‘Premier Yingluck krijgt geen kans hier te werken; in dit leven niet en het volgende ook niet.’ Dit zei actieleider Suthep Thaugsuban gisteren nadat hij duizenden demonstranten van Pathumwan, aangevuld met andere groepen, in een mars naar het Government House had geleid. Suthep daagde CMPO-directeur Chalerm Yubamrung uit het bezette gebied van de demonstranten terug te nemen.

De demonstranten hebben met betonnen blokken enkele voor- en achteringangen geblokkeerd en dat niet alleen. Wie de foto goed bekijkt en bekend is met de huizenbouw in Thailand, ziet dat er betonmortel wordt gemengd in een grote bak. Andere demonstranten zijn bezig de betonelementen van de barrière aan elkaar te verbinden.

Na de belegering keerde Suthep met zijn discipelen weer terug naar Pathumwan, een aantal demonstranten achterlatend om de locatie te bewaken. Volgens Suthep krijgt de bewaking elke ochtend versterking van tweeduizend demonstranten. De demonstranten gaan niet het terrein van het Government House op, maar blijven erbuiten. Ze menen zo de noodverordening niet te overtreden.

– Woensdag vindt de ‘beslissende slag’ tegen de regering Yingluck plaats, kondigde Suthep gisteravond aan op het actiepodium Silom. Hij riep de bevolking in het hele land op om naar Bangkok te komen en in een grote rally premier Yingluck en haar kabinet te verdrijven.

De woensdag is uitgekozen omdat CMPO-directeur Chalerm Yubamrung heeft gezegd dat premier Yingluck die dag haar kantoor in het Government House weer betrekt. Daar kon ze de afgelopen twee maanden niet terecht. Er gebeurt nog meer op woensdag: de Civil Court doet uitspraak of de noodverordening rechtsgeldig is en de boeren houden die dag een grote demonstratie.

In zijn toespraak daagde Suthep oud-premier Thaksin uit om naar Thailand terug te keren en met hem te vechten. ‘Verstop je niet achter de schermen. Geef niet alleen maar bevelen aan Chalerm. Kom tevooorschijn. Ik wil niet alleen maar vechten met je slaven, zoals Chalerm.’

Vandaag gaat de PDRC de blokkade rond het Government House versterken, zodat Yingluck niet naar binnen kan. Een andere groep PDRC-ers houdt een rally bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, zodat ook die locatie in handen van de protestbeweging blijft en niet door de politie kan worden ontruimd.

– Demonstranten zijn gisteren het ministerie van Onderwijs binnen gedrongen en eisten dat het personeel het werk zou neerleggen. De tweede ambtelijke hoogste baas, Phanit Meesunthorn, gaf het personeel rond het middaguur toestemming naar huis te gaan. Of ze dat ook deden, vermeldt het bericht niet. De demonstranten vertrokken daarna.

– Het personeel van drie regeringsdiensten kan weer aan het werk op het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg. Protestleider Luang Pu Buddha Issara heeft dit toegezegd. De diensten is gevraagd hun namen te overleggen, zodat de bewakers van de protestbeweging  hen kan doorlaten en anderen kan tegenhouden.

Andere versoepelingen: enkele rijstroken worden voor verkeer geopend en de barrière bij Thailand Post Co wordt verplaatst naar de onderkant van de flyover bij Big C, eveneens om meer ruimte voor het verkeer te maken. De flyover zelf blijft gesloten omdat vanaf de flyover de rallylocatie is aangevallen geweest.

Vandaag houdt de monnik gesprekken met ‘belangrijke personen’ om over oplossingen voor de crisis te praten. Desgevraagd zegt Issara niet te geloven dat de politie geweld zal gebruiken om protestlocaties te ontruimen. Het CMPO kondigde eerder aan deze week vijf locaties te gaan vrijmaken.

Verkiezingen­

– De regering en academici hebben de Kiesraad opgeroepen de verkiezingen van 2  februari binnen 30 dagen af te ronden en niet tot 20 en 27 april te wachten, alvorens herverkiezingen te houden. Tijdens een vergadering gisteren overlaadden ze de Kiesraad met suggesties hoe het verkiezingsproces kan worden voltooid. De website en de krant noemen een aantal suggesties, maar die laat ik maar onvermeld.

Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn noemde de vergadering nuttig en zei dat de Kiesraad zich over de 21 ingebrachte punten zal buigen. ‘Dit was een van de beste bijeenkomsten met voorstellen, die de Kiesraad heeft gehad. De deelnemers kwamen met suggesties in plaats van dat ruzie werd gemaakt over het verleden. Maar het zijn slechts suggesties die onderzocht moeten worden. Morgen bekijken we of ze mogelijk zijn.’

Nog even waar het om gaat: 1 Herverkiezingen in de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar niet op districtskandidaten kon worden gestemd, 2 herverkiezingen voor de voorverkiezingen van 26 januari in de stembureaus die geblokkeerd werden, en 3 herverkiezingen in de stembureaus die op 2 februari niet opengingen, onder andere omdat ze niet bezet konden worden.

– De politie van Min Buri heeft een man gearresteerd, die op 26 januari (voorverkiezingen) een stembureau heeft geblokkeerd. Naar drie anderen wordt nog gezocht. De man weigerde een verklaring af te leggen; dat doet hij alleen in de rechtbank.

In Thung Song (Nakhon Si Thammarat) hebben twee mannen zich aangegeven. Ook zij worden beschuldigd van het blokkeren van de verkiezingen. Zij leidden demonstranten bij de blokkade van het postkantoor, zodat stembussen en –biljetten niet verspreid konden worden. Hierdoor werden de verkiezingen in Nakhon Si Thammarat, Trang, Krabi en Phatthalung verstoord.

Ander nieuws

-De 73-jarige Bandhit Aniya is een vrij man. De Supreme Court heeft de straf van 2 jaar en 8 maanden die hij van het gerechtshof had gekregen wegens majesteitsschennis, geschrapt. Het Hof volgt de opvatting van de (lagere) Criminal Court, dat de man aan schizofrenie lijdt. Mensenrechten activisten betreuren het dat hij niet is vrijgesproken van de beschuldiging.

Bandhit is schrijver en vertaler. Hij heeft boeken gepubliceerd met kritiek op de rigide sociale hierarchie in Thailand. Hij was veroordeeld op basis van een speech in september 2003 en zijn publicaties en na een gevangenschap van 98 dagen vrijgelaten op borgtocht om geopereerd te kunnen worden.

Op dit moment wachten nog twee verdachten van majesteitsschennis op een uitspraak van de Supreme Court.

– Actievoerders die zich verzet hebben tegen de bouw van de Pak Mun dam in Ubon Ratchathani in 1994, beschuldigen de politie ervan een poging te doen hen onterecht te willen vervolgen. Dorpelingen die destijds de protesten leidden, zijn door de politie opgeroepen zich te melden op het bureau Boontarik. Nadat ze erachter waren gekomen dat ze beschuldigd zouden worden van verraad, besloten ze niet te gaan en onder te duiken uit angst te worden gearresteerd.

De actie van de politie houdt verband met een klacht van de Electricity Generating Authority of Thailand uit 2000, waarin de dorpelingen worden beschuldigd van obstructie. Volgens de politie waren de rally´s van hen in strijd met de grondwet. De veertien arrestatiebevelen zijn nog geldig tot 19 mei volgend jaar. Vier dorpelingen zijn inmiddels overleden, een is vrijgesproken en een ander wordt vervolgd.

De dam is nog steeds omstreden. Gedupeerde dorpelingen zijn nog nooit gecompenseerd voor de schade die ze hebben geleden en er zou een panel worden gevormd om te beslissen over het openen van de stuwen, zodat de vissen kunnen migreren naar hun paaiplaatsen. De bewoners vrezen dat het panel er wel nooit zal komen. Of de stuwen tijdens het paaiseizoen worden geopend, vermeldt het bericht niet.

– Dorpelingen uit Wang Saphung (Loei) hebben de Nationale Ombudsman gevraagd een onderzoek te doen naar de goudmijn van Thungkum Co. Ze zeggen dat het bedrijf zogeheten Sor Por Kor land in gebruik heeft genomen, dat bestemd is voor agrarische doeleinden. Op basis het onderzoek van de ombudsman hopen de dorpelingen de overheidsdiensten te kunnen aanklagen, die toestemming hebben verleend. De werkzaamheden berokkenen volgens hen schade aan het milieu.

Verder loopt er voor de provinciale rechtbank nog een zaak tegen zeven dorpelingen, die ervan beschuldigd zijn in oktober vorig jaar verboden gebied te hebben betreden. Volgens het bedrijf hebben ze een muur gebouwd om de toegang tot de mijn te blokkeren. Bij een andere zaak zijn 33 dorpelingen betrokken.

