Protest van gehandicapten tegen de zesde en laatste versie van de Terms of Reference voor de aanschaf van 3.183 bussen voor het gemeentelijk openbaarvervoerbedrijf van Bangkok. De niet-airconditioned bussen worden uitgerust met een invalidenlift in plaats van met een helling. Volgens betrokkenen is het liftsysteem niet geschikt voor het verkeer van Bangkok. De air-conditioned bussen krijgen wel een helling.

Bij de eerste versie had de Alliance of Networks for Universal Public Bus Services al geprotesteerd, maar het ministerie van Transport en de gemeente weken niet. De alliantie vermoedt dat ze bepaalde gegadigden willen voortrekken. De National Anti-Corruption Commission zou ook bezwaar hebben gemaakt tegen de zesde versie omdat die transparantie ontbeert. Uit protest verbrandden demonstranten gisteren bij het ministerie van Transport papieren modellen van bussen.

– Een 19-jarige student van de Rajamangala University of Technology Thanyaburi is door een pingpong bom om het leven gekomen. De student achtervolgde samen met een vriend een bende die zijn motorfiets had gestolen. Toen ze de dieven in Pathum Thani naderden, gooide een van hen met de bom.

– De prijs van een liter diesel blijft 30 baht. De regering heeft besloten de accijnsverlaging nog een maandje te laten doorgaan. De prijs van 30 baht geldt voor Bangkok en buurprovincies.

– Gisteren is de eerste openbare hoorzitting gehouden over de aanleg van de hogesnelheidslijn Phitsanulok-Chiang Mai. Circa 200 bewoners wilden wel eens horen hoe het daarmee staat. Over het eerste stuk van de lijn, Bangkok-Phitsanulok, zijn al hoorzittingen gehouden. Het ontwerp is klaar en aan de vereiste milieu-effectrapportage wordt gewerkt.

Voor het tracé Phitsanulok-Chiang Mai zijn drie opties: langs de bestaande spoorlijn, over de bestaande spoorlijn met in Phrae een afwijkende route en een route door Si Satchanalai (Sukhothai) en Lampang.

Tijdens de hoorzitting zei een hoge ambtenaar van het ministerie van Transport dat het onmogelijk is de aanleg met rijstverkopen (aan China) te financieren. De regering kan beter geld lenen, zei hij, want dan is ze in staat de meest bruikbare technologie te selecteren.

– Het ministerie van Werkgelegenheid wil de minimumleeftijd van werkers in de visserij verhogen van 16 naar 18 jaar om zo een eind te maken aan kinderarbeid. Het ministerie beschouwt de visserij als een gevaarlijke werkplaats voor kinderen. De maatregel maakt deel uit van de plannen om de mensenhandel beter te bestrijden en de werkomstandigheden in de visserij en visverwerkende industrie te verbeteren. Thailand heeft op dit gebied een slechte naam.

– Zes personen die betrokken zijn geweest bij het misbruik van 12 miljard baht van de Klongchan Credit Union Cooperative, dienen vervolgd te worden wegens verduistering. Dit advies geeft het onderzoeksteam van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) aan het kantoor van de procureur-generaal. De DSI meent daarvoor voldoende bewijs te hebben.

Volgende maand wordt een nieuwe voorzitter gekozen voor de coöperatie. Van de voormalige voorzitter heeft het Anti-Money Laundering Office eigendommen ter waarde van 2 miljard baht in beslag genomen. De coöperatie telt 50.000 leden, die in totaal 15 miljard baht hebben ingelegd. Sinds april vorig jaar kunnen de leden geen geld meer opnemen.

Bangkok Shutdown

– Help, ik word gek. De maandag aangehouden protestleider Sonthiyan Chuenruthainaitham (55 ) werd door de krant eerder leidinggevende bij T-News Agency en satelliet station genoemd en vandaag voormalig leidinggevende.

