Premier Prayut Chan-o-cha heeft er bij de bevolking en bedrijven op aangedrongen nog even geduld te hebben, aangezien de regering heeft besloten de noodtoestand met nog een maand te verlengen, om zo de Covid-19-infectiecurve af te vlakken.

“Ik realiseer me dat iedereen, inclusief minima, boeren en zelfstandigen, moeilijke tijden doormaken. De regering zorgt goed voor jullie met bestaande budgetten en een besluit over leningen, waarvan de details later bekend worden gemaakt. Ik vraag ondernemers een klein beetje langer geduld te hebben. Ik deel ook jullie pijn. Wanneer we de lockdown kunnen opheffen, laat ik het jullie weten. Stel niet te veel eisen. We moeten alert zijn op opleving van het aantal infecties”.

Het kabinet heeft dinsdag de noodtoestand officieel met nog een maand, tot 31 mei verlengd, om zo het coronavirus onder controle te houden. De avondklok blijft in stand en er zijn richtlijnen opgesteld om bedrijven weer de mogelijkheid te bieden om onder voorwaarden open te gaan.

Bangkok maakt plannen voor heropening restaurants

De Bangkok Metropolitan Administration stelt een plan op om restaurants, markten, sportlocaties, parken, kappers, klinieken, dierenklinieken, trimsalons, golfbanen en driving range te heropenen. De gouverneur van Bangkok, Aswin Kwanmuang, laat weten dat aanstaande vrijdag de lockdown afloopt en er daarom gekeken wordt naar mogelijkheden om het openbare leven in stappen weer op te starten.

De BMA heeft daarom de regering op de hoogte gebracht van haar plan om onder strikte voorwaarden, locaties in acht categorieën te heropenen. Het gaat onder andere om restaurants die klanten 1,5 meter uit elkaar moeten plaatsen, moeten voldoen aan de beperkte openingstijden en ze mogen geen alcoholische dranken verkopen, aldus Aswin.

Bron: Bangkok Post

16 reacties op “Prayut vraagt de Thaise bevolking om ‘geduld’”

 1. peter zegt op

  En intussen komen de (vooral armlastigen) Thai steeds meer in problemen, verkopen alles wat los en vast zit om maar eten en water te hebben. Heeft PM geen probleem mee.
  De 20 billionaires in Thailand laten het ook af weten, vinden het niet nodig regering te steunen.
  Dus bij deze: te koop, zgan onderzeeboten, nauwelijks gebruikt.

 2. Rob V. zegt op

  Misschien kan hij zijn junta liedje uit 2014 nog eens uitgeven en als corona liedje herpubliceren:

  “We will do what we promised. We are asking for a little more time.
  And the beautiful land will return
  We will do with sincerity
  All we ask of you is to trust and have faith in us
  The land will be good soon
  Let us return happiness to you, the people”

  https://www.khaosodenglish.com/politics/2014/06/08/1402215513/

 3. Daan zegt op

  Ondertussen meen ik het beleid van Prayuth onlogisch te vinden. In Thailand zijn nog maar weinig besmettingen (gevonden). Het aantal doden is klein gebleven. Vrij vroeg en snel zijn maatregelen afgekondigd. De Thaise regering verlengt deze nu met een maand. Prayuth zei eerder de Thaise economie te baseren op wat de volksgezondheid nodig heeft. Hij handhaaft om die reden de noodtoestand en de lockdown, en vanaf 4 mei mogen een aantal bedrijven met een laag risico voor corona-overdracht weer aan de slag. Ook ingrijpende maatregelen zoals de avondklok van 22.00 uur tot 04.00 uur en de strikte reisbeperkingen, blijven bestaan. Kortom Prayut wil dat de volksgezondheid prevaleert.
  Maar als met betrekking tot die volksgezondheid zo goed als geen schade optreedt (weing ic-opnames, kleine besmettingsgraad, gering aantal doden) waarom dan toch die focus op het afsluiten van de samenleving?
  Welke baat heeft Thailand bij die maatregelen, nu de schade onderhand duidelijk wordt?
  Waarom verlenging met één maand als de praktijk laat zien dat überhaupt een verdere lockdown niet meer nodig is?

  • fred zegt op

   Klopt. In Thailand is de epidemie te verwaarlozen. Kleine 3000 besmettingen en een handvol sterfgevallen op een bevolking van 70.000.000 is een akkefietje.

   Die aangekondigde uitbraak die er zat aan te komen als al die mensen uit toeristische oorden en ook Bangkok weer naar de Isaan verkasten is er blijkbaar ook niet gekomen.

   Uiteraard weten we nooit zeker wat er van al die cijfers waar is. Maar zoals het er nu naar uitziet lijkt dat virus in tropisch gebied veel minder goed te gedijen. Ook tropisch Afrika blijft blijkbaar grotendeels gespaard.

  • GeertP zegt op

   De regering heeft heel veel baat bij de maatregelen,voordat de Corona kwam waren er studenten protesten die steeds groter werden.
   De angst dat zoals gebruikelijk de gewone man zich zou aansluiten bij de protesten is door de corona maatregelen de kop ingedrukt.
   De gewone man heeft nu wel andere dingen aan zijn hoofd dan protesteren.

