in de horeca te werken toen ik 15 jaar oud was. Het gaat niet om de vriendelijkheid van de Thai in het toerisme en de horeca maar vooral het vakmanschap. Het zou misschien een goed idee zijn om een goede horeca vakopleiding in Thailand op te starten zoals ook in Nederland het geval is. Goede leraren van uit het buitenland aantrekken door de Thaise regering en de juiste scholen in deze branche opzetten. Ik denk dat daarmee het toerisme in Thailand gebaad mee zou zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. John Chiang rai zegt op

  Ook hier begint het probleem bij de wortel,namelijk het kwalitatief slechte onderwijs wat in Thailand heerst. Zelfs z.g.n.universiteiten in Thailand liggen ver onder het internationale niveau,zodat de werkelijke eliten,die het zich veroorloven kunnen,hun kinderen vaak in het buitenland studeren laat. Af en toe stelt zich terecht de vraag,,of deze elite macht, werkelijk verbeteringen in het Thaise onderwijs wil? Het enigste nadeel wat het bovenstaande artikel beschrijft,weegt voor hun niet op tegen de nadelen van machtsverlies. Bovendien is een volk met weinig scholing,beter te manipuleren door deze elite macht. Mocht er een oppositie komen, zoals bijv.de Thaksins die probeert deze uitgebuiten te mobiliseren,dan bestaat er altijd nog een leger,die deze vorm van te veel democratie verhinderd. De grote vraag is alleen,hoe lang dit nog goed gaat??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 4. Martin Sneevliet zegt op

  Ik begrijp het, maar een academische opleiding zegt ook niet alles. Ik zelf heb wel een horeca opleiding genoten, maar ik heb het meeste geleerd in de praktijk. Toen ik wat ouder werd 30+ heb ik zelf 2 restaurants gehad en heb ik personeel aangenomen die niet geschoold waren. De opleiding heb ik zelf gegeven, dat was hard werken maar het wierp wel z’n vruchten af want ik kan rustig zeggen dat ik mensen om me heen had die hard maar ook zeer goed werkten en men had ook plezier in het werk. Daarnaast gaf ik ook een goed salaris en had daardoor weinig tot geen verloop.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 5. Martin Sneevliet zegt op

  Tsja John. Ik snap wat je zegt, maar ik denk dat hoe beter je de gasten ( toeristen ) behandeld, hoe vaker men zal terug keren. Dit met het gevolg dat op de lange duur het toerisme in Thailand beter en beter zal gaan lopen. In mijn restaurants moest men ruim van te voren reserveren of lang wachten. Ik heb weekeinden meegemaakt dat men in de gang zaten te wachten voor een plaats, en zelf dan kon ik de mensen tevreden stellen met een gratis hapje en een gratis drankje. Kwaliteit en een goede service dat is waar het om draait, tenminste dat vind ik en dat is mijn ervaring, maar misschien ben ik wel ouderwetst.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. tonymarony zegt op

  Waarom zijn hier geen ambachtscholen voor leerlingen die een vak willen en kunnen leren zoals in Nederland en daarna of in de les uren naar een bepaald bedrijf worden uitgezonden om de practijk ervaring op te doen is best wel een goed plan dacht ik , en even voor Martin ik ben in de horeca als 15 jarige begonnen als commie debrasseur en toen ik 20 was na diverse restaurants en H.A.L lijn en zuid frankrijk gewerkt te hebben kwam ik weer terug en werd demychef de rang en alles in de praktijk geleerd, bij smids restaurants ben ik begonnen ,maar het gaat bij mij om hier in thailand is dat als je binnekomt in een restaurant de serveerster niks zegt en direkt een menu kaart in je handen drukt en gaat staan wachten
  om de bestelling op te nemen of ik die menu kaart uit mijn hoofd ken en meestal zeg ik heeft u een ogenblik dan wenk ik u wel als ik wil bestellen nou vergeet het , gewoon wachten dan vraag ik of ik een drankje kan bestellen oke komt ook op de bestelling te staan dus wachten maar nou en dan begint stress uurtje wat een systeem in die keuken om te gillen , dus ik wil maar zeggen gewoon blijven lachen maar er kan nog veel geleerd worden hier , en nou hoor ik weer de rose brillenclub die vind ja maar dat is he leuke van thailand , ik kan u verklappen in ben pas 12 jaar hier dus pas me aan en dan denk ik aan de kleuter klas en denk hoe was het ook weer aap noot mies enz en ik ben ook 72 jaar geworden , ik wil alleen maar vaststellen dat opvoeding en respect je dat mee krijgt van je ouders maar dat is hier ietsje anders en je levens loop begint na je school opleiding maar daar schort het hier nog weleens wat aan , wat ik wil stellen is dat je opleiding het belangrijkste is en er later de vruchten van plukt ,mijn leven lang in de service branche gezeten dus ik dacht wel wat ervaring op gedaan te hebben .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 7. Eric zegt op