Uit een onderzoek in 2009 is gebleken dat het bloed van dorpelingen een te hoge concentratie zware metalen bevat; ook water, grond en akkers zijn verontreinigd met zware metalen. De National Human Rights Commission doet ook onderzoek naar de milieu-en gezondheidsgevolgen van de mijn.

– Een echtpaar heeft kans gezien dertig personen 66 miljoen baht lichter te maken door hen voor de wederverkoop goedkope iPhones en iPads aan te smeren. Aanvankelijk werden die nog geleverd, later niet meer, hoewel er wel voor was betaald. De oplichting vond plaats tussen augustus vorig jaar en vorige maand. Inmiddels zijn de twee aangehouden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

10 reacties op “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en Verkiezingen) – 18 februari 2014”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De politie heeft vanochtend PDRC-leider Somkiat Pongpaibul gearresteerd. Somkiat, voormalig parlementslid voor oppositiepartij Democraten, werd aangehouden bij de Pan Fa Leelas brug, waar het CMPO een poging doet de Ratchadamnoen Nok Road, die bezet wordt gehouden door demonstranten, te ontruimen. Twee andere leiders zijn ook gearresteerd.

  Televisiekanaal 11 is sinds vanochtend om 8 uur live in de lucht met beelden van de situatie bij het Government House. De politie heeft de demonstranten op de Phitsanulok Road tussen Suan Mitsakawan en de Chamai Maruchet brug gevraagd te vertrekken.

  Demonstranten onder leiding van actieleider Suthep Thaugsuban hebben zich verzameld bij ingang 5 van het Government House.

  Tussen politie en demonstranten hebben zich wat schermutselingen voorgedaan.

  Aan de belegering van het hoofdkantoor van staatsoliebedrijf PTT Plc aan de Vibhavadi Rangsit weg is een einde gekomen. De politie arriveerde er om half zeven en trof er een groep vrouwen aan. De demonstranten hebben zich vrijwillig teruggetrokken.

  Bij het ministerie van Energie zijn honderd demonstranten aangehouden op beschuldiging van overtreding van de noodverordening.

  Vroeg in de ochtend kaapten demonstranten twee bussen. Ze zijn gebruikt om de Tanaoweg te blokkeren. Die leidt naar het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue.

  Voor een fotoalbum van de gebeurtenissen van vanochtend, zie http://www.bangkokpost.com/news/local/395662/police-clear-protesters-from-ptt-head-office-at-energy-ministry

 2. Hans van Mourik zegt op

  is die suthep door gedraaid of zo hoe vaak heeft die nou gezegd dat het D day is.
  En heeft dit iets met poltiek te maken of is het van hem ransunes met Thaksin
  Laat hem en zijn partij beter energie stoppen in zijn poltieke progamma zodat ze meer stemmen kunnen krijgen en aan de macht kunnen komen.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News (Aangevuld) Bij vechtpartijen tussen demonstranten en politie in de buurt van de Phan Fah brug is een politieagent om het leven gekomen en zijn 44 personen gewond geraakt. De gewonden zijn zes agenten, een buitenlandse journalist en demonstranten.

  De gevechten braken uit toen de politie probeerde de locatie, die bezet wordt gehouden door het Dhamma Army, te heroveren. Toen kort voor het begin van de middag explosies werden gehoord en geweerschoten, trok de politie zich terug.

  De PDRC vraagt zich af waarom de politie haar toevlucht heeft genomen tot geweld door het gebruik van traangas en wapens. Als gevolg daarvan zijn veel mensen gewond geraakt. Op de plaats waar gevochten is, heeft de PDRC granaathefbomen, M16 kogels en rubber kogels gevonden.

  De politie zegt op de rallylocatie bij het ministerie van Energie twaalf explosieven, 22 reuzevoetzoekers, een traangasgranaat, vier zakken nitraatpoeder, touwen met knopen en knikkers gevonden te hebben. Op andere plaatsen zijn 26 kogelvrije vesten en 31 helmen gevonden.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De vandaag gearresteerde protestleider Somkiat Pongpaibul zegt door drie onbekende mannen te zijn bevrijd. Somkiat werd bij de Pan Fah Leelas brug aangehouden, toen de politie de Ratchadamnoen Avenue ontruimde. Hij werd opgesloten in een arrestantenwagen. Volgens hem vroeg een politieofficier later of hij van plan was te ontsnappen en toen Somkiat dit ontkende, maakte hij zijn handboeien los. Weer later lieten drie mannen hem vrij, toen er geweerschoten en explosies klonken en de agenten die hem bewaakten, dekking zochten. Somkiat ging er vervolgens vandoor.

