Overgewicht en obesitas zijn de twee grootste gezondheidsproblemen bij Thaise kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het National Statistics Office en de NESDB.

In 2015 en 2016 verdubbelde het aantal jonge kinderen (< 5 jaar) met overgewicht naar 10,9 procent. Thailand loopt daardoor het risico niet te voldoen aan de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties.

Volgens een onderzoek van de FAO is het aantal kinderen onder de vijf jaar met overgewicht in de hele wereld in 2014 toegenomen met 6 procent.

Obesitas is een medische aandoening waarbij zich zoveel lichaamsvet heeft opgehoopt in het lichaam dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Dit kan leiden tot een kortere levensverwachting en/of meer gezondheidsproblemen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Zwaarlijvigheid en obesitas grootste gezondheidsprobleem bij Thaise kinderen”

 1. Cornelis zegt op

  Met de vloeibare suikerbommen die men hier grootschalig verkoopt is overgewicht snel gerealiseerd. Er weer van af komen gaat ‘iets’ langzamer en is minder eenvoudig.

 2. Christiaan H zegt op

  Toen ik in 1992 voor het eerst in Thailand kwam, zag ik nauwelijks dikke mensen en zeker geen dikke kinderen. Helaas heeft de destijds gezonde voeding plaatsgemaakt voor fastfood en veel gesuikerde etenswaren.

  • printen zegt op

   Ook ik zag zo’n 25 jaar geleden nauwelijks zwaarlijvige kinderen. De fastfoodketens waren nog niet goed van de grond gekomen.

   Maar zodra die wortel schoten in Thailand zag jet het gewicht van kinderen toe nemen.In mijn omgeving zag ik dat goed. Diegene die zich voornamelijk met Thais eten bezig hielden bleven “normaal’ van gewicht, terwijl kinderen, maar ook volwassenen, die van die fastfoodketens smikkelden, namen in rap tempo in gewicht toe.

   En omdat Thais van nature zoetekauwen zijn, is het dan dubbel-op.

   En voor de toekomst is het net al te best gesteld met de volksgezondheid van de Thais.Veel overgewicht, geen goed gebalanceerd eten, dus veel gezondheidsproblemen.

 3. Henk zegt op

  Volgens mij is het een soort statussymbool dat je kan laten zien dat je voldoende geld hebt en je je kinderen vet kunt mesten ,hier loopt een vrouw die komt iedere morgen 2 zakken chips en 2 pepsi voor zichzelf halen en de zoon van nog geen jaar krijgt een paar van die eurocakies en een soort froufrou koekjes en een potje flink gezoete yochurt .
  Zij is met haar krappe anderhalve meter net een voetbal en zoonlief moet blijkbaar hetzelfde figuurtje krijgen .
  Ze is zo trots als een pauw als ze zichzelf in de spiegel ziet .
  Smaken verschillen gelukkig .De problemen zijn voor latere zorg .

 4. PEER zegt op

  Ja jongens (vrouwen mogen óók meedoen hoor!)
  Nog paar jaar en we moeten vechten om ‘n slanke Thaise aan de haak te slaan!
  Maar wat wil je? Buiten al die Mc Donald’s vetmesterijen moet je es gaan kijken in al die mall’s en shoppingcentres op de bovenste verdieping, wat daar aan mesterijen geopend worden!!
  Niet te vergeten op élke etage staat ook nog donutachtig- of smoothy-tentje.
  Veel farangs zijn volgevreten en de Thai denken misschien: dit is ook míjn idelaal.

 5. T zegt op

  Obesitas is geen medische aandoening bij de jeugd, het heeft gewoon te maken met je de hele dag volproppen van ongezond spul.
  En de een zal daar sneller dik van worden als de ander zie hetzelfde probleem in de rest van de wereld.
  Tevens is het wel een welvaart ziekte 80 jaar geleden had in Thailand er vrijwel niemand last van maja toen hadden de meeste ook bijna niks.

  • NicoB zegt op

   In de USA heeft 1 van de 2 mensen Diabetes of is Pre-Diabetes, 70 % van die mensen aldaar weten dat, nog, niet eens.
   Van deze mensen zullen er 2 van de 3 overlijden aan een hartaanval, diep triest.
   Dit is het voorland van Thailand, en de rest van de wereld indien er niet wordt ingegrepen.
   Het is voorlopig nog ieders eigen verantwoordelijkheid hoe met de suiker verslaving om te gaan.
   Eet smakelijk.
   NicoB

   • NicoB zegt op

    Kijk ook nog maar eens op deze site, vers van de pers van vandaag, dat zegt iets over de situuatie met de desastreuze gevolgen van overgewicht in Nederland.
    https://www.nu.nl/lifestyle/5005616/diabetespatient-heeft-vaker-hart–en-vaatziekten.html
    NicoB

 6. Bert zegt op

  Kom bijna 30 jaar in Th en ook 30 jaar geleden was het druk bij de winkeltjes als de school uit ging.
  Stonden er vele wagentjes met snoep en andere zoetigheden voor de kinderen.
  Maar in mijn ogen was de jeugd toen meer buiten aan het spelen en niet de hele dag aan de Ipad of smartphone. Geldt overigens niet alleen voor TH, maar ook voor vele andere landen.
  Denk dat velen van ons ook nog wel kunnen herinneren dat je op woensdagmiddag en zaterdag hutten ging bouwen en wat meer.

