De Joint Foreign Chambers of Commerce in Thailand (JFCCT) roept het Immigration Bureau op te stoppen met het TM30 formulier. De eis om dit formulier bij elke wisseling van een verblijfplaats in te vullen zorgt voor grote problemen.

Vooral buitenlandse studenten, pensionado’s en expats, hebben veel ongemak van de administratieve rompslomp wanneer ze een andere provincie bezoeken of naar Thailand terugkeren na vakantie of zakenreis in het buitenland.

JFCCT-voorzitter Stanley Kang zegt daarover: “Het immigratieformulier TM30, of 24-uurs melding, zorgt voor een administratieve druk bij eigenaren en verhuurders van accomodaties om verplaatsingen van degenen die er verblijven, te melden. Zoals te zien is in de pers zijn zowel buitenlanders als Thais ongelukkig met de eis. Dat zorgt voor negatieve meningen over Thailand zowel als een land om te investeren, zaken te doen en als toeristische bestemming.”

Alhoewel formeel het formulier door de huisbaas dient te worden getekend en ingeleverd, komt de last in de praktijk neer op de schouders van buitenlanders omdat zij de boete, die kan variëren van 800 tot 2000 baht moeten betalen. De eis wordt bijvoorbeeld ook gesteld als voorwaarde bij het vernieuwen van een visum.

De TM30 eis is vastgelegd in de Immigration Act van 1979, maar nooit echt gehandhaafd. Het Immigration Bureau wil het formulier nu wel gebruiken om terroristen en criminelen op te sporen. Het bureau zegt op talloze voorbeelden te zijn gestuit van buitenlandse criminelen die lang in het land verblijven.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

36 reacties op “Nu ook protest van buitenlandse ondernemers tegen TM30 formulier”

 1. Leo Th. zegt op

  Vele foto’s in de pers van Thaise politie ambtenaren met buit en dader na een arrestatie. Zouden de Thaise immigratie beambten soms een ander DNA profiel hebben en juist vermijden om in beeld te worden gebracht? Van de talloze voorbeelden van het ontmaskeren van buitenlandse criminelen sinds de controle op het TM30 formulier hoor ik nu voor het eerst.

 2. Jan zegt op

  in Roi et als eerste aan beurt om 08.30 ingeleverd paspoort en een kopie ervon kopie ID kaart eega 08.33 buiten geen problemen

 3. Erik zegt op

  De boodschappen zijn overgekomen. Nu nog acties ondernemen.

  http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2019/08/30/immigration-bosses-say-tm30-fix-underway-plead-for-understanding/

 4. Harry Romijn zegt op

  Leuk. Dus als ik mijn bekenden, opgedaan in 40 jaar inkoper voor supermarkten, in TH op wil zoeken, van Songkla via Chiang Rai, Nong Kai tot Trat, moet ik bij iedere stop een halve dag verkl..ien om die ambtenaren weer aan extra werk te helpen ?
  Zelfs in China of Vietnam nog niet dit soort onzin meegemaakt.
  In China werd wel mijn reisdoel gevraagd, net na de SARS-problematiek. Ik had een heel schema bij me, en.. Chinese immigratie ambtenaar vroeg, of hij een copie daarvan mocht maken… Handig, als er toch een uitbraak weer volgde, terug te sporen naar die binnenkomende lucht. Ja dus.
  Week later in Nanning… portefeuille uit mijn tas gevallen, ergens, met o.a. mijn oude paspoort en een van de twee bankpassen… Volgende avond, berichtje bij mijn gastheer: ik kon bij het dichtstbijzijnde politiebureau alles ophalen.. Binnenkomende luchthavens nagevraagd, en met dank aan mijn reisschema.. konden ze mijn verblijfplaats via mijn schema opzoeken. In nog geen 24 uur.
  Kijk, dan heb je er nog iets aan.

