Een dag nadat het Constitutionele Hof Yingluck en negen ministers naar huis heeft gestuurd, doet de National Anti-Corruption Commission (NACC) er nog een schepje bovenop.

Yingluck is als voorzitter van het National Rice Policy Committee (NRPC) nalatig geweest de corruptie in het hypotheeksysteem en de oplopende kosten een halt toe te roepen.

De commissie besloot vandaag unaniem Yingluck bij de Senaat voor impeachment (afzetting) voor te dragen. Wanneer de Senaat haar schuldig acht, krijgt ze een politieke ban van 5 jaar. Bovendien bekijkt de NACC nog of ze Yingluck strafrechtelijk gaat aanpakken. Die zaak dient dan voor de afdeling Holders of Political Positions van de Supreme Court.

NACC-woordvoerder Vicha Mahakhun zegt dat de beslissing van vandaag gebaseerd is op bewijsmateriaal en getuigenverhoren. ‘Politieke motieven speelden geen rol bij het besluit.’

Pheu Thai-advocaat Pichit Chuenban vindt het niet juist dat de NACC dezelfde informatie gebruikt bij de impeachment procedure en de strafrechtelijke procedure. ‘Dat zijn twee verschillende zaken. De NACC zou niet dezelfde informatie moeten gebruiken.’

De NACC besloot op 16 januari om een onderzoek te beginnen naar Yingluck’s rol als NRPC-voorzitter. Tevens werd toen besloten vijftien personen, waaronder twee voormalige kabinetsleden, wegens corruptie te gaan vervolgen. Zij waren betrokken bij een zogenaamde G-2-G rijstdeal (government to government) die feitelijk een particuliere transactie was.

(Bron: Website Bangkok Post, 8 mei 2014)

Foto: Persconferentie NACC vandaag.

Zie ook: Premier Yingluck en negen ministers moeten aftreden

4 reacties op “Nog meer ellende voor Yingluck”

 1. danny zegt op

  Opnieuw geweldig goed nieuws voor Thailand.
  Zowel het Hof als het NACC hebben de corruptie aangepakt er is nog een lange weg te gaan , maar dit is een goed begin.
  Thailand zal de tijd moeten nemen om hervormingen in de politiek door te gaan voeren . Natuurlijk kunnen er nog geen verkiezingen worden georganiseerd , als de juiste mensen nog moeten worden gevonden en er vele anti corruptiewetten moeten worden bedacht bijvoorbeeld : politiek figuren mogen geen buitensporig dubieus verkregen vermogen bezitten en dat mensen in de politiek geen zakelijke belangen mogen hebben .
  Bij elke overheids uitgaven hoort ook een dekking te staan met een breed politiek draagvlak.

  Het was volkomen duidelijk dat de verkiezingen in februari nooit gehouden hadden kunnen worden ,ook deze miljardenuitgaven moet van Yingluck terug worden gevorderd net als de rijst corruptie verliezen en ongeplande watermanagement aanbestedingen.
  Tot nu toe kan het recht zegevieren .
  Natuurlijk is er kans dat er klappen gaan vallen in Bangkok of elders , maar zullen we als expats of toerist als eerste denken aan de Thai en niet aan hun eigen ongemakken , die de Thaise politiek met zich meebrengt.
  een groet van Danny

 2. Sir Charles zegt op

  Mijn gedachten gaan toch echt eerst uit naar mijn vrouw haar familie, een handjevol Thaise vrienden en enkele expats die ik in de loop der jaren heb leren kennen, niet minder ook mijzelf doch verder zal ik me weinig druk kunnen maken.
  Uiteraard mochten er klappen vallen dan hoop ik wel het beste voor Thailand en haar volk, expats en toeristen, kortom voor iedereen.

  Ben van mening dat alles uiteindelijk zal meevallen, Thailand is bestand tegen zware tijden en rampspoed, dat was in het verleden niet anders.

 3. Mr Bojangles zegt op

  Ik persoonlijk had toch echt de indruk dat Yingluck echt wel haar best deed. Hoewel ze niet altijd een even gelukkige hand had in het nemen van beslissingen.
  en ik vraag me onderhand af hoe onafhankelijk dat hof is als er al maandenlang arrestatiebevelen lopen tegen een oppositieleider die maar niet wordt opgepakt….
  De stelling dat de kosten van de verkiezingen voor Yingluck zijn, is werkelijk ridicuul. Ze heeft zich in dezen gewoon aan de wet gehouden. Dat die verkiezingen in de praktijk onmogelijk waren, is haar niet te verwijten maar de politie die het verdomde om op te treden. En die idiote rijst maatregelen waren al in gang gezet voordat zij aan de macht kwam. Dat is op zijn minst een collectief falen ipv individueel.
  Vooralsnog mag ze van mij terugkomen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Mr Bojangles Het hypotheeksysteem voor rijst (in feite een subsidieregeling) is door de huidige regering van stal gehaald. De vorige regering (van Abhisit) hanteerde een prijsgarantieregeling en kocht de rijst niet op. Voor de achtergronden van het hypotheeksysteem, zie: Het rijsthypotheeksysteem in Q&A (http://tinyurl.com/mwzw7b8).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website