  Er is tekort aan alles wat met school te maken heeft.
  Het systeem is verouderd. Er is geen interactie. Mensen wijzen op fouten doen we niet, dus worden de fouten herhaald.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. John Chiang rai zegt op

  Heerlijk nu krijg je allerhande reacties van mensen die het zonder veel scholing toch gered hebben in bijv. de horeca. Het probleem in Thailand gaat echter veel verder als alleen de horeca en het toerisme. Thailand heeft in vergelijk tot veel andere landen in Zuidoost Azië een erbarmelijk onderwijs systeem,zodat zelfs de mensen die het in de praktijk willen leren,stoten op een leermeester,die zelf geen goede opleiding genoten heeft. Dit laatste is op geen enkele wijze te vergelijken met Europa,waar veel leermeesters een goede opleiding genoten hebben. Veel mensen die toch een scholing gehad hebben waar ze een z.g.n. beroepsopleiding genoten hebben,bereiken naar hun studie een niveau waar vele branchen niets aan hebben. Goed onderwijs begint zoals overal op deze wereld met goed onderwijs personeel die het vermiddelen kunnen,en deze laatst genoemden zijn in Thailand helaas erg schaars.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 9. Nicole zegt op

  Inderdaad. Onderwijs is bedroevend. Ik heb enkele jaren een meid uit Birma gehad. Die was inteligenter als al ons personeel bij mekaar. Sprak vloeiend Engels en Thais. en Kon prima rekenen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 10. Johan zegt op

  Hier wordt over Thailand gesproken ,ok ,maar in NL en Belgie is het ook aan al aan bedroevend. Zelf ben ik van boeren afkomst ,heb geleerd naast het werk op de boerderij. Heb een stuk of wat verschillende werken gedaan ,allemaal in de industrie sfeer. Tegenwoordig mag ik mij gerust vakman noemen,en heb dus ook genoeg ervaring en vakkennis opgedaan. Maar,nu komt het, steeds vaker kom ik jonge lui tegen die het gewoon niet zien zitten om iets uit de handen te doen. Het moet allemaal gedaan worden voor hun . Ze kunnen werkelijk geen kloten meer ,schaamtelijk als ze dan zeggen dat ze tecnisch onderwijs hebben gedaan. Ik pleit ervoor dat overal op de wereld ,meer ouderen de jeugd gaan leren hoe het moet. Dat is ervaring. Dat er op scholen genoeg toepasbaar onderwijs wordt gegeven,zoals een paar wereldtalen. Regeringen en teveel bureaucratie,maken al deze noodzakelijke opvoeding onnodig moeilijk,duur ,onhandig ,niet toepasselijk . In Thailand is er nog veel akkerbouw ,en industrie komt op ,maar effiecient onderwijs is door de thaise regering en elite (is al opgemerkt) op een laag pitje om de overhand te behouden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 11. Fransamsterdam zegt op

  Het directe praktische ‘nut’ van wat je op school geleerd hebt bij je latere werk is over het algemeen beperkt, en de laatste decennia veranderen de benodigde vaardigheden vaak sneller dan het onderwijs.
  Het gaat erom dat je op school leert te leren, wat maakt in feite niet uit, en je zult ermee moeten leren leven dat je je hele leven moet blijven leren, ieder op z’n eigen niveau het liefst, anders wordt je niet ingezet of vroegtijdig uitgerangeerd.
  Voorwaar geen zorgeloos en feestelijk vooruitzicht, maar het geldt in meerdere of mindere mate voor alle jonge wereldburgers.
  Het is daarom van essentieel belang dat men leren LEUK leert vinden, door met de kennis iets te doen en door – op, z’n minst – gewaardeerd te worden. Dan wordt werken een vervolg op het leren en ook leuk gevonden (tot op zekere hoogte natuurlijk).
  De hele maatschappij is daar niet op ingesteld: Voor straf op school nablijven, voor straf strafwerk of een taak krijgen, en later wordt het voor straf werkstraf krijgen, of een taakstraf.
  Veel kinderen zitten tegenwoordig van hun 4e tot hun 18e (verplicht) op school, waarbij het uiteindelijke resultaat van deze mega-investering vaak uiterst pover is, en de motivatie van de leerling, logischerwijs, tot ver onder het nulpunt is gedaald, waarbij eventuele interesses en vaardigheden zich al lang in andere, niet altijd positieve, richtingen hebben ontwikkeld.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 12. Gerrit bkk zegt op

  Alsjeblieft. Reageer niet op dit soort artikelen in dit land.
  Thailand is een gesloten land met allerlei beperkingen zodat een kleine groep van families, en een erg grote groep, en een groep die ik beide hier niet kan noemen, die hebben alles in handen. Men maakt in die kliek genoeg winst.Dus waarom zouden ze het systeem veranderen? Frustreer je niet onnodig in dit land anders dan wordt je lekkere rentenier of rust oase een stuk minder leuk. Je bent een gast in dit land waar je makkelijk kunt komen e en verblijven. Maar waar men je ook makkelijk er uit kan knikkeren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website