 5. teun zegt op

  Suthep wordt zo langzamerhand een karikatuur van zichzelf. Alweer een D-day, hoe vermoeiend is dat voor de nog aanwezige demonstranten. En de volgelingen van Thaksin benoemen als de slaven van Thaksin. Dat is toch – los van wat je van Thaksin vindt – het wegzetten van een groot deel van de bevolking als slaafs en nergens verstand van hebbend. Daar maak je nog eens vrienden mee.

  En mocht Thaksin op de uitdaging van Suthep ingaan om met hem te komen vechten (hoe verzin je het als politiek verantwoordelijke) dan denk ik, dat ik inzet op Thaksin in dat gevecht. Overigens alleen omdat ik Thaksin meer kansen toedicht in een gevecht. Dus nadrukkelijk niet omdat ik een “aanhanger” van Thaksin ben, mocht iemand dat vermoeden!

  Suthep is in al die maanden van de shutdown (en ook daarvoor niet) nog met geen enkel concreet voorstel voor hervormingen gekomen. Ik denk zo langzamerhand aan de nachtkaars, die langzaam uitgaat.

  • nuckyt zegt op

   Inderdaad met een bewering waarbij een groot deel van de bevolking als slaafs en nergens verstand van hebbend wordt bestempeld maak je geen vrienden maar………………………………het klopt m.i. wel.

   Houdt de bevolking een zoveelste imaginaire “Thaksin-worst” voor en het overgrote deel rent er als een kip zonder kop voor de zoveelste keer achteraan. Hoe vaak is nu al de betaaldatum voor de boeren door mevr Yingluck en haar clan verschoven ? En toch blijft een overgrote meerderheid van de boerenbevolking achter haar staan. .

   Ik ben noch een fan van Suthep noch van “Thaksin en aanhang” en ik denk dat er zolang deze clubjes, ondanks diverse nooit nagekomen beloftes, toch door de overgrote meerderheid van de bevolking telkens maar weer worden gesteund uiteindelijk niks zal veranderen. Echter het Asean-spook zal ook voor Thailand binnenkort realiteit worden en of de andere leden op dergelijke ” Theater van de Lach” -politici zitten te wachten lijkt mij op zijn minst twijfelachtig. Thailand en AL haar politici zullen dan eerst moeten veranderen of zij missen definitief de economische bus voorwaarts.

   En zou dat gebeuren dan weet ik nu al wie als echte schuldige door de dames en heren-politici zal worden aangeduid nml: het buitenland want daar begrijpt men de Thai natuurlijk niet.

 6. Serena zegt op

  Hi, ik arriveer zondag op Bangkok airport, is Koh San road nog gewoon bereikbaar?
  Is het er ook nog een beetje gezellig voor toeristen, of is het uitgestorven doordat toeristen wegblijven?

  • goossens m zegt op

   Zijn er gisteren geweest . Geen probleem daar. Gezellig!

 7. Hans van Mourik zegt op

  teun wat je schreeft zo denk ik er ook over Suthep
  Ben buitenlander en heb geen binding met de thaise politiek volg het wel maar geen voorkeur.
  Maar hij lijkt me maar nog een kleinkind als ik mijn zin niet krijgt gaan we maar rammen
  En praten wil hij niet.

 8. bernard Vandenberghe zegt op

  De demonstranten tonen triomfantelijk de hulzen die her en der gevonden worden maar… die politieagent is toch niet door de politie neergeschoten; die bom is toch niet door henzelf gegooid. Ik denk: laat ze maar doen maar op deze manier kan er nooit een oplossing komen. Mijns inziens is Suthep enkel uit op macht en dus op rijkdom, van democratie hebben ze blijkbaar nog geen kaas gegeten. Hij weigert de verkiezingen omdat hij weet dat hij niet kan winnen, ja, zo kan het ook wel weer. Als ik hem zo zie spreken, verstaan doe ik het niet, dan doet hij me toch serieus denken aan iemand die in Duitsland juist voor WO II… Voor mij is Suthep verantwoordelijk voor de doden en gewonden maar daar zal hij wel niet van wakker liggen.
  Maar morgen is het de zoveelste D-day… daar gaan we weer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website