  • Bert zegt op

   En dat is nu ook de bedoeling van die TM30

 5. John Chiang rai zegt op

  Ik begrijp dat de Thaise overheid een overzicht wil hebben waar de toerist/expat zich onderdak verschaft.
  Alleen begrijp ik niet helemaal waarom men iedere keer opnieuw na dit adres gevraagd moet worden.
  De eerste keer krijgt de langtijd toerist/ expat deze vraag reeds gesteld op het Thaise consulaat in zijn thuisland om überhaupt in aanmerking te komen voor het vereiste Visum.
  Bovendien wordt als extra zekerheid ook nog gevraagd na een Thais contact adres voorzien van een telefoonnummer.
  En dan krijg je de zelfde adres vraag,wederom met de vraag na je paspoort/ en visum nummer, nog een keertje gesteld bij de Landing op het z.g.n.TM6 formuliertje.
  Deze gegevens zouden meteen bij binnenkomst op Suvarnabhumi reeds ingegeven kunnen worden in het Computer systeem van de Thaise Immigration,zodat de gehele TM 30 procedure eigenlijk vervallen kan.
  De extra,en vaak omslachtige TM 30 procedure, die ook nog verplicht binnen 24 uur moet plaatsvinden, geeft namelijk geen enkele andere informatie als de reeds eerder verstrekte informatie,en is zonder controle ter plaatse of de buitenlander dan ook werkelijk aanwezig is,geen fluit waard.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste John Chiang rai,

   Het mag dan een ergenis zijn voor mensen die langer inThailand verblijven maar
   het zelfde geld voor vakantie kort verblijf.

   Bij deze wordt je bij binnenkomst inderdaad gevraagt naar je verblijf plaats ook naast je TM16 papiertje.
   Bij mij weten ze waar ik woon/ verblijf en ik kan gaan en staan waar ik wil.

   Ook ik verblijf niet altijd maar in hotels maar bij vrienden of familie.
   Ik heb dit al een lange tijd geleden uitgevogeld.

   Mij wordt nooit gevraagt bij de weg terug naar Nederland waar ik ben geweest buiten de hotels.
   Al deze controle’s wordt alleen in het begin uitgevoerd wat al deze bureaucratische onzin overbodig
   maakt,wat ook weer gebruikt wordt om geld te verdienen.

   Het treft iedereen die Thailand binnen komt en maar niet te klagen over de duure Bath.

   Ik hoop dan ook voor de vele mensen die leven in Thailand en de Thai zelf dat TM30 verdwijnt.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Erwin Fleur,Natuurlijk geldt de TM30 ergernis ook voor normale toeristen die niet zolang in het land blijven.
    Ik heb de langtijd toerist en de expat alleen maar afzonderlijk genoemd,omdat deze anders als een kortetijd toerist voor ze binnenkomen op Suvarnabhumi,ook nog een adres moeten aangeven op het aanvraag formulier voor hun visum.
    Tevens moet men op dit aanvraag formulier ook nog een Thais contact adres met telefoonnummer aangeven,zodat de Immigration bij twijfel meteen zou kunnen controleren.
    Mocht de buitenlander van wie het paspoort,en visum nummer reeds bekent is,bij een controle ter plaatse niet op het aangegeven adres wonen,kan deze bij zijn 90 dagen melding of bij het verlaten van het land altijd nog vervolgd worden voor deze verkeerde aangifte.
    De zelfde,en geen andere mogelijkheid blijft de Immigration ook, als na de keurige afgifte van het TM30 bij controle mocht blijken dat de buitenlander helemaal niet woont op dit adres.
    Vr.Gr.John.

  • De Kind zegt op

   Ik begrijp niet dat de Thaise overheid een overzicht wil hebben waar de toerist/expat zich onderdak verschaft. Of veronderstelt de Thaise overheid dat de toerist/expat een crimineel is ?

 6. KhunKoen zegt op

  Hoe groot is de kans dat immigration nu juist de hakken in het zand gaat zetten?
  Zo van: wij bepalen zelf hoe we ons werk doen!

 7. Han zegt op

  Zoveel negatieve publiciteit al hierover, ergens zal het kwartje toch wel moeten vallen bij de thai. Of worden ze hierdoor juist aangemoedigd om hun poot stijf te houden!

  • Jan zegt op

   Als men met de registratie middels het TM30 formulier criminelen onder de buitenlanders wilt kunnen traceren en opsporen waarom dienen de Thai bij het bezoeken van een andere provincie of terugkomend van het buitenland dan ook niet hetzelfde TM30 formulier in te vullen? Kan men in dat geval ook de criminelen onder de Thai opsporen.
   Bij mij bekruipt het gevoel als of de criminelen slechts en alleen onder de Farang aanwezig zijn en niet onder de Thai…

 8. harry zegt op

  Na bijna 35 jaar regelmatig Thailand te bezoeken begin ik nu toch een vakantie naar Noord Korea te overwegen.Denk dat je dat daar dusdanig in de gaten gehouden word door de overheid, dat het niet nodig is om van allerhande formulieren in te vullen tijdens het verblijf aldaar….