  • Mee Yak zegt op

   Het laatste bericht volgens de Thaise media is dat er nu meer doden zijn gevallen door zelfmoord uit wanhoop dan door de Corona virus.
   THB 5000 is er beloofd, maar degene die het behoren te krijgen worden afgeserveerd met de mededeling dat alleen mensen die geraakt zijn of worden door de Corona virus het geld krijgen, ik weet uit mijn eigen omgeving dat er mensen zijn die er totaal geen recht op hebben maar tot hun verbazing THB 5000 hebben gekregen (???????).
   Mijn partner is een kleine ondernemer en heeft één persoon in deeltijd in dienst.
   Er wordt nu helemaal niets meer verkocht, maar zij betaalt toch zijn inkomen door want de man heeft een gezin, mijn partner heeft nu een lening bij de regering af moeten sluiten want de vaste lasten gaan door, maar geen verkoop betekent geen inkomen.
   Ook ik help mijn partner en familie financieel, maar het is te zot voor woorden dat deze regering weinig tot niets voor zijn onderdanen doet.
   Prayut belooft gebakken lucht en ik vraag mij af hoe lang de Thai zijn uitspraken en beloften nog als zoete koek zullen slikken.
   Wij modderen door, maar er zijn mensen waar het water tot aan de lippen staat, te triest voor woorden deze regering.
   Groet Mee Yak

  • Jacques zegt op

   Ik denk dat, als hij in Nederland aan de macht was geweest, dit zeker een jaar in totale lockdown had opgeleverd , gezien het vergelijk tussen het aantal besmettingen en doden in beide landen. Om je op de borst te slaan vanwege de handout van 5000 baht per maand voor maximaal drie maanden, welke overigens lang niet iedereen die het heeft aangevraagd bereikt, gaat mijn verbeelding ook te buiten. De leningen tot slot leveren ook problemen op termijn voor velen die hier van gebruik kunnen en gaan maken. Moeten nog wel even terug betaald worden in onzekere tijden.

 4. leppak zegt op

  Met de kosten van dat colbertje kunnen minimaal 5 gezinnen een maand eten. Geweldig empathisch vermogen heeft die man!!

 5. Jo zegt op

  Als de cijfers al die tijd kloppen dan lijkt mij een verlenging volstrekt onnodig en op zijn zachtst gezegd helemaal niet op zijn plaats.
  Of kloppen de cijfers misschien helemaal niet en als alles dan weer gewoon opengaat, het hele bedrog alsnog uit gaat komen.

 6. John zegt op

  Ik kan mij enigzins wel vinden in de kritiek welk hier wordt omschreven, maar kan mij ook indenken dat de Thaise regering voorzichtig blijft. Zoals hier geschreven, op een bevolking van 70 Millioen mensen is de besmetting bijna te verwaarlozen, echter iedereen weet en ook de regering weet dat van de gepubliceerde infectie cijfers en de aantal mensen welk zijn overleden door de virus hoogst waarschijnlijk niet overeen komen met de werkelijkheid.

  Er zullen altijd mensen zijn welk een ander advies / gedachten hebben, maar het is uiteindelijk de regering welk de beslissing neemt. Stel dat ze alles opengooien….iedereen weer terug naar het oude terwijl de virus niet is uitgeroeid? En ja, niet iedere beslissing valt goed voor iedereen.

  100% dat de virus dubbel zo hard om zich heen zal toeslaan, zo een situatie zou echt funest zijn voor de economie in Thailand, en vooal in Bangkok de spil van de Thais eeconomie met meer dan 10 Miljoen inwoners.

  Kritiek geven vanaf de zijlijn is makkelijk, persoonlijk zou ik niet in de positie van de premier willen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de premier alles eraan doet om zijn Thaise bevolking in het best te voorzien.

  • Daan zegt op

   Beste John, natuurlijk is het de regering die beslissingen neemt, dat is in Thailand zeer duidelijk en in Nederland niet minder. Dat is de vraag niet. Maar de cijfers in Thailand zijn zodanig dat zelfs een dubbel aantal ervan geen enkele reden vormt tot grtotere bezorgheid. Niet in Bangkok met 10 milj inwoners, zet dat af tegen Vlaanderen met minder dan 7 milj mensen, of geheel Thailand vergelijkibaar met Duitsland, Frankrijk, Ver. Koninkrijk, Italië, Spanje. Maw: waar is Prayuth bang voor?

