WitthayaP / Shutterstock.com

Nu het regenseizoen is begonnen neemt het stadsbestuur van Bangkok maatregelen, om zo overstromingen door een buiten de oevers tredende Chao Phraya-rivier te voorkomen.

Het draaiboek voor bescherming van de hoofdstad tegen overstromingen is volgens het stadsbestuur voor 70 procent geïmplementeerd. Het gaat hierbij vooral om het uitbaggeren van kanalen om zo de waterstroming te bevorderen en het installeren van waterpompen.

De autoriteiten houden toezicht op 53 overstromingsgevoelige gebieden. In deze gebieden worden 190 waterpompen ingezet en nog eens 100 pompen staan in reserve. Bovendien worden drainagebuizen verwijderd om de afvoercapaciteit te vergroten. De stad wil ook waterstuwen inzetten bij de kanalen Prachakorn en Ladphrao om zo de stroomsnelheid van de Chao Phraya-rivier te vergroten.

Volgens een rapport van “NNT” heeft Bangkok voor 6400 kilometer aan kanalen. Elk jaar wordt hiervan slechts drie kilometer uitgebaggerd.

Bron: Der Farang

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Regenseizoen: Bangkok treft voorbereidingen tegen overstromingen”

 1. teun zegt op

  Van in total 6400 km kanalen wordt jaarlijks 3 km uitgebaggerd? En dat Nadat er al Jaren weinig tot niks is gedaan?
  Dat is – zoals ik al eens eerder heb opgemerkt – “uitbaggeren voor het Journaal” (kijk eens hoe goed wij bezig zijn..).
  En als het regenseizoen is begonnen (!) starten met maatregelen? Is dat niet wat laat?

  Ben heel benieuwd hoe het dit jaar verloopt. Waarschijnlijk zeer vergelijkbaar met voorgaande jaren.

  • Khun Peter zegt op

   Je leest nogal selectief. Er staat dat 70% al is uitgevoerd dus ze zijn al eerder gestart.

   • teun zegt op

    Als men 3 km per jaar uitbaggert dan is het een project van 6400: 3 = 2133 jaar!! Denk je niet dat de eerste 3 km inmiddels weer aan de beurt is?
    Kortom: ik geloof nooit dat inmiddels 70 % van 6400km = 4.480 km al is uitgebaggerd. En als het wel zo zou zijn dan is de eerste 3 km daarvan al 1493 jaar geleden voor het laatst uitgebaggerd.

    Lees ik nou selectief of hoe zit het? Overigens lijkt mij een tempo van 3 km per jaar wel heel weinig.

    • Khun Peter zegt op

     Als je goed leest gaat het niet alleen om het uitbaggeren.

     • teun zegt op

      Zijn dan nog steeds niet alle pompen geplaatst? Maar slechts 70 %?
      De twee genoemde (belangrijkste) elementen in het stuk m.b.t. genomen maatregelen zijn:
      * uitbaggeren en
      * plaatsen van pompen.

      Dus als 1 x alle kanalen uitbaggeren nog minstens decennia/eeuwen gaat duren met het tempo van 3 km/per jaar dan blijkt, dat aan het begin van het regenseizoen nog slechts 70 % van de pompen is geplaatst! Dan wordt het pompen tegen de klippen op.

      Kortom: te weinig en te laat maatregelen genomen.

      Maar Khun Peter, volgens jou is men echt goed bezig, toch? We zullen het de komende maanden afwachten.

      • Khun Peter zegt op

       Beste Teun, als ik jouw reacties lees kunnen Thai werkelijk niets. Alles is niet goed of te laat. Volgens mij ben je niet helemaal objectief.

 2. Inge zegt op

  Ls.,

  Wordt het niet eens tijd voor een structurele opossing
  van het overstromingsprobleem in de regentijd?

