Zestig parlementsleden van oppositiepartij Democraten hadden het woord willen voeren, maar slechts vier kregen die gelegenheid, want aan het eind van gistermiddag besloot het Huis van Afgevaardigden de beraadslagingen te stoppen. Parlementaire dictatuur, noemde Democraat Watchara Phetthong dat.

Zo kwam een abrupt eind aan een tweedaags debat over het controversiële amnestievoorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema. Premier Yingluck, die zelden vergaderingen bijwoont, liet zich beide dagen niet zien. Volgens haar is de amnestiekwestie een zaak van het parlement.

Het voorstel, dat werd aangenomen met 300 tegen 124 stemmen, 14 onthoudingen en 2 ‘no votes’, voorziet in amnestie voor allen die sinds de militaire coup voor politieke vergrijpen zijn aangehouden. Autoriteiten die opdrachten gaven, waardoor demonstranten werden gedood en gewond, alsmede de protestleiders, krijgen geen amnestie.

Het voorstel gaat nu naar een zogeheten ‘scrutiny committee’ met vertegenwoordigers van alle partijen. Deze commissie kan wijzigingen voorstellen. Daarna wordt het voorstel nog in twee termijnen door het parlement behandeld. De Democraten gaan proberen het voorstel te amenderen zodat personen die zich schuldig hebben gemaakt aan doodslag, brandstichting, corruptie en majesteitsschennis ook van amnestie worden uitgesloten.

Foto: Parlementslid Boonyod Sooktinthai (Democraten) verscheurt demonstratief het voorstel tijdens de stemming.

– Verzetsgroep BRN wil pas verder praten met Thailand wanneer positief wordt gereageerd op haar eisen. Dit heeft vice-premier Pracha Promnok te horen gekregen van Maleisië, dat als ‘facilitator’ van de vredesgesprekken fungeert. Eerder spraken BRN en Thailand af dat ze na het beëindigen van het overeengekomen staakt-het-vuren op 18 augustus een nieuwe vergaderdatum zouden vaststellen.

In april stelde BRN (Barisan Revolusi Nasional) vijf eisen in ruil voor beperking van het geweld. De meest vergaande is de vrijlating van alle gearresteerde verdachten en intrekking van alle arrestatiebevelen die betrekking hebben op de nationale veiligheid. Voorts wil BRN erkend worden als Pattani vrijheidsbeweging en niet als afscheidingsgroep.

Volgende week vergadert Thailand’s National Security Council (NSC) over de onrust in het Zuiden. De NSC is de gesprekspartner van BRN bij de vredesgesprekken, die eind februari zijn begonnen.

BRN-delegatieleider Hassan Taib beschuldigde Thailand er eerder van de moslims in het Zuiden gedurende de Ramadan niet voldoende te hebben beschermd. Uit cijfers van Deep South Watch, een onafhankelijke researchgroep, blijkt dat tijdens de Ramadan, die op 10 juli begon, tot woensdag 86 aanvallen zijn gepleegd. Daarbij werden 29 personen, waaronder 11 moslims, gedood en 105 personen gewond. Gisteren kwam in Maleisië en Thailand een eind aan de Ramadan.

– De regering hecht veel belang aan de ontwikkeling van infrastructuur omdat het land er vele jaren geen grote investeringen in heeft gedaan. Dit zei premier Yingluck gisteren voordat ze op een speciale trein naar Nakhon Pathom stapte (foto homepagina).

Het plan van de regering om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele investeringen, noemde ze het antwoord op Thailand’s langetermijn behoeften. De economie zal erdoor groeien, de concurrentiekracht zal toenemen, het leven van forenzen wordt vergemakkelijkt en de transportkosten gaan omlaag. Yingluck vindt dat het land de nadruk van weg- naar spoorvervoer moet verleggen.

Yingluck maakte samen met drie ministers gisteren een inspectietocht door Nakhon Pathom, Ratchaburi, Phetchaburi en Prachuap Khiri Khan. Tijdens de treinreis spraken zij over het bevorderen van vrachtvervoer en treinreizen omdat dit op de lange termijn energie spaart en levens redt.

– Zo’n 260 Rohingya vluchtelingen zijn gisteren nat gespoten om een eind te maken aan hun ‘oproer’. Ze waren uit hun cel in een immigratiecentrum in Phangnga gebroken en eisten vrijgelaten te worden zodat ze konden bidden om het eind van de Ramadan te vieren.

De vluchtelingen trokken het hek om de drie cellen op de eerste verdieping, waarin ze zaten, omver, maar stuitten daarna op een metalen deur. Inmiddels