De twaalf voetballers en hun coach kwamen op 23 juni vast te zitten in de Tham Luang-grot, toen die door zware regenval onder water liep, zijn na ruim twee weken allen heelhuids uit de grot gekomen. Eerder tijdens de reddingoperatie is er een Thaise vrijwillige duiker om het leven gekomen.

De jongens voetballertjes zijn naar het ziekenhuis in Chiang Rai gebracht. Ze moeten daar een week in quarantaine blijven vanwege mogelijke besmetting met de histoplasmose-bacterie. Een aandoening die voor een longinfectie kan zorgen. Zeker vier van de voetballertjes hebben klachten die er op wijzen dat ze de ziekte hebben. Ze krijgen medicijnen en hun bloed wordt onderzocht.

Waterpomp bezweek

Kort nadat de laatste kinderen en hun coach geëvacueerd waren, begaf een waterpomp het. Hierdoor steeg het water snel en werden enkele reddingswerkers bijna ingesloten. De duikers waren in de grot bezig om hun apparatuur op te ruimen. Opeens begon het water te stijgen in twee kamers die al eerder leeggepompt waren. De reddingswerkers bevonden zich nog op anderhalve kilometer van de uitgang en moesten zich haasten om niet in de problemen te komen. Honderden duikflessen bleven daardoor achter in de grot.

Overig nieuws:

 • De jongens zijn zeker 2 kilo afgevallen en moeten daarom eerst aansterken. Dat is ook de reden dat ze geen gebruik kunnen maken van de uitnodiging van voetbalbond FIFA om bij de WK-finale komende zaterdag in Moskou aanwezig te zijn. FIFA-baas Gianni Infantino nodigde ze daarvoor uit.
 • Er is belangstelling vanuit Hollywood om een film te maken over het bijzondere avontuur van de voetballers.
 • In het hele land is er blijdschap over de goede afloop. Bij het Chiangrai Prachanukroh-ziekenhuis, waar de 12 jongens en hun coach worden behandeld, vierde schoolkinderen feest.
 • Families van de kinderen mochten hen bezoeken, maar moesten beschermende kleding dragen en op minstens twee meter afstand blijven om een mogelijk overdracht van ziekten te voorkomen.
 • Het veldhospitaal bij de Tham Luang grot blijft nog twee dagen operationeel om reddingswerkers te behandelen. Sommigen hebben verwondingen, pijn of koorts.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Reddingsactie geslaagd: Alle jongens en coach ongedeerd uit de grot”

 1. Sjaak S zegt op

  Ik ben blij met de goede afloop. Dat dit filmmateriaal zou zijn, dacht ik al vanaf het begin, vooral er op het helaas treurige ongeval na, goede afloop. Ik hoop dan ook dat een deel van de opbrengst ten goede komt voor dergelijke reddingsacties.

 2. rori zegt op

  Sorry maar ik wil dit verhaal in een zeker perspectief stellen. Niet om iets af te doen aan de situatie. Ik vind het prima dat de jongens gered zijn en er verder op de duiker na geen slachtoffers zijn gevallen.

  1. In de tijd (18 dagen maximaal) dat de jongens in de grot opgesloten hebben gezeten zijn en in Thailand alleen al in het verkeer een geschatte 1100 doden gevallen (als het aantal van 24000 per jaar klopt).

  2. Dat er een duiker het leven bij heeft ingeschoten is al bijna vergeten.

  3. Bij de bootramp in de Andaman zee tot nu toe 44 en nog steeds vermisten een 16 stuks.
  Waarom word hier minder aandacht aan geschonken?

  4. Het plan van de lokale regering om de grot om te toveren tot een toeristische attractie vind ik walgelijk en helemaal om er een film over te gaan maken.

  Maar ja de 1 zijn dood cq ongeluk is de ander zijn winstbejag.

  • l.lagemaat zegt op

   Een grotten redding is sensationeel,heeft niet eerder plaatsgevonden!

   Een bootramp, hoe triest ook, komt vaker voor!

  • Leo Th. zegt op

   Uiteraard betreur ik de slachtoffers van natuurgeweld, nu weer in Japan ruim boven de honderd, gezonken schepen met toeristen en ook met bootvluchtelingen, de vele verkeersdoden, etcetera. Maar de redding van het voetbalteam uit de grot is een uniek verhaal dat zeer tot de verbeelding spreekt. Mijn hart maakte een sprong van blijdschap nadat ik vernam dat dankzij de inzet van de vele reddingswerkers en met gevaar voor eigen leven, waarbij helaas 1 duiker het inderdaad niet kan navertellen, dit horror verhaal voor zover er het nu naar uitziet goed is afgelopen. Vanzelfsprekend hebben andere zaken ook wereldwijd aandacht nodig maar op dit moment ben ik ontzettend blij met de bevrijding van de Thaise jongens en geniet ik van het wonder dat ik eerlijk gezegd niet meer had verwacht.

