De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft de troepen die aan de grens zijn gelegerd, opgeroepen kalm te blijven en elke activiteit te vermijden die tot spanning of schermutselingen kan leiden. Hij deed deze oproep in een speciale video-opname die donderdagavond op alle tv-zenders is uitgezonden.

Hun Sen riep ook de bevolking op om een goede verstandhouding te blijven onderhouden met de Thaise bevolking om de solidariteit, vriendschap en samenwerking tussen beide landen te bevorderen.

‘Ik en de Thaise premier en minister van Defensie Yingluck Shinawatra zijn overeengekomen dat hoe het vonnis van het ICJ [Internationale Hof van Justitie] ook luidt, de twee landen zich neerleggen bij de beslissing en zullen proberen vrede en stabiliteit langs de grens tot elke prijs te bewaren. […] De Cambodjaanse regering heeft als beleid grenzen met haar buren te bouwen als grenzen van vrede, vriendschap, samenwerking en ontwikkeling.’

Het Internationale Hof van Justitie te Den Haag doet maandag 11 november uitspraak in de Preah Vihear-zaak. Twee jaar geleden vroeg Cambodja het Hof om zijn uitspraak uit 1962, waarbij Hindu tempel Praeh Vihear ‘and its vicinity’ aan Cambodja werd toegewezen, nader te preciseren. Cambodja wil weten hoe groot die vicinity is. Beide landen betwisten een gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. In 2010 braken tussen soldaten van beide landen gevechten uit.

De uitspraak van het Hof wordt om 16 uur verwacht. Premier Yingluck spreekt de bevolking maandagavond om half acht toe. Daarna volgt een tv-uitzending van een uur, waarin  regeringsfunctionarissen een toelichting op het vonnis geven en ze spreken in een live-uitzending met de Thaise delegatie in Den Haag.

De situatie in het grensgebied is rustig. Bewoners van 33 dorpen in Lahan Sai en Ban Kruat (Buri Ram) kregen gisteren evacuatie instructies voor het geval gevechten uitbreken. Sommige scholen houden maandag en dinsdag de deuren gesloten.

Dertig leden van het Thai Patriots Network zijn gisteren tegengehouden, toen ze bij de woning van premier Yingluck wilden demonstreren. Ze willen dat Thailand zich terugtrekt als lid van het ICJ. Wanneer dat voor maandag gebeurt, hoeft Thailand zich niet aan het vonnis te houden.

Foto: Kinderen in Kanthalarak (Si Sa Ket) lezen een stripboek over Preah Vihear, geproduceerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

– De provincie Prachuap Khiri Khan is gisterochtend getroffen door een zware storm en stortbuien. Veel bomen werden ontworteld en tal van verkeersongelukken vonden plaats.

De Pran Buri national housing wijk in het district Pran Buri liep onder water, toen een deel van de muur om de wijk werd weggeslagen. Het water stroomde veel huizen binnen. Langs de Pran Buri-Hua Hin weg en de oude Phetkasem weg waren meer dan tien bomen niet bestand tegen het natuurgeweld. Enkele auto’s slipten van de weg af, belandden in een greppel en sloegen over de kop.

In Hua Hin liepen enkele wegen onder water. Op de Phetkasem weg bereikte het water een hoogte van 30 tot 50 cm. Diverse laag gelegen woongemeenschappen liepen ook onder water. De gouverneur van Prachuap Khiri Khan heeft alle betrokken diensten en soldaten van het militaire kamp Thanarat opdracht gegeven hulp te verlenen.

De boosdoener was een tropische depressie in de Zuid-Chinese zee, die verzwakt was tot een lagedrukgebied. De depressie trok over Cambodja en het oosten van Thailand richting Golf van Thailand en het Zuiden. Ze zorgde voor zware regenbuien in het zuidelijk deel van de Central Plains en enkele zuidelijke provincies, met name Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon en Surat Thani. Ook vandaag moeten de zuidelijke provincies rekening houden met zware regenbuien, hoge golven en mountain run-off. Automobilisten is geadviseerd de snelweg Phetkasem-Pran Buri-Hua Hin te mijden en de Pran Buri-Cha-am bypass te nemen.

