Als coupleider Prayuth Chan-ocha een parlement van ja-knikkers wil, dan werd hij gisteren op zijn wenken bediend. Na een debat van vier uur, waarin geen enkel militair lid van de NLA het woord voerde, ging het noodparlement (NLA, National Legislative Assembly) in eerste lezing unaniem akkoord met de begroting 2015 (1 oktober 2014-30 september 2015).

Het was Prayuth zelf die het parlement de begroting aanbood en een toelichting van een half uur gaf op de plannen. Niet zoals we hem kennen in militair uniform, maar in kostuum met keurig gestrikte stropdas. Hij zat in de stoel waar normaal de minister-president zit. Aan het debat namen zeventien parlementsleden deel, allen burgers.

De begroting 2015 voorziet in uitgaven van 2,57 biljoen baht, inkomsten van 2,32 biljoen baht en een tekort van 250 miljard baht oftewel 9,7 procent. De uitgaven moeten de economie stimuleren met 6,3 procent bij een geschatte inflatie van 2,3 procent.

Prayuth zei dat geprobeerd is excessieve schulden te voorkomen, want die kunnen de economie schaden. Leidraad was het beginsel van duurzame economie, een stokpaardje van de koning. Voorts is geprobeerd de problemen van ongelijke verdeling van gelden op te lossen.

Het meeste geld gaat naar het ministerie van Onderwijs: 498 miljard baht, gevolgd door het ministerie van Binnenlandse Zaken met 341 miljard baht. Defensie mag 193 miljard baht uitgeven, 5,3 procent meer dan dit jaar en Financiën krijgt 186 miljard baht. De geplande investeringen richten zich op projecten die in het eerste kwartaal van het begrotingsjaar aanbesteed kunnen worden.

Prayuth zei verder dat de NCPO (junta) zich inzet voor een eerlijker verdeling van land, daar grote gebieden in het land nog niet ontwikkeld zijn. Er komt wetgeving die tot doel heeft grootgrondbezitters ertoe te bewegen land aan boeren te verhuren.

De begroting wordt nu door een parlementscommissie onder de loep genomen en komt nog in twee lezingen (en stemmingen) terug in het parlement. Daarna gaat ze naar de Senaat om ten slotte met een koninklijke handtekening bekrachtigd en gepubliceerd te worden in de Royal Gazette.

(Bron: Bangkok Post, 19 augustus 2014


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Noodparlement keurt begroting unaniem goed”

 1. Tino Kuis zegt op

  Een begrotingstekort van 10 (tien) procent? En niemand die zijn stem verheft? Waren het niet de tegenstanders van een democratisch gekozen regering die bezwaar maakten tegen te hoge overheidsuitgaven? ‘A slight deficit’ zei Prayuth.
  Het defensiebudget gaat 5.3 procent omhoog. Na afloop antwoordde generaal Prayuth op een vraag daarover: ‘Als wij het (defensie)budget niet verhogen en nieuwe wapens kopen dan is er niemand meer die bang is voor ons’. (webside Bankok Pundit en BP on line)

 2. David H. zegt op

  Als men nu eens zou beginnen met een leegstand tax te heffen op immobillien (lees condos ) die lang (soms jaren ) onverkocht leeg blijven bvb , zou de verkoop stimuleren en daardoor wederom tax opbrengen , nu blijft het dood kapitaal eens gebouwd en door te hoge prijsverwachtiging van…… promotors , niet de” tussen varieteit”)….Anders moet hij zijn licht eens gaan opsteken in onze lage landen …; die kunnen hem wel wegwijs maken in allerhande andere tax versies …!!

 3. John52 zegt op

  Ik heb net een artikel gelezen met de titel;”de boeren zijn het kind van de rekening” of zoiets.

  Mijn vrouw heeft een aantal rai(80) met suikerriet en volgens haar komt(kwam) de regering tussen met een soort subsidie(snap het ook niet helemaal) om dit te stimuleren in Isaan.

  Iemand enig idee of dit er ook onder gaat lijden want ik heb niet de indruk dat ze er nu veel van overhoudt?
  Ik heb haar al gezegd om gans die boel te verkopen maar daar wil ze niet van horen.
  Ik heb stellig de indruk dat de jaarlijkse onkosten de opbrengst nu al heel erg klein maakt.

  Ook iemand die ervaring heeft met suikerriet mag zeker reageren;ik zou graag iemand leren kennen die ginder ervaring heeft of iemand kent die dat heeft.

  Dank U

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ John52 Volgens Bangkok Post vandaag heeft de junta als beleid om een eind te maken aan het subsidiëren van landbouwproducten.

  • Gerrie Q8 zegt op

   @John52; ook mijn vriendin heeft wat rai met suikerriet. (wel geen 80, maar ze huurt nogal wat) Maar zoals je zegt, als ik ga rekenen hou je daar niks aan over. Maar ja, status he “ik heb land” Als je de pacht, het beplanten om de drie jaar, ieder jaar kunstmest, mensen huren om te kappen, te laten vervoeren naar de suikerfabriek en zo van de opbrengst aftrek, dan hou je niets over. Heb ook voorgesteld “Kappen met die handel” Laat maar doen, kom je toch niet tussen. Maar geef geen geld, want naar hun zeggen brengt het toch op?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website