  • fred zegt op

   Ik denk dat je niet alleen bent die het allemaal wat beu begint te worden. Ik heb de indruk dat de militaire junta er de long stayers uit wil. Pottenkijkers zijn ze liever kwijt dan rijk.
   Ik ben volop bezig met me in te lichten over de Filipijnen…..daar maakt men het de mensen een pak minder moeilijk.

 9. Rens zegt op

  Ook de BBC besteedt er aandacht aan: https://www.bbc.com/news/world-asia-49470726
  Zo ook de Chinese business times: https://en.businesstimes.cn/articles/117693/20190826/fears-emerge-for-foreign-workers-in-thailand-s-tm30-regulation.htm
  Ook de Asia times wijdt er een artikel aan: https://www.asiatimes.com/2019/08/article/police-state-squeeze-for-thailands-expatriates/

  Met een wet uit 1979 gaan we boeven vangen door ze zichzelf te laten rapporteren, natuurlijk werken de boeven hier aan mee, ahum. Gaat er wat veranderen? Ze zeggen dat het online rapportage gebeuren makkelijker gemaakt wordt, een ieder die de perikelen rondom de 90 dagen online rapportage kent twijfelt daar dus aan. Degenen die nu proberen om toegang te krijgen tot het TM30 online rapportage verhaal wachten eindeloos lang op codes en horen vaak niets meer. Echt soepeltjes loopt het niet en dat is een understatement.

  De Thaise (on) logica en het gezichtsverlies verhaal zal er wel voor zorgen dat men hier nog wel eens lang plezier van kan hebben van deze rapportage en indien men zich niet online kan melden dan is een gang naar immigratie de enige manier om onder een boete uit te komen. Ga je niet dan verlengt men je verblijf niet totdat men alle openstaande “niet meldingen” heeft betaald. Ik heb het hier over de Bangkok situatie. Er is geen alternatief, behalve dan de weekenden maar niet buiten de stad door te brengen. Doe je het wel en heeft je hotel je gerapporteerd dan weet je dat je maandag in de rij kan gaan staan. Het is een volkomen bezopen en draconische maatregel om iedereen aan dit soort onzin te onderwerpen, helaas is het Thaise onzin, dus slikken of stikken en vooral betalen.

  • Leo Th. zegt op

   Goed samengevat Rens. Het enige pluspunt van dit hele gedoe is dat de topografische kennis van buitenlanders over Thailand verbetert. Je moet immers in de gaten houden of je wel of niet langer dan 24 uur in een andere provincie, er zijn er maar 76, bent geweest. Bij overnachting in een hotel je (eventuele) Thaise partner laten inchecken, zodat niet blijkt dat jij je provincie hebt verlaten, kan een alternatief zijn. Maar is niet altijd mogelijk, soms moeten beiden inchecken met id- kaart. Hoelang de Thaise beambten deze extra werkdruk aankunnen is de volgende vraag. Onlangs stond er op Thailandblog dat de ambtenaren pas ver in de avond de administratie van het TM30 formulier hadden verwerkt en dat zullen ze toch niet eeuwig blijven doen.

 10. Daniel VL zegt op

  De dame in mijn blok heef mij eens aaangemeld en daar blijft het bij ze heef mij nog nooit afgemeld of opnieuw angemeld dus altijd in orde, er is toch geen controle op en de eigenaar is een Thai die in Bangkok woont en het appartement bevindt zich in CM

  • RonnyLatYa zegt op

   Afmelden hoeft ook niet.
   Je wordt namelijk enkel afgemeld op je oude adres door een nieuwe melding, of door Thailand te verlaten.

   Door een “re-entry” wordt je waarschijnlijk zelfs ook niet afgemeld op je vaste adres bij het verlaten van Thailand.
   Indien zo, hoeven eigenlijk personen met een jaarverlenging zich niet opnieuw te melden bij terugkomst en dat zou eigenlijk moeten kunnen.

   De eigenaar is eigenlijk bijzaak in uw geval. Hij heeft er niks mee te zien, gezien hij iemand aangesteld heeft om dit te doen. Maakt dus niet uit waar hij verblijft.

   En wat controle betreft …. wat niet is kan nog komen.

