De ‘gekleurde’ cijfers van de junta over de economie ten spijt, volgens een deskundige stevent Thailand af op een vastgoedzeepbel. Dat komt omdat de binnenlandse particuliere investeringen te laag zijn. De meeste zijn geconcentreerd in de vastgoedsector en dat kan op termijn de bubble veroorzaken, aldus voormalig directeur-generaal Supachai Panitchpakdi van de World Trade Organisation.

Hij constateert dat de bedrijvensector in Thailand vrijwel niet investeert, de winst wordt vooral uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders. Bedrijven in Thailand keren de hoogste dividend uit van alle landen in Azië.

Volgens cijfers van de Stock Exchange of Thailand maakten 567 beursgenoteerde bedrijven vorig jaar een gezamenlijke netto winst van 909 miljard baht, 30 procent meer dan in 2015 en een recordwinst in de afgelopen vijf jaar.

De hoge dividend uitkeringen van Thaise bedrijven hebben de aandelenmarkt voortgestuwd, maar dat is korte termijn winst. Bedrijven zouden meer moeten investeren in onderzoek en ontwikkeling om ook de winstgevendheid naar de toekomst veilig te stellen.

Supachai dringt er bij de regering op aan dat de overheid met ‘echte’ economische cijfers komt. Nu worden de cijfers en de toelichting daarover vaak gekleurd uit vrees dat negatief nieuws zal leiden tot nog lagere investeringen: “Het is beter dat wij de waarheid vertellen.” Als voorbeeld noemt hij hij de investeringsaanvragen bij de Board of Investment die volgens de regering elk jaar met 70 tot 80 procent stijgen: “Maar waar zijn de echte investeringen?”

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Supachai: ‘Thailand is op weg naar een vastgoedbubble’”

 1. Tino Kuis zegt op

  En ook de investeringen uit het buitenland, van oudsher een belangrijke motor in de Thaise economie, blijven sterk achter.

  2013 16.6 miljard dollar
  2014 3,5 miljard dollar
  2015 10.3 miljard dollar
  2016 5 miljard dollar

  Hoe zou dat toch komen?

  • chris zegt op

   Vertel maar….

 2. Rene Martin zegt op

  Begrijp wel waarom de bedrijven in vastgoed investeren want de prijzen van huizen rondom de Sukhumvit in Bangkok rijzen de pan uit. Vast ook in andere gemeenten… Tel uit je winst.

 3. Slagerij van Kampen zegt op

  Sommige kritische economen noemen het “aandeelhouders kapitalisme” een van de grootste remmen op de groei. Komt nog bij dat de CEO’s tegenwoordig meestal ook aandeelhouder zijn, zelfs worden beloond met aandelen. Niet de lange termijn strategie staat voorop, maar het korte termijn belang van de aandeelhouders.

 4. fred zegt op

  Niks aan de hand. Thailand zal blijven groeien. De fabrieken kunnen de vraag nauwelijks bijhouden. De vastgoedmarkt loopt als een trein. De Baht staat beresterk…..wat een bewijs is van de ijzersterke economie.Overheidsinvesteringen zijn bloeiend. De middenklasse wordt rijker met de dag.

  • Khun Peter zegt op

   Zuig je dat uit je duim of heb je ook een serieuze bron zodat wij dit na kunnen lezen?

   • Fransamsterdam zegt op

    Groei economie in 1e kwartaal grootste sinds 2012:
    .
    http://www.tradingeconomics.com/thailand/gdp-growth
    .
    Het gemiddeld inkomen is de afgelopen 10 jaar gestegen van 8000 Baht per maand naar bijna 14000 Baht per maand.
    .
    http://www.tradingeconomics.com/thailand/wages
    .
    Het aantal toeristen breekt alle records.
    .
    http://www.tradingeconomics.com/thailand/tourist-arrivals
    .
    En de buitenlandse investeringen zitten ook weer in de lift.
    .
    http://www.tradingeconomics.com/thailand/foreign-direct-investment
    .

