Vrouwen legden gisteren op Internationale Vrouwendag in de tempel van de Emerald Buddha een eed af dat ze goede burgers zullen zijn.

De voorpagina van Bangkok Post is vandaag grotendeels gewijd aan aan de zoektocht naar de Boeing 777 van Malaysia Airlines die vrijdagnacht twee uur na vertrek vanaf Kuala Lumpur van de radar verdween.

Schepen en vliegtuigen verkennen het gebied tussen Maleisië en Vietnam, waar de South China Sea en de Golf van Thailand aan elkaar grenzen. Vietnamese verkenningsvliegtuigen hebben ten zuiden van de kust van Vietnam twee grote olievlekken gesignaleerd, die van het toestel kunnen zijn. Aan boord van het toestel zaten 227 passagiers en 12 bemanningsleden. Eén passagier is een Nederlander, Thai zaten niet aan boord. De meeste passagiers waren Chinezen.

– Vrijdag kreeg Bangkok in navolging van Pattaya en Phuket een speciale rechtbankkamer voor toeristenzaken. De kamer is verbonden aan de Pathumwan Municipal Court. Op het verlanglijstje van Justitie staan nog 15 kamers in populaire toeristische bestemmingen in het gehele land.

In Pattaya heeft de kamer 22 zaken in behandeling genomen, de meeste zijn afgerond. In Phuket gaat het om 184 zaken: 21 civielrechtelijke, 134 strafrechtelijke en 29 zaken die betrekking hebben op consumentenrechten.

– Om het medisch toerisme te stimuleren heeft de Tourism Authority of Thailand de campagne ‘Extreme Makeover’ gelanceerd, maar de campagne zou wel eens in strijd kunnen zijn met de ethische code van de sector. Niet-Thaise toeristen tussen 25 en 45 jaar kunnen zich opgeven voor een soort schoonheidswedstrijd met gratis cosmetische gezichtscorrecties.

De drie geselecteerde finalisten gaan onder het mes in het Yanhee ziekenhuis. Gedurende hun herstel dat een maand in beslag neemt, worden ze gefilmd. De video’s worden online gezet. Aan het eind van de competitie ontvangt de finalist met de meeste stemmen van kijkers een geldprijs van US$ 5.000 en een luxueus vakantiepakket.

De president van de Thai Association and Academy of Cosmetic Surgery and Medicine zegt dat de campagne zelf niet onethisch is, maar wel de keuze van één ziekenhuis. De Medische Code van Thailand verbiedt chirurgen reclame te maken voor hun werk. Doen ze dat toch, dan lopen ze het risico hun vergunning te verliezen.

– In een vuurgevecht met de politie aan de grens met Myanmar zijn zes vermeende drugshandelaren om het leven gekomen. De acht mannen – twee lukte het te ontsnappen – probeerden vrijdagavond laat via het district Mae Sai in Chiang Rai 840.000 methamphetamine pillen de grens over te smokkelen.

Een andere drugsvangst wordt gemeld vanuit Krabi. Op het eiland Koh Lanta arresteerde de politie vier verdachten en nam 8.000 speed pillen en 372 kilo crystal methamphethamine in beslag.

In een gezamenlijke operatie in Ayutthaya en Pathum Thani arresteerde de politie drie leden van een drugsbende. Ze waren in het bezit van 48.000 speed pillen en 1 kilo crystal methamphetamine ter waarde van 7 miljoen baht.

– Protestleider Issara Somchai, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, weigert zich bij de politie te melden. ‘Ik wil eerst de rally afmaken en daarna ga ik de zaak aanvechten.’ Issara wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven een ex-roodhemd bewaker te vermoorden.

De man was, aldus zijn eigen verklaring, door bewakers op de protestlocatie in het Lumpinipark aangehouden, mishandeld en vijf dagen opgesloten. Ze dumpten hem geblinddoekt en geboeid in de Bang Pakong rivier in Chachoengsao. Voorbijgangers wisten hem te redden. Hij ligt nu op de ICU van het General Police Hospital. Behalve tegen Issara zijn tegen vijf bewakers arrestatiebevelen uitgevaardigd.

– Onbekenden hebben vrijdagnacht op de protestlocatie Chaeng Watthanaweg schoten afgevuurd. Niemand raakte gewond. De politie hield later een auto aan en vond daarin een zelfgemaakte bom. Eerder vrijdag, rond 8 uur plaats werd  het Mongkutwattana ziekenhuis  in de buurt van de protestlocatie beschoten. De gevel ter hoogte van de zesde verdieping waar chirurgie is gevestigd, werd beschadigd. De ziekenhuisdirecteur veronderstelt dat de aanval te maken had met het feit dat het ziekenhuis demonstranten heeft behandeld.

– De vorige keer deden 38 kandidaten een gooi naar de senaatszetel voor Bangkok, dit jaar zijn het er ‘slechts’ 18. Mogelijk als gevolg van de voortgaande politieke conflicten, veronderstelt Annop Likhitjittha, voorzitter van de kiescommissie van Bangkok. Ze doen op 23 maart (voorverkiezingen) en 30 maart (verkiezingen) een poging de felbegeerde zetel in hun bezit te krijgen. De kiescommissie rekent op een opkomst van 75,3 procent, evenveel als in 2011.