 11. Yan zegt op

  De beruchte “TM30″….de meeste Thai weten zelfs niet waarover het gaat, maar het is waarschijnlijk bedoeld om weer een zootje ongeregeld een jobke op de loonlijst van de overheid te geven…vergelijkbaar met zovele onnodige en absurde “jobs”…Net zoals de 7 pompbedienden in het tankstation die hun dagen slijten met het spelen op hun mobieltje en daar dan nog zo’n 6500.- Thb in de maand voor vangen. Mooi meegenomen om niets te doen, toch? Waar gaat het naartoe met dit land? Militairen die “regeren” en er niets van terecht brengen…uit complete onwetendheid. Ze hebben geen kennis van economie, van technocratie…maar wel van corruptie. De gewone Thai weet van geen hout pijlen maken, de generaal met 30 miljoen aan horloges aan zijn pols…en een tronie waar de schijnheiligheid van afdruipt, weet wel zijn weg te plaveien…De farang geraakt amper nog wijs uit de steeds meer omvattende regelgeving…Maar goed, velen pakken hun biezen, en hun centen…Weg uit het land van de corrupte helden…waarvan niet èèn zelfs de Engelse taal machtig is…maar enkel met het vingertje wijzen om de bevolking in toom te houden…En de farang tot het uiterste uit te persen…tot die er ook niet meer zijn. “Amazing Thailand”?….Neen…eerder en meer en meer “Arm Thailand”…

 12. KhunKarel zegt op

  Eerlijk gezegd denk ik dat wij ons helemaal niet kunnen inleven hoe de Thaise geest denkt en werkt betreffende maatregels nemen. Deze TM30 regel die je eerder in Noord Korea zou verwachten, is ooit bedacht in 1979 en dus helemaal niet meer van deze tijd om 40 jaar later eventueel effectief te zijn. Het is dan ook ronduit belachelijk dat men zich binnen 24 uur moet melden elke keer als men zich verplaatst, dit is een beperking in de vrijheid van reizen, om de simpele reden dat het vaak om praktische reden ondoenlijk is, en dan hebben we het nog niet eens over het privacy aspect.

  Dit kwam zelfs in de DDR niet voor, wel dus het dat iedereen in de gaten werd gehouden, maar niet het melden bij verplaatsing. Ik kwam vroeger vaak in de DDR en heb dit niet meegemaakt als ik bij mensen op bezoek was, uiteraard wist de Stasi natuurlijk allang waar ik uithing, maar geen TM30.
  Thailand heeft er een handje van zich af en toe compleet belachelijk te maken naar de buitenwereld toe, Er zijn al veel onzinnige regels bedacht om het de longstay-toerist en expat zo moeilijk mogelijk te maken, ik ga ze hier ook niet allemaal opnoemen, want ze zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar de meest hilarische actie vind ik nog altijd die met de bridgeclub met bejaarde mensen die afgevoerd werden met pick-up trucs naar politiebureau als ware het vee, Als er hier geen sprake meer was van ”loosing face” dan weet ik het ook niet meer.

  Ik heb zo een idee dat ze zullen inzien dat de TM30 een ongelukkige keuze was om deze na 40 jaar uit te voeren, en zullen laten vallen. Wel denk ik dat ze al heel druk aan het brainstormen zijn wat de volgende regel gaat worden.

  Misschien kunnen de bezoekers op Th blog de immigration een handje helpen met ideeën, de winnaar krijgt de gouden TM30 trofee.

  Weg met die zeurende expats en lang verblijvers we gaan het roer omgooien in Thailand.

  Thailand zal nu vol lopen met Jetsetters en lieden die normaal in Saint Tropez aan de Côte d’Azur verblijven.

  We willen nu alleen nog figuren als Brad Pitt en George Clooney met hun gezin over de beachroad in Pattaya zien lopen.

  Nog een fijne dag gewenst, KhunKarel de verschrikkelijke 🙂 🙂

 13. Roel zegt op

  Er komt een grote promotie campagne van 120 miljoen baht om het toerisme in andere provincies te bevorderen. Ze willen zelf gratis tickets weggeven en zelfs 15% terug van je betaalde aankopen/verblijf in provincies dmv een speciale app.

  Dat gegeven strookt totaal niet met de TM 30, ja natuurlijk willen ze proberen eigen bevolking te bewegen naar andere provincies te gaan om aldaar wat vakantie te houden. Maar overal hoor je geluiden dat er weinig wordt verdient en dat alles terug loopt.

