Het Bail Reform Network heeft gisteren aan de nationale hervormingscommissie justitie een petitie overhandigd waarin ze vragen de huidige borgtocht regeling, voor zaken die nog niet zijn voorgekomen, af te schaffen. De petitie is van 30.000 handtekeningen voorzien, die zijn verzameld via change.org.

Rector Prinya van de Thammasat universiteit, die de handtekeningen overhandigde, is van mening dat de huidige regeling nadelig is voor arme Thai. Zij kunnen de borgsom niet betalen. Bovendien gaat de wet ervan uit dat iemand onschuldig is totdat zijn schuld wordt bewezen.

De ondertekenaars van de petitie vinden het borgsysteem oneerlijk en ondemocratisch omdat het degenen met meer geld en betere connecties bevoordeelt.

Volgens Prinya zitten in Thailand 60.000 personen gevangen van wie de strafzaak nog niet is afgerond.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Petitie: Schrap de huidige borgtocht regeling in Thailand”

  1. Rob V. zegt op

    Lijk me een prima idee. Bij borgtocht denk ik aan het gekke Amerika. Rechtvaardig is het niet want inderdaad iemand met connecties (geld) komt dan vrij en een eenvoudige ziel blijft achter de tralies. En dat is geen pretje. De Thaise gevangenissen zijn niet veel beter dan een begin 20ste eeuws dierenverblijf met veel tralies, beton, te weinig ruimte, slechte medische verzorging en gedonder met drugs of vernederende controles daarop. Zie daarvoor o.a. eerdere stukjes op dit blog over de gevangenissen.

    Nee, of iemand zijn proces mag afwachten in vrijheid of niet moet slechts puur liggen aan het feit of iemand (vlucht)gevaarlijk is of niet. Of gewoon iedereen opsluiten in voorarrest als men liever helemaal geen risico loopt dat een verdachte de benen neemt, maar dan mogen de omstandigheden wel eerst eens flink verbeterd worden. Een enigszins vlotte verschijning voor de rechtbank moet dan ook geregeld zijn want een ongevaarlijke verdachte maanden in voorarrest is ook niet menswaardig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website