    • goort zegt op

     Wat we bij al deze statistieken zeker in het achterhoofd moeten houden is, dat het cijfers zijn van de Thaise overheid en Bank of Thailand. En we weten allemaal dat overheden geen zin hebben om slechte cijfers te publiceren…zeker niet in Azië waar grote broer China het goede voorbeeld geeft met cijfers die niet te rijmen zijn met wat er door onafhankelijke bureau’s zoals bijv. Markit gepubliceerd wordt.

     Bijv. in de statistiek over werkloosheid in Thailand staat dat er minder dan 500.000 werklozen zijn in Thailand….iemand die dit gelooft?

    • Ger zegt op

     Volgens de Worldbank had Thailand vam 2005 tot 2015 een gemiddelde groei van 3,5 % per jaar, dus afgerond 35 procent voor het gemak. Dan 35 procent toename van het inkomen vam 8000 = plus 2800 is totaal 10.800. Die 14000 van Tradingeconomics is gebaseerd op salarissen, dus van maar een beperkte groep verdieners in loondienst, niet van de gehele bevolking of werkzame bevolking.

    • Ger zegt op

     Nog een analyse die de stelling van Fransamsterdam weerspreekt. De groei in het 1e kwartaal 2017 is de grootste sinds 2012 schrijft hij. Echter we hebben het dan over een groei van 3,3 procent op jaarbasis. Gemiddelde groei 2005 tot 2015 was 3,5 procent, dus 10 jaar lang gemiddeld 3,5%. De groei in 1e kwartaal 2017 is geen duiding voor een duidelijke verbetering voor het hele jaar maar een iets aantrekkende groei in het 1e kwartal. De verwachting voor 2017 is nog steeds rond de 3,5 procent.

 5. henry zegt op

  Het ontploffen van de vastgoedbubble is geen kwestie van ALS maar van WANNEER. Iedereen die de kranten leest en zijn ogen niet in zijn zak heeft steken.ziet de enorme leegstand in nieuwbouprojecten. Zowel in de huizen in Moobans die overal uit de grond schieten. als in de condo,s. De Hig Rises zien er van buiten uit prachtig uit, maar de overgrote meerderheid van de condo’s zijn gewoon muren, casco dus.voor de rest niks. Men wacht met de afwerking totdat men een koper heeft. In mijn goed onderhouden, met top security, High Rise heeft een leegstand van 45 %, er zijn hier een tiental casco 100M2 appartement waar sinds 1996 nog geen mens is binnen geweest.
  Dat de Central groep zijn Wetsgate project met 5000 woningen heeft afgeblazen is ook tekenend. voor commerciële gronden worden in Bangkok waanzinnig hoge prijzen betaald. Wat de grondprijs van die grond omhoog jaagt en op die irrieele prijs sluit men dan nieuwe hypotheken af om andere gronden aan te kopen aan irrieele prijzen waar men dan weer hypotheken op afsluit, De bomen groeien echt niet tot in de hemel. Men blaast zoveel lucht in de ballon dat hij wel moet ontploffen.
  Als U weet dat de Chirativat familie, eigenaar van de Central groep , met een vermogen van 13 miljard us $, de 3e rijkste familie in Thailand is. Maar hun vermogen bestaat vooral uit vastgoed, dan weet je toch genoeg. Wan het zijn die momenteel meer dan waanzinnige prijzen betalen voor commercieel vastgoed in Bangkok.

  • Jo zegt op

   Idd, bij ons (BKK-Klongh Samwa) gaat/ging het gerucht dat voor 2020 de skytrain hier zou komen met een lijn. Gevolg grondprijzen verdubbelen van de één op de andere dag van 10 miljoen naar 20 miljoen baht.
   Niet dat er meer door wordt verkocht, ligt nog allemaal brak. De eigenaren zijn denk ik zo rijk dat ze niet eens willen verkopen en daarom onmogelijke prijzen vragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website