Net als in Nederland verloopt de vaccinatiestrategie in Thailand stroef. Nu een aantal buurlanden van Thailand al zijn begonnen met het vaccineren van de bevolking, neemt de kritiek op minister Anutin van Volksgezondheid toe.

In Bangkok Post krijgt minister Anutin de kans zich te verweren, maar hij wil dat de media stopt met het leveren van kritiek en het vergelijken van Thailand met andere landen, die al begonnen zijn met vaccineren.

Volgens de minister heeft Thailand een zorgvuldig gepland vaccinatieprogramma. Echter toen een tweede golf uitbrak, was het nodig om de plannen aan te passen. Anutin wil niet dat het Thaise gezondheidssysteem wordt vergeleken met andere landen want zijn land staat hoog op de lijst van landen die succesvol zijn bij de bestrijding van Covid-19.

Premier Prayut heeft dinsdag na het kabinetsberaad gezegd dat het land eind april beschikt over 2 miljoen doses Covid-19 vaccin, te beginnen met 200.000 doses. Die arriveren later deze maand, de resterende 800.000 volgen in april. Prayut zei niet welk bedrijf de vaccins levert.

Minister Anutin zei verder dat lokale bestuursorganen en particuliere organisaties op dit moment niet in staat zijn zelf vaccins te importeren. Producenten leveren alleen aan regeringen voor noodgevallen. Een vaccinatie halen bij een prive-kliniek zit er dus voorlopig ook niet in.

Bron: Bangkok Post

18 reacties op “Steeds meer kritiek op late start van Covid-19 vaccinatie in Thailand”

 1. wim zegt op

  Net als bij Hugo is de balans tussen kletsen en daden zoekgeraakt.

  • Ger-Korat zegt op

   In Nederland zijn er 3x zoveel vaccins ingekocht als dat er nodig is, het probleem is de produktie en leverantie en daarvan is men afhankelijk. Nou kun je wel afgeven op Hugo maar Nederland heeft in tegenstelling tot Thailand wel bijtijds veel ingekocht en nu is het afwachten op de maandelijkse leveranties en wordt er geprikt met wat er is, er wordt echt niets in een magazijn opgeslagen.

   • ruud zegt op

    Door drie maal zoveel in te kopen als je nodig hebt, zorg je er natuurlijk wel voor dat er voor andere, met name arme landen geen vaccins beschikbaar zijn.

    • BangkokFred zegt op

     Niet te snel oordelen,

     Nederland trekt €25 miljoen extra uit voor de aanschaf en verspreiding van vaccins in arme landen. Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat namens het kabinet besloten na een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

     bron https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/11/extra-nederlandse-steun-voor-vaccins-in-arme-landen

    • Ger-Korat zegt op

     Gisteren meldde ik het ook in een reactie op dit blog: de EU trekt 500 miljoen Euro uit zodat er 1 miljard vaccins voor de armere landen beschikbaar komen (uit de NRC). Daarnaast kocht Nederland zoveel in omdat het niet zeker was welk middel effectief was en wanneer er geleverd zou worden. Het is dus een ruim inkoopbeleid zodat men voldoende mogelijk vaccins binnenkrijgt. Er zal echt wel, als de hele bevolking is gevaccineerd, een overdracht komen van overtallige vaccins voor landen die het nodig hebben.

    • Han zegt op

     Het lijkt mij dat de eigen bevolking toch voorrang heeft op de vaccinaties en dat de arme landen helpen geen eerste prioriteit heeft. Daar gaan toch al vele miljarden ontwikkelingsgeld door het putje. Als er wat over is dan maar kijken wie we daar een plezier mee kunnen doen.

   • Co zegt op

    Moderator: De discussie graag bij Thailand houden.

