Veel nieuws vandaag over alles wat met het hypotheeksysteem voor rijst te maken heeft en de wanhopige pogingen van de regering om geld te vinden, zodat ze de boeren kan betalen. Zet u schrap.

– Het ministerie van Handel heeft weer een nieuw plannetje bedacht. Het gaat de rijstmolenaars vragen geld voor te schieten, zodat boeren betaald kunnen worden. De boeren zouden de helft moeten krijgen van waar ze recht op hebben.

De boeren, die gisteren zijn begonnen met een demonstratie voor het ministerie van Handel in Nonthaburi, hebben het plan al afgewezen. Manat Kitprasert, president van de Thai Rice Mills Association, steunde het plan aanvankelijk, maar hij gaat nu eerst zijn leden raadplegen.

Prasit Boonchoey, president van de Thai Farmers Association, betwijfelt of het plan levensvatbaar is. De molenaars moeten daarvoor geld lenen en hebben de regering als garantsteller nodig. Maar die is demissionair en mag alleen op de winkel passen. Prasit denkt dat de banken, net als als bij de lening van 130 miljard baht, die de regering probeert los te peuteren, de hand op de knip zullen houden om juridische complicaties te voorkomen.

In het plan van het ministerie zou de door de molenaars te betalen rente voor rekening van de regering komen. Minister Yanyong Phuengrach (Handel) zegt dat de regering aan de Kiesraad toestemming zal vragen hiervoor 1,2 miljard baht uit de begroting te halen. Volgens de minister zouden de boeren deze maand betaald kunnen worden, indien de molenaars akkoord gaan.

– Protestleider Suthep Thaugsuban lanceerde gisteren het idee om in de rijstsilo’s in te breken, de rijst eruit te halen en die te verkopen. In een toespraak in Silom zei hij met de rijsttelers te sympathiseren. ‘Ze staan in het krijt bij de banken, maar de regering heeft ze niet betaald voor de rijst die ze hebben ingeleverd. En nu wil de regering van financiële instituten geld lenen, maar niemand wil geld uitlenen.’

– De demonstratie van boeren uit Ratchaburi en omliggende provincies gaat vandaag haar tweede dag in. De boeren zijn neergestreken voor het ministerie van Handel in Nonthaburi. Ze blijven daar drie dagen. Gisteren spraken ze met hoge ambtenaren van het ministerie, maar die leidden nergens toe. De permanent secretaris van het ministerie schoof de hete aardappel door naar zijn minister.

Een groep boeren uit het Noorden heeft een petitie ingediend bij het Office of His Majesty’s Principal Private Secretary met het verzoek om hulp, nu de regering in gebreke blijft.

De krant meldt niets over wegblokkades. Breaking News meldt dat de blokkade van Rama II weg, de belangrijkste route naar het Zuiden, na zes dagen is beëindigd.

In de posting Video’s over Bangkok Shutdown en de verkiezingen een video met beelden van de demonstratie voor het ministerie.

– De Bank of Thailand heeft geen aanwijzingen dat spaarders ongebruikelijk grote opnames verrichten. Dat gerucht doet de ronde omdat banken zouden overwegen de regering een lening te verschaffen teneinde de boeren te kunnen betalen.

Alhoewel de Raad van State oordeelt dat de regering gerechtigd is de lening af te sluiten, schromen banken geld ter beschikking te stellen. Een demissionaire regering zou met een lening de grondwet kunnen overtreden, omdat ze geen verplichtingen mag aangaan die gevolgen hebben voor de volgende regering.

De regering heeft 130 miljard baht nodig om de boeren te kunnen betalen voor hun ingeleverde rijst. Velen wachten al sinds oktober op het geld. De lening wordt wekelijks in bedragen van 20 miljard baht geveild. De eerste twee weken is het niet gelukt banken te interesseren.

– Thaise rijstexporteurs verwachten niet dat rijstorders nadeel ondervinden van de annulering door China van de aankoop van 1,2 miljoen ton rijst via een G2G-contract (government to government) . ‘We wisten allemaal al vanaf het begin dat de deal niet waar kon zijn omdat die niet is afgesloten via China’s staatsonderneming’, aldus de president van de Thai Rice Exporters Association. Vorig jaar importeerde China slechts 327.000 ton uit Thailand.