  Voor mij zijn dit duidelijke tekenen dat Immigratie met de TM 30 juist de buitenlanders het land uit willen pesten en dat zal voor een deel ook gaan lukken. Het is pure discriminatie om de TM 30 alleen voor de buitenlanders te gebruiken en niet voor de Thai zelf.

  De onderdrukking voor de buitenlanders is denk ik pas nu begonnen. TM 30 eis en ook de strenge naleving van je eigen geld op de bank, 3 maanden voordien en 4 maanden achteraf. Ze hebben ook al gepraat om de inkomens eis te verhogen naar 1,2 miljoen baht, of 100.000 baht pm dit onder de reden dat het nog nooit was verhoogd maar alles wel duurder geworden is. Er zijn door de sterke baht nu al mensen die er haast niet meer aan kunnen voldoen.

  Ik stel zo voor aan iedereen, gooi alles op slot. Dar bedoel ik mee, alleen nog aankopen voor eigen voedsel en drinken thuis. Het broodnodige wat je nodig bent en koop voor geen baht meer. Niet meer uit naar restaurants,bars of wat dan ook. Dan zal ook de Thai zelf in actie komen, de broodwinning gaat dan verloren. Nu raakt de Thai de TM 30 niet.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik doe alvast niet mee.
   Waarom zou ik alles op slot gooien ?
   Ik voel me goed en ervaar die immigratie eisen of verplichtingen niet als een last.

  • Sir Charles zegt op

   Doe zeer zeker niet mee, ga me zelf niet ‘opsluiten’ en me allerlei vermakelijkheden ontzien doch wél de tering naar de nering zetten want dat deed ik in Nederland ook en daar kon ik er ondanks ook goed van leven.

   Wat wil je nou, dat we achter de spreekwoordelijke geraniums gaan zitten? Nee, in Nederland niet in Thailand al helemaal niet!

  • geert zegt op

   Ik doe heel zeker niet mee ook al vind ik die TM 30 toestanden allesbehalve leuk.
   Wat je voorstelt is een beetje kinderachtig en uiteindelijk schiet je in eigen voet.
   Als je voelt dat je onderdrukt wordt zoals je aangeeft , dan staat het je ook vrij om ervoor te kiezen om terug te gaan naar BE of NL.

  • Lung addie zegt op

   Doe jij maar, ik doe alleszins niet mee, ben niet gek genoeg om zo een voorstellen ernstig te nemen. Mogelijk voor Roel een goede reden en verantwoording om de Cheap Charlie te kunnen uithangen.

  • KhunKarel zegt op

   Ik begrijp de frustratie, maar alles op slot heeft geen enkel impact als protestmaatregel, je hebt alleen je zelf er mee te pakken, en wie wil nu als een kluizenaar gaan leven in het zonnige Thailand. Zelfs als 50% van de expats zou vertrekken heeft dat nog geen impact,er zal dan hooguit wat minder munitie voor de onderzeeërs kunnen worden gekocht.

   Verder heeft niet iedereen last van de TM30. Als je voornamelijk Thuis blijft is er niets aan de hand.
   Ben je een reislustig persoon die veel kennissen wil bezoeken met daartussen af en toe een hotel, dan word het inderdaad een ondoenlijk gedoe wat veel tijd, onnodig gereis en ergernis met zich me brengt.

   Maar ook buitenlandse bedrijven (zoals ik las in Engelstalige links) die veel op pad zijn om klanten en relaties te bezoeken zijn de sigaar, ik las dat een Engels bedrijf wat een kantoor heeft in Bangkok overweegt de tent in Bangkok maar te sluiten, en naar Maleisië of Singapore te vertrekken om de simpele reden dat het werken hun nu onmogelijk word gemaakt.

   Er is maar een oplossing om je te verlossen van de TM30 saga en niet te vergeten lange lange rij andere frustraties waar op TH blog door de jaren heen veel ophef was.

   1. Je geeft je over en aanvaard alle bizarre regels, als je dan ook nog in staat bent om je zelf er van te kunnen overtuigen (meditatie) dat het zelfs goed is voor iedereen en jezelf en de dan valt er een kilo frustratie van je af. Nu niet Familie of kennissen 500 km verderop gaan bezoeken en hier en daar een hotelletje nemen want dan gaat je pas verworven geestelijke ”state of mind” in rook op…..!