 2. Jannus zegt op

  Dat het vaccinatie-programma in Thailand vertraagt heeft niets te maken met een 2e golf. Thailand is nog niet eens getroffen door een eerste golf. Thailand baalt ervan kosten te moeten maken voor de aankoop van vaccins. Dat gratis vaccineren van de bevolking zien zij helemaal niet zitten. In Bangkok Post van 7 februari jl meldde “Nakorn Premsri, director of the National Vaccine Institute, said Thailand might have to wait a long time and buy the Covid-19 vaccine at a higher price if it procured the vaccine via the Covax programme.”
  Thailand is daarom van zins om via andere wegen vaccins goedkoper in te kopen.
  Dat maakt dat de volgende opmerking van Supakit Sirilak, (chief of the Department of Medical Sciences who is also deputy chairman of a committee acquiring vaccines for Thais), van belang is. Hij zei dat “negotiations are still going on. With acceptable conditions, Thailand might procure 15 million doses of the vaccine from Covax in the future.”
  In dit artikel is te lezen dat onderhandeld werd over leveringen Pfizer/BioNtech in maart as, over die van AstraZeneca rondom medio dit jaar, en het Chinese Sinovac in het 3e kwartaal dit jaar. Al die leveringen zijn allemaal onder voorbehoud, niet alleen vanwege productieproblemen bij de diverse fabrikanten, ook doordat Thailand er geen brood inziet nu wat meer te betalen om zeker te weten dat de vaccins kunnen worden aangeschaft.
  Ik ben geneigd ambtenaren die direct weet hebben van wat in de praktijk gaande is meer te geloven dan het geroeptoeter van politici. Of ze nou Hugo heten, of Anutin.
  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2063771/govt-goes-cool-on-joining-vaccine-pact

 3. Kris. V zegt op

  Hugo beslist na overleg met zijn adviseur ’s en ministers en is daarvoor verantwoordelijk.
  Gaat er in Thailand anders aan toe denk ik

  • chris zegt op

   Inderdaad. Ministers zijn in Thailand bj de eigen achterban populair maar niet vanwege hun kennis van zaken. Als een van hen minister wordt, volgt een staf van nieuwe adviseurs waarvan men hoopt dat zij wel wat weten. Tevergeefs vaak, omdat cronyisme hoogtij viert en mensen niet worden gekozen om hun kennis en vaardigheden.
   Nog even afgezien van crisis-management. Geen kennis, geen training dus veel naar de tempel en metaphysische adviseurs (toeksomst-voorspellers) om ‘beleid’ te maken. Kies een nieuw parlement, een nieuwe regering en er gebeurt hetzelfde…….

 4. Rob zegt op

  Het land waar ik ooit zo trots op was is het lachertje van Europa geworden. Het land waar ik van ben gaan houden wordt straks het lachertje van Azië?

 5. Christiaan zegt op

  De Thaise regering heeft gedacht, dat een vaccin in Thailand niet nodig zou zijn. Men kon de kans op besmettingen hier wel beheersen, wat natuurlijk een illusie was

 6. Koen zegt op

  Alsof het in de EU beter gaat. Belgie is nu ongevver 8 weken geleden gestart met vaccineren en op vandaag hebben ze nog geen 3% van de bevolking een eerste prik gegeven.

 7. han zegt op

  is dat niet die minister die zonder handschoenen en mondkapje vergeefs probeerde maskers uit te delen aan farang en toen dat mislukte ze uitschold voor viezerikken die nooit douchen?

  • chris zegt op

   ja, en die met zijn outfit, een wit jasje dat zeer veel lijkt op een doktersuniform, probeert autoriteit uit te stralen.Tevergeefs, wat mij betreft. Ik zal niet zeggen hoe wij hem hier thuis noemen.

  • chris zegt op

   O ja. Als het parlement Prayut naar huis stuurt is Anutin wettelijk gezien de enige die hem als PM kan opvolgen. Ik ben geen Prayut fan maar Anutin als PM? Ik moet er niet aan denken.

 8. Rob V. zegt op

  Thisrupt had er het volgende over te zeggen:
  https://fb.watch/3ARI1MFB1Q/

  Samengevat: er is geen enkel excuus waarom Thailand zo lang moet wachten. Arme landen krijgen het vaccin in grote aantallen en gratis. Thailand valt daar als hoger middeninkomen land buiten. dergelijke ontwikkelde landen moeten zelf inkopen en dat hebben buren zoals Maleisië, Singapore enzo reeds gedaan. Vaccinatie programma’s zijn daar vanaf januari uitgerold. Thailand start in de maand juni. Thailand heeft de kat uit de boom gekeken en heeft nu alles op 1 paar ingezet: een Thais vaccinatiebedrijf Siam Bio-science. Daar is het nu op wachten. Maar waag het niet kritiek random dit te uiten, want anders krijg je 112 aan je broek. Aldus Thisrupt.

 9. Rob V. zegt op

  Voor wie het Facebook filmpje niet kan kijken, hier het Thisrupt verslag op YouTube:
  https://www.youtube.com/watch?v=b2TVfDgiTAE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website