– De Kasikornbank meldt dat via haar ATM in het Apollogebouw aan de Witthayu weg 117 verdachte transacties hebben plaatsgevonden. De bank heeft kans gezien 70 bankrekeningen te blokkeren voordat er geld van af werd gehaald. 78 klanten die de ATM van de Kasikornbank hebben gebruikt, hebben aangifte gedaan. Hun bankrekening werd geplunderd en het geld werd overgemaakt naar bankrekeningen in Rusland en de Oekraïne. In totaal gaat het om 1,3 miljoen baht. Volgens een staflid van de Kasikornbank is van klanten van vijf banken geld gestolen. De politie bestudeert de beelden van camera’s in de omgeving om de verdachten te achterhalen.

– Volgend week krijgt Thailand bezoek van de premier van Bhutan en Nieuw-Zeeland. De Bhutanese premier komt woensdag en blijft tot zaterdag. Thailand heeft sinds november 1989 diplomatieke relaties met Bhutan. De Nieuw-Zeelandse premier is van 17 tot 20 november in Thailand. Hij komt praten over bilaterale samenwerking op het gebied van handel, investeringen, toerisme, wetenschap, innovatie en ontwikkeling.

– Uthai Pimchaichon, voormalig parlementsvoorzitter, heeft zich teruggetrokken uit de verzoeningsassemblee die twee maanden geleden door premier Yingluck is opgetuigd. [Weinig van gehoord sindsdien] Uthai geeft als reden voor zijn vertrek dat de assemblee al op 9 oktober heeft geadviseerd alle amnestievoorstellen in te trekken, maar de regering heeft daar niet op gereageerd. De coördinator van de assemblee legde het advies ook naast zich neer, waarvoor hij volgens Uthai ondeugdelijke argumenten gaf. De volgende vergadering van de assemblee zou midden deze maand plaatsvinden, maar die is uitgesteld.

– Paus Franciscus heeft een condoleancebericht laten afleveren bij Wat Bowon Niwet, waar het lichaam van de Supreme Patriarch ligt. In het bericht schrijft de paus met genoegen te denken aan de bijdragen van de patriarch aan het onderwijs aan jongeren op het platteland en aan zijn bijdragen op het gebied van medische zorgverlening.

– De voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor de webmaster van Pratachai News blijft gehandhaafd, heeft het gerechtshof gisteren besloten. Chiranuch Premchaporn werd in mei 2012 door de rechtbank tot die straf veroordeeld omdat ze niet snel genoeg reacties met kritiek op de monachie had verwijderd. Tegen het vonnis was Chiranuch in beroep gegaan. Het rechtbankvonnis is door Google een ‘ernstige bedreiging’ voor het internet in Thailand genoemd. De Europese Unie is ‘diep bezorgd’.

Economisch nieuws

– 77 procent van de 1.200 respondenten in een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC) verwacht dat geweld zal uitbreken; 65,4 procent is het eens met de huidige protesten en 22,5 procent weet het niet.

Wanneer de protesten tot volgend jaar doorgaan en tot geweld leiden, kost dat de economie 200 miljard baht heeft de UTCC uitgerekend. De economie groeit dan dit jaar 3 à 3,2 procent en volgend jaar 4,5 à 4,7 procent, zegt UTCC-president Sauwanee Thairungroj.

Wanneer de rally’s vreedzaam zijn en binnen twee weken worden beëindigd, loopt de economie geen schade op en bedraagt de groei dit jaar 3,5 procent en volgend jaar 5,1 procent. Duren de rally’s tot eind van dit jaar dan zakt het percentage dit jaar naar 3,3 à 3,4 procent.

Thanavath Phonvichai, vice-president research, acht het meest waarschijnlijke scenario dat de rally’s tot eind dit jaar duren en vreedzaam blijven.

– Zodra het voorstel om 2 biljoen baht voor infrastructurele werken te lenen het tot wet heeft geschopt, gaat de regering aan de slag met de aanleg van nieuwe vierbaans wegen en de verbreding van tweebaans naar vierbaans wegen, omdat die werken geen milieu-effectrapportage vereisen. Ook de aanleg van vijf dubbelspoor lijnen kan direct beginnen.

Minister Chadchart Sittipunt (Transport) zei eerder dat volgend jaar vier nieuwe projecten kunnen beginnen: de uitbreiding van de Phetkasem Sai 4 Road in Bangkok, een nieuwe tolweg tussen Bang Pa-in (Ayutthaya) en Nakhon Ratchasima, vijf dubbelspoor routes en verlengde metroroutes in Greater Bangkok.

