Het Thaise toerisme zal dit jaar waarschijnlijk een historisch dieptepunt bereiken, aangezien het aantal internationale aankomsten tot 1 miljoen beperkt zal zijn. Oorzaak hiervan is de verslechterende Covid-19 situatie en de lockdown, aldus de Tourism Authority of Thailand (TAT).

Ondanks de heropening van het land voor gevaccineerde internationale toeristen via het Phuket-sandbox programma en het Samui Plus-model, kan Thailand dit jaar op maximaal 1 miljoen internationale toeristen rekenen. Dat is een daling van 82% vergeleken met 6,7 miljoen van vorig jaar, toen kon het land nog een groot aantal buitenlandse reizigers ontvangen in de eerste twee maanden van het jaar, voorafgaand aan het uitbreken van de pandemie in maart.

TAT-gouverneur Yuthasak Supasorn zei dat dit jaar 3 miljoen toeristen begroot is, maar men al blij mag zijn met 1 miljoen toeristen.

Phuket Sandbox (nog) geen succes

Pornthip Hirunkate, vice-president van de Vereniging van Thaise Reisbureaus, zei dat de Phuket-sandbox in eerste instantie een positief moment was en het toerisme uit Europa, de VS en het Midden-Oosten op gang zou moeten brengen. Dat valt nu tegen, bijna alle inkomende aankomsten zijn individuele reizigers in plaats van grote reisgroepen, zoals voorheen. De toeristenstroom uit de VS komt mogelijk op zijn vroegst vanaf volgend jaar terug. Ze zei dat er enkele obstakels zijn in de sandbox-vereisten, zoals het goedkeuringsproces van het Certificate of Entry (COE), waardoor toeristen vrij lang moeten wachten voordat ze toestemming krijgen om te reizen.

Hotels: binnenlands toerisme ook een probleem

De binnenlandse vraag naar hotels blijft ook laag vanwege de gestage dagelijkse toename van nieuwe infecties. Strengere reisbeperkingen voor de bevolking om de nieuwe uitbraak te beteugelen, hebben ertoe geleid dat het aantal binnenlandse toeristen in Phuket, Krabi en Phangnga een dieptepunt heeft bereikt, zegt Kongsak Khoopongsakorn, voorzitter van de afdeling Zuid van de Thai Hotels Association (THA).

Het aantal toeristen dat gebruik maakt van de Phuket Tourism Sandbox regeling, heeft slechts een beperkte impact, aangezien er 30.000 kamers beschikbaar zijn op het eiland (geschikt voor 1 miljoen toeristen per maand). Hotelexploitanten kijken uit naar een verbeterde situatie vanaf oktober. Kongsak verwacht dat de komende 7+7 sandbox-uitbreiding, waardoor toeristen zeven dagen in Phuket kunnen blijven voordat ze andere eilanden bezoeken, meer reizigers en inkomsten naar de Andaman-eilanden zal trekken.

De eis om zeven dagen in quarantaine door te brengen is de belangrijkste factor die toeristen afschrikt en reisagenten zijn terughoudend met het uitrollen van marketingcampagnes als de verplichte quarantaine-eis niet wordt opgeheven.

Toerisme in Chon Buri (Pattaya en Jomtien) verdampt

Nadat Chon Buri is afgeschaald tot een donkerrode zone, verdampte het binnenlands toerisme daar volledig, zegt Phisut Sae-Khu, voorzitter van de afdeling Oost van de THA. Hij dringt er bij de regering op aan haar vaccinatieplan voor ‘Pattaya Moves On’ te versnellen, aangezien slechts 20 procent van de doelpopulatie tot nu toe is gevaccineerd. Ondernemers onderhandelen met het Chon Buri Provincial Public Health Office om 50.000 tot 60.000 vaccindoses te verkrijgen voor de medewerkers in het toerisme.

La-Iad Bungsrithong, voorzitter van de afdeling Noord van de THA, zegt dat ‘Charming Chiang Mai’, het heropeningsplan voor 1 september, ook dezelfde problemen kent: een tekort aan vaccins. Op dit moment is slechts 18 procent van de inwoners gevaccineerd.

Bron: Bangkok Post

14 reacties op “TAT: 2021 dieptepunt voor toeristisch Thailand”

 1. johank zegt op

  Quote; “Toerisme in Chon Buri (Pattaya en Jomtien) verdampt
  Hij dringt er bij de regering op aan haar vaccinatieplan voor ‘Pattaya Moves On’ te versnellen, aangezien slechts 20 procent van de doelpopulatie tot nu toe is gevaccineerd. Ondernemers onderhandelen met het Chon Buri Provincial Public Health Office om 50.000 tot 60.000 vaccindoses te verkrijgen voor de medewerkers in het toerisme.”

