Milieuactivisten eisen dat alle plannen voor de bouw van dammen in de Mekong worden geschrapt. Ze dreigen met harde acties, wanneer ermee wordt doorgegaan.

Vooral Laos is de gebeten hond met de constructie van de Xayaburi dam (21 procent voltooid) en het plan een dam te construeren in Hou Sahong.

De aanslag op de visserij, de visstand, het milieu en het levensonderhoud van de mensen die van de rivier afhankelijk zijn, kwam weer eens ter sprake tijdens een forum in Laos over de Don Sahong dam. Coördinator Itthipol Kamsuk van het Northeast Community Network of the Mekong River Basin kondigde een campagne aan klanten van de vier banken, die de projecten financieren, te vragen hun spaartegoeden terug te trekken.

Een vertegenwoordiger van het Vietnam Rivers Network drong aan op meer druk op de regeringen van de Mekonglanden om zich te houden aan de Mekong Agreement van 1995. Daarin is afgesproken de rivier te beschermen. De inmiddels gebouwde dammen hebben de ecologie van de Vietnamese delta al geschaad.

– Zou het helpen? Het Internal Security Operations Command heeft het gebruik van zware wapens in het Zuiden verboden. Het verbod geldt voor de provincies Narathiwat, Pattani en Yala en vier districten in Songkhla. Het verbod geldt niet voor soldaten, politie en plaatselijke defensievrijwilligers, maar ze mogen die wapens alleen in specifieke gevallen gebruiken. Personen met een wapenvergunning mogen ook hun wapen blijven dragen, mits het geen zware wapens zijn.

– Bij een bomaanslag in Bannang Sata (Yala) zijn gisteren twee soldaten ernstig gewond geraakt. De bom ontplofte toen een patrouille van zes soldaten op drie motorfietsen passeerde.

– De vier soldaten die worden verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op roodhemdleider Kwanchai Praipana vorige maand in Udon Thani, hebben zich alsnog dinsdagavond bij de autoriteiten in Khon Kaen gemeld. ’s Ochtends leek het verhoor niet door te gaan vanwege onenigheid tussen leger en politie over de gemaakte afspraken. De vier zijn na verhoor op borgtocht vrijgelaten.

– Morgen loopt de huur af van een ruimte in het Queen Sirikit National Convention Centre, die tijdelijk wordt gebruikt voor de aanvraag en afgifte van paspoorten, en daarmee komt een eind aan de service. Het kantoor heeft twee weken de druk op de andere kantoren iets kunnen verminderden. Het hoofdkantoor van het Consular Affairs Department aan de Chaeng Wattanaweg is nog steeds dicht, vanwege het protest op de Chaeng Wattanaweg. In het bijkantoor in Bang Na wordt de productie opgevoerd van 1.200 naar 2.000 paspoorten per dag.

– De DSI (Thaise FBI) gaat onderzoek doen naar een gevalletje van fraude door een bedrijf, gevestigd in de Imperial World Department Store in Lat Phrao, dat beweerde voedselsupplementen te verkopen. Een gedupeerde dokte 50.000 baht voor de wederverkoop. Hij zou daarmee 90.000 baht kunnen verdienen. Maar het feest ging mooi niet door. Het bedrijf is telefonisch onbereikbaar. Andere gedupeerden wordt gevraagd zich te melden.

– De politie heeft drie mannen aangehouden, die verdacht worden van het beroven, opsluiten en verkrachten van diverse slachtoffers eind vorig jaar in Bangkok. Zich voordoend als agenten van de drugsdivisie braken ze op 26 december in de woning van een echtpaar in Sai Mai in, ontvoerden hen voor losgeld en zouden de vrouw verkracht hebben. De verdachten hebben bekend meer soortgelijke acties te hebben uitgevoerd in Sai Mai (Bangkok) en Phra Pradaeng (Samut Prakan) alsmede op andere plaatsen in de buurt.

– Het aantal vluchten van Thai Smile, de budgetdochter van Thai Airways International, dient te worden uitgebreid ter vervanging van enkele routes van de moedermaatschappij, zegt waarnemend THAI-directeur Chokchai Panyayong. Chokchai reageert op klachten van klanten die geboekt hadden bij THAI maar bij Smile werden ondergebracht.


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)


Bangkok Shutdown

– De demonstranten marcheren vandaag naar Shinawatra Gebouw 3 aan de Vibhavadi Rangsit weg. Ze gaan de mensen die er werken, vragen het werk neer te leggen. Volgens actieleider Suthep Thaugsuban overtreden de demonstranten met hun actie niet de wet.

De actie heeft tot doel het zakenimperium van de familie Shinawatra te treffen, met name het vastgoedbedrijf SC Asset Co, waar Yingluck directeur van was voordat ze de politiek in ging. Suthep waarschuwt aandeelhouders in het bedrijf en andere bedrijven van de Shinawatra clan om hun aandelen van de hand te doen. Als ze dat niet doen, kunnen ze maatregelen van de demonstranten verwachten.

Voor de gebeurtenissen van gisteren, zie de Breaking News –items onder Nieuws uit Thailand van 19 februari.