– Onder het jaren dertig-motto ‘Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar!’ meld ik dat Unilever donderdag Pond’s Men Energy Charge heeft geïntroduceerd, een all-in-one huidverzorgingsproduct voor mannen. Unilever denkt dat onder invloed van urbanisatie en de Zuid-Koreaanse en Japanse popcultuur Thaise mannen meer aandacht besteden aan hun uiterlijk. Thailand is een van de belangrijkste markten in Zuidoost Azië voor verzorgingsproducten. Vorig jaar leverde de verkoop 6,4 miljard baht op, 15 procent meer dan in 2011. Witmakers vormen 70 procent van de markt met bekende merken als Vaseline, Nivea en L’Oreal.

Uiteraard heeft ook Unilever te maken met de lage koopkracht en de politieke onrust, maar de markt met gezondheids- en schoonheidsproducten blijft groeien, zij het in een wat lager tempo dan vorig jaar. De verkopen bewegen zich parallel aan de stijging van het bruto binnenlands product. Unilever kwam 80 jaar geleden naar Thailand.

– CP All Plc, de exploitant van de bekende 7-Eleven winkels, gaat het energieverbruik van haar winkels sterk reduceren. De energiekosten vormen na personeelskosten de grootste kostenpost en die zullen de komende jaren alleen maar toenemen, verwacht het bedrijf.

De eerste ‘groene’ 7-Eleven is geopend in het Panyapiwat Institute of Technology in Nonthaburi. De winkel gebruikt LED-lampen, zonnecellen en de wanden zijn geheel van (dubbel)glas, zodat optimaal gebruik kan worden gemaakt van het daglicht. Met deze maatregelen valt een besparing van 20 procent te halen. De investeringskosten van een groene winkel zijn viermaal zo hoog als van een gewone winkel.

Vorig jaar telde Thailand 6.822 7-Eleven winkels in alle 77 provincies. Inmiddels zijn het er 7.300. Elk jaar gaan 500 nieuwe winkels open. De omzet bedroeg vorig jaar 198 miljard baht en de nettowinst 11 miljard baht. Eerdere groene maatregelen waren beperking van het gebruik van plastic tassen in winkels in toeristenplaatsen en bevoorrading door wagens die op diesel of aardgas rijden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 9 november 2013”

 1. Hans K zegt op

  De 7/11 winkels gaan energie besparen met grotere ramen om zodoende meer daglicht te verkrijgen.??

  Volgens mij zouden ze beter kleiner ramen kunnen gebruiken in combinatie met ledverlichting, dan eens de wanden wanden/daken isoleren en die airco is van de vriesstand zetten.

  Vooral vaak in de kleinere plaatsen zijn die zaakje stervenskoud binnen.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Hans K Ik neem aan dat de drie genoemde energiebesparende maatregelen niet de enige zijn. Ik heb inmiddels een foto toegevoegd van de groene winkel. Krijg je een beeld hoe ze eruit zien.

  Verder moet je bedenken dat er twee beheersvormen van de winkels zijn: de winkels die worden geëxploiteerd door CP All Plc en de leasewinkels (of hoe heet dat?).

  • Hans K zegt op

   Franchisenemers zul je bedoelen. Het is natuurlijk een gigantisch logistiek binnen die organisatie om elk jaar 500 winkels te openen, petje af hoor, natuurlijk ook een goede zaak dat ze de groene weg inslaan.

   Ze zullen toch wel een goede formule hebben met hun assortiment c.q. uitstraling, want voor de goedkopigheid hoef je er niet heen. Me vriendin zit te foeteren dat de verkochte benzine in haar straat 2 bathjes per liter duurder is dan aan de grote weg en daar zelfs voor omrijd, weg is de winst……, maar dat dan de pot shampoo die 10 bath duurder is als de gewone supermarkt naast de 7-11 is dan ineens niet belangrijk meer en wordt die daar gekocht.

 3. loe zegt op

  Misschien moeten ze om 11 uur ’s avonds dicht gaan en om 7 uur weer open (7/11)
  Dat zou een hoop energie besparen, naast de overdadige tl verlichting, aircon en automatisch open en dicht gaande deuren 🙂
  Het lijkt me geen vetpot om de hele nacht open te zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website