   2. Je gaat vertrekken naar een ander land in de buurt waar nog niet of in ieder geval minder onzinnige regels zijn, Bedenk wel dat in de tijd van globalisering het een kwestie van tijd is voordat alle landen hun regels en eisen gaan aanscherpen, je krijg in ieder geval wel weer een redelijke koers voor de euro.
   Echter dit is voor vele expats waar van er al velen niet zo jong meer zijn niet te doen, zij en hun vrouw zouden dan helemaal opnieuw moeten beginnen in een vreemd land zonder de Thaise familie en farang kennissen en vrienden en er zijn nog veel meer zaken die een verhuizing moeilijk maken.

   3. Ben je alleen en hebt geen verplichtingen in en/of bezittingen in Thailand dan word het al een stuk gemakkelijker, ja je zult je kennissen kring wel vaarwel moeten zeggen, maar je kan altijd nog even Thailand met een visa exempt kunnen bezoeken voor een vakantie tripje. Ook nu niet gaan reizen want dan word je weer met de neus op de feiten gedrukt, en is het vertrek zinloos geweest.

   Dit is enkel en alleen mijn visie en iedereen doet maar dat gene waarvan men denkt wat het beste voor hen is.

   KhunKarel

 14. RonnyLatYa zegt op

  Dat immigratie wil weten waar elke buitenlander verblijft is niks op tegen. Al is het maar in geval van nood men iemand wil bereiken.

  Maar laat het bij 1 meldingssysteem blijven en hou de meldingen beperkt tot het minimum en zijn meest eenvoudige weg.
  Dat meldingssysteem kan het formulier TM30 zijn, d.w.z. enkel de melding wordt gemaakt door zij die onderdak verschaffen.
  Een goedwerkende on-line registratie zal zeker helpen, maar moet toch ook voor de verantwoordelijke van het adres kunnen via mail en fax. Ook kan men alvast de reeds voorzien meldingsplaatsen beter uitbaten d.w.z. vooral lokale politieposten of zelfs gemeentehuizen zodat verre verplaatsingen niet hoeven.

  Op de TM30 melding staat ook een begin en einddatum op. Na die einddatum moet er normaal een nieuwe melding volgen door de verschaffer van de oude of nieuwe verblijfplaats. Komt er voor de langverblijver geen nieuwe TM30 melding na die einddatum, dan wil dat automatisch zeggen dat hij naar zijn vaste en gekende verblijfplaats is teruggekeerd. Er moet dan alvast niet opnieuw gemeld worden dat hij terug “thuis” is.
  Verplicht het formulier TM28 enkel bij verhuizen van vaste verblijfplaats. Die TM28 is voor het lokaal immigratielokaal dan een bewijs dat die persoon in hun area is komen wonen is, of veranderd is van vast adres binnen hun area.

  Met wat er op die TM6 wordt ingevuld kunnen ze eigenlijk weinig. Het is enkel een indicatie naar waar men onderweg is na aankomst in Thailand. Maar onderweg kan er gemakkelijk van gedacht veranderd worden. TM6 zegt dus weinig en dat adres wordt enkel opgezocht in geval van nood en men geen andere aanknopingspunt heeft. Misschien enkel het TF nummer/e-mailadres wordt effectief ingevoerd in het systeem. Het adres volgt later wel vanzelf via de TM30.
  Bovendien hebben we hier op het blog ook al mogen lezen dat er zijn die het niet zo nauw nemen met wat ze op die TM6 invullen door antwoorden zoals o.a. ” ik vul daar maar wat op in, want immigratie heeft geen zaken met wat ik doe”.
  Misschien is of zijn zulke reactie(s) of instelling(en) wel de (hoofd)reden geweest dat het TM30 nieuw leven werd ingeblazen.
  Een beetje zoals met het “Affidavit”… Valse verklaringen afleggen. Men gaat dan alles wat strenger maken, met gevolg dat de “good guys” het ook moeten bekopen met de “bad guys”

  Laat je het door de onderdak verschaffer zelf uitvoeren, dan mag je er redelijker wijs van uitgaan dat dit correct is gezien de gast bepaalde informatie moet leveren. Dat is door immigratie alvast te controleren op juistheid, want ze hebben van bij binnenkomst zijn naam, paspoort nummer en TM6 nummer. Samen moet dit kloppen met de TM30 melding van de melder en wil alvast zeggen dat onderdak verschaffer en gast met elkaar in contact zijn geweest.