  • teun zegt op

   Structureel en vooruitkijken zijn nou niet bepaald begrippen waar Thais veel mee op hebben. Zodra het regenseizoen eindigt, is ook het overstromingsprobleem weg. En als er geen problem (meer) is waarom dan nog nadenken over volgend regenseizoen? Laat staan over regenseizoenen in de komende 10-25 jaar. Dat die heftiger worden is ook iets van over heel lange tijd. Dus nu nadenken daarover?

   • Tino Kuis zegt op

    Beste teun,

    Er is geen definitieve, structurele en altijd werkende oplossing voor de overstromingsproblemen in Thailand. Niet in de stad Bangkok en niet in de plattelandsgebieden. Dat heeft te maken met het moessonklimaat waarin om de zoveel (5-10) jaar er in 1 (een) maand 7 (zeven) keer zoveel regen kan vallen als in Nederland gemiddeld in een maand.
    In Bangkok zullen er altijd overstromingen zijn als er meer dan 70 mm regen valt binnen een uur. Daar is geen kruid tegen gewassen. Uitbaggeren van kanalen en meer waterpompen zullen wat helpen natuurlijk, maar weer niet tegen het einde van het regen seizoen want dan staan alle kanalen al vol.

    Er is best al veel gedaan, dat zeggen ook Nederlandse deskundigen. De overstromingen zullen wat minder hevig zijn en korter duren. Maar je krijgt ze nooit helemaal weg. OK? Thailand moet er mee leren leven, do not fight it, live with it, zeggen de Nederlandse deskundigen.

    Ik geef een voorbeeld van de problemen. Onder Yingluck was er een plan voor wateropvang gebieden van vele tientallen vierkante kilometers in het Noorden van de Centrale Vlakte om zo Bangkok en omgeving te vrijwaren van overstromingen. De bewoners weigerden want dan zouden zij maanden lang in een half tot 1 meter overstroming water moeten leven..

    • Gerrit bkk zegt op

     Sorry Tino. Je weet veel van Thailand. Maar niet van water. Zie mijn ander bericht net verzonden. Met vriendelijke groet. Gerrit

    • teun zegt op

     Beste Tino,

     Wat is er dan allemaal al aan gedaan? Ik snap ook wel, dat overstromingen (zeker als klimaatverandering doorzet) zullen blijven. Maar met 3 km per jaar baggeren (???!!) en na het begin van het regenseizoen pas 70 % van de pompen geplaatst hebben, dat overtuigt vooralsnog niet.
     Ik heb hier in Chiangmai nergens last van dus waarom maak ik me eigenlijk druk? Ik constateer alleen. Toen ca 5 jaar terug de ergste overstromingen in 50 (?) jaar plaatsvonden, stond er alleen wat water in de straat. En de stoeprand ligt hier nog ca 70 cm lager dan mijn huis.

     Ik ben blij niet in of rond Bangkok te wonen.

  • Gerrit bkk zegt op

   Sorry maar in principe wordt een probleem in veel van de Thaise situatie gezien als een mogelijkheid om ‘eigen’ zaakjes te kunnen bekonkelen. Slaatje er uit slaan. Ik heb nog nooit een Thai persoon ontmoet die iets struktureels wil oplossen. Dus nog jarenlang mogelijkheden voor nederlandse experts (deskundigen) om op water huishouding dingen te bestuderen en rapporteren. En geld op te strijken a la Thai. En er verandert geen moer. Maar geld blijft (over)stromen als het schone en vuile water
   Prachtig toch?
   Heb je el die vissen in Chao Praya bkk gezien? Zoveel heb ik nooit in de Maas gezien.
   Groetjes Gerrit

 3. TheoB zegt op

  Geweldig zeg! De goedkoopste methode om de wateroverlast te beperken wordt het langzaamst uitgevoerd. In dit tempo is de 6400km kanaal van Bangkok tegen medio 43ste(!) eeuw 1 keer uitgebaggerd. Gezien het feit dat de metropool op het ogenblik met 1 á 2 cm – sommigen zeggen zelfs 10 cm – per jaar wegzakt en de zeespiegel met 4 mm per jaar stijgt is het zeer de vraag hoe het er dan uitziet, als er überhaupt nog wat van over is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website