 7. Nicky zegt op

  Het zijn niet alleen de fastfood tenten. Alles word gigantisch gezoet. koop een pot yochurt,is gezoet, koop vruchtensap. minimaal 20 % suiker. alles zit hier vol met suiker. Men moet grote moeite doen om iets suikervrij te vinden. Zoet, zout en spicy. dat is het enige wat ze kennen. De natuurlijke smaken zijn ze vergeten

  • Bert zegt op

   En niet te vergeten de vele “All you can eat” buffetten, al vanaf Thb 200.
   Ben er eerlijkheidshalve ook een liefhebber van, zeker de iets duurdere omdat die wel kwaliteitsbief hebben en lekkere toetjes.

  • David Diamant zegt op

   Inderdaad Nicky. Zie ze een toastie eten met frieten en rijst. Er ligt een schijfje tomaat en een blaadje sla naast. En natuurlijk met de zoete chilisaus en ketchup. Dat zijn 3 porties koolhydraten (suikers dus), met als extra gesuikerde saus en meer dan genoeg vetten. Doe er een fruitsap bij die vol stroop zit, of de mierzoete rode Fanta, en je hebt het equivalent van 30 suikerklontjes binnen. Al te veel van je dagelijkse behoefte. En dat is maar 1 van de (vele) maaltijden op etmaal. Tussendoor chips of cake, donuts, … je kan niet anders dan obees worden!

   Er zou een nationale campagne moeten komen met de laatste versie van de voedseldriehoek.
   Uit onwetendheid dik worden is een algemeen gezondheidsprobleem dat globaal aangepakt moet worden. Op tv bijvoorbeeld want die staat de hele dag aan, op school waar het ook al dikwijls fout loopt, en zelfs op de werkvloer.

   En het punt eerder vernoemd, gebrek aan beweging! Kinderen spelen voetbal en tennis maar dan wel virtueel op hun iPad!

   En ja, de Thaise keuken is een van de gezondste ter wereld. Maar daar waar de veramerikanisering is aangeslagen, volgt een obesen epidemie. Sneu, vroeger waren ze rank en slank, soms verkeerdelijk proletarisch mager genoemd. Maar gezond en wel.

  • Pieter zegt op

   En wat dacht je van de Cola en Pepsi, te koop voor belachelijke prijzen, als ik me goed herinner, 28thb voor 1,5 liter. En met promotie, wat heel veel van toepassing is 2 flessen voor 25thb/fles.
   Ja, dat gaat er wel in, van jong tot oud.
   Als je op van die party’s komt, ter gelegenheid van trouwen/huis inwijden/monnik worden, staan de flessen reeds op tafel, eventueel te mixen met Hong Tong.
   Dit moet faliekant fout lopen is mijn mening.

 8. rentenier zegt op

  Natuurlijk is de eetgewoonte met Westerse of Thaise fastfood een probleem. Er wordt ook rijkelijk olie gebruikt. Ik ben onlangs verhuisd naar ‘n klein plattelands dorp waar 2 x per week in de namiddag ‘n markt is. Tenminste 50% van alle stalletjes houden zich met zoetigheid bezig. Er stonden 2 mensen bekertjes met wat frietjes en ‘n paar Nuggets er in om te verkopen maar ik heb nemand geien die er aandacht aan schonk.
  Loop b.v. in Udon Thani eens bij Pizza zaken of Swensen binnen, dan zit het er vol. Van de 100 Thai misschien 1 farang. Ook de veelvuldige Thaise ‘Holiday’s’ zijn ‘n probleem want wat doen Thai als ze ‘n dagje uit gaan? Juist. veel eten en snoepen. Vroeger werkten Thai 7 dagen in de week 12 tot 14 uren per dag. Nu halen ze de 8 uur per dag niet meer en hebben ze minstens 1 vrije dag in de week. Ze zitten dus veel meer op hun achterwerk. Ook het online Gamen is een probleem voor groot en klein. Ik zeg dat al jaren dat als ik een dik kind zie , dat ik het zielig vindt en boos ben op de ouders want het is hun schuld, niet het kind wat nog geen benul heeft van de nare gevolgen van hun dikheid in de toekomst. De straat waar ik woon loopt naar de rijstvelden en de boeren die dagelijks mijn huis voorbij komen om te gaan werken, heeft er geen 1 overgewicht maar opvallend genoeg bijna alle vrouwen in het dorp hebben overgewicht. Er zitten er dan ook velen, vele uren per dag in groepjes ergens voor een winkel, huis of restaurant te praten, en als ze 20 meter naar huis moeten, hebben ze ‘n bromfiets.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website