Op tal van plaatsen is het zoutgehalte van de Chao Phraya rivier te hoog. Dat is gebleken bij een inspectietocht in het district Rat Burana (Bangkok). Het zoutgehalte zou maximaal 1,5 gram per liter mogen bedragen, maar bij de stuw in de Khlong Rat Burana werd 12,6 gram gemeten en in de Khlong Srisurat 6,2 gram. Ook op andere plaatsen is de concentratie te hoog, als gevolg van de verminderde wateraanvoer uit het noorden.

– De kogel is door de kerk. De Indiase zakenman en voorzitter van de India-Thai Business Association Satish Sehgal dient het land te verlaten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert dat aan het CMPO. Sehgal zou de noodverordening hebben overtreden. Het besluit is maandag in een tweede vergadering gevallen, want tijdens een eerste vergadering was de conclusie dat het bewijs ontoereikend was.

Behalve overtreding van de noodverordening wordt Sehgal beschuldigd de nationale veiligheid in gevaar te hebben gebracht door rijksgebouwen te belegeren, waaronder het Department of Civil Aviation. Hij zou ook ambtenaren geïntimideerd hebben.

Sehgal’s advocaat noemt de beschuldigingen ‘volstrekt onjuist’. ‘Sehgal heeft nooit de wet overtreden.’ De advocaat vindt het veelzeggend dat het ministeriebesluit twee dagen viel, voordat de civiele rechtbank een uitspraak deed over de noodverordening. De rechtbank schrapte verschillende maatregelen die in het kader van de verordening zijn genomen, zoals het verbod op samenscholing. Wanneer het CMPO het groene licht geeft voor de deportatie, stapt Sehgal naar rechter. Zijn familie woont al 50 jaar in Thailand.

– Bij een vuurgevecht met agenten van de grenspolitie en een speciale legereenheid is gisteren in Raman (Yala) een vermeende opstandeling gedood. Dat gebeurde tijdens een inval voor zonsopgang in een dorp. Het slachtoffer werd verdacht van een moordpoging en de organisatie van een rebellengroep.

Donderdagavond is de chauffeur van een interprovinciale bus gewond geraakt. Hij werd in Sai Buri (Pattani) in een drive-by schietpartij onder vuur genomen.

– Thai Airways International (THAI) heeft vorig jaar een netto-verlies van 13 miljard baht geleden. Daarvan wordt 3 miljard baht toegeschreven aan management problemen, 5 tot 6 miljard baht aan valutaverliezen en 5 miljard baht aan afschrijvingen.

Naar verwachting blijft het bedrijf dit jaar in de rode cijfers. De eerste helft van het jaar leidt het verlies, omdat de Chinese regering paal en perk heeft gesteld aan de zogeheten ‘zero-dollar tours’. Dit heeft tot een vermindering van het aantal Chinese bezoekers geleid. Verder spelen de verminderde koopkracht van toeristen uit Europa en de voortdurende politieke conflicten een rol.

De raad van bestuur heeft gisteren het aftreden van voorzitter Ampon Kittiampon goedgekeurd en de vice-voorzitter op zijn stoel gezet. Volgens Ampon heeft zijn terugtreden niets te maken met druk van de anti-regerings beweging of de verliezen van de maatschappij, maar hij heeft er twee termijnen op zitten en diende reglementair af te treden. Ampon, tevens secretaris-generaal van het ministerie van Transport, blijft wel aan als lid van de raad van bestuur.

– Het beroep van conductrice op een stadsbus in Bangkok is niet erg gezond. De dames lijden aan tal van ziektes, variërend van duizeligheid tot kanker, blijkt uit een onderzoek van de Women and Men Progressive Movement Foundation.

Van de vrouwen moet 43 procent overwerken, 94 procent lijdt aan stress door het drukke verkeer, 91 procent klaagt over pijnlijke spieren en ontstekingen, 81 procent heeft gastritis, 80 procent cystitis en 73 procent problemen met de spijsvertering. Een probleem is ook dat toiletten op eindpunten ontbreken, waardoor sommigen noodgedwongen luiers dragen. Zie verder het gehele artikel ‘Women fall ill working on the buses’.


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)


Bangkok Shutdown

– Twee CNN en BBC nieuwsflitsen van de gevechten dinsdag bij de Phan Fah brug tussen oproerpolitie en demonstranten van het Dhamma Army hebben een tot een felle discussie geleid wie met granaten heeft gegooid.

Protestbeweging PDRC en oppositiepartij Democraten beweren dat een politieagent een granaat naar de demonstranten gooide. Die zou teruggekaatst zijn en bij de politie zijn ontploft. PDRC en Democraten concluderen dat op basis van de CNN-beelden.

