Image: Bangkok Post

De wanhopige zoektocht van inmiddels zes dagen naar de twaalf vermiste voetballertjes en hun coach in de Tham Luang grot in Chiang Rai, heeft nog geen enkel resultaat opgeleverd.  Op advies van de drie Britse grotduikers, die woensdag arriveerden om te helpen bij de zoekoperatie, hebben de reddingsteams hun aandacht verlegd naar een nieuwe route ten noorden van de grotingang. 

Tot nu toe zochten de teams in westelijke richting met als bestemming een richel genaamd Monk’s Series alsmede een grotkamer genaamd Pattaya Beach, maar de vermisten kunnen ervoor gekozen hebben noordwaarts te trekken. In het noorden kunnen ze neergestreken zijn in een droge kamer, ongeveer 1 kilometer vanaf de ingang terwijl Pattaya Beach op zeven kilometer van de ingang ligt. Volgens ingewijden is er in het noorden van de grot een kamer van 60 meter hoog en 20 meter breed, met bovenin een luchtopening.

Experts denken dat de jongens nog leven omdat de leeftijd van de kinderen en gezondheid in hun voordeel zijn. Wanneer het niet te koud is in de grot kunnen ze vier tot vijf dagen zonder water overleven en een maand of langer met water maar zonder eten.

Gisteren is bij de ingang van de grot begonnen met het boren van een gat om snel water af te voeren, zodat duikers hun zoektocht kunnen vervolgen.

Probleem voor de reddingswerkers is dat er een centrale kamer in de grot onder water staat. Van hieruit zijn andere ruimtes bereikbaar, maar de passage is afgesneden. Het lukt niet de ruimte leeg te pompen door de aanhoudende regen. De pompen moesten tijdelijk worden uitgezet vanwege het risico van elektrocutie van de reddingswerkers. Duikers kunnen ook weinig uitrichten in het modderige water waarin passages soms zo smal zijn dat ze er niet door kunnen met hun apparatuur.

Inmiddels zijn er ruim 600 reddingswerkers aan het werk onder wie ook Amerikaanse militairen en een team van Britse speleologen. De laatsten zijn op zoek naar onbekende, alternatieve, toegangswegen in omliggende ravijnen. De kans op het vinden zo’n toegangsplek wordt klein geacht, maar alles wordt geprobeerd de kinderen te redden.

Bron: Bangkok Post

20 reacties op “Nog geen spoort van 12 vermiste kinderen en hun coach in grot”

 1. Sjaak S zegt op

  Ik leef met ze mee. Hopelijk worden ze gauw levend en wel gevonden. Ik denk zelf dat ze grote kans hebben de groep levend aan te treffen!

 2. Eric K zegt op

  Pfffff ook wij leven met ze mee en de familie er omheen. Mijn Thaise vrouw Ole probeert via contacten nog sneller informatie te verkrijgen uit het gebied aldaar. Maar de dagen beginnen nu toch echt te tellen en de kansen op een goede afloop worden nu steeds maar kleiner en kleiner.

  • Nicky zegt op

   Op HLN staat er een stukje over.

 3. Hansest zegt op

  Is het niet mogelijk om met warmte detectie apparatuur iets te doen?

  • Khun Peter zegt op

   Dat gaat niet door dikke steenlagen van een grot heen, lijkt mij.

 4. Van Lint Peter zegt op

  Ook ik leef met ze mee. Hopelijk vinden ze deze kinderen en hun coach zeer snel.
  Knap van de Amerikanen en Britten om hulp te verlenen en uiteraard ook knap van de Thaise militairen en andere hulpverleners.

 5. Ron Peulen zegt op

  Laat ze a.u.b. levend vinden.
  Dit moeten voor de ouders en naaste familieleden zenuwslopende dagen zijn.
  De momenten van onzekerheid en vooral machteloosheid.
  Als er een god, laat die er a.u.b. ervoor zorgen dat de kinderen en de elftalleider levend en wel gevonden worden.
  Ik bid voor ze en blijf hoop houden.