  Onbegrijpelijk wat er staat, als dit zo is, wat heb je er aan om medewerkers in het toerisme te vaccineren als er geen toeristen willen/kunnen komen.
  Laat ze die vaccins aan het verzorgend personeel en ouderen geven (Thai/buitenlander).
  Ik kan foto’s sturen zonder mensen op de hotspots in Pattaya, de wegen zijn zo rustig je kan nu zonder gevaar oversteken.
  De enigste plekken waar nog mensen zijn, is bij gratis voedsel uitgiftepunten, en daar staan ze dan ook in de rij.
  Wat hier al op het forum gezegd wordt, deze ellende zal op zijn vroegst eind 2022 voorbij zijn en weer opnieuw opgebouwd kunnen worden.
  Er zijn zoveel zaken/bars/uitgaansgelegenheden die al over de kop zijn of nog moeten, dat het niet meer leuk is voor je plezier op vakantie te gaan naar Pattaya.

  • Alexander zegt op

   Je hebt helemaal gelijk want de kop is al voldoende voor de opendeur van het jaar.

   Het Thaise toerisme zal dit jaar “waarschijnlijk” een “historisch dieptepunt” bereiken, aangezien het aantal internationale aankomsten tot “1 miljoen beperkt zal zijn”. “Oorzaak hiervan is de verslechterende Covid-19 situatie” “en de lockdown”, aldus de Tourism Authority of Thailand (TAT).

   Deze drie gemarkeerde uitspraken over waarschijnlijkheid en oorzaak zal de lezer laten glimlachen over constateringen die voor iedereen al anderhalf jaar zo klaar zijn als een klontje.
   Het vaccineren is een nationaal drama wegens desorganisatie en tekorten en in Nederland bellen de artsen vertwijfeld dat er honderdduizenden vaccins worden weggegooid wegens overschrijding van de houdbaarheidsdatum.
   Ik blijf maar lachen want deze tegenstellingen zijn om te janken.

 2. Rob zegt op

  Ls,

  Het zier er niet goed uit. Veel plaatsen zijn verlaten, de gezelligheid is ver te zoeken. Veel Zuid-Oost Aziatische landen kampen met een terug gang van rond de 80% wat betreft toeristen. Economen, mensen uit de toeristische sector en luchtvaart verwachten dat pas in de loop van 2023 / 2024 het toerisme weer enigszins op het oude niveau zit.( Als corona natuurlijk geen roet in het eten gooit. )

  Gr Rob

 3. Dennis zegt op

  Het sandbox-programma geen succes. Goh, is dat even een verbazing! PCR-test voor vertrek, bij aankomst en tijdens verblijf ook nog 2x en bij vertrek uit Thailand ook. Op eigen kosten, dat is natuurlijk vanzelfsprekend. Daarnaast een (onzinnige) verzekering en verplicht 14 dagen op Phuket verblijven ondanks volledige vaccinatie (waardoor je dus een kleiner risico vormt dan al die niet gevaccineerde Thais die gewoon mogen reizen).

  De Thaise overheid is totaal van de werkelijkheid vervreemd en de TAT en iedereen die betrokken is bij het toerisme draait om de hete brij heen of doet een regendans op het strand in de hoop dat er toch toeristen komen.

  Beste Thaise toeristenindustrie, zolang jullie deze zware quarantaine-eisen blijven stellen aan volledig gevaccineerden en aan hen onzinnige verzekeringen blijven verkopen, zolang komt er geen hond! Die mensen gaan vrolijk hun geld elders uitgeven! Of het nu Chinezen zijn, Indiërs of Europeanen, niemand smeekt om naar Thailand te mogen. Leuk als het kan, maar alleen als jullie het leuk houden.

  • Rik zegt op

   En als je zoals ik nog eens de pech hebt in de sandbox dat er een covid besmette op uw vlucht zit dan zit je de rest van de dagen opgesloten in ASQ zie eerdere post op thailandblog

 4. dirk zegt op

  Ik heb toch een vermoeden dat de meeste mensen die zijn aangekomen geen toeristen zijn.
  Het grootste gedeelte van deze “toeristen cijfers” zijn waarschijnlijk mensen die terug gingen naar familie, zakelijke relaties en mensen die in de offshore zitten.