– En jawel hoor, weer die vermaledijde geruchten. Ditmaal over het geweld op dinsdag. Soldaten zouden op politieagenten hebben geschoten. Dat verhaal circuleert op de social media. Generaal-majoor Varah Boonyasit, commandant van de Eerste Divisie (King’s Guard), drukt de verhalen de kop in. ‘De dood van de politieagent heeft niets te maken met soldaten.’

Inmiddels schrijft de krant dat bij de gevechten tussen oproerpolitie en demonstranten vijf doden (gisteren vier) en 71 gewonden (eerder 64) zijn gevallen. De oproerpolitie was naar de Phan Fah brug gestuurd om de protestlocatie van het Dhamma Army en de People’s Democratic Force to Overthrown Thaksinism te ontruimen. Tijdens de schermutselingen is geschoten en met granaten gegooid.

Tarit Pengdith, hoofd van de DSI en lid van het CMPO, zegt dat de wapens ter plaatse bestonden uit hoogexplosieve granaten, M79 granaten, high-velocity sniper rifles en handwapens. Die zijn gebruikt door ‘ongeïdentificeerde gewapende elementen’.

Sommige agenten waren uitgerust met M16 geweren, maar volgens CMPO-directeur Chalerm Yubamrung zijn die niet gebruikt. De agenten vormden een backup eenheid ter bescherming van de oproerpolitie en de wapens dienden als afschrikking. De politie zelf beschikte alleen maar over schilden, knuppels en rubber kogels.

Op één video is te zien hoe een agent plotseling opstaat wanneer hij een granaat ziet die bij zijn collega’s op de grond terecht is gekomen. Wanneer hij de granaat wil weg schoppen, explodeert die. De video is inmiddels verwijderd van YouTube.

De EOD zegt dat de granaat een M67 was. Vijf seconden nadat de veiligheidspin eruit is getrokken, explodeert die. Dit type wordt door politie en leger gebruikt.

– De Ratchadamnoen Klang Avenue heeft wel iets weg van een autokerkhof. Er liggen tien omgeduwde en vernielde politievoertuigen als stille getuige van de gevechten dinsdag die aan vijf personen het leven kostten: een politieagent en vier burgers, alsmede 71 personen verwondden. De voertuigen zijn inmiddels volgekalkt met graffity.

De autoriteiten en de demonstranten (van het Dhamma Army) geven elkaar de schuld van het geweld. Duidelijk is volgens de krant dat beide zijden gewapend waren. De politie werd aangevallen met granaten en geweervuur en de politie schoot met scherp op de demonstranten. Volgens een bron bij het Dhamma Army, die voorafgaand aan de gevechten met de politie onderhandelde, was overeenstemming bereikt dat de demonstranten een deel van de weg zouden ontruimen.

Later kwamen de politieonderhandelaars terug en eisten dat de gehele locatie zou worden ontruimd. Nog voordat overeenstemming kon worden bereikt, rukte de politie op. En zo is ’t begonnen.

Politiek nieuws

– Oppositieleider Abhisit Vejjajiva erkent dat hij en zijn partij medeverantwoordelijk zijn voor de politieke mislukkingen van het land. Hij doet de oproep een neutraal iemand te belasten met de leiding van het hervormingsproces. En daarmee doelt Abhisit niet op de huidige regering, de protestleiders en zijn partij.

Volgens Abhisit beschouwt de wereld het land nu als gevangen in een nimmer eindigende patstelling. ‘Thais zijn te lang door de cyclus van “failed government” gegaan. De recente straatprotesten in Bangkok duiden erop dat de mensen vinden een beter politiek stelsel te verdienen.’

Abhisit roept alle politieke leiders, inclusief de huidige premier en alle politieke partijen, op om net als hij de hand in eigen boezem te steken. ‘We moeten nooit vergeten dat onze claim “door het volk en voor het volk” betekent dat het onze eerste taak is Thais te dienen. We hebben een morele plicht om te doen wat juist is.’

Om uit de huidige politieke impasse te geraken dient een plan gemaakt te worden voor vrije en eerlijke verkiezingen, die door alle partijen worden geaccepteerd, en onomkeerbare en alomvattende hervormingen.

Abhisit neemt afstand van de PDRC-protesten. Dat zijn geen demonstraties van de Democratische Partij. Uit een onderzoek van de Asia Foundation is trouwens pas gebleken dat tweederde van de demonstranten nooit eerder aan politieke demonstraties had deelgenomen. Niettemin erkennen de Democraten het recht van de demonstranten op protest en hervormingen.

Rijsthypotheeksysteem, verkiezingen

– Premier Yingluck zal zich niet in persoon bij de National Anti-Corruption Commission verweren tegen de beschuldiging van nalatigheid. De NACC wil haar daarvoor gaan vervolgen omdat Yingluck voorzitter is van het National Rice Policy Committee en in die hoedanigheid heeft nagelaten een eind te maken aan de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst.

