stockphoto mania / Shutterstock.com

Gisterochtend om zes uur deden tweehonderd man van een speciale politie-eenheid invallen in vijf tempels. Zes vooraanstaande monniken, waaronder leden van de Sangha Supreme Council en de bekende actievoerder-monnik Phra Buddha Isara, werden aangehouden.

 
De Central Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases weigerde de monniken vrij te laten op borgtocht. Als gevolg daarvan moeten ze de orde verlaten (uittreden). Ze zijn voor 12 dagen in voorlopige hechtenis genomen in de Bangkok Special Remand gevangenis. Ze worden verdacht van verduistering van geld uit het tempelfonds en nog meer zaken.

Twee monniken zijn nog voortvluchtig. De Supreme Patriarch heeft drie leden van de Sangha Supreme Cuncil (SSC) ontslagen, maar dat moet nog worden bevestigd door de SSC die op 30 mei vergadert. In Wat Saket is een geheime uitgang gevonden die de abt gebruikt kan hebben om te vluchten. Het Immigration Bureau heeft hem op de zwarte lijst geplaatst en grensposten gealarmeerd.

De abt heeft tien bankrekeningen waarop een bedrag van 130 miljoen baht stond. Hij en drie assistenten worden verdacht van de verduistering van 69 miljoen baht, bestemd voor boeddhistische projecten. Dat geld is naar stromannen overgemaakt.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Politie valt vijf tempels binnen: 5 monniken aangehouden”

 1. Jacques zegt op

  Ja het zijn sterke schoenen die de weelde kunnen dragen en zelfs dat is niet nodig kennelijk want op blote voeten gaat het ook , wel nog eerst verantwoording afleggen en het vonnis afwachten van de rechtbank. Dan is het wettelijk en overtuigend bewijs geleverd. Heerlijk die rechtspraak en geen land kan zonder.

 2. Kees zegt op

  Ik werd laatst door 2 monniken aangesproken op Pattaya Nua. Op zich al vreemd want dat was me nog nooit gebeurd. Ze vroegen geld voor de taxi. Omdat ik niet onwelwillend was vroeg ik hoeveel ze nodig hadden. 500 Baht per persoon was het antwoord. Ik heb gevraagd waar ze dan in hemelsnaam naar toe moesten. Uitgelachen en doorgelopen. Mijn thaise vriendin zei onmiddelijk: Dat zijn geen echte monniken. Wellicht klopt dat of was het ook haar ongeloof dat een monnik zo iets deed.

 3. chris zegt op

  De criticasters van de huidige junta op dit blog gooien alle ‘gelen;’ en alle roden eigenlijk altijd op een grote hoop. En menen ook dat de militairen volstrekt eigenmachtig dit land regeren.
  In hun opvatting zouden de militairen toch grote vrieden (moeten) zijn van Suthep en consorten. En tot die consorten behoort ongetwijfeld de voormalige Phra Buddha Issara.
  Kan iemand van die criticasters (Tino, Rob) mij uitleggen waarom deze junta een van haar grote vrienden oppakt en niet eens op borgtocht vrijlaat? Een vervroegde verkiezingsstunt?

  • Rob V. zegt op

   Je kunt niet spreken van 1 kliek. Dat doe ik niet en Tino volgens mij ook niet. Zo weten we bijvoorbeeld allemaal wel dat er meerdere fracties binnen de miliairen zijn. Het gaat om diverse clans/netwerken (verzameling families en vrienden). Hoogstens kun je dit versimpelen als ‘de elite'(s) omdat ze 1 ding gemeen hebben: het plebs (borren, arbeiders etc) kan de rambam krijgen, de macht en het geld moeten bij de ‘khon die’ blijven.

   KhaiMeow (ไข่แมวx)heeft wel een aardige cartoon (24-5) met een huilende Boeddha Prayuth die deze Isara in de gevangenis gooit:
   https://m.facebook.com/cartooneggcatx/

   • chris zegt op

    Ik begrijp dat je de nieuwe partij Future Forward ook niet vertrouwt dan. De leiders zijn allemaal intellectuelen en jonge rijke ondernemers: allemaal leden van de huidige elite.
    Nog afgezien van het feit dat de Thaksin clan ook tot de elite van dit land hoort, met nog enkele andere rijken die al jaren de kopstukken zijn van rood…….En van hen kan “het plebs (borren, arbeiders etc) de rambam krijgen” ? Meen je dat werkelijk?

  • TheoB zegt op

   Als ik de berichten mag geloven heeft de junta bevel van hogerhand gekregen.
   Deze Phra Buddha Isara (die inmiddels van zijn monnik-status is ontdaan) heeft Hem tegen de haren in gestreken door zonder toestemming een koninklijk embleem te gebruiken. Dát is natuurlijk wél onvergeeflijk.
   Dit laat aan alle hoofdrolspelers ondubbelzinnig zien wie er uiteindelijk de baas is in Thailand, ook al zit ‘ie ruim 10.000 km verderop.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,
   Dit is inderdaad heel bijzonder. Meneer Suwit (zoals hij nu weer heet, de voormalige Phra Buddha Isara) was dikke vriendjes met Suthep, en de militaire leiders. Veel afbeeldingen van Prayut en anderen die zich door deze monnik lieten zegenen.
   In 2014 was er al een aanklacht tegen hem ingediend wegens ontvoering en mishandeling van twee politiefunctionarissen, die zaak schoot maar niet op. Weet jij waarom?
   Deze ex-monnik werd ook, gezien de beelden, op erg ruwe wijze opgepakt: een tiental militairen met automatische geweren. Er is nu tevens een aanklacht wegens majesteitsschennis en dan doet rood of geel er niet meer zo veel toe.