  • chris zegt op

   Mijn indruk is dat ook, Dirk.
   Een deel is zeker geen toerist in de enge zin van het woord: een aantal weken genieten van rust (want meer is er niet in Thailand op dit moment) en dan weer terug naar huis. De invloed op het toeristisch bedrijfsleven in Phuket is er dan nog wel (verplicht verblijf) maar daarna is de invloed op de lokale economie zeer gering.
   Ik ken eigenlijk alleen maar mensen in de sandbox die het een betere en goedkopere manier vinden om voor maanden naar Thailand te reizen (naar familie maar ook overwinteren in hun eigen accommodatie) dan via de 14daagse quarantaine optie Bangkok, die hier gewoon permanent wonen of de Nederlanders die hier maximaal 180 dagen verblijven omdat men dan nog verzekerd is in Nederland, en nu de gok wagen dat zij over 180 dagen eenvoudig terug kunnen naar Nederland.
   Voor menigeen gewoon een sluiproute.

  • weyde zegt op

   Touristen zijn in mijn ogen mensen die voor 4 weken op vakantie gaan die gaan echt niet voor 14 dagen in quarantaine zitten.

 5. Peter Dekkers zegt op

  Ik heb me vaak afgevraagd of je de manier waarop een Thai tegen de problemen aan kijkt en de logica waarop ze het menen te moeten oplossen, of je ze dat kwalijk kunt nemen.
  Zit deze hele manier van doen en denken niet gewoon in hun levenswijze ingegoten ? Hoort dat niet bij het Thai zijn ?
  Ik heb in het verleden al veel Thaise familie feestjes meegemaakt.De organisatie die eraan vooraf ging was altijd een chaos.En hoe meer mensen zich ermee bemoeide hoe groter.Iedereen werkte langs elkaar heen en deed zijn eigen ding .Ik weet niet anders of zo ging het.
  En dat was dan onder normale omstandigheden.De volgende dag had men dan de grootste lol hoe geweldig het was geweest.De zaken die niet helemaal goed waren gegaan….ach…Mai Pen Rai.
  De huidige omstandigheden zijn niet om te lachen maar ik zie gewoon overeenkomsten over hoe men de zaak aanpakt.Wij snappen er geen bal van en een Thai snapt niet dat wij het niet snappen.
  Wij houden allemaal van Thailand vanwege het voor ons betaalbare leven.De mooie stranden en eilanden,die geweldige glimlach en over het algemeen vriendelijk behulpzame mensen.Al met al een relaxte manier van leven als je geen gekke dingen doet.
  Maar er zit veel meer onder dit dunne laagje Thailand wat we denken te kennen. We worden nu geconfronteerd met politieke besluiten die voor iedereen grote gevolgen heeft.Zien hoe groot de tegenstellingen echt zijn tussen arm en rijk en zien nu met eigen ogen hoe alles en iedereen langs elkaar heen werkt.Hoe er met afspraken word omgegaan en ook hoe er word omgegaan met de in Thailand woonachtige en werkzame buitenlanders.
  Stiekem wisten we dit natuurlijk al wel een beetje.Maar echt veel last hadden we er niet van toch ?
  Onze ogen worden nu wagenwijd geopend.
  Als iemand enkele jaren had gezegd dat Pattaya een soort spookstad zou zijn in 2021 waar nagenoeg geen toerist meer kwam en waar lange rijen hongerigen zouden staan wachten op een kom rijst, dan was je voor gek verklaard.

  • Jasper zegt op

   Je kunt de aanpak van een epidemie niet vergelijken met hoe een familie of een buurt een feestje organiseren. Thai mensen zijn relaxter en laten meer dingen toe omdat zij confrontatie mijden. Zo zag ik eens dat meerdere vrouwen bezig waren voor een groot gezelschap het eten te bereiden en gewoon maar zien wie en hoe hun deel leveren zonder dat iemand de leiding heeft en/of toezicht houdt. De ervaring leert dat op het eind iedereen te te eten heeft, en dat met smaak en tevredenheid doet.
   De aanpak van de corona-pandemie is niet van het gewone Thaise volk. Het komt top-down. Van bovenaf daalt van alles en nog wat aan maatregelen, tegenstrijdige aanwijzingen en informatie en allerlei beloften neer op. En waarom? Niet om de chaos! Neen, het mag niets kosten. Daarom! De top heeft heen zin om voor de onderlagen te betalen, en kijkt alvast weg voor de gevolgen op langere termijn. Dit laatste ben ik weer wel met je eens dat het een kenmerk is van “geformuleerd” beleid.

