Het is voor de Japanner Akihiro Koki Tomikawa een doorn in het oog dat Thailand weinig tot niets doet aan taxichauffeurs die klanten oplichten en/of gewelddadig zijn.

Op zijn Facebookpagina vraagt hij de Thaise bevolking om de politie, taxicentrales en media meer onder druk te zetten om een eind te maken aan de wantoestanden in de taxibranche.

Als voorbeeld komt hij met het bericht dat een chauffeur, die op 2 mei werd aangehouden omdat hij een klant 1.200 baht in rekening had gebracht voor een ritje Don Mueang – Lak Si (Bangkok), dat normaal 200 baht kost.

Drie weken later werd dezelfde man aangehouden omdat hij 2.000 baht rekende voor een taxirit van Don Mueang naar Aranyaprathet. Onderweg vroeg hij de passagier ook nog om 500 baht voor brandstof, die in werkelijkheid maar 277 baht kostte. Daarna eiste hij 500 dollar. Zijn passagier, een Turkse toeriste, wilde de politie bellen maar de taxichauffeur probeerde haar tas te stelen en mishandelde haar.

Timokawa verbaast zich er over dat deze taxibestuurder na een maand al weer op een taxi mag rijden. Uit eigen ervaring weet Timokawa dat taxichauffeurs de passagiers uitlachen als ze bij misstanden dreigen de taxicentrale of de politie te bellen. De chauffeur is niet onder de indruk omdat hij toch zo weer een taxi mag besturen.

Volgens de Japanner moet Thailand zich langzamerhand gaan schamen dat dit gedrag van taxichauffeurs geaccepteerd wordt.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “‘Taxichauffeurs die klanten oplichten moeten harder aangepakt worden!’”

 1. Nicole zegt op

  Laat ze dan gelijk undercover agenten bij de toeristische plaatsen zetten, om zo de prijsafspraken aan te pakken. In veel plaatsen kan je niet eens een metertaxi krijgen, die ook daadwerkelijk met de meter rijdt

 2. Pepijn zegt op

  En dat 3 van de 4 taxi s weigeren hun meter aan te zetten . In de nacht bijna iedereen . Dat kan ook echt niet

 3. Tony zegt op

  Don Muang-Aranyaprahayet is 250km. dus 2000 baht is echt geen rare prijs. 500 dollar wel

 4. Franky R. zegt op

  Inderdaad schandelijk gedrag…van de autoriteiten die niets doen aan sjoemelende taxichauffeurs. Moet de toeristenstroom compleet opdrogen voordat men iets gaat doen?

  Wat zal die Turkse toeriste doodsangsten hebben uitgestaan!

  .

  • KhunRobin zegt op

   En zo’n obvious “first timer” wordt er door zo’n chauffeur natuurlijk zo uitgepikt.
   Het is altijd beter om zelf je chauffeur uit te kiezen. Met een beetje ervaring en mensenkennis kom je daar na verloop van tijd wel uit, hoor. Ik heb het ook door schade en schande geleerd !

 5. KhunRobin zegt op

  Een taxichauffeur is wettelijk verplicht zijn meter aan te zetten.
  Met een beetje mensenkennis, vriendelijkheid, tact en respect kom je al een heel eind.
  Als je al langer in Thailand verblijft (ruim 10 jaar, zoals ik)…..wordt het dan niet eens zaak om de taal eens te gaan leren, daar kom je echt veel verder mee !

  Welcome to Thailand !

  • Nicole zegt op

   Ik weet niet waar je woont, maar in Pattaya rijd er echt geen Taxichauffeur met meter. Is me zelfs door de hotelreceptie medegedeeld. Je kan het doen of de benenwagen nemen

  • wibar zegt op

   Uit het bericht en reacties gaat het voornamelijk om toeristen die opgelicht worden niet om mensen die voor langere duur in Thailand verblijven. Dus de opmerking om de taal te leren is niet echt relevant.
   Het houden aan de wet is voor Thai so wie so een probleem. Kijk bijv. maar eens naar de aantallen onverzekerden, de bestuurders zonder rijbewijs, de corruptie, etc. taxi chauffeurs (de goeden daarbuiten gelaten) zijn vooral uit op eigen gewin en het oplichten van de buitenlander begint langzamerhand volkssport nr. 1 te worden.

  • RobHH zegt op

   Ah ja, het is de schuld van de toerist…

   Niet iedereen woont hier al tien jaar KhunR. (en niet iedereen loopt daarmee te koop ook, maar dat terzijde)

   Hoewel ik voldoende thais spreek om een taxi te huren hebben ze mij ook al verschillende malen geprobeerd. En ben ik er ook al meerdere malen ingetrapt. (ook, of vooral meestal, niet)

   Maar de situatie is vrij slecht. Dat kun je niet ontkennen.