  • Mr.Bojangles zegt op

   Dit is wel een schitterend voorbeeld van samenwerking. Als hier niet de beste van de beste mensen waren bijgehaald (waaronder 2 Engelsen en een Belg) was dit faliekant verkeerd afgelopen. uiteraard hebben al die duizend(en) mensen daar hun zeer gewaardeerde en nuttige bijdrage geleverd maar de grootste prestatie was toch het terugvinden van de jongens. Door die 2 Engelsen. ga er maar aan staan, onder water, op onbekend terrein, god weet hoever en hoeveel lucht je nog hebt….
   En mijn petje af voor de gouverneur die alles moest coordineren. Dat moet ook een heidens karwei zijn geweest. En zonder de bijdrage van de coach waren die jongens vast in paniek geraakt. Hoewel hij ze de grot in bracht, heeft hij ze er wel doorheen geholpen. En hoeveel vrijwilligers waren daar niet op de been. om te helpen met pompen, maar iedereen moet ook eten en onderdak hebben. dit is een gigantische klus geweest.

  • Mr.Bojangles zegt op

   Wil ik nog even terugkomen op punt 4.
   Heb je enig idee hoe arm de mensen in dat gebied zijn? Nee? Ik wel. Want ik ben daar geweest. En ik heb de lokale dorpjes bezocht. ‘Huizen’ op palen waarvan het onbewerkte hout vaak al vol met houtworm zit. De ‘muren’ zijn van dat hele dunne fineerhout van 0,1 mm dik. mm ja. Zo dik als papier. Jammer dat ik geen foto’s kan bijsluiten. Alle extra inkomsten straks van toeristen zullen zeer welkom zijn. En meer toeristen is ook meer werk dus meer inkomsten voor de lokale bevolking. Wat mij betreft kunnen er straks niet genoeg toeristen komen.

 3. rori zegt op

  Ik kom dit net tegen op een andere site
  Is in het engels maar het geeft meer vragen dan antwoorden. Wel kom ik tot een zelfde soort opmerkingen en vragen.

  Quoted:
  For me without considering the good end I also have same with my Thai wife and her friends some questions on the total event. How sad it is in general.
  As we have seen sketches and movies from inside the cave we are wondering and have a lot of questions in this in special why enter 4 km when shelter for rain only?

  1. Why when shelter for the rain go inside the cave almost 4 km. Considering:
  In the cave there are very narrow passages where you have to climb up a slope and crawl through narrow slits to get to the far end.
  When shelter for rain normally you would stay near the entrance and not wander deep inside.
  They did pass at least 5 chambers and did pass throught almost impossible slits inside the cave.

  Also as they missed:
  a. Climbing gear.
  b. Warm clothing
  c. No lights or lamps with them etc.

  When they were found the clothes from the kids were in a state like comming from the cabinet at home. They did not change clothing almost 2 weeks and were in a mudy surroundings.
  When in a wet suroundigs your clothes will never dry when wash them.

  2. When we take this event towards a global issue while at the same time.
  a. In Sea of Andaman the boat with chinese touriste capsized with as for now 44 dead and 16 still missing.
  b. Why the governor immediately claims to make the cave a tourist hot spot.
  c. Why from Hollyshit they are already thinking to make a movie on this event
  d. How many people in Japan have to die more than the 140 up till now before the news channels shows us.
  e. With the rescue one thai diver died. Why and how and why we not hear on this anymore. It seems like it is???
  f. In Pakistan, Afghanistan, Syria, Irak etc kids are being killed by suicide attacks by any kind of bombing. This is no more on the news.
  g. How many traffic casualties were killed in Thailand over 18 days? At least over 1000. Lets make 5% were kids in the age to 16 years it are already 50.

  A lot more situations can be written here with more cassualties than the maximum of 12 people in the cave. Also the age difference at 11 to 16 makes me wonder. In the whole world as we discuss football or soccer teams are set up in age levels.
  I am wondering the age mix and set up of the group.

  As far as I know and this is the old “European” system we have groups devided in age ranges. Oh same in Thailand or it might differ slightly but this is just an indication.
  5 – 6 mini’s
  7-8 F teams
  9-10 E teams
  11-12 D teams
  13 – 14 C teams
  15 – 16 B teams
  17 – 18 A teams
  With good players they can be upgraded never downgraded.