 6. Nicky zegt op

  De laatste berichten zijn, dat ze het via het dak van de grotten gaan proberen.
  Met duikers is geprobeerd, maar de doorgangen zijn te smal en totaal geen zicht onder water

 7. Rob zegt op

  Ook ik leef mee, maar heb toch de indruk dat de Thaise overheid hier niet capabel genoeg voor is en veel te lang gewacht hebben om buitenlandse hulp in te roepen.
  Waarom geen diesel of benzine pompen als de elektrische pompen niet kunnen, wat ik al niet snap, maar dat zal wel met de Thaise kwaliteit van het materiaal en het elektriciteitsnet te maken hebben.

  Veel sterkte voor iedereen en hopen op een goede afloop.

  • Cornelis zegt op

   Het lijkt me niet het juiste moment om ongefundeerde kritiek op de Thaise overheid te leveren, vanuit je luie stoel.

  • theoS zegt op

   @Rob, de Britse grot specialisten werden al op Zondag, dus de 24e, door de Thais om hulp gevraagd.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Men kan het niet laten he…
   Men moet kritiek kunnen uiten en met zijn vingertje staan zwaaien.

   • chris zegt op

    Er is ook kritiek van de Thais zelf….
    https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1494942/hope-lives-on-as-cave-rescue-crisis-unfolds

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Dit is kritiek van een Bangkok post journalist, die van de gelegenheid gebruikt maakt om zijn zegje te doen. Niet van “de Thais”.
     Wat hij daar aanhaalt gebeurt rond elke ramp. Ook in Nederland/België zou dat ganse circus daar neerstrijken om als eerste hun verhaal te doen, of er politiek voordeel uit te halen.

     Hij eindigt dan met te zeggen dar er een “nationaal emergency management” moet komen om op rampen voorbereid te zijn. Om een open deur in te stampen.

     • chris zegt op

      “It is common knowledge that the government has spent little to prepare for disasters that befall us, preferring rescue and recovery to prevention and mitigation.”

      Please credit and share this article with others using this link:https://www.bangkokpost.com/opinion/postbag/1495362/focus-on-prevention. View our policies at http://goo.gl/9HgTd and http://goo.gl/ou6Ip. © Post Publishing PCL. All rights reserved.”

      Een ander commentaar van een Thaise burger. Wat wil je nu zeggen met “Niet van de Thais”?.Moet er een representatieve enquete worden gehouden waarin niemand echt de waarheid durft te vertellen?

     • chris zegt op

      Lees dit commentaar…..
      https://www.bangkokpost.com/news/general/1495202/netizens-react-to-cast-of-characters-thrown-up-during-rescue-bid?utm_source=bangkopost.com&utm_medium=homepage&utm_campaign=most_recent_box

 8. Geert zegt op

  Ook Belgische duikers helpen mee :

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/29/interview-reddingswerker-thailand/

 9. Wim Matheve zegt op

  Meer nieuws hierover via een Belgische duiker die deelneemt aan de reddingsactie:

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/29/de-tijd-dringt-voor-de-voetballertjes-in-een-ondergelopen-grot-i/

 10. theoS zegt op

  Ik vind dit wel zo verschrikkelijk dat ik als een klein kind heb zitten huilen en er niet van kan slapen. Het zijn kinderen en worden ze in leven aangetroffen dan zijn ze voor hun verdere leven getekend. Bang in het donker en nachtmerries. In 1 woord vreselijk.

 11. jannyr zegt op

  wat een nachtmerrie is dit.
  Zowel voor ouders als voor alle reddingwerkers. De kracht van de natuur is sterker dan wij mensen. Laten we hopen en bidden dat dit toch een geslaagde reddingsactie wordt.
  Zowel mensen die op de een of andere manier actief zijn. De tijd dringt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website