  • TH.NL zegt op

   Typisch ook weer zo’n voorbeeld van alles maar vergoelijken. Een taxi in Thailand dat regel ik niet maar mijn Thaise partner, maar ook die krijgt het in de late avonduren in Bangkok bijna nooit voor elkaar dat een taxichauffeur zijn meter aan wil zetten.
   In Chiang Mai bestel je via de taxicentrale een taxi en daar zegt men al gelijk wat de rit kost. Nooit gezien dat daar de meter aan gaat.
   Mijn Thaise partner verblijft al geruime tijd in Thailand en spreekt de taal heel goed.

  • John Chiang rai zegt op

   Net zoals met alle dingen die z.g.n veplicht zijn in Thailand,ontbreekt vaak de controle op de naleving van deze verplichtingen. Zelfs met mensenkennis, vriendelijkheid,tact en respect heb je geen enkele kans,om een taxi chauffeur iets te laten doen wat hij gewoon vertikt. Zowel mijn Thaivrouw als ook ik spreken beide Thai,en maken het vooral in Bangkok regelmatig mee,dat ze bepaalde ritten gewoon weigeren. Veel chauffeurs bepalen voor zichzelf,of ze een bepaalde rit interessant vinden of niet, bovendien denken ze nog steeds het recht te hebben zonder meter te rijden. Zeker is het mogelijk om bij weigeren van de meter de taxi te verlaten.maar dit maakt het systeem niet beter. Een taxi Chauffeur zou niet alleen de plicht moeten hebben om met de meter te rijden,hij zou tevens verplicht moeten worden een rit te accepteren,en dit heeft niets te maken met het feit of de klant Thai speekt of reeds jaren in Thailand woont. De overheid zou eindelijk met een humane Tarif verhoging moeten komen,en een goede controle op de naleving van de service plicht.

  • theoS zegt op

   @KhunRobin, wel, na meer dan 40 jaar hier te wonen spreek ik nog steeds niet de Thaise taal en ik woon midden tussen de Thais vanaf dag 1. Registreert niet in mijn memory chip. Er zijn er veel meer,bijv. Bernard Trink, vhw journalist bij de Bangkok Post en woonachtig in Thailand sinds 1962, inderdaad negentien twee en zestig. Of de Deense dokter Einar Ammundsen, had een praktijk hier, en woonachtig hier sinds 1946, negentien zes en veertig. Kon hun beiden. Ken er veel meer.

 6. Jack G. zegt op

  Ik denk dat de taxichauffeurs wel eens Japanners kunnen gaan boycotten door de actie van meneer Koki. Hebben ze een tijdje geleden ook gedaan toen er ergens een negatieve post stond hierover op gezichtsboek. Maar goed, hier op Thailandblog is ondertussen al heel lang en zoveel over dit onderwerp gesproken en dit zal nog wel niet de laatste keer zijn. Persoonlijk heb ik meestal goede ervaringen met de taxi’s in Bangkok. Vanaf de luchthaven is het lastiger maar dat heb ik nu ondervangen door de ‘sneltram’ naar mijn hotel te pakken.

 7. harmen zegt op

  ik kom al 5 jaar in thailand, bankok, pattaya , pechabune,, nog nooit een probleem met taxis gehad,, maar je kan dus ook gewoon pech hebben,,, of geluk,,,,

 8. Peter Bang Sare zegt op

  In Pattaya wordt nooit bij metertaxies een meter aangezet met goedvinden van de corrupte politie……

 9. Peter bot zegt op

  In Pattaya wordt in meter taxties nooit een meter aangezet. Dit met goedvinden van de politie……

 10. Peter zegt op

  Wat veel taxichauffeurs ook doen is dat wanneer je ze vraagt om naar een bepaald adres te rijden dat ze gewoonweg weigeren om je erheen te brengen.
  Volgens mij ligt het eraan dat ze veel korte ritjes willen makaen in BKK zodat ze veel keren het opstaptarief kunnen berekenen in de hoop op deze manier het meeste geld te maken.
  Van een vervoersplicht trekken ze zich totaal niets aan.

 11. EDDY zegt op

  Ja spytig genoeg is dit niet de enige plaats waar toeristen worden opgelicht
  Maar ik als ervaren thailand reiziger ,zo heb ik altyd 2 opties ofwel weet ik ongeveer de prys van de rit
  OF…..Als ze de meter niet willen gebruiken stap ik uit…..zeer SIMPEL

  • Nicole zegt op

   Je kan dan wel weigeren om deze taxi te nemen, maar bij bepaalde attracties hebben ze allemaal prijsafspraken gemaakt en weigeren ze massaal om de meter aan te zetten. Ga dan maar eens midden in de nacht naar ander vervoer zoeken.

 12. Jos zegt op

  Ik ben het beu geworden , neem zoveel mogelijk de buters, en in Bangkok de sky train en metro. Als er taxi meter op staat en geen meter opzetten kunnen zij de boom in. In koh Samui maak ik mijn ook soms druk om de maffia praktijken. Soms kan je niet anders.