– De Krunthai Bank laat via een mededeling op haar ATM-schermen weten dat ze geen geld leent aan de regering ter financiering van het hypotheeksysteem voor rijst. Met deze mededeling hoopt de bank het vertrouwen van haar klanten te herwinnen, die zich daarover zorgen maken. Dinsdag stelde de president van de bank al het personeel gerust, dat in het zwart was gekleed.

De regering is wanhopig op zoek naar een lening van 130 miljard baht om de boeren te kunnen betalen voor de rijst die ze sinds oktober hebben ingeleverd. De banken houden hun hand op de knip omdat de lening in strijd zou kunnen zijn met de grondwet (zie boven).

– Schiet nou eens op met het verkopen van rijst en geef anderen niet de schuld van het uitblijven van de betalingen aan de rijsttelers. Dat zegt oppositiepartij Democraten tegen premier Yingluck. Partijleider Abhisit vindt dat Yingluck, die voorzitter is van het National Rice Policy Committee, een eind moet maken aan gevallen van corruptie in het rijsthypotheeksysteem. Volgens hem schroomt de regering de van de boeren opgekochte rijst te verkopen, want dan zouden gegevens over de hoeveelheid en kwaliteit van de opgeslagen rijst bekend worden.

Voormalige Democratische parlementsleden in de centrale en westelijke provincies gaan een campagne beginnen voor teruggave van de ingeleverde rijst, indien betaling door de regering uitblijft. De boeren kunnen de rijst dan zelf verkopen. De regering dient hen te compenseren voor de tijd dat ze de rijst in voorraad heeft gehouden.

Ander nieuws

– Pridiyathorn Devakula, voormalig gouverneur van de Bank of Thailand en minister van Financiën, eist in een open brief het aftreden van premier Yingluck en haar kabinet. Hij pleit voor de vorming van een ‘neutrale’ regering. Pridiyathorn noemt de regering een ‘failed government’, die er niet in geslaagd is haar belangrijkste missies tot een goed einde te brengen. Ze mist de kwaliteiten om het land te leiden.

De regering reageert als door een wesp gestoken. In een tegen-open brief noemt minister Kittiratt Na-Ranong (rechts op de foto) Pridiyathorn’s voorstellen ‘unfair’ en getuigen van een gebrek aan respect voor democratische principes. ‘Wil hij zelf misschien minister-president worden’, sneert minister Surapong Tovichakchaikul.

Als voorbeelden van mislukkingen noemt Pridiyathorn het rijsthypotheeksysteem, het zonnepanelen project en de vorming van een nationale hervormingsassemblee.

Beelden van de persconferentie die hij gisteren gaf, zijn te zien in de posting Video’s over Bangkok Shutdown en de verkiezingen.

– Voor de eerste keer nemen Chinese soldaten deel aan de jaarlijkse Thai-US Cobra Gold militaire oefeningen. Hun rol blijft echter beperkt tot humanitaire hulp, ze mogen geen oorlogje spelen. Aan de oefeningen nemen 4.000 Thaise soldaten en 9.000 soldaten uit de VS deel, en verder kleine aantallen soldaten uit Singapore, Japan, Zuid-Korea, Indonesië en Maleisië.

– Een Thaise vrouw heeft een vlucht gewonnen in de Lynx Mark II sub-orbital spacecraft. De gelukkige, Pirada Techavijit, werkt bij het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency. Pirada was een van de 23 winnaars van een wedstrijd, gesponsord door Axe deodorant. Vorig jaar nam ze deel aan een kamp in Californië, waar ze als astronaut werd getraind en kennismaakte met gewichtloosheid en supersonische snelheden. Volgend jaar is het zover. In Californië. De gehele vlucht duurt een uur, de gewichtloze toestand zes minuten.

– De politie in het Zuiden heeft vijf personen, waaronder voormalige agenten en defensievrijwilligers, aangehouden die verdacht worden van financiering van de zuidelijke onrust. Ze hielden zich bezig met drugssmokkel, smokkel van vuurwapens en het smokkelen van buitenlandse werknemers.

In Rangae (Narathiwat) is gisteren een rubbertapper doodgeschoten terwijl hij aan het werk was. In Sungai Padi ontplofte een bermbom, die was bedoeld voor een escorteteam van onderwijzers. Het team arriveerde later, zodat niemand gewond raakte.

