De nationale hervormingscommissie maatschappelijke kwesties gaat een onderzoek doen naar het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen zoals paraquat, glyphosate en chlorpyrifosone die in grote hoeveelheden worden gebruikt in de Thaise landbouw en in bijvoorbeeld Europa verboden zijn. 

Gisteren spraken drie hervormingscommissies hun steun uit voor een verbod op of beperkende voorwaarden voor het gebruik van dergelijke middelen. Dat is nieuw omdat in 2017 het het ministerie van Volksgezondheid nog weigerde deze chemicaliën te verbieden omdat deze het werk van boeren vergemakkelijken.

Winai Dahlan, lid van de nationale commissie volksgezondheid, zegt dat de voordelen van het gebruik van de middelen niet opwegen tegen de nadelen: “Deze gevaarlijke chemicaliën leveren alleen een korte termijn winst op. Wanneer gevaarlijke chemicaliën dodelijk zijn voor mensen, is het beter ze te verbieden. Ook omdat ze uiteindelijk onze economie zullen schaden.”

Vandaag vergadert de speciale commissie die het toezicht houdt op het gebruik van chemische stoffen in de landbouw. Die commissie is in opdracht van premier Prayut gevormd. Zo moet er meer informatie worden verzameld over de gezondheidsrisico’s en gevolgen voor het milieu, maar ook de consequenties voor de boeren.

Prayut kwam met zijn opdracht tegemoet aan de wens van vele consumentenbelangengroepen die een verbod willen op het gebruik van het gif. Verwacht wordt dat de commissie volgende maand Prayut zal informeren over de uitkomsten.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Onderzoek naar gebruik giftige bestrijdingsmiddelen in Thaise landbouw”

 1. niek zegt op

  Glyphosaat (Roundup) is op advies van de European Food Safety Authority (EFSA), die waakhond zou moeten zijn van de voedselveiligheid in de EU, weer voor 5 jaar toegestaan en dus ook in Nederland, onder luide protesten van veel milieuorganisaties. Maar de EFSA ligt al jaren onder vuur vanwege verstrengeling met de belangen van de voedsel industrie. In België is het product verboden voor de partculier, maar niet voor de grootgebruikers in de landbouw en de mensen in de tuinaanleg; een vreemd ‘verbod’ maar kennelijk heeft hier de lobby van de voedselindustrie zijn uitwerking evenmin gemist.

  • gert zegt op

   het probleem is dat veel consumenten niet weten hoe ze het moeten gebruiken , en het daarom alleen word toegelaten om het te laten gebruiken met profesionele apparatuur en door mensen die hiervoor zijn opgeleid zijn ( spuitlicentie ) Deze bedrijven worden hierop gecontroleerd en er moet afdoende registratie gehouden worden .

   Van roundup teruggevonden in oppervlakte en grondwater is het grootste deel ook afkomstig vanuit particulier ( onvakkundig gebruik )

 2. Rob Tha Mai zegt op

  Alles wat verboden zou zijn, wordt gewoon in alle winkels verkocht, ook voor fruit. Speciaal bij de Durian wordt elke 14 dagen zwaar vergif gespoten. De spuiters, vaak Cambodjanen, krijgen een stofmaskertje en zijn illegaal en leven dan niet lang ( eigen ondervinding)

  Maar ja, dit spuiten is niet het enige, wat te denken van asbestdakbedekking en pijpen zgn. cementplaten maar puur asbest ook de plafondplaten zijn bedenkelijk.

 3. Sander De Breuk zegt op

  bij mijn man in het dorp Aranyapatet is dit probleem ook mensen sterven aan kanker en vermoeden dat dit de oorzaak is


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website