Is Supoj Saplom, de permanent secretaris van het ministerie van Transport uit wiens huis 5, 100 of 200 miljoen baht is gestolen, wellicht het slachtoffer van een politiek komplot?

Die suggestie opperde senator Rosana Tositrakul, voorzitter van de senaatscommissie corruptie en good governance, gisteren in een gesprek met vice-minister-president Chalerm Yubamrung en Panupong Singhare, adjunct-hoofd van de nationale politie.

Rosana vroeg zich af of het geld wellicht uit een andere bron kwam, maar Panupong achtte de inbrekers niet in staat om Supoj in de val te laten lopen. Ook Chalerm verwierp haar suggestie. Hij zei dat de zaak duidelijk zal worden als de hoofdverdachte is aangehouden. Die zou gevlucht zijn naar Laos.

Eerder heeft Chalerm gezegd dat het geld afkomstig is van de aanbesteding van de Purple en Red Line (twee uitbreidingen van het metronet). Het Japan International Cooperation Agency zou zich uit de Purple Line hebben teruggetrokken wegens verduistering.

Senator Khamnoon Sitthisamarn zei gisteren dat de regering de gelegenheid moet aangrijpen om alle dubieuze overheidsprojecten van de afgelopen 5 jaar te onderzoeken. Chalerm was het ermee eens en zei dat de premier zo’n onderzoek zal steunen.

Op 12 november werd ingebroken in de woning van Supoj. Volgens de politie is 100 miljoen baht gestolen, de inbrekers zeggen 200 miljoen baht en Supoj zei aanvankelijk 1 miljoen baht en later 5 miljoen baht. De politie heeft tot nu toe acht van de elf verdachten aangehouden en 18 miljoen baht achterhaald. Panupong zegt dat Supoj wellicht wordt vervolgd wegens het doen van een valse aangifte.

www.dickvanderlugt.nl

13 reacties op “Is Supoj het slachtoffer van een complot?”

  1. DickC. zegt op

    Vooropgesteld, bij mij ligt nog geen 1 miljoen THB thuis in de kluis, laat staan 200 miljoen.
    Ben benieuwd naar de verklaring(en) van Supoj Saplom, o.a. naar het feit dat zo’n bedrag in de prive woning aanwezig is. En naar de daadwerkelijke hoogte ervan. Schrale troost voor de man, in Europa en met name Nederland, verdampen de Euro’s vanzelf.
    Dick C.

  2. Roland zegt op

    Zal hij alleen WELLICHT worden vervolgd voor het doen van een valse aangifte?????
    Is het dan niet belangrijk te beseffen dat het geld gestolen is (daar komt het bij corruptie toch op neer) en moet hij daar dan WELLICHT niet voor vervolgd worden?
    Strange world here…

    • dick van der lugt zegt op

      Ik heb deze keer onvermeld gelaten dat de National Anti-Corruption Commissie en het Anti-Money Laundering Office ook onderzoek doen. Als die corruptie constateren, verwijzen ze de zaak naar het OM. Verder doet het ministerie van Transport ook een onderzoek.
      Voor alle berichten over deze zaak, zie: http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=13190

  3. Chang Noi zegt op

    Wel je kunt je natuurlijk afvragen waarom dat geld cash thuis in koffertjes stond?
    Ik bedoel waarom niet gewoon op de bank? Herkomst van geld behoeft alhier geen belemmering te zijn om het bij de bank te zetten.

    Ofwel het geld is er helemaal nooit geweest of deze meneer heeft een nog veel groter probleem dat hij zijn geld niet eens op een bank kan zetten. In dat laatste geval moet je probleem in Thailand wel heel erg groot zijn.

    Chang Noi

    • Roland zegt op

      Als het geld er nooit geweest zou zijn waar komen dan de reeds teruggevonden 18 miljoen THB vandaan?
      Het moge duidelijk zijn dat er geen enkele verschoning is voor deze kerel.
      Nu zullen we eens zien hoe (lang) de Thaise gerechterlijke molen zal draaien?….
      En of niet alles uiteindelijk in de grote doofpot zal terechtkomen. Daar vrees ik héél veel voor.

      • dick van der lugt zegt op

        Als het geld er nooit is geweest, moet de 18 miljoen baht zijn geleverd door een partij die Supoj een hak wil zetten. Die partij moet dan ook 11 Thais bereid hebben gevonden een inbraak te plegen en daarvoor de bak in te draaien. De complottheorie lijkt me niet erg waarschijnlijk, maar misschien denk ik niet Thais genoeg.