– Het Openbaar Ministerie heeft er genoeg van: het verleent geen uitstel meer aan Suthep Thaugsuban om zijn tenlastinglegging wegens moord in 2010 in ontvangst te nemen. Voor de derde keer had de advocaat van Suthep om uitstel gevraagd. Suthep, evenals toenmalig premier Abhisit, wordt beschuldigd van moord omdat hij het leger toestemming heeft gegeven met scherp te schieten tijdens de roodhemdongeregeldheden.

– De echtgenote van de vermoorde sportschutter Jakrit Panichpatikum, haar moeder en twee andere verdachten hebben hun eerdere bekentenis ingetrokken. Alle vier ontkenden gisteren in de provinciale rechtbank van Min Buri de beschuldigingen.

Jakkrit werd in oktober in Ramkhamhaeng in zijn auto doodgeschoten. Zijn schoonmoeder heeft eerder verklaard dat ze opdracht voor de moord had gegeven om haar dochter en kinderen te beschermen tegen mishandelingen door Jakkrit.

– De National Anti-Corruption Commission vraagt de rechter 296 miljoen baht in beslag te nemen van Sathian Permthong-in, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Defensie. De NACC gelooft niet dat hij het geld, zoals hij claimt, deels heeft verdiend met de verkoop van amuletten, land, edelstenen en eigendommen en dat de rest van zijn geadopteerd kind en van militaire collega’s is.

Bangkok Shutdown

– Vandaag en maandag houdt de protestbeweging een ‘fund-raising’ mars om geld in te zamelen voor de boeren die al maanden wachten op betaling voor hun ingeleverde rijst. Het doel is 10 miljoen baht in te zamelen, aldus actieleider Suthep Thaugsuban gisteren in een speech op Pathumwan.

– Directeur Chalerm Yubamrung van het CMPO, dat verantwoordelijk is voor de noodtoestand, eist van de demonstranten dat ze binnen vier dagen de belegering van het ministerie van Binnenlandse Zaken beëindigen. Zo niet, dan stuurt hij duizend agenten en defensievrijwilligers op hen af. De protestleider bij het ministerie zegt dat ze niet weggaan, maar ze zullen wel de ambtenaren toestaan naar binnen te gaan.

Zoals eerder gemeld heeft de rechtbank arrestatiebevelen tegen 19 protestleiders uitgevaardigd. Het CMPO heeft 12 teams gevormd, die tot taak hebben hen te arresteren. Het CMPO wil voor nog eens 39 andere protestleiders arrestatiebevelen aanvragen.

Verder loopt er nog een procedure voor de burgerlijke rechter. Protestleider Thaworn Senneam heeft de rechtbank gevraagd de noodverordening op te heffen. De rechtbank wil maandag premier Yingluck, Chalerm en de hoofdcommissaris van de politie horen.

– Gisteravond zijn twee granaten naar de protestlocatie Chaeng Wattana gegooid. Er zijn geen gewonden gemeld. Het is de eerste keer dat deze locatie te maken heeft met een granaataanval. Eerder werden granaten gegooid bij het Victory Monument en in Lat Phrao. Die twee locaties zijn opgeheven.

Tegen de protestleider van Chaeng Wattana, de monnik Luang Pu Buddha Issara, is een arrestatiebevel uitgevaardigd vanwege obstructie van de voorverkiezingen op 26 januari. Issara’s advocaat gaat in beroep.

De protestbeweging en de Kiesraad hebben overeenstemming bereikt over toegang van de 1.800 personeelsleden van de Kiesraad tot het regeringscompex aan de Chaeng Wattanaweg. Ze gaan vanaf vandaag daar weer aan het werk. Om veiligheidsredenen moeten ze al om 16 uur naar huis.

Het Department of Special Investigation onderhandelt niet meer met de monnik, nu tegen hem een arrestatiebevel loopt.

– De Indiase zakenman, die het land uitgezet dreigt te worden wegens deelname aan de protesten, stapt naar de rechter om dit te verhinderen. Het CMPO beschuldigt hem van overtreding van de Noodverordening. Hij zou ook deelgenomen hebben aan de blokkade van het Civil Aviation Department.

Satish Sehgal zegt vanaf de dag dat de noodtoestand werd ingesteld, niet meer actief te zijn geweest. Daarvoor was hij een van de sprekers bij de rally’s en hij leidde demonstranten in het zakendistrict van Silom. Sehgal is voorzitter van de Thai-Indian Business Association.

