Tien bouwvakkers zijn om het leven gekomen en zestien anderen gewond, toen de betonnen verbindingsbalk tussen twee gebouwen van het medisch centrum Chakri Naruebodindra van het Ramathibodi ziekenhuis in Bang Phli (Samut Prakan) instortte.

De balk van 5 bij 20 meter belandde een verdieping lager waar dertig arbeiders zaten te lunchen. Zes slachtoffers stierven ter plaatse, de vier anderen bezweken later aan hun verwondingen in het ziekenhuis.

Volgens een verklaring van het ziekenhuis was het ongeluk te wijten aan het inzakken van de liftschacht, maar die verklaring is nog niet bevestigd. De afdelingen Openbare werken en Stadsplanning gaan de bouwtekeningen bestuderen en de aannemer en constructeur zullen ondervraagd worden.

Op de bouwplaats waar ongeluk gebeurde, verrijst een uitbreiding van het medisch centrum met een ziekenhuis van vierhonderd bedden. De werkzaamheden zouden naar verwachting vier tot vijf jaar in beslag nemen.

– Op 6 maart vindt op het militaire deel van luchthaven Don Mueang een grote parade plaats ter ere van de vorming van het Anti Aircraft Division Command. Gisteren is het nodige militaire materieel daarvoor aangevoerd uit twee bases in de districten Chaeng Watthana en Kiakka. De parade dient tevens als eerbetoon aan legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha die eind september met pensioen gaat. Hij mag de parade afnemen.

– Sasithara Pichaicharnnarong, secretaris-generaal van het kantoor van de Education Council, vliegt de laan uit. Ze gaf het groene licht voor de aanschaf van lesmaterialen voor beroepsopleidingen ad 122,46 miljoen baht zonder dat daarvoor de vereiste papieren aanwezig waren. De spullen werden te duur gekocht en sommige opleidingen hadden ze niet eens nodig omdat ze geen cursussen gaven waarvoor die vereist waren.

– Twee personen zijn gedood en diverse anderen gewond bij aanslagen op militair personeel en burgers tussen maandagavond laat en gisteren in de provincies Pattani (bom in motorfiets met zijspan), Yala (burger doodgeschoten) en Narathiwat (molotov cocktails naar huis gegooid en beschoten in Rangae, alsmede bomexplosie in Tak Bai).

– In Rayong zijn maandag vijf mannen aangehouden, waaronder drie voormalige officieren van het Naval Special Warfare Command (Seal). Ze waren in het bezit van zeven pistolen plus munitie en zeiden gehuurd te zijn om persoonsbescherming te bieden aam ‘influential figures’.

Volgens de politie waren ze niet van plan premier Yingluck te kidnappen en ze waren ook niet betrokken bij de gruwelijk aanslag op zaterdagavond in Trat. De politie was getipt door de eigenaar van het hotel, waar de vijf logeerden, omdat ze niet betaalden voor hun kamer en eten.

– Twee maanden in functie en dan al overgeplaatst worden. Dat moet een strafexepeditie zijn, maar dat is het niet. Suriyon Bhodibandit, hoofd van nationaal park Kui Buri in Prachuap Khiri Khan, wordt hoofd van het nabijgelegen nationaal park Nam Tok Hoiey Yang. En dat hoofd verkast naar Kui Buri.

Het overplaatsingsbesluit is genomen naar aanleiding van de vele klachten van dorpelingen over Suriyon. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation wil escalatie voorkomen. De klachten hadden betrekking op de dood van 24 wilde gaurs eind vorig jaar in het park.

Suriyons blazoen is trouwens niet geheel vrij van smetten, want hij heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar gekregen omdat hij drie jaar geleden in een andere functie het karkas van een olifant had laten verdwijnen.

– Oud akkefietje uit april vorig jaar. Yaowapa Shinawatra, de lelijke zus van Thaksin en Yingluck, zou tijdens tussentijdse verkiezingen in Chiang Mai de Kieswet hebben overtreden. De Kiesraad hoopt het onderzoek ernaar volgende week af te ronden.

Yaowapa won de verkiezingen met gemak, nadat ze 5 jaar had genoten van een politieke ban, in 2006 opgelegd aan 111 bestuursleden van de opgeheven Thai Rak Thai partij. Ze zou transport voor kiezers hebben geregeld en dat wordt beschouwd als een vorm van stemmen kopen.

– De Kiesraad buigt zich ook nog over de trips die premier Yingluck na de ontbinding van het parlement (9 december) heeft gemaakt naar het Noorden en Noordoosten. Zou verkapte verkiezingspropaganda kunnen zijn, gefinancierd door rijksgelden.

Hypotheeksysteem voor rijst en boerenprotest

– Tweehonderd boeren, die sinds twee weken bij het ministerie van Handel in Nonthaburi kamperen, zijn gisteren naar de ingang van de Royal Thai Air Force basis in Muang getrokken (foto homepagina). Daar vergaderde het kabinet. De boeren waren benieuwd wat het kabinet zou beslissen over de gelden die ze nog tegoed hebben. Toen de politie de boeren verhinderden het terrein op te gaan, vond er wat duw- en trekwerk plaats. Daarbij werd één boer licht gewond.