Ze zeggen dat de BBC-beelden een afwijkend verhaal vertellen, maar die zouden betrekking hebben op een andere explosie. Volgens deze beelden zouden demonstranten een granaat naar de politie hebben gegooid. Een agent probeerde die weg te schoppen en raakte daarbij zwaar gewond aan zijn benen.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democraten heeft het CMPO opgeroepen te reageren op de zorgen die de bevolking zich maakt over het gebruik van dodelijke wapens door de politie. Adjunct-hoofdcommissaris Thitirat Nonghanpitak van de gemeentepolitie Bangkok ontkent echter ten stelligste dat de politie granaten heeft gebruikt. De politie heeft alleen traangas, rubber kogels en niet-dodelijke stun grenades [?] gebruikt.

Het VN Office of the High Commissioner for Human Rights spreekt in een gisteren uitgegeven verklaring zijn diepe zorgen uit over het geweld, dat aan vijf personen het leven kostte en 71 gewonden maakte. ‘Alhoewel alle details nog niet duidelijk zijn, lijkt het erop dat een goed bewapende groep die geassocieerd is met de anti-regerings protesten het geweld heeft doen escaleren door het gebruik van scherpe munitie. Het lijkt er ook op dat de politie met scherp terugschoot.’

– Zes personen zijn gisteravond gewond geraakt bij een granaatontploffing op de anti-regerings protestlocatie Ratchaprasong. De granaat ontplofte terwijl demonstranten naar een uitzending van Suthep’s toespraak in Pathumwan keken. De politie vermoedt dat de granaat vanaf de flyover boven de Patunamkruising is gegooid. Het bericht maakt geen melding van de ernst van de verwondingen.

– Het gebruik van het kantoor (OPSD) van de Permanent Secretary for Defence (de hoogste ambtelijke baas van het ministerie) levert veiligheidsrisico’s op en economische kansen. Het kantoor dient als tijdelijke werkruimte voor premier Yingluck omdat het Government House belegerd wordt. Verkopers van eten en drinken doen dankzij de protesten bij het kantoor goede zaken. Behalve dan op woensdag toen de PDRC onder leiding van actieleider Suthep Thaugsuban het gebouw belegerde en eiste dat ze de premier wilde spreken. Omdat de banken en kantoren in de buurt vroeg sloten, viel de verkoop tegen. Ook bewoners van flats in de buurt lieten het afweten.

Een ambtenaar van het OPSD zegt dat ze zenuwachtig zijn. ‘We moeten wachten tot de demonstranten weg zijn, voordat we naar huis kunnen.’ Een koffieverkoper vindt dat de premier een nieuwe werkruimte moet zoeken ‘om negatieve gevolgen voor gewone mensen zoals ik te vermijden’.

– Het People’s Army and Energy Reform Network (PAERN), waarvan de leiders op borgtocht zijn vrijgelaten, gaan aangifte doen tegen de autoriteiten omdat hun protestlocatie bij het ministerie van Energie en het hoofdkantoor van staatsoliebedrijf PTT Plc dinsdag werd ontruimd. Ze verwijzen naar de uitspraak van de civiele rechtbank van woensdag. De rechtbank liet de noodverordening intact, maar schrapte onder andere het verbod op samenscholing en verbood het CMPO een eind te maken aan protesten.

Paern-leider Rawee Mashamadol zegt dat ze ongewapend waren, geen verzet boden en toch werden ze geboeid. Volgens de politie zouden op de protestlocatie wapens zijn gevonden, maar de Paern-advocaat wijst erop dat de opgemaakte processen-verbaal daarvan geen melding maken. Paern is vastbesloten ‘op zekere dag’ naar de locatie terug te keren.

Gisteravond streken de Paern-demonstranten neer bij het Department of Alternative Energy Development and Efficiency. Rubber- en palmolie boeren en rijstboeren uit het Noordoosten sloten zich bij hen aan.

– Demonstranten van de PDRC-afdeling in Nonthaburi kwamen gisteren bijeen bij het ministerie van Volksgezondheid. Ze zijn erachter gekomen dat minister Pradit Sintawanarong er toch werkt, alhoewel de demonstranten hebben geëist dat hij zou stoppen. ‘Als hij weer komt opdagen, zullen we hem overal opjagen, net als Suthep’s jacht op de premier’, zegt protestleider Rachane Trakulviang.

– Demonstranten hebben gisteren werknemers van het Customs Department gedwongen het gebouw te verlaten. De demonstranten hadden te horen gekregen dat minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) binnen was. Het bericht bestaat slechts uit een fotobijschrift en bevat verder geen details.

Noodverordening

– Hoe nu verder, wil het CMPO weten van juridische experts en academici, nu de civiele rechtbank woensdag een streep heeft gehaald door tal van maatregelen, die in het kader van de noodverordening waren genomen. Het CMPO gaat ook in beroep tegen de uitspraak. De rechtbank verbood onder andere het gebruik van geweld om protesten te breken.

