Thailand maakt zich op voor Pabuk, de zwaarste tropische storm in 30 jaar. Er worden golven verwacht van vijf tot zeven meter hoog, windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur, zware regenval en vloedgolven die voor overstromingen kunnen zorgen. Tienduizenden toeristen zijn de afgelopen dagen al gevlucht van de eilandjen Koh Tao, Koh Samui en Koh Phangan.

De tropische storm Pabuk komt vandaag aan in de kustprovincies langs de Golf van Thailand. Vooral de provincie Nakhon Si Thammarat krijgt het zwaar te verduren. Het extreme weer zal daar tot overstromingen en grondverschuivingen leiden.

Gisterochtend vroeg gaf gouverneur Chamroen opdracht voor evacuatie van de bevolking. Binnen enkele uren verhuisden in zes kustdistricten 30.000 personen naar schuilplaatsen. In de provincie zijn 190 schuilplaatsen in gereedheid gebracht, voornamelijk overheidsgebouwen en scholen. Daar kunnen 86.000 mensen schuilen. Behalve in Nakhon worden ook in andere provincies bewoners geëvacueerd, zoals in Nong Chick (Pattani), een van de zes districten langs de Golf van Thailand.

Problemen voor toeristeneilanden lijken mee te vallen

Aanvankelijk verwachtte het Thai Meteorological Department dat Pabuk als eerste de toeristeneilanden zoals Koh Samui en Koh Phangan zou treffen, maar dat bericht is inmiddels bijgesteld. Verwacht werd dat de storm in een van de vier districten Sichon, Hua Sai, Tha Sala of Talum Puk kaap in Pak Phanang aan land zou komen met windsnelheden van 83 kilometer per uur.

Het National Water Resources Office verwacht 200 tot 300 millimeter regen per dag in Surat Thani en Nakhon Si Thammarat. Omdat de meeste reservoirs zo goed als vol zitten, wordt gevreesd voor overstromingen.

Toerist verdronken op Samui

Bangkok Airways heeft voor vandaag alle vluchten naar en van Koh Samui geschrapt. Er geldt ook een zwemverbod in de zee rond het eialnd, maar daar trekken sommige toeristen zich niets van aan. Gisteren verdronk een Russische man die in een sterke stroming terechtkwam.

Bron: Bangkok Post

13 reacties op “Pabuk: zwaarste tropische storm in 30 jaar koerst richting Nakhon Si Thammarat”

 1. Victor Kwakman zegt op

  Verhaal van de Russische man is iets genuanceerder…..De man die gisteren is verdronken probeerde zijn dochter te redden die door de stroming werd meegesleurd. De man werd echter tegen een rots aan geslagen door de golven en verdronk. Reddingswerkers hebben hem getracht te reanimeren maar helaas zonder succes.

  • En zijn dochter?

   • lung addie zegt op

    overleefde het drama.

 2. Victor Kwakman zegt op

  Ik zal de Engelse tekst quoten. Ik neem aan dat dat ok is 🙂

  In an incident possibly related to the storm, a Russian tourist in Koh Samui died Wednesday as he tried to rescue his daughter, who was struggling in strong surf. Thai PBS television reported that the daughter survived but her father lost consciousness after being tossed against some rocks and couldn’t be revived by rescuers.

 3. Sjaak S zegt op

  Moderator: Onjuiste veronderstelling.

 4. Nonkelwin zegt op

  We zouden het ten zeerste appricieren mocht iemand ter plekke, in de regio Chumpon – Suratthani, via dit kanaal willen informeren over de situatie aldaar.
  Alvast bedankt.

 5. lung addie zegt op

  @ Nonkelwin
  Chumphon:
  net terug van het strand Coral Beach Pathiu;
  19.00h: lichte regen en geen zuchtje wind.
  Preventief alle restaurants in Thung Wualaen en Bo Mao gesloten want wegens de waarschuwingen is er geen mens te zien.
  Suarthani: vanaf Sawi is de storm aan land gegaan, inclusief Surathani. Maar volgens de windmetingen zou het best meevallen: 80/90km/h is wat dit betreft een meevaller. De regen dat blijft een vraagteken en zou meer gevaar kunnen inhouden dan de wind.

 6. pvisser zegt op

  Heeft men in Hua Hin ook last van de storm?oo

 7. KaatjeB zegt op

  Ja over Hua Hin zou ik ook wel meer willen weten. Niet dat we kunnen annuleren maar dan zijn we toch iets meer voorbereid.

 8. Martin Stolk zegt op

  In Hua Hin alles rustig. Lichte regenval voorspeld voor zaterdag en zondag.

 9. Annet zegt op

  Wij vliegen binnenkort naar Koh Samui, resort aan het strand kan iemand mij vertellen hoe de situatie is.

  Mvg Annet

  • stevenl zegt op

   Ik zou me daar helemaal niet druk om maken. Vraag bij het resort na, maar waarschijnlijk is het gewoon open en onbeschadigd.

 10. Robert zegt op

  Wij hebben op Koh Phangan in spanning de ‘storm’ afgewacht en constant weerkanalen online gevolgd. Uiteindelijk is er wat regen gevallen en heeft het een beetje gewaaid. Lijkt sterk op een ANWB code rood waarschuwing, waarbij er uiteindelijk weinig aan de hand is. Wel alle familie en vrienden in Nederland in de stress.

  Groeten Robert


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website