    • dick van der lugt zegt op

      Als ik steekpenningen kreeg, zou ik het geld niet op de bank zetten, waar het gemakkelijk te traceren is. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung zegt dat illegale geldhandelaren helpen bij het wegsluizen van illegaal verkregen geld naar het buitenland.

      Ben benieuwd of ooit de bovenste steen boven komt.

      • Chang Noi zegt op

        Bijna alle hoge overheid functionarissen zijn naar mijn idee te rijk, ik ga er dus vanuit dat meeste nogal wat “extra” inkomen hebben. Het lijkt mij ook dat de meeste dit geld gewoon op de bank zetten, omdat er helemaal geen reden is om aan te nemen dat er iemand aanstoot aan neemt dat hij/zij zo rijk is.

        Iemand die dus zoveel cash thuis heeft en het blijkbaar niet op de bank kan zetten moet dus ernstige vijanden hebben of het geld is zelfs voor Thaise begrippen op onwettelijke manier verkregen (zodat misschien zelfs buitenlandse instanties het geldspoor volgen).

        En ach die 18miljoen is niks in het Thaise schaakspel der macht en corruptie.

        Chang Noi

        • Roland zegt op

          Ik kan volstrekt uw redenering volgen.
          Hier zal de modale burger er inderdaad niet zo vlug aanstoot aan nemen dat een ambtenaar “schandalig rijk” is en hoe dat mogelijk is geworden.
          Als ik recentelijk lees uit een enquête dat zo maar eventjes 30% van de Thais corruptie aanvaardbaar achten of op zijn minst dulden. Ja, dan weet ik wel genoeg.
          Tot hiertoe betreft het enkel 18 miljoen. De poppen zullen pas echt aan het dansen gaan als de rest van het ontvreemde bedrag aan het licht zou komen.
          En wat er met die in Laos voortvluchtige leider van de roversbende zal gebeuren (of laten gebeuren…) valt ook af te wachten. Die zou in het bezit zijn van de rest van het ontvreemde geld. Misschien horen of zien we daar niets meer van… en dan weten we ook weerom genoeg… een goede verstaander heeft maar één woord nodig.

          • cor verhoef zegt op

            Zeventig procent van de Thais kan leven met corruptie volgens diezelfde enquete. Dertig procent vind het onverteerbaar. Corruptie begint al op de middelbare school waar ouders hun niet zo slimme kinderen toch op prestigieuze scholen krijgen door flinke zakken met geld op (onder) de tafel te leggen. Die kinderen weten dat hun plaats op die scholen gekocht is en beschouwen dat als een normale gang van zaken. Op dat moment zijn die kids dertien.Corruptie is een manier van leven in dit land. Elke Thaise politicus die beweert de corruptie te willen aanpakken liegt, aangezien dat zou betekenen dat hij of zij daarmee zijn of haar eigen arrestatiebevel tekent…

  4. gerrieQ8 zegt op

    Heb in de Bangkok Post een theorie gelezen die in het kort als volgt is samen te vatten. Een CEO van een groot aannemersbedrijf heeft veel geld moeten geven aan een minister en wat kamerleden om een project toegewezen te krijgen. Nu loopt dit project vertraging op en ondertussen is er een nieuwe regering. Deze CEO wilde niet nogmaals geld geven en bedenkt het volgende om zijn geld terug te krijgen. De rest van het verhaal kent U.
    Mogelijk??

    • dick van der lugt zegt op

      Ik heb dit verhaal niet gelezen en ben er zeer benieuwd naar. Heb je de titel van het verhaal, dan kan ik het opzoeken in het elektronisch archief van Bangkok Post.
      Ook in dit scenario moet de aannemer 11 Thais bereid hebben gevonden in te breken met het risico de bak in te draaien. Maar misschien was de geldelijke beloning voor hen dermate aantrekkelijk dat ze dat risico wel wilden lopen.
      De uitdrukking luidt hier This is Thailand, wat betekent dat alles mogelijk is. Dus wie weet….

      • gerrieQ8 zegt op

        Sorry Dick, dit was geen artikel maar een ingezonden reaktie. Ik dacht van afgelopen vrijdag, maar kijk voor alle zekerheid ook op de donderdag. Als die aannemer 1 man heeft gevonden, degene die nog spoorloos is, waarschijnlijk met het geld, en die heeft wat handlangers gevonden voor de kruimels op te rapen en opgepakt te worden. Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik het ga geloven. Net zoals je zegt TiT.
        Succes Gerrie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website