(Editorial credit: Ascannio / Shutterstock.com)

Diverse Thaise vrouwen claimen te zijn bedrogen door een bemiddelingsservice op Facebook die hen, tegen betaling, de belofte deed een buitenlandse partner te vinden. Het totale geleden verlies wordt door het Cyber Crime Investigation Bureau (CCIB) geschat op ongeveer 881 miljoen baht.

Woordvoerder van CCIB, Kissana Phathanacharoen, meldde dat slachtoffers aangifte hebben gedaan waarbij ze een online koppelaar, met een Facebook-pagina die door 150.000 mensen wordt gevolgd, beschuldigen van oplichting ter waarde van honderden miljoenen baht.

Deze koppelaar zou datingdiensten aanbieden voor Thaise vrouwen op zoek naar zogenaamde ‘farang’-partners, een term die doorgaans wordt gebruikt voor mensen met een Europees uiterlijk. De prijs voor de bemiddeling varieert op basis van de vermeende beroepsgroep van de potentiële partner. Zo kost het basispakket 20.000 baht voor ‘farang’ in de techniek of kantoorbanen, 30.000 baht voor ontwikkelaars en zakenlieden, 50.000 baht voor dokters en apothekers en 100.000 baht voor melkvee- en wijngaardhouders.

Kolonel Kissana gaf aan dat de koppelaar beweert voor 7.000 baht profielen aan te maken op datingsites en privécoaching te bieden over het vinden van een ‘farang’-partner voor 5.000 baht. De slachtoffers gaven aan dat ze door de koppelaar nooit aan iemand werden voorgesteld. Bovendien bleken foto’s van de voorgestelde ‘farang’-mannen afbeeldingen te zijn van beroemdheden, topsporters of bekende zakenlieden.

Tussen maart 2022 en 17 september van hetzelfde jaar werden er 2.621 zaken gerapporteerd die gerelateerd waren aan deze oplichtingspraktijken, waardoor dit type fraude de twaalfde meest gerapporteerde misdaad is, met een totaal verlies van 881 miljoen baht.

Het onderzoek kwam aan het rollen door zeven vrouwelijke slachtoffers die elk meer dan 100.000 baht hadden betaald in de hoop op een ontmoeting met beter gesitueerde mannen. Na te hebben ingezien dat ze waren opgelicht, zochten de slachtoffers de bekende advocaat Decha Kittivittayanan op om aangifte te doen in de hoop de zaak voor de rechter te krijgen.

Een van de slachtoffers, een alleenstaande moeder, vertelde dat ze hoopte een westerse man te vinden, zodat ze met haar kind kon emigreren. Door de succesverhalen in de advertenties van de koppelaar besloot ze te betalen voor de dienst.

Advocaat Decha gaf aan dat meer dan tien slachtoffers van de fraude zich bij hem hebben gemeld.

7 reacties op “Oplichting met datingservice: Thaise vrouwen zoeken buitenlandse partner en raken miljoenen baht kwijt”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Zeg eens even! Ik kom er als fiscalist maar bekaaid vanaf. Twintigduizend baht voor een kantoorbaan en toe maar even, een ton baht voor een koeienmelker… Vreemd verschil.

  Maar het ergste is dat er mensen zijn die met dit soort zwendel de kost verdienen. Er is aangifte gedaan maar wie krijgen ze straks te pakken? Een katvanger in Thailand waar niks te halen is en die tegen een paar magere procenten zijn nek heeft uitgestoken. De bazen blijven buiten schot, vrees ik, en de slachtoffers kunnen fluiten naar de centen.

  Publiciteit is hard nodig, en dan maar hopen dat mensen er niet meer in trappen.

 2. Kees Onderwater zegt op

  Ik ken wel iemand. Een Thaise vrouw die zich actief bezig houdt met dit soort praktijken. Het koppelen van Thaise vrouwen aan westerse mannen via Facebook, waarvoor ze de Thaise vrouwen op voorhand laat betalen zonder de zekerheid op het verkrijgen van een westerse man. Deze Thaise dame loopt lekker binnen.

 3. Rob V. zegt op

  Dat er betaalde dating diensten zijn is niet ongewoon, maar betalen naar gelang het inkomen van de potentiële partner? Dat is toch wel een rode vlag denk ik zo. Of zou het ook voorkomen dat mannen die een vrouw zoeken de optie krijgen te betalen naar gelang leeftijdscategorie, boezemomvang of iets dergelijks van de vrouw? Dat zou dan ook een rode vlag zijn. Helaas hebben de abonnees niet gedacht dat zoiets wat vreemd is, of dat de voorbeeld profielen wel erg mooi waren… te mooi?

  Maar wanhoop, inhaligheid of simpelweg het idee dat het gras elders groener is (het idee dat buitenlandse vrouwen/mannen hebben meer te bieden dan degene in eigen land) kan blijkbaar enige terughoudendheid of kritische blik in de weg zitten. Sluit me verder bij Erik zijn reactie aan. Mooi dat de oplichters door de mand zijn gevallen, jammer voor degene die hier voor gevallen zijn.

 4. Bert Vos zegt op

  Meestal is het andersom. Wordt de naieve farang opgelicht en letterlijk en figuurlijk uitgekleed, vooral in het barcircuit, waarna de dame in kwestie uit beeld verdwijnt.

 5. John Chiang Rai zegt op

  Ik heb in Duitsland een man ontmoet, die een Thaise vrouw liet overkomen, waar de datingsite houder betaald is van meer familieleden.
  Het is dus niet zo dat de zoekende dame , die meestal niet veel verdient, alleen betaald voor haar mogelijke geluk.
  Een geluk waar trouwens niet zelden, een hele familie van mee profiteerd.
  Omdat de Duitse man, voor zijn Thaise lief uiteraard de kosten van het Schengenvisum en haar vlucht heeft betaald, kon hij niet begrijpen dat ze ook de kosten nog vergoed wilde hebben, die zij en haar familie voor een dating dienst betaald hadden.
  Dit laatste feit kwam eerst, omdat ze haast geen Engels sprak, stotend en met beetjes in Duitsland aan het licht.

 6. ronald zegt op

  ik geloof dit verhaal meteen
  niet alleen mat datingservice is dit het geval
  maar uitzendburo;s doen hetzelfde
  die laten je betalen om naar werk te zoeken met een geringe kans op resultaat
  en zo zullen er wel meer dingen zijn
  maken misbruik van je goedwilligheid om een betere toekomst te hebben
  helaas maar waar

 7. bennietpeter zegt op

  IS het anno 2023 nog niet duidelijk dat het niet werkt en je beduvelt wordt?
  Zoek in tagged, leg contact, vraag een skype of line contact en proceed.
  Thai friendly, poos gelee, maar 1 gratis bericht per10 minuten. Vraag gelijk skype, line en hoppa.
  Toen soms stond contact erbij van de dame. Geen idee hoe het nu is.
  Geen computer of wat dan ook, ding dong, rode vlag, dag schatje
  Wordt geld gevraagd, ding dong , rode vlag, dag schatje.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website