DSI-hoofd en CMPO-lid Tarit Pengdith maakt zich zorgen over het ontstane machtsvacuüm. In feite mag het CMPO niets doen tegen wegblokkades en belegeringen van gebouwen. Tarit veronderstelt dat de uitspraak meer conflicten kan uitlokken omdat de politie met lege handen staat wanneer regeringssupporters PDRC-demonstranten uitdagen of met hen op de vuist gaan.

– PDRC-demonstranten zijn gisteren naar het CMPO-kantoor in de Royal Police Club aan de Vibhavadi Rangsit Road getrokken. Ze riepen Yingluck en CMPO-directeur Chalerm Yubamrung ter verantwoording voor de gevechten van dinsdag. De demonstranten naderden het kantoor tot ongeveer 400 meter. Nadat ze te horen hadden gekregen dat Yingluck er niet was, vertrokken ze weer.

– In de provincie Chon Buri hebben gisteren duizend PDRC-demonstranten het vertrek geëist van het provinciaal politiehoofd. Hij zou een team politieofficieren hebben geleid bij de ontruiming van de Phan Fah brug op dinsdag.

– De glazen pui van een filiaal van de Siam Commercial Bank in Klong Sam Wa en enkele geldautomaten zijn donderdag beschadigd bij een granaataanval.

Hypotheeksysteem voor rijst

– Namens 12.000 rijstboeren heeft de Lawyers Council of Thailand zowel een strafrechtelijke als een civielrechtelijke procedure aanhangig gemaakt. Het gaat om drie verschillende groepen boeren. 1 Boeren uit Pichit die hun rijst in 2012 en 2013 hebben ingeleverd, maar niet beschikken over de juiste papieren om hun geld te claimen; 2 boeren die wachten op betalingen van 300.000 tot 1 miljoen baht per persoon; ook zij beschikken niet over de juiste papieren, en 3 boeren die over de juiste papieren beschikken, maar nog steeds in totaal 10 miljard baht moeten ontvangen.

De meeste boeren komen uit de Central Plains; de rest uit provincies in het Noordoosten en het beneden-Noorden.

Verkiezingen

– De vier coalitiepartijen dringen er bij de Kiesraad op aan haast te maken met het verkiezingsproces. Ze vrezen voor enorme economische schade als het land lang verstoken blijft van een nieuwe regering. Volgens het viertal is een Koninklijk Besluit niet nodig voor de herverkiezingen in de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar op 2 februari niet op districtskandidaten kon worden gestemd, omdat demonstranten hun registratie in december hadden verijdeld.

Gedupeerde Pheu Thai-kandidaten hebben bij de Kiesraad een klacht ingediend en dringen ook aan op haast. Ze betichten de Kiesraad ervan samen te spannen met de anti-regeringsbeweging en het verkiezingsproces met opzet te traineren. De Kiesraad liet eerder weten het KB-probleem aan het Constitutionele Hof voor te leggen. De raad meent dat zo’n KB nodig is.

– De gemeente Bangkok vreest dat de verkiezingen voor de (helft van) de Senaat op 30 maart op dezelfde problemen kan stuiten als die op 2 februari. Gisteren overlegde de gemeentesecretaris met de Kiesraad over de senaatsverkiezingen en de herverkiezingen in Bangkok, die nodig zijn omdat in een aantal stembureaus niet gestemd kon worden.

De bijeenkomst werd ook bijgewoond door de directeuren van de 50 districtskantoren in Bangkok. Sommigen worden geïntimideerd door bewoners die vinden dat ze niet genoeg hebben gedaan om de verkiezingen op 2 februari vlekkeloos te laten verlopen. In sommige districten zijn ze niet meer welkom.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en Verkiezingen) – 22 februari 2014”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News ‘Onze overwinning is nabij, de regering bevindt zich op een doodlopende weg.’ Dit zei actieleider Suthep Thaugsuban vanavond in zijn dagelijkse peptalk, deze maal op het podium in Silom.

  Suthep hoopt dat er volgende week een eind komt aan de politieke situatie. ‘De macht van de regering is afgebrokkeld. We weten niet eens waar premier Yingluck is. Die kan alleen nog maar via haar Facebookpagina aankondigingen doen.’

  Suthep herhaalde zijn voornemen om jacht te maken op Yingluck, maar het doel is niet om haar kwaad te doen; ze wordt slechts gevraagd af te treden. ‘Yingluck klampt zich aan haar post vast met een illegale verkiezing en het kopen van stemmen, zodat haar regering weer aan de macht komt, maar de bevolking wil niet langer een regering met een Januskop.’

  De protestbeweging houdt maandag een rally bij het kantoor van vastgoedbedrijf SC Asset en dinsdag bij VoiceTv, een internettelevisie bedrijf dat eigendom is van Thaksin’s zoon Panthongae.

  Volgens Suthep hebben velen gehoor gegeven aan zijn oproep AIS te boycotten. AIS is opgericht door Thaksin en in 2006 verkocht aan een bedrijf in Singapore. Het bedrijf heeft bekend gemaakt dat het geen enkele band met de familie Shinawatra heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website