   Een enkele keer doen de militairen ook wel eens iets goeds, hoewel ik vermoed dat er meer achter zit. Een bevel misschien van die ander macht die je weigert te noemen? Dat die opperste macht en de militairen een rechtsgang kunnen bepalen is toch een beetje vreemd, vind je niet?

   Omdat jij altijd beweert achter de schermen te kunnen kijken neem ik aan dat je ons meer kunt vertellen. Kom maar op en vertel wat er echt aan de hand is. Wie hebben nog meer macht in Thailand naast de militairen?

  • Tino Kuis zegt op

   Aanvulling, Chris. Nog een paar redenen. Ik begrijp uit commentaren in de media dat de andere gearresteerde monniken ‘rode’ monniken waren, er moest nog een gele bij. De coupplegers hebben gebruik (misbruik) gemaakt van die monnik, Buddha Isara, tijdens de demonstraties, maar eigenlijk haten ze die man. Hij is niet nuttig meer, weg er mee.

 4. TheoB zegt op

  Kan iemand wat meer vertellen over deze พุทธ อิสระ (Phra Buddha Isara)?
  Ik las dat hij een militair was met nauwe contacten met อนุพงษ์ เผ่าจินดา (Anupong Paochinda), ประวิตร วงษ์สุวรรณ (Prawit Wongsuwan) en ประยุทธ์ จันทร์โอชา (Prayuth Chan-ocha ) voordat hij monnik werd.
  Ook las ik dat hij geweld niet schuwt, dat hij een belangrijke speler was bij het aanwakkeren van de onrust in 2014 en dat zijn beveiligers toen twee politieagenten ernstig hebben mishandeld.
  Dat hij (nu pas) gearresteerd is, omdat hij het koninklijk embleem zonder toestemming gebruikt heeft.

  • Rob V. zegt op

   Voeg daar ook afpersing aan toe, zo dwong hij in 2014 een hotel (dat hij bezet hield tijdens de Geelhemd protesten van 2014) om hem 120.000 baht te betalen.

   http://www.khaosodenglish.com/politics/2018/05/24/buddha-issara-accused-of-forging-royal-emblem/

   Maar waarom hij nu precies uit de gratie is gevallen? Hij zal zijn hand binnen zijn netwerk wel overspeeld hebben? Of een ander figuur aast op zijn positie?

   http://www.khaosodenglish.com/politics/2018/05/24/buddha-issara-accused-of-forging-royal-emblem/

 5. Rob V. zegt op

  @TheoB: dat gebruik van het embleem loopt ook al langer dus zelf denk ik dat dat niet dé reden is. Het komt natuurlijk wel gelegen om die man te wippen en met een flinke straf te gaan zwaaien. Maar tot nu toe kwam hij met dit soort dingen weg. Dan ga ik toch denken dat hij zojn hand overspeelt heeft, iemand aan zijn stoeppoten heeft staan zagen of het een uitruil was van mensen hoger op de boom (‘laat jij phra vallen dan…”). Maar dat is natuurlijk speculatie van mijn kant. In het meest gunstige scenario is het een echte reiniging van de Sangha, maar dan is er nog een lange weg te gaan. Dat zou wel een revolutionaire ommezwaai zijn na een eeuw lang de Sangha op een voetstuk te plaatsen als de enige weg.

  @Chris: de Future Forward party heeft dan ook kritiek van bijvoorbeeld de Commoner Party (Pak Samanchon) day deze elitair is. De leiding bestaat echter uit meer dan een rijkeluis kindje en als individu kun je best begaan zijn met het klootjesvolk ook als je met een goudenlepel geboren bent. Maar over het geheel genomen denk ik dat de hoge apen in de boom op de eerste plaats aan zichzelf denken. En inderdaad Thaksin was ook geen echte sociaal democraat of socialist. Hij was net zo goed een rijke royalist maar een liberale van een andere clan dan de conservatieve democraten. Mijn stem zou Thaksin niet krijgen. Hij, Abbisit, Prayuth en figuren zoals deze monnink hebben verantwoording af te leggen aan een echt neutrale rechtbank die toetst aan een wet die niet door diezelfde lui is opgezet om zichzelf amnestie te verlenen. Onder internationaal recht/maatstaven zouden al deze heren in de bak terecht komen.

 6. JD zegt op

  Menig Thai begint de monniken uit te kotsen waar wij als NL nog met het nalatenschap zitten van het Katholieke geloof staat de Thai aan het begin van de ellende…
  De protesten beginnen sowieso weer op te laden tegen de machthebbende en terecht!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website