De politie maakte gisteren de plannen bekend voor de verkeersveiligheid rond de jaarwisseling. een van de maatregelen is dat bestuurders van een motorbike die zonder helm rijden de motorbike langs de kant van de weg moeten zetten. Het voertuig krijgen ze pas terug als ze kunnen aantonen een helm te bezitten.

De maatregel geldt vanaf 28 december. Verder maakte  politiewoordvoerder Srivara bekend dat de politie tijdens de nieuwjaarsvakantie weggebruikers streng controleert op naleving van de verkeersregels. Dronken bestuurders worden aangepakt.

Er komen meer controleposten waar voertuigen en bestuurders worden gecontroleerd.

Verder laat de politie weten dat in de aanloop naar en tijdens de nieuwjaarsvakantie is reizen in de laadbak van een pick-up toegestaan, zolang dit geen gevaar voor de verkeersveiligheid oplevert.

Bron: Bangkok Post

15 reacties op “Politie tijdens jaarwisseling: Geen helm, dan motorbike inleveren”

 1. Rob V. zegt op

  Volgens Bangkok Coconuts gaat de maatregel vanaf aanstaande maandag 25 december in. Geen helm? Dan duizend baht boete en de politie kan je motor in beslag nemen totdat je een helm kunt tonen. Zou tijd worden.

  https://coconuts.co/bangkok/news/holiday-helmets-new-law-slaps-1000-baht-fine-motorcyclists-without-headgear/

  • Pieter zegt op

   Afgezien van die 1000 baht, die helm die lenen ze wel weer bij een ander.
   Er veranderd niets.
   Van de week las ik nog dat reizen in de laadbak niet zou worden toegestaan….vandaag lees ik weer wel.

 2. Bert zegt op

  Eerst zien dan geloven.
  Als ik de verkeerscontroles bij ons in de buurt bekijk dan lach ik me wel eens kapot.
  Controleren ze op fout parkeren kan iedere andere overtreder gewoon doorrijden, zelf 3 man op een scooter zonder helm tegen de rijrichting inrijdend.

  Zal wel hetzelfde gaan als in April, geen mensen in de laadbak van de pickup. 🙂

 3. Ben zegt op

  Dit is nu typisch een maatregel waarop HEEL het jaar zou gecontroleerd moeten worden en ook DAADWERKELIJK uitgevoerd zou moeten worden.

 4. Cor Verkerk zegt op

  Helaas is dit weer een storm in een glas water.

  Thailand is nu veel te gelukkig dat ze eindelijk Nigeria van de eerste plaats hebben gestoten en zich nu dus officieeel het land met de meeste dodlijke verkeersslachtoffers per capita mogen noemen.

 5. jos zegt op

  Ook in Pattaya? Eerst zien en dan geloven, En dan 1 week en dan terug gewoon zijn gangtje. Ik denk dat ze dat toepassen ook op de moterbike taxi ,want de helft heeft klant zonder helm op de moterbike! Zij zullen weer zonder helm mogen rondcrossen , het gaat niet op de rijder maar om de passegier achter op! We kijken er naar uit!

 6. Fransamsterdam zegt op

  Ik kan mij nog herinneren dat een opgevoerde bromfiets in Nederland in beslag werd genomen en dat je hem nadat hij door een pers was gegaan als vierkant pakketje terug kreeg. Hielp dat? Nee hoor, alleen de handelaren in tweedehands brommers en opvoersetjes voeren er wel bij. In die tijd vielen er in ons landje met 13 miljoen inwoners wel 3500 doden per jaar. Wij stapten toen ook zonder enig examen op tweewielers die makkelijk 80.km/h haalden. 80 was wel het minimum, anders kon je dat Kevertje van de gemeentepolitie niet zoek rijden.
  Wij waren net zo dom, onverantwoordelijk, onverbeterlijk en hardleers als de Thai.

 7. fred zegt op

  Wat bedoelen ze met een helm ? Zo’n bloempotje van 59 baht ?

 8. Paul Cassiers zegt op

  Mijn gedacht:

  1. Telefoneren op de motorbike : 500 bht. direct te betalen.
  2. Rijden zonder helm: 1.000 bht.
  3. Geen achterlicht ’s avonds: 500 bht. Direct te betalen.
  4. Alleen originele uitlaat, zoniet: rijbewijs inleveren; geen rijbewijs ? : motorbike confisceren !

  Resultaat ? NIETS, want samen met de zon, gaan ook de pakkemannen onder rond 18.30 uur

 9. Erwin Fleur zegt op

  Beste,

  En toch vind ik dat als ik zo de reactie’s lees, een beetje raar.
  In het begin en nu nog steeds vind ik het toch spannend dat dit nog kan.