  • Sjaak S zegt op

   En iedere keer weer….het GROTE verschil is dat het LEVENDE kinderen waren en niet omgekomen zielen.
   Dat ze een stuk verder in de grot waren, kwam naar mijn mening waarschijnlijk door dat het water de terugweg afgesloten had en ze maar één kant uit konden.
   Dat stuk over de kleren was ook onzin. De video opnames waren nou niet van zo’n kwaliteit door de donkere grot, dat je kon zien of ze heel of niet waren. Lijkt wel een stuk van zo’n individu die aan samenzweringen denkt, om een goede film te kunnen maken.
   Te gek voor woorden!

  • janbeute zegt op

   Ik heb ook dezelfde gedachten .
   Vreemd waarom gingen ze zo diep de grot in , ik zou bij regen als ik moest schuilen een paar meter ingaan .
   En mocht plotseling het water snel stijgen , snel weer naar de uitgang en zeker niet dieper de grot in .
   En ook hoe zat het met de verlichting ook al heb je een volle Led zaklamp , ook deze is binnen het uur leeg .
   En dan door nauwe passages heen te moeten kruipen .
   En dat ze nu al praten om een toeristenattraktie hier van te maken , lijkt me zeker niet gepast .
   Zeker niet daar een duiker zijn leven hier voor gegeven heeft .

   Jan Beute .

  • Mr.Bojangles zegt op

   Redelijk dom. Ze gingen niet de grot in om te schuilen. De regen begon pas NADAT ze de grot in waren gegaan. En die sloot als eerste de terugweg af, niet de heenweg. dus er was weinig keus.

 4. vanbaelfrans zegt op

  proficiat aan al de helpers,belangloos helpen vraagt veel moed en opoffering

 5. Chander zegt op

  https://youtu.be/xPvNVmeO-U0

 6. Walter de Jong zegt op

  Respect naar alle hulpverleners die door hun grote inzet en moed het leven van deze jonge mensen hebben kunnen redden .Om terug te komen op een eerder geplaatst bericht..er komen iedere dag duizenden mensen om bij ongelukken wereldwijd .Titanic / Pompei /Twintowers etc zijn ook verfilmd om nog maar niet te spreken over WO1 en WO2 etc Dat de andere rampen zoals de boot met chinezen toeristen zinkt samenvalt met de redding operatie van deze jonge groep mensen is puur toeval.De duiker die hierbij om het leven gekomen is zal in Thailand altijd een held blijven .

 7. RonnyLatPhrao zegt op

  Een eerder persoonlijk visie, die misschien wat negatieve reacties zal oproepen, maar het is hoe ik er over denk.

  Het is voorgevallen, hoe dat kwam …..
  Feit is dat ze vast zaten en niet zonder hulp terug konden. Gelukkig is het voor die kinderen en hun coach goed afgelopen en daar ben ik zeer blij om. De onzekerheid over de afloop moet voor hun en hun familie ondragelijk zijn geweest.

  Maar nu het vervolg.
  Moet men, voetballers en coach, nu nog gaan straffen voor hun onbezonnen daad ?
  Neen, vind ik niet. Ik denk dat wat ze meegemaakt hebben, hun gans hun leven zal bijblijven en hopelijk een les voor de toekomst. Wat ze meegemaakt hebben is al een straf op zich.

  Moet men ze dan gaan belonen voor hun onbezonnen daad onder de vorm van een finale van een WK (gaat niet door dacht ik), of een vakantie in Pattaya, of welke beloning ook…..
  Neen, we moeten hun daad nu ook niet gaan belonen vind ik.
  Iemand beloon je omdat hij iets goed gedaan heeft.
  Hun gaan belonen zou weinig respectvol zijn naar de reddingswerkers toe.
  Beloon deze mensen maar. Zij verdienen dit.
  En laat ze ook die omgekomen duiker maar verplicht elk jaar herdenken, want hij staat symbool voor alle reddingswerkers die zich, met gevaar van leven, ingezet hebben voor hun redding.

  Maar laat het vooral ook naar de toekomst voor iedereen een les zijn.
  Vergeet niet dat onbezonnen daden, negeren van waarschuwingen (want dat is alleen voor andere want wij weten wel beter), ook ten koste kan gaan van mensenlevens die hun nadien moeten redden.

  Daarom, respect voor alle reddingswerkers, waar ook ter wereld, die zich inzetten voor het rechtzetten van stommiteiten van andere.