– We hebben er weer een afkorting bij: DPVG. Die staat voor Democracy Protection Volunteers Group. Duizenden supporters van de regering Yingluck uit twintig provincies in het Noordoosten gaven zich gisteren als lid op. Het streven van de oprichters is om op 200.000 leden uit te komen. Die gaan een ‘powerful’ groep vormen als tegenwicht tegen de anti-regerings beweging in Bangkok.

Volgens roodhemdleider Thanik Masiphithak uit Khon Kaen bestaat er grote belangstelling voor de DPVG. Als doelstelling formuleert hij de ‘democratie beschermen, voor democratie vechten en de regering bij verkiezingen ondersteunen’.

Ook in Nakhon Ratchasima was de belangstelling groot. Roodhemdleider en DPVG-voorzitter Suporn Atthawong zegt dat de groep alle vormen van dictatuur zal bestrijden. De groep heeft niets te maken met de geluiden over afscheiding, gebruikt geen wapens en zoekt ook niet de confrontatie met andere partijen. De DPVG-leden krijgen van gepensioneerd legerpersoneel een training, maar wat die training inhoudt vermeldt het artikel niet.

In Chiang Mai hield het UDD gisteren een grote rally. Duizenden roodhemden uit 18 noordelijke provincies kwamen er bijeen. Ze zijn bereid naar Bangkok op te trekken. Een datum is nog niet vastgesteld.

– Amper heeft de Supreme Administrative Court een streep gehaald door zijn overplaatsing of ex-secretaris-generaal van de National Security Council (NSC) komt al met plannen voor de vredesgesprekken tussen de NSC en verzetsgroep BRN.

Zodra hij terug is op zijn oude post gaat hij werken aan aanpassingen. Mogelijk moeten onderhandelaars vervangen worden. Veel meer zei Thawil Pliensri niet in een interview met persbureau Isra News Centre. ‘Het is prematuur om commentaar op de zaak te geven.´ Maar hij zei wel dat de huidige gang van zaken niet zo kan doorgaan.

Het bericht bevat ook nog enkele enigszins raadselachtige commentaren, die erop wijzen dat Thawil´s eerherstel geen gelopen race is. Dus wie weet, wordt de zaak gerekt tot Thawil´s pensioen over zes maanden.

– Het Women’s Empowerment Fund (WEF) van 7,7 miljard baht, in augustus 2011 door premier Yingluck gelanceerd, heeft nog weinig zoden aan de dijk gezet. Dat geluid was gisteren te horen op Internationale Vrouwendag. Volgens de website van het fonds is 300 miljoen baht uitgekeerd, maar voorvechters van vrouwenrechten zeggen dat weinig vorderingen zijn gemaakt bij het verbeteren van ‘women’s capacity and promoting women’s roles’.

Volgens de WEF-voorzitter in Huay Sai (Chiang Mai) is de toekenning van de gelden vatbaar voor nepotisme en krijgen vrouwengroepen te weinig toegang tot het fonds. De gelden gaan naar mensen die banden hebben met politici en ambtenaren, zegt ze.

– Vrouwen lopen een groter risico op gezondheidsproblemen omdat ze onder zware druk staan harder te werken en meer geld te verdienen, zegt een lector van de Walailak universiteit.

Naruemon Klatoowan heeft onderzoek gedaan in een fabriek van elektrische apparaten in Pathum Thani. Ze ontdekte dat de productie er voortdurend wordt opgevoerd. De werkneemster worden scherp in de gaten gehouden door de fabrieksleiding. Iemand die traag is wordt op haar vingers getikt omdat anderen verderop langs de productielijn dan moeten wachten. Met haar onderzoek heeft Naruemon vorige week de Wanida Tantiwitthhayapitak Award in de wacht gesleept, een onderscheiding voor research die aan arme mensen ten goede komt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 9 maart 2014”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  “Vrijdag kreeg Bangkok in navolging van Pattaya en Phuket een speciale rechtbankkamer voor toeristenzaken.”

  Was er al geen op de luchthaven ook ? Ik dacht dit ooit hier al eens gelezen te hebben.
  Werkte op de luchthaven via VTC ( videoteleconferentie) dacht ik.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ RonnyLatPhrao Volgens mij heb je gelijk. Dat meen ik me ook te herinneren. Het stond niet in het bericht en ik heb ook nagelaten mijn archief te raadplegen (foei, Dick!).
   Ik ga nu even zoeken.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ RonnyLatPhrao (vervolg) Uit Bangkok Post van 24 september: – De speciale rechtbankkamer voor passagiers op Suvarnabhumi [de krant schrijft weer voor foreigners] is gisteren open gegaan. Rechters spreken via een videoverbinding recht vanuit de provinciale rechtbank van Samut Prakan. De kamer is ingesteld vanwege het toenemend aantal klachten over misdrijven, waaronder overbeprijzing van goederen en diensten. Die hoeven niet per se op het vliegveld te hebben plaatsgevonden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website