  Ik zelf rij het liefst zonder helm (omdat het mag of door de vingers gezien wordt).
  Op deze manier begint het toch op Nederland te lijken met al deze regels.

  Het is juist dat ik van Thailand houd omdat het zo anders is qwa regels(soms goed en ook weer niet).
  Ik voel me weer een kleine jongen die op een opgevoerd brommertje rijd( zie boven).

  De meeste zullen echt wel denken van ”laat het maar zo” ik ook.
  We zijn nu eenmaal allemaal een mens.

  Begin januari ga ik weer even naar Thailand om wat dingen te regelen.
  De auto laat ik staan en ga lekker op de motor( met een jas aan)…

  Als de visa straks 5000 bath duurder wordt dan hoor je veel mensen klagen maar een bon betalen
  voor een overtreding met een auto is wel makkelijk.

  Het blijft Thailand en wij zijn te gast..dus niet zo veel zeuren.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 10. Sjaak S zegt op

  Dat mensen zonder helm rijden, moeten ze voor mijn part zelf weten. Maar er moeten wel consequenties aan verbonden worden: heb je een ongeval en hersenletsel omdat je geen helm draagt…. moet je zelf voor de kosten opdraaien.
  Het verkeer wordt niet veiliger door met helm te rijden. Of iemand met of zonder helm mij omver rijdt, maakt voor mijn welzijn weinig uit. Bij beide keren kan ik verwond worden. Ok, ik weet wel een situatie waarbij je zonder helm een potentieel gevaar bent. En juist daarom ben ik altijd weer blij met mijn helm:
  Vliegende insecten! Of steentjes… Vorige week had ik weer eens een flinke knal tegen mijn helm van een groot insect. Ik weet niet wat het was, maar als dat tegen mijn hoofd was gevlogen… ik denk niet dat dat een leuke ervaring is. Je kon zo uit je balans gegooid worden. Het hoeft maar tegen je ogen aan te knallen…
  Dronken rijden is weer een ander geval: daar kun je door je dronkenschap een gevaar voor iemand anders zijn… dus dat moet wel aangepakt worden, net als telefoneren achter het stuur, roekeloos rijden, te snel rijden, te LANGZAAM rijden, zonder stoppen de weg op rijden, hinderen van mede weggebruikers… er is een lange lijst.
  Maar waar wordt op gelet? Of je een pispot op je hoofd hebt. En of je je veiligheidsriem om hebt. Dingen die je eigen, maar dan ook alleen je eigen welzijn betreffen, worden beboet?
  Ook het rijden met drie mensen op een brommer… ik geloof niet echt dat het gevaar voor anderen daardoor groter wordt. En hoe kunnen een groepje mensen in een laadbak een gevaar voor anderen worden? Gaan ze stenen gooien?

 11. chris zegt op

  Straffen alleen helpt niet. Dat bewijst het succesvolle verkeersveilgheid in Nederland, Zweden, Engeland en meer Europese landen.

 12. Luit zegt op

  Geweldige actie, wat zal het veilig worden op straat………

  • Rob V. zegt op

   Deze beleidswijziging die niet alleen voor Nieuwjaar is, is een stapje in de goede richting. 1000 baht boete, motor kan in beslag genomen worden. Als er dan ook betere rijexamens en rijlessen komen, campagnes die mensen wijzen op de gevaren/risico’s etc dan kan dat de nodige slachtoffers besparen. Beetje bij beetje een cultuuromslag zoals dat ook in Nederland gebeurd is. Het zal inderdaad wat veiliger worden. Onder mijn vrienden (Thai) wordt dit veelal met enthousiasme ontvangen (voor wat dat waard is).

 13. cor zegt op

  Hier kan ik alleen maar om lachen, de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet!!!!!
  Heb je wel eens op de politie gelet de meeste er van rijden zelf zonder helm op de kop soms alleen met een pet op.
  En hoe hoger de pet rechtop staat hoe minder dat ze het nodig achten om er een op te zetten. (hierbij hoop ik dat hoogmoed ten val komt letterlijk en figuurlijk)
  De politie rijd met de auto’s en met de motors gewoon door het rode voetgangerslicht terwijl de voetgangers over lopen. Net als de taxi en motortaxi die hebben het ook niet nodig hier voor te stoppen.
  Laatst sta ik te kijken hoe een politie agent een Farang aanhoud die tegen het verkeer in rijd om zijn motor te parkeren, gelijk een boete. In de tijd dat hij de boete uitschrijft passeren er 4 motor taxi’s tegen het verkeer in, en die krijgen nog niet eens een waarschuwing.
  Ik krijg steeds meer de schurft aan dat politie gebeuren, die tegen weggebruikers durven te zeggen; je moet niet denken dat je boven de wet staat. Kijk eerst maar eens naar je zelf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website