Yingluck is opgeroepen om zich donderdag te verweren, maar ze laat zich door anderen vertegenwoordigen. Wanneer Yingluck formeel in staat van beschuldiging wordt gesteld, dient ze haar werkzaamheden op te schorten. Een beslissing wordt midden maart verwacht. Daarna volgt een afzettingsprocedure, maar die kan op problemen stuiten omdat de Senaat dan een quorumprobleem heeft. En dat houdt weer verband – maar nu stop ik, anders zien we door de bomen het bos niet meer. Op 30 maart vinden verkiezingen voor de helft van de Senaat plaats.

– De opening van het nieuwe parlementaire jaar wordt verder vertraagd, omdat de Kiesraad eerst van het Constitutionele Hof wil weten of een Koninklijk Besluit nodig is voor de herverkiezingen in de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar niet op een districtskandidaat kon worden gestemd. De Kiesraad vindt dat de regering een KB moet uitvaardigen, de regering zegt dat dit niet kan.

De andere herverkiezingen zijn inmiddels gepland. Die betreffen stembureaus waar niet gestemd kon worden: op 26 januari (voorverkiezingen) omdat ze geblokkeerd werden, op 2 februari (verkiezingen) omdat het personeel niet kwam opdagen of het aantal onvoldoende was. Het verzoek aan het Constitutionele Hof gaat maandag de deur uit.

– De televisiespeech van premier Yingluck dinsdag waarin ze het hypotheeksysteem voor rijst met vuur verdedigde, was in strijd met de Kieswet, stelt kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn. De premier overtrad met wat ze zei enkele artikelen in de Kieswet en de verkiezingsaankondiging van de Kiesraad. Oftewel: het was verkapte verkiezingspropaganda. De Kiesraad gaat met de leiding van het Public Relations Department en staats tv-kanaal 11 praten over de rol van beide tijdens de herverkiezingen van volgende week.

Somchai werd al gelijk van katoen gegeven door Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit. Yingluck als hoofd van de regering moest de kwestie [van vertraagde betalingen] aan de boeren uitleggen. De speech had niets te maken met verkiezingspropaganda. Wanneer ze niets had gezegd, zou ze het verwijt gekregen hebben zich te onttrekken aan het probleem.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en Verkiezingen) – 20 februari 2014”

 1. dyna zegt op

  wat me ook in het artikel opvalt waarin abhisit aan het woord komt is het totale gebrek aan zelfkennis en kritiek . de man heeft met zijn regering op een hele andere manier de protesten in 2010 de kop ingedrukt !
  juist de verfoeide amnestiewet had voor hem en zijn kornuit Suthep veel kunnen opleveren !
  Corruptie is er in Thailand in alle lagen van de bevolking en zeker ook bij mensen van Abhsit.
  Hij had mee kunnen spreken over alles ,maar verkoos niet aan de verkiezingen deel te nemen waarop hij
  wederom alle democratische rechten verspeeld heeft .
  Elke dag worden we op Blue Sky channel 4 verrast op de afschuwelijke toespraken van Sutphep nu ook vertaald in het engels . Zo wordt Thailand alleen maar dieper de afgrond ingetrokken!

  • Rob V. zegt op

   Als Abissit oprecht is dan prijs ik hem. Maar het kan natuurlijk evengoed naar de mond praten van mensen (o.a. het buitenland) zijn of een “good cop, bad cop” spelletje samen met Suthep om uiteindelijk toch het belang van de “gele elite” te behouden of verstevigen (ten kosten van de “rode elite”).. Maar als hij daadwerkelijk de daad bij het woord wil voegen dan moeten we dat prijzen. We zullen zien of er dit jaar hervormingen van de grond gaan komen.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De partijtop van Pheu Thai heeft vanavond geprobeerd het konvooi van duizend boeren die op weg zijn naar Bangkok, te stoppen. Woensdag vertrokken de boeren uit Uthai Thani en Nakhon Sawan. Het konvooi vordert maar langzaam. Woensdag overnachtten de boeren in Sing Buri, vandaag in Bang Pa-in (Ayutthaya). Onderweg voegden boeren uit Ang Thong en Ayutthaya zich bij hen.

  Morgen hopen ze luchthaven Suvarnabhumi te bereiken. Airports of Thailand (AoT) heeft het parkeerterrein voor langparkeerders ter beschikking gesteld. AoT zorgt ook voor drinkwater. De luchthavenbeheerder vraagt de boeren Suvarnabhumi niet in het conflict te betrekken en het luchtverkeer ongemoeid te laten.

  Het konvooi staat onder leiding van Chada Thaiseth, voormalig lid van coalitiepartij Chartthaipattana. Hij is gebeld door PT-ers met het verzoek de rally te beëindigen. ‘De regering zal de boeren elke satang betalen, maar de betalingen kunnen een beetje laat afkomen’, kreeg hij te horen.

  Chada zegt zijn belofte aan de boeren te moeten inlossen, dat hij ze naar Bangkok zou leiden, wanneer ze niet uiterlijk eind januari betaald werden voor de rijst die ze hebben ingeleverd.

  Pheu Thai heeft ook bestuursleden van Chartthaipattana gebeld met hetzelfde doel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website