Zo’n 150 demonstranten hebben gisteren tevergeefs geprobeerd een kamp op te slaan bij Hindu-tempel Preah Vihear. Soldaten en grenspolitie hielden hen tegen bij de Huai Dan brug.

Minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) heeft de demonstranten opgeroepen de relatie met Cambodja niet in gevaar te brengen. ‘En wat me nog het meest verontrust is dat het protest de huidige vreedzame sfeer in de grensdorpen in Thailand en Cambodja kan beïnvloeden.’

Steen des aanstoots: de 4,6 vierkante km

De demonstranten, deels afkomstig uit de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), willen dat het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag zich niet bemoeit met het conflict over de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, die door beide landen wordt betwist. Cambodja is in 2011 naar het ICJ gestapt met het verzoek het vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te herinterpreteren en een uitspraak te doen over het omliggende gebied.

Van 15 tot 19 april geven beide landen in Den Haag een mondelinge toelichting. Thailand heeft een document van 1.300 pagina’s samengesteld om zijn standpunt te onderbouwen; Cambodja doet het met 300 pagina’s iets bescheidener.

De Thaise ambassadeur in Den Haag, die het Thaise juridisch team leidt, wil niet ingaan op de argumenten van Thailand. Alle documenten zijn op 15 april beschikbaar op de website van het ICJ en de Thaise versie op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt hij. Op de vraag of het Thaise team denkt te winnen, antwoordt hij: ‘We hebben er alles aan gedaan om de beste argumenten aan te dragen. Nu ligt de bal bij het Hof.’ Naar verwachting doet het Hof in oktober uitspraak.

(Bron: Bangkok Post, 7 april 2013)

Wie belangstelling heeft voor de achtergronden van dit conflict, zie het artikel Grensgevechten.

1 reactie op “Preah Vihear koorts loopt op; wie krijgt de 4,6 vierkante kilometer?”

  1. Jos zegt op

    Grote kan dat door het vonnis 1 van beide partijen gezichtsverlies lijdt, of het hof moet een zuid-oost aziatisch besluit nemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website