Het kabinet besloot 20 miljard baht uit de begroting te halen (eigenlijk bij zichzelf te lenen), een bedrag dat zonder enige overdrijving een druppel op een gloeiende plaats kan worden genoemd, want 875.900 boeren wachten al maanden op 115,83 miljard baht. De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives had om 47,89 miljard baht gevraagd.

De Kiesraad moet de onttrekking van de 20 miljard nog goedkeuren. De raad heeft al wel goedkeuring verleend aan een bedrag van 712 miljoen baht, maar dat is bestemd voor boeren in vijf provincies voor de hoofdoogst van het vorig seizoen (2012-2013). Let wel: dan hebben we het over de hoofdoogst die duurde van oktober 2012 tot maart 2013.

Voor de nabije toekomst heeft het kabinet zijn hoop gevestigd op de uitgifte van obligaties (duurt twee maanden) en de verkoop van rijst. Het ministerie van Handel verwacht daarmee 8 miljard baht per maand te kunnen beuren.

– De voor vandaag geplande massarally van boeren uit het Westen en de Central Plains is tot morgen uitgesteld, de dag dat premier Yingluck zich moet verweren tegen de beschuldiging van nalatigheid en plichtsverzuim.

De premier moet op het matje komen bij de National Anti-Corruption Commission die onderzoek doet naar fraude in het hypotheeksysteem. Yingluck, die voorzitter is van het National Rice Policy Committee, zou de zaken op hun beloop hebben gelaten. De krant meldde eerder dat Yingluck zich laat vertegenwoordigen.

– Roodhemdsupporters hebben gisteren de Ban Wat kruising in Nakhon Ratchasima bezet om te voorkomen dat boeren uit twintig noordoostelijke provincies de kruising zouden blokkeren, zoals aangekondigd. De boeren, die geen trek hadden in een confrontatie, hebben besloten in tambon Lalom Mai Pattana (district Chok Chai) te demonstreren. De krant schrijft niet wanneer dit gaat gebeuren.

– Dertig boeren uit het Noordoosten hebben gisteren geprotesteerd bij het Provinciehuis van Khon Kaen. De boeren zijn van plan de gouverneur een beroepsschrift te overhandigen, dat bestemd is voor de koning.

– In Ayutthaya komen morgen boeren uit zestien districten bijeen bij het Provinciehuis. Ook zij wachten met smart op geld voor hun ingeleverde rijst.


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)
PAERN: People’s Army and Energy Reform Network (actiegroep tegen energiemonopolie)


Bangkok Shutdown

– Vijf personen, waaronder twee PDRC-bewakers, zijn maandagnacht gewond geraakt bij aanvallen op de Sala Daeng intersection. Op drie plaatsen rond de rallylocatie is geschoten en zijn granaten afgevuurd. De twee bewakers werden naar buiten gelokt en beschoten. Ze raakten ernstig gewond. De website meldde een dag eerder dat tot 4 uur meer dan 18 ontploffingen en geweerschoten zijn gehoord.

– Beperk de bewegingen van menigtes nu de spanning in de hoofdstad toeneemt, vraagt het Internal Security Operations Command (Isoc) aan alle provinciale gouverneurs. Isoc is bevreesd dat de situatie uit de hand gaat lopen, nu granaten en oorlogswapens bij aanvallen zijn gebruikt.

De gouverneurs dienen vooral alert te zijn op pogingen haat te zaaien tussen verschillende politieke groeperingen, aldus een woordvoerder die legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha citeert. De gouverneurs moeten hun best doen om een beter begrip tussen rivaliserende groepen te kweken.

Het leger zet in Bangkok meer soldaten in ter bescherming van onafhankelijke organisaties, rechtbanken en andere mogelijke doelwitten, en gaat in een groter gebied vaker patrouilleren.

Politiek nieuws

– Zes voormalige parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai hebben bij de Criminal Court aangifte van een ambtsmisdrijf gedaan tegen zes rechters van het Constitutionele Hof. De aanklacht heeft betrekking op het besluit van het Hof in november vorig jaar dat het voorstel tot wijziging van de samenstelling van de Senaat (onder andere: niet meer voor de helft benoemen, maar helemaal kiezen) in strijd met de grondwet was.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en boerenprotest) – 26 februari 2014”

  1. Farang tintong zegt op

    Als ik het zo lees dan kunnen die kolonne van 5000 rijstboeren die afgelopen week onverrichte zaken naar huis terug keerden de boel wel weer opstarten om zich deze keer niet naar het Suvarnabhumi Airport te begeven, maar zich samen te voegen met de boeren die demonstreren bij de Royal Thai Air Force basis in Muang, want ze kunnen voorlopig nog wel eventjes naar hun centjes fluiten denk ik zo.

  2. Paul zegt op

    Het leven van de gastarbeiders in Thailand is goedkoop! Italian Thai betaalt maximum 3000 $ schadevergoeding voor de 10 arbeiders (1 Burmees, 9 Cambodianen) die zijn opgekomen op de bouwwerf in Samut Prakan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website