Politiek nieuws

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai is in verval, concludeert Somchai Jitsuchon van het Thailand Development Research Institute op basis van de stembusuitslag. Op PT werden 10,77 miljoen stemmen uitgebracht tegen 15 miljoen bij de vorige verkiezingen in 2011. De protestbeweging die de verkiezingen boycotte ‘ontving’ 16,37 miljoen stemmen (niet-stemmers, No en ongeldig).

– Pichet Panwichartkul, voormalig Democratisch parlementslid voor Krabi, trekt zich terug uit de politiek. Op 5 februari, de dag van zijn 70ste verjaardag, zette hij er een punt achter. Pichet was staatssecretaris van Financiën in de regering Chuan (1999-2001). Pichet heeft geen bezwaar tegen de boycot van de verkiezingen door de Democratische partij, maar hij is het niet eens met het besluit van partijleider Abhisit om niet te gaan stemmen.

Economisch nieuws

– Nu de Chinese leverancier zich heeft teruggetrokken, gaat het ministerie van Onderwijs opnieuw proberen een bedrijf te vinden dat de 800.000 tablet PC’s wil leveren voor de Prathom 1 leerlingen van onderwijszone 1 en 2. Over een maand eindigt het schooljaar en de kindertjes hebben dat leuke speeltje nog niet in handen gehad. Het Chinese bedrijf had de tablets in december moeten leveren, maar ziet daar nu vanaf, onder andere vanwege verschil van mening over het contract en de huidige politieke situatie in Thailand.

– De president van de Small and Medium Enterprises Bank of Thailand (SME Bank) krijgt zijn congé. De raad van bestuur heeft hem unaniem de wacht aangezegd, omdat hij onder de maat presteert. Ook de staf van de bank wil de man weg hebben. Alhoewel de opzegtermijn 30 dagen bedraagt, heeft de RvB hem gevraagd onmiddellijk zijn biezen te pakken. In 2012 werd ook al een president de laan uitgestuurd; om dezelfde reden: de bank doet het niet goed.

Vorig jaar boekte de bank een netto winst van 407 miljoen baht tegen een verlies van 4,04 miljard baht een jaar eerder. Eind vorig jaar bedroeg het percentage NPL’s 33,7 procent. De bank verwacht dat dit percentage naar 31,6 procent zakt na enkele leningen te hebben overgedragen aan Sukhumvit Asset Management.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

2 reacties op “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en verkiezingen) – 7 februari 2014”

 1. Farang tingtong zegt op

  Allereerst wil ik je ook bedanken Dick voor het Breaking news wat je de afgelopen maanden voor ons hier op het TB hebt verzorgt, grote klasse!!

  Dit moet mij toch even van mijn hart zonder al te veel op de Thaise politiek in te gaan want ben altijd van mening geweest dat dit een Thaise aangelegenheid is.
  Maar hoe krom kan het zijn, de demissionaire regering mag niet garant stellen zij mag alleen maar op de winkel passen.

  Diezelfde regering die verantwoordelijk en mede schuldig is aan hoe het winkeltje er nu voor staat daar mag zij dan op passen.
  Het komt op mij een beetje over als dat je een pyromaan de sleutel van een vuurwerkdepot geeft en dan tegen hem zegt hier moet jij op passen.

  Want zo is het toch in wezen, deze regering heeft iets in haar bezit wat niet van hen is nl rijst, en dan verdomme zij het ook nog eens om het te verkopen, omdat men er dan waarschijnlijk achter komt dat deze rijst van slechte kwaliteit is.
  En die rijstboer en zijn familie maar wachten op zijn geld, hij die met zijn familie elke morgen vroeg is opgestaan om met zijn kont omhoog in de verzengende hitte en in de brandende zon die rijst te planten en oogsten.

  En dan lees je enkele dagen terug dat mevr Yingluck haar bankrekening in de afgelopen regeringsperiode weer met 50 miljoen baht heeft versterkt. hoe krom kan het zijn!

 2. Gerrie Q8 zegt op

  Gisteren heb ik gereageerd op het feit dat er geen geld beschikbaar is voor de rijstboeren en ik me afvroeg of er wel geld zou zijn voor de belasting teruggaaf voor de aankoop van een eerste auto.
  En jawel, 2 dagen na het verstrijken van de termijn is het volledige bedrag op de rekening van mijn vriendin gestort. Hier is dus wel geld voor en ook dat was meer dan de regering verwachtte toen ze de campagne begonnen. Dus, wie kan dat uitleggen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website