 13. wolly zegt op

  Mijn dochter en Nederlandse Chris hadden mij bezocht in “Isaan” waar ik woon..

  Ik had ze gewaarschuwd voordat ze naar Bangkok vertrokken om zich niet door de Taxi- en Toeksdrivers te laten oplichten daar in het grote en mooie pakhuis…

  Helaas werden ze door de kleine rakkers een poot uitgedraad …..!

  Wij zijn dus als “Farang” in een vreemd pakhuis een gemakkelijke prooi .

  Word het niet eens tijd voor het regime hier wat aan te doen na… “tig”.. van pootuitdraaierij… ?

 14. Henk zegt op

  Het probleem van de weigering van de klant en of de keter aanzetten is en blijft een groot probleem.
  Lange ritten willen een aantal chauffeurs wel. Ritjes vanuit de toeristische zones worden vaak geweigerd. Of hier worden onredelijke prijzen voor gevraagd.
  Uitstappen en de volgende nemen als ze de meter niet aanzetten.
  Gewoon het nummer noteren en de chauffeur melden dat je het doorgeeft.
  In een aantal gevallen keizen ze dan toch nog om je te brengen.
  Indien ze doorhebben dat je Bangkok goed kent durven ze ook niet om te rijden en nemen de kortste weg.
  Afgelopen week van Chinatown naar pak kret lastig om een taxi te krijgen. Normaal geen probleem.
  Echter de politie zag dat een aantal chauffeurs weigerden en kwam vragen wat er aan de hand was.
  Hij wachten tot de volgende kwam die ook weigerde. Kort maar krachtig werd hem gesommeerd mij naar Pak kret te brengen.
  Zijn collega bleef ook wachten tot het vertek.
  Kreeg een vriendelijke groet, geen wai maar een hand.
  Dit keer hulde voor hun optreden.

  Voor wat betreft reizen met de taxi. Zorg dat je weet waar je heen wilt.
  Een foto van de straatnaam borden of het adres waar je naar toe moet.

 15. thailandganger zegt op

  Ik moet zeggen dat ik persoonlijk weinig last heb ondervonden van weigerchauffeurs. Maar ik kom ook zelden in de toeristische gebieden.
  Het is inderdaad schandalig wat zich daar allemaal afspeelt. Dat de taxitarieven in Thailand tot de laagste ter wereld behoren moet verder buiten beschouwing worden gelaten.
  De taxichauffeur heeft genoeg aan de normale ritprijs en als hij geluk heeft 20 Bath fooi.
  Het moet niet gekker worden zeg.

 16. BA zegt op

  Die meters daar is ook vaak aan gesjoemeld. Ben je ineens voor hetzelfde ritje anderhalf keer zo veel kwijt.

  Op zich vind ik het niet zo erg als ze de meter niet aanzetten, bij de meeste ritjes weet ik van te voren al wat het kost, als ze een onredelijke prijs vragen dan zeg ik gewoon het is zoveel als je de meter aan zet, take it or leave it. En dat werkt eigenlijk altijd wel.

 17. Rik Geens zegt op

  Wij namen een efficiële taxi aan de luchthaven in Bangkok met meter. Bij het instappen zei de taxidrijver : Voor u zet ik mijn meter niet aan, jullie zijn lieve mensen ik reken dan maar 450bath aan. Neen zei ik u zet hem wel aan want met meter is het maar 256bath tot aan ons hotel, wist dit van vorige keren ! Hij was wel efkes verwonderd zei eerst neen maar toen ik zei : Wij stappen uit en gaan u overdragen aan de persoon die u deze rit bezorgde in de luchthaven ! Onderweg heeft hij zich meermaals verontschuldigd en wist ook te vertellen dat zijn handeling de gewoonste zaak is bij de taxidrijvers ! Mijn gewoonte is de juiste prijs betalen voor de juiste rit ! Hij gaf ons zijn naamkaartje en de daarop volgende ritten werden correct in prijs gebracht !

 18. Henk van der Loo zegt op

  Mijn zoon loopt stage in bangkok.en wat hij doet is vragen om de meter aan te zetten,zoniet.stapt hij uit en laat de deur open staan ,wat de meeste chauffeurs razend maakt.Mooi he,

 19. RonnyLatPhrao zegt op

  Ik woon nu 5 jaar in Bangkapi.
  Nog nooit meegemaakt dat ze de meter niet wilde opzetten in mijn area, en ik neem bijna dagelijks de taxi.
  Wel in het centrum van Bangkok, maar wat Thais spreken is meestal voldoende.
  In Pattaya nooit met demeter. Net als de rest van de stad is dat een vergif;.
  Op de luchthaven in 25 jaar nog nooit meegemaakt dat er een probleem was met de meter opzetten…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website