Volgens het eerste bericht op de website werd hij tijdens de lunch in een foodcourt aangehouden, de krant corrigeerde dat in bij Centara Grand Hotel en vandaag maakt de krant er weer lunch van. Als dat een indicatie is van de betrouwbaarheid van de krant, geeft dat te denken, in weerwil van het motto ‘The newspaper you can trust’.


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)


Dit gezegd hebbende: het CMPO heeft geweigerd de man vrij te laten op borgtocht. Hij wordt zeven dagen in voorarrest gehouden, een termijn die met dertig dagen kan worden verlengd voordat hij in staat van beschuldiging wordt gesteld.

De protestbeweging heeft haar hoop gevestigd op de civiele rechter, die ze gevraagd heeft te oordelen over de rechtmatigheid van de noodtoestand. De familie van Sonthiyan is niet te spreken over de politie, die maandag in zijn huis in Nakhon Pathom heeft ingebroken en het ‘agressief’ heeft doorzocht. Zijn tuinlieden zijn voor verhoor aangehouden.

Volgens de krant is Sonthiyan een sleutelfiguur binnen de protestbeweging. In zijn jonge jaren was hij lid van de Communistische partij. Als student aan de Ramkhamhaeng universiteit voerde hij als lid van een studentengroep actie op politiek en sociaal gebied.

Sonthiyan richtte enkele radiostations op, hij was verslaggever bij de krant Naew Na, nieuwsredacteur bij kanaal 3 en richtte het radiostation T-News op, dat beschouwd wordt als een van de spreekbuizen van de protestbeweging. Hij vertrok er om zich volledig aan de anti-regerings protesten te kunnen wijden.

– Cambodja wast zijn handen in onschuld. Uit dat land zijn geen gewapende mannen of soldaten naar Thailand getrokken om er geweld te plegen, zoals geruchten luiden. Dit zegt de Cambodjaanse minister van Defensie Tea Banh. Hij heeft dit staatssecretaris Yuthasak Sasiprasa gezegd toen beiden elkaar ontmoetten op de Singapore Airshow 2014. Volgens Banh heeft onderzoek dit uitgewezen.

– Leidinggevenden van het Dusit Thani hotel en het Intercontinental hotel moesten gisteren op het matje komen bij het Department of Special Investigation (de Thaise FBI). Hadden ze onderdak verleend aan protestleiders of op andere wijze de protestbeweging gesteund? Nee, zei de general manager van Dusit Thani, op de gastenlijst van het hotel komen geen namen van protestleiders voor. Continental komt in het bericht niet aan het woord.

– Het CMPO maakt vandaag niet de namen bekend van 136 personen en instellingen die de protestbeweging financieel of in natura steunen. Vijf diensten moeten daarvoor nog de bewijzen verzamelen. Pas daarna worden de namen vrijgegeven. Van 58 is al bekend dat ze op de lijst blijven staan, want hun zaak wordt door de DSI als ‘special case’ onderzocht.

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha en politiehoofdcommissaris Adul Saengsingkaew hebben gisteren gebabbeld over de betrokkenheid van soldaten bij de moordaanslag op roodhemdleider Kwanchai Praipana in Udon Thani. De provinciale rechtbank heeft tegen zes verdachten een arrestatiebevel uitgevaardigd; vier van hen zijn soldaat. Behalve die vier is volgens Adul nog een luitenant-kolonel bij de aanval betrokken. De politie heeft onlangs twee verdachten kunnen aanhouden, van wie een de schoten heeft afgevuurd. De vier soldaten zullen in het bijzijn van legerofficieren door de politie worden verhoord.

– Een slachtoffer van de bomaanslag op 19 januari bij het Victory monument is aan zijn verwondingen overleden. [Ik meen mij te herinneren dat het om een granaat ging.] Het totaal aantal doden dat de protesten hebben gevergd, komt daarmee op elf. Sinds 30 november zijn 611 personen gewond geraakt, aldus gegevens van het gemeentelijk Erawan Emergency Centre.