 7. chris zegt op

  Het is natuurlijk een beetje vreemd dat de officiele noodtoestand inclusief de nachtklok wordt verlengd met een maand terwijl overal mondjesmaat winkels en restaurants (in de openlucht, wat is dat precies: op straat met of ook compleet open voorpui?) open gaan. Onduidelijk is mij en met mij velen of het alcohol verkoop verbod ook deel uitmaakt van de noodtoestand of niet. Er is een een gerucht dat de bevolking 1 en 2 mei krijgt om opnieuw alcohol in te kunnen slaan voor de rest van de maand. Dat moet afkomstig zijn van een de rijken die zijn geld deels verdient met de verkoop van bier en wiskey, wetende dat het zelf brouwen van alcohol op basis van koa nioaw tot grote populariteit is gestegen.
  Mij is te verstaan geven dat de universiteit nog een maand gesloten blijft (dwz geen lessen en examens) maar tegelijkertijd moet ik zelf als docent vanaf volgende week tenminste drie dagen per week op kantoor zijn. Ik weet niet of ik dan officieel in overtreding ben. Rutte heeft daar nu een woord voor uitgevonden; verrommelen.
  De onduidelijke en alleen met gezondheidsargumenten slecht te verdedigen strategie (meer en meer wetenschappers, niet virlogen, tonen aan dat de voortzetting van een lockdown geen goede strategie is) geeft natuurlijk aanleiding tot allerlei complot theorieen. We zullen zien welke daarvan uitkomen.
  Een ding is zeker: de huidige politiek is absoluut niet meer in het belang van de armen, de kleine middenstander en de werkende bevolking in dit land.

  • Rob V. zegt op

   ‘Niet meer’? Humor heb je wel beste Chris. 🙂 De politici (Als je oud militairen e.d. zo kunt noemen) aan het roer hebben al in geen tijden om het plebs gegeven. Thailand is al vele jaren een van de meest ongelijke landen ter wereld! De kans dat de amnaat (อำนาจ) daar werkelijk iets aan gaat doen is niet echt groot… Liever behouden ze wat ze hebben met hand en tand. Het onder de duim houden, onderdrukken, intimideren en af en toe een zoethoudertje toewerpen aan het plebs spreekt boekdelen.

 8. rentenier zegt op

  Op John na allemaal negativiteit en was niet anders te verwachten van mensen die is toegestaan om hier te leven. Het is streng maar het is heel goed wat hij in samenspraak met de medici doet. Natuurlijk wil hij geen economie kapot maken en landgenoten onnodig in problemen brengen Hij is gelukkig iemand die zich kan beheersen en het hoofd koel houden zodat hij alles goed op een rijtje heeft. Als je alles weer open gooit omdat het aantal besmettingen en doden meevalt, komen gastarbeiders uit omliggende landen weer terug want er is weer werk. Omdat het hier beter is dan elders en als het tourisme weer ruimte krijgt, loert het gevaar buitenaf. We moeten meer respect en vertrouwen tonen. Ik heb hier zelf kinderen en die hebben het moeilijk. 1 krijgt de 5000 en de ander niet terwijl ze vlak na een scheiding als alleenstaande moeder met 2 jonge kinderen leeft. Mijn vriendin is 59 en heeft 35 jaar op een bank gewerkt, heeft nu geen inkomsten maar krijgt niets. Wij hebben anderen die de hulp harder nodig hadden geattendeerd op de mogelijke aanvrage en er bij geholpen. Ik voel me beperkt, 50 meter bij het strand vandaan terwijl ik het niet mag betreden al loop ik er helemaal alleen. Ik ga met de militairen geen discussie aan over besmettings risico want die doen hun werk. Als leiding moet je grenzen trekken, soms valt er iemand onterecht net binnen of net buiten. De landgenoten die het niet met de huidige situatie in Thailand eens zijn, zouden die nu dan liever in Nederland zijn geweest? Dit zijn geen situatie’s voor negativiteit. Ik vind dat Thailand het heel goed doet en vooral in vergelijking met Westerse landen. Ik voel mij hier heel veilig.

  • Daan zegt op

   Het zou ook een keuze of beslissing kunnen zijn om gefaseerd Thailand weer te openen. Arbeiders van buiten hoeven niet massaal met z’n allen tegelijk weer aan de slag. Toerisme zou per regio kunnen worden opgestart. Waarom zouden jouw kinderen niet de handen uit de mouwen mogen slaan en hun verdienvermogen inzetten. Zoveel is er niet aan de hand. Zie ook mijn antwoord aan @John. Ik ben blij dat ik in Nederland vertoef op dit moment. De situatie is absoluut niet beter, maar er is wel commentaar en kritiek mogelijk. Rutte blijkt star, maar kijk eens naar opinie- en duidingsprogramma’s. Jinek RTL4 gisteravond nog. Aanbevelenswaardig. Zou dit alles in Thailand kunnen worden gezegd? Regeringsleiders van alle landen in Europa zijn niet in staat perspectief te schetsen. Voelen zich allemaal overvallen. Maar in Thailand blijken de omstandigheden zoveel overzichtelijker. Maw: waar is Prayuth mee bezig?

  • chris zegt op

   Als je vriendin 35 jaar voor een bank heeft gewerkt en nu zonder inkomen zit krijgt ze een uitkering van de Social Security. En omdat ze daarop recht heeft krijgt ze geen 5000 Baht.Is al verschillnede keren ge communiceerd in de media.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website