  • Leo Th. zegt op

   Beste Ronny, om dicht bij huis te blijven, aan de Nederlandse en Belgische kust worden waarschuwingen om niet op een luchtbedje de zee op te gaan en om je ook niet te ver in zee te begeven massaal genegeerd. Gelukkig voor deze mensen zijn er op onze stranden reddingsbrigades actief, waardoor de meesten weer veilig aan land gebracht worden. Helaas komt niet voor iedereen de hulpverlening op tijd waardoor er elk badseizoen mensen verdrinken. In Thailand zie ik met name toeristen de rode vlag op het strand negeren en ook daar vallen er jaarlijks slachtoffers. Wereldwijd worden er op allerlei gebied waarschuwingen in de wind geslagen, dat is mensen nu eenmaal eigen, waardoor zij in een levensbedreigende positie kunnen geraken. Natuurlijk worden al die mensen niet aan hun lot overgelaten maar worden er reddingswerkers en dienstverlenende instanties ingeschakeld. Over de Thaise jeugdvoetballers wordt achteraf gesproken dat het een onbezonnen actie was om de grot te betreden. Maar waaruit bestaat die onbezonnenheid dan? Wat ik uit de berichtgeving heb begrepen waren zij al vaker in de grot geweest en wilden zij nu hun naam op een achterwand noteren. Weliswaar betraden zij de grot na sluitingstijd en dat zou je ze dan kunnen verwijten maar de grot was gedurende de dag nog opengesteld en de waarschuwing voor het regenseizoen was nog niet van kracht. Nu blijkt maar weer eens dat de natuur zich niet laat voorspellen en in de grot werden zij door snel opkomend water ingesloten met het ons bekende resultaat. Een regelrechte horror beleving voor de jongens met hun coach. Toen zij nog niet gevonden waren bezocht de minister president Prayut de plek des onheils en bood hen op voorhand als compensatie voor de ontberingen een vakantie aan. Wellicht was hier ook sprake van verkiezingspropaganda maar van een beloning, waarvan jij spreekt, is volgens mij geen sprake. Velen hebben intens meegeleefd met het onzekere lot van de jongens en ouders en sommigen, wellicht ook om zelf in de picture te staan, bieden hen als tegemoetkoming voor hun lijdensweg, maar toch zeker niet als beloning, iets aan waar zij voorheen alleen maar van hadden kunnen dromen,
   zoals het bijwonen van een toekomstige match van Manchester United. De onverschrokken reddingswerkers, waaronder een landgenoot van jou, verdienen uiteraard niets anders dan lof. Die krijgen zij ook van alle kanten toegezwaaid, de Thaise koning heeft zelfs verzocht de betrokken buitenlanders als zijn persoonlijke gasten te beschouwen. Dat er helaas een Thaise duiker is omgekomen bij de reddingswerkzaamheden valt diep te betreuren. De koning heeft financiële steun voor zijn gezin toegezegd en hij zal zeer zeker herdacht worden. Jij hebt het over een jaarlijkse verplichte herdenking. Daar ben ik het niet mee eens, iemand verplicht herdenken heeft geen betekenis, zoiets moet spontaan gebeuren. Ik zou er overigens niet vreemd van opkijken wanneer er bijvoorbeeld bij de ingang van de grot een herdenkingsteken of beeld komt te staan. Dat de grot in de toekomst door vele toeristen bezocht zal gaan worden staat als een paal boven water. Is ook niets op tegen, prima voor de lokale bevolking!

 8. eduard zegt op

  Idd. een zeer arme omgeving waar hun wonen. Dit is dan ook de tijd om er munt uit te slaan.De Chileense mijnwerkers die 90 dagen opgesloten zaten zijn allemaal bankroet, maar de advocaten c.s. zijn er miljonair mee geworden. Hoop dat ze hier 1 makelaar aanstellen en die het financieele regelt. De feiten zijn er nu eenmaal. CNN betaalt graag miljoenen baht voor een primeur om hun als eerste voor de camera te hebben. Filmrechten zijn 10 tallen miljoenen waard. Maar vrees voor het ergste en dat ze voor een paar 1000 baht bij de tv aanschuiven.

  • Sjaak S zegt op

   Een verschil: de Chileense mijnwerkers zaten vast omdat er iets gebeurde tijdens hun werk dat ze wel moesten verrichten om hun families in leven te houden. Dat hun er bekaaid van af kwamen is, om het zacht uit te drukken, niet netjes.

   Deze groep had echter het pech vast te komen zitten in een grot die onder water liep. Ze zijn niet voor hun broodwinning de grot in gegaan.
   Ik ben hartstikke blij dat ze er uit zijn. Maar extra verdienen doen ze niets. Ze mogen blij zijn dat ze er heelhuids van af komen. Al deze “beloningen” die voor hun uitgesproken werden zijn toch alleen maar overdreven. De duizend en meer mensen die hun leven in de schaal legden om hun te redden verdienen veel meer, maar zijn voor het grootste deel onbekenden gebleven.
   Als er al mensen beloningen krijgen, zijn het de redders. En zeker ook de familie van de omgekomen duiker verdient een gulle tegemoetkoming.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website