 6. Dennis zegt op

  Ik ben erg benieuwd naar de strategie om het toerisme weer op gang te brengen. Vooraf zal duidelijk zijn, dat eisen die als (zeer) beperkend worden ervaren, het herstel zullen hinderen.

  Prayut’s plan om per half oktober te heropenen kan wel in de prullenbak. Vandaag wederom een nieuw record qua Covid-besmettingen en overledenen. Mijn voorspeelde 20.000 per vandaag is weliswaar (gelukkig) niet gehaald, maar ik geloof nog steeds dat dat een kwestie van tijd is. De tendens is helaas wel nog steeds stijgend. Daardoor is een heropening in oktober van de baan, want de regering slaagt er niet in de besmettingen te isoleren en handelt juist tegenovergesteld (werkt het verspreiden in de hand).

  Omdat ook het vaccineren traag gaat en vertraging oploopt, lijkt een geslaagde heropening steeds verder weg aan de horizon te verdwijnen. Ik hoop op 1 april 2022, maar hou ook rekening met 1 juli 2022 en als het 1 oktober 2022 zou worden, zou me dat teleurstellen maar niet verbazen. In Thailand lijkt namelijk geen werkende strategie voorhanden om het Covid-probleem op te lossen.

  Lichtpunt is dat er in elk geval vaccins onderweg zijn. Weliswaar vertraagd (AstraZeneca) of laat (Pfizer en Moderna in Q4 2021), maar ze komen eraan. Sinovac lijkt niet effectief en ook niet gewenst bij de bevolking. Maar helaas gaat het vaccineren traag. Zo blijken in het weekend en op feestdagen het vaccineren niet op volle toeren te draaien. Waarom? “Prikken” kan door verpleegkundigen worden gedaan en daarvan zijn er genoeg. Desnoods zet je het leger in.

  Er is hier al vaker over gesproken, maar ik kom eigenlijk tot de conclusie dat de Thaise overheid het niet zoveel kan schelen. Die zorgen goed voor zichzelf en hun vrienden (het leger, de elite). Het gewone volk interesseert ze niet zoveel. Dat is een harde les die de Thais uit deze pandemie moeten leren en hopelijk ernaar kunnen handelen.

 7. endorfun zegt op

  Hoogmoed komt voor de val!

  70 mio Thais à 2 vaccins is 140 mio vaccins aan 2 euro per stuk is 280 mio euro. Hoeveel kost 1 gevechtsvlieger ? Maar indien iedereen een vaccin had gekregen was de economie nooit zo laag gekomen, en was dat bedrag al terug verdiend.

  Maar hoe langer men wacht, hoe meer zaken failliet, en toeristen komen niet als er niks open is, of als men al te drastische en/of onzinnige maatregelen neemt. Ofwel sandbox tout-court ofwel ASQ-hotel, maar nooit de combinatie.Is iedereen in de toeristische industrie al gevaccineerd, na anderhalf jaar? Waarom niet? Blijft men hopen op een mirakel?

  Ook Thais kunnen niet weg, want consulaat in lock-down Bangkok.

  Kan de premier ministers die hun taak niet aankunnen niet terzijde schuiven?

  • TheoB zegt op

   endorfun,

   De premier (Prayut) is mede de oorzaak van de economische malaise en het vaccinatiedebacle.
   Ik wil je adviseren om even op internet te zoeken op ‘The palace and the pandemic’ door AMM en dat te lezen.

 8. pete zegt op

  Kom gezellig naar Nongkhai,

  Geen verschil met voor Covid19 ,alles open incl tientallen massagesalons

  Overdag en vooral savonds gezellig druk met tientallen eet en drinkstalletjes zelfs 30% meer
  dan voor covid19.

  Wanneer ik geen tv of internet had zou ik niet weten dat er covid19 epidemie heerst.

  Een uitzondering iedereen draagt buitenshuis een mondkapje maar in het stadspark waar honderden mensen joggen ,voetbal of volleybal word vaak geen mondkapje gedragen

  Nongkhai is uiterst gezellig met 6 Dagmarkten en 2 avondmarkt en niet zo druk omdat de grens met Laos al vanaf april 2020 gesloten is.

  Voor gezelligheid en relaxte vakantie kom naar Nongkhai en de Mekongrivier , meren vol vis en heuvels met watervallen en grotten.

  groetjes uit Nongkhai


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website