– Vandaag dient het ministerie van Binnenlandse Zaken te beslissen of de Indiase zakenman Satish Sehgal wordt uitgewezen. DSI-hoofd Tarit Pengdith zegt dat het ministerie nu snel een besluit moet nemen, zodat de uitwijzingsprocedure afgerond kan worden.

Sehgal heeft volgens het CMPO de Noodverordening overtreden, maar zelf zegt hij zijn activiteiten in de protestbeweging te hebben beëindigd op de dag dat die in werking trad. Sehgal is voorzitter van de Thai-India Business Association en woont al meer dan 50 jaar in Thailand.

– Het Thai Health Network (THN) gaat proberen via de social media de steun van 100.000 gezondheidswerkers te krijgen voor een petitie waarin de regering wordt gevraagd af te treden. ‘Wanneer de regering niet aftreedt, blijven de problemen en conflicten bestaan. Wanneer ze wel aftreedt, zijn de problemen voorbij’, zegt Somsak Lolekha, president van de Medical Council of Thailand. Het THN is in december gevormd als protest tegen het beleid van de regering Yingluck en met name het controversiële amnestievoorstel.

Verkiezingen

– Indien de regering een tweede KB uitvaardigt, kunnen in de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar eerder districtskandidaten ontbraken, op 20 of 27 april nieuwe verkiezingen worden gehouden, aldus een mededeling van de Kiesraad.

De herverkiezingen voor de verstoorde voorverkiezingen van 26 januari worden op 20 april gehouden en de herverkiezingen voor de stembureaus waar op 2 februari niet gestemd kon worden, zijn gepland voor 27 april.

Indien de regering geen KB uitvaardigt, en daar het ziet het wel naar uit, stapt de Kiesraad naar het Constitutionele Hof. De Kiesraad doet er alles aan om de verkiezingen van 2 februari niet ongeldig te laten verklaren, want dat zou een enorme verspilling van tijd en geld zijn, aldus de voorzitter van de Kiesraad.

– Op 30 maart vinden verkiezingen voor de Senaat plaats. Kandidaten registreren zich tussen 4 en 8 maart. De Senaat telt 150 leden: 1 zetel per provincie (77), 1 zetel voor Bangkok en de rest wordt benoemd. Regeringspartij Pheu Thai wil de gehele senaat laten kiezen.

– Vandaag buigt het Constitutionele Hof zich over een verzoek van een voormalige Democratisch parlementslid de verkiezingen ongeldig te verklaren. Dat wil zeggen: het Hof beslist of het de zaak in behandeling neemt. Oppositiepartij Democraten heeft het Hof gevraagd regeringspartij Pheu Thai te ontbinden. Wanneer die zaak voorkomt, vermeldt het bericht niet.

Politiek nieuws

– De twee grote partijen in Thailand, voormalig regeringspartij Pheu Thai en voormalig oppositiepartij Democraten, zouden er goed aan doen een tijdelijke coalitieregering te vormen, die toezicht houdt op de politieke hervormingen. Dit zegt Jon Ungphakorn, voormalig senator voor Bangkok.

Iets dergelijks is vorig jaar in Duitsland vertoond, waar de SPD met 25,7 procent van de stemmen ministeriële posten kregen van de conservatieven die 41,5 procent scoorden. Daardoor waren ze in staat een beleid te ontwikkelen op het gebied van duurzame energie en minimumlonen.

Wanneer het lukt een coalitieregering te vormen, zegt Jon, komt automatisch een eind aan de problemen met de verkiezingen. ‘Politieke hervormingen worden door alle partijen gewenst. Die zouden door een onafhankelijke commissie uitgedragen moeten worden, voorgelegd aan openbare hoorzittingen en onderwerp van een referendum moeten zijn alvorens ze worden doorgevoerd.’ Jon vindt dit een betere constructie dan de door de protestbeweging voorgestelde interim-premier en volksraad.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en Verkiezingen) – 12 februari 2014”

  1. Rob V. zegt op

    Moderator: beste Rob dat komt morgen aan het bod in het nieuws. Je kan dan reageren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website