De Thaise belastingplichtigen mogen met ingang van dit jaar een onbeperkt aantal kinderen als aftrekpost opvoeren. Pleegkinderen leveren ook een belastingvoordeel op maar daarvoor geldt een maximum van drie.

Hiermee moet het regeringsbeleid tegen de vergrijzende samenleving ondersteund worden. Voorheen mochten ouders maximaal drie eigen of pleegkinderen als aftrekpost opvoeren. De kinderbijslag wordt verdubbeld naar 30.000 baht.

Vice-president Thanavath van de UTCC denkt dat er meer maatregelen nodig zijn. Hij wil een hogere aftrekpost voor het tweede kind. Daarnaast zouden ambtenaren de onderwijskosten voor een onbeperkt aantal kinderen moeten kunnen aftrekken.

Volgens cijfers van het Fiscal Policy Office stijgt het percentage 60-plussers van 14 procent nu naar 25,2 procent in 2030.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Strijd tegen vergrijzing: Belastingvoordeel voor kinderen en verhoging kinderbijslag”

 1. Nico zegt op

  tja,

  Ik het twee punten;

  1/ mijn vader zei het al, geef een ambtenaar macht en het eerste wat hij doet, is het misbruiken;
  “Daarnaast zouden ambtenaren (dus geen andere) de onderwijskosten voor een onbeperkt aantal kinderen moeten kunnen aftrekken.

  2/ Het betreft hier een aftrekpost van de belasting, alleen de “betere” middenklasse en de rijken betalen belasting, het grootste gedeelte van de bevolking is arm en betaald geen belasting en heeft dus ook geen voordeel. En dat zijn nu juist de mensen met meerdere kinderen. De betere middenklasse en de rijken gaan echt niet meer dan twee, uiterlijk drie kinderen nemen. Anders komen er later problemen met de erfenis.
  Deze groep heeft geleerd, die denken verder dan morgen.

  Groetjes Nico

 2. Arie zegt op

  Er staat toch ook dat de kinderbijslag verdubbeld wordt of geldt dat ook alleen voor de belastingbetalers? Ik dacht het niet en zeker voor arme ouders is 15.000 baht veel extra geld.

 3. rene23 zegt op

  KInderbijslag naar 30.000THB ?
  Is dat per kind, wie heeft daar recht op?

  • erik kuijpers zegt op

   Zover ik weet bestaat er geen kinderbijslag. In het artikel in de BKK Post staat dit:

   “The new structure abolishes the previous cap on the child allowance, limited to three regardless of biological or adopted children. The allowance per child also doubles to 30,000 baht from 15,000, said Mr Prasong. ” Alleen ‘limited to three’ is vervallen voor biologische kinderen.

   Het betreft aftrek van het inkomen per kind en die was 15 k, wordt 30 k voor het aanslagjaar 2018. Deze aftrek is alleen voor mensen die belastingaangifte doen; kinderbijslag zou daarentegen voor iedereen zijn. De Engelse begrippen ‘allowance’ en ‘benefit’ worden vaak langs elkaar gebruikt en dat schept verwarring.

   Rijk word je er niet van; wie in het hoogste tarief zit lacht om die aftrek, wie in de 5% schijf zit zal het als een fooi ervaren.

   • Ger zegt op

    Per mei a.s. wordt er een kinderbijslag opgetuigd, bron Thai Social Security Office. De kinderenn geboren na 01 oktober 2015 en tot de leeftijd van 03 jaar komen in aanmerking voor kinderbijslag voor een periode van 3 jaren lang. Inkomenseis voor de moeder is 10.000 baht per maand maximaal om in aanmerking te komen. Voor oudere kinder krijgt men niets. Bijdragen tot 600 baht per maand.
    Afgelopen jaar was er ook een soortgelijke regeling voor arme moeders met nieuwgeborenen, voor een periode van 1 jaar lang.

    • erik kuijpers zegt op

     Goeie zaak. Want er zijn grote groepen mensen hier die vergaan van de armoe.

    • Nico zegt op

     Kijk,

     Dit vindt ik een hele goede geste, iedere moeder verdient minder van 10.000 Bhat, >rijke werken gewoon niet< Enne met 600 Bhat, daar kan je tenminste iets mee, 1 doos baby melk (uit Nederland) of 3 pakken pampers kopen, of voor pa een fles echte whisky.

     Amazing Thailand

     • Ger zegt op

      Degene met minder dan 10.000 betaalt ook bijna geen belasting. Ja misschien Thaise BTW over aankopen in de winkels , schat dat ongeveer 200 baht binnenkomt aan BTW voor de Thaise overheid per maand ( 1/3 van de 10.000 x 7 % BTW ). Want de meeste aankopen vinden plaats op lokale markten en dergelijke voor voedsel, kleding etc. en daar vindt geen berekening van BTW en afdracht plaats. Ja en als je dan niets betaald aan inkomsten voor de Thaise Staat dan kun je ook de andere kant niks terug verwachten. Wat dat betreft toch positief dat er gratis onderwijs, gezondheidszorg en meer is voor degene die buiten de boot vallen, weinig inkomen hebben.

 4. Ger zegt op

  Het is een aftrekpost voor belastingplichtigen, zo’n 10 procent van de mensen doet aangifte. Dus effectief krijgt men per jaar het bespaarde belastingpercentage over deze 30.000 , dus slecht hooguit een paar duizend baht per jaar , volgens mij..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website