  En zeg nu zelf, zou jij bij immigratie er melding van maken dat iemand op je adres verblijft als dat niet zo is ? Ik alvast niet en ik denk dat de meeste hotels, guest-houses, huis- of appartementsbezitters, etc. dat ook niet zouden doen. Dat de melding van die informatie zonder controle ter plaatse geen fluit waard is, is dan ook niet helemaal juist.

  Natuurlijk is dat niet 100 % waterdicht. Akkoord, maar dat is geen enkel systeem en vooral dat het de “bad guys” zal opsporen is natuurlijk ook onzin.

 15. Ron zegt op

  Ook een stukje op de BBC over TM30. https://www.bbc.com/news/world-asia-49470726

 16. J.A. zegt op

  Nou als ik ze een beetje ken hier na 13 jaar , Gaan ze bij elk verweer de hakken dieper in het zand zetten..Todat iemand van hogerhand ze dwingt. Want luisteren naar ondergeschikten en vooral buitenlanders is niet hun aard.

 17. theoS zegt op

  Aangaande TM 30. Ik ben 82 jaar en kan haast niet meer lopen. Verblijf hier 43 jaar en nog nooit zo’n ding ingevuld. Mijn dochter en kleinkinderen wonen in Chasoengsao en ik en mijn vrouw in Sattahip. Mijn vrouw is eigenaresse van het huis en land in Sattahip en mijn dochter van het huis en land in Chachoengsao. Mijn dochter werkt hele dagen als accountant en weet niet waar ik het over heb. Mijn Thaise vrouw gelooft niets van die idiote TM 30 en zegt dat ik maar van alles geloof. Dus ik ben nu effectief opgesloten wat misschien wel de bedoeling van die TM 30 is en was. Ook de Thais in mijn Moo Ban geloven hier niks van.

  • Lung addie zegt op

   Dat je nu effectief opgesloten bent is dat de bedoeling van die TM30 of van uw vrouw? De meeste Thaise mensen weten idd niets van die TM30, net als ze niets weten over immigratie. De gewone Thai, in jouw Moo Ban, heeft trouwens hiermee niets te maken.
   Wat zal jij er van zeggen als je volgende jaarverlenging geweigerd wordt wegens het niet hebben van de TM30? Zal jouw alwetende vrouw, welke niets gelooft van die idiote TM30, samen met haar accountant dochter welke er ook nog nooit van gehoord heeft, de zaak dan rechtzetten? Alles wat er dus reeds, op de verschillende media, geschreven is over de TM30 is dus, volgens uw vrouw, gewoon larie en een uitvindsel van een bende idioten? Mogelijk moeten uw vrouw en haar dochter hun kennis wat bijschaven, kan nooit kwaad.

  • RonnyLatYa zegt op

   Als je familie en geburen dat denken zou ik er me ook niet druk over maken.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ging je trouwens niet terug naar Nederland of was dat een andere TheoS ?

  • Raf zegt op

   Ik heb hetzelfde ervaren met echtgenote…..zelfs haar naar emigratie gebracht…..resultaat,…allemaal zever in pakjes volgens mijn vrouw…..

   • RonnyLatYa zegt op

    Breng haar eens naar immigratie.

 18. Hans Pronk zegt op

  Onlangs heb ik in een reactie aangegeven dat het ook mogelijk was – althans in Ubon – om de TM30 melding per E-mail te doen. De laatste tijd kreeg ik echter geen bevestiging meer en toen ik een paar dagen geleden mijn 90-dagen melding deed werd ik erop gewezen dat de TM30 melding niet meer per E-mail kon en dat ik eigenlijk in overtreding was omdat ik na mijn bezoek aan Nederland (drie maanden daarvoor) mij had moeten melden. De boete bleef echter achterwege en de melding kon alsnog ter plekke – door mijn vrouw – gedaan worden. Er werd ook bijverteld dat in sommige gevallen de toeristenpolitie verzocht wordt om de gangen na te gaan van degenen die verzuimen zo’n melding te doen. Dat betekent dat de meldingen bij binnenkomst in Thailand en de TM30-meldingen door hotels centraal geregistreerd worden en dat er (soms) actie ondernomen wordt als niet alles volgens de regels gebeurt.
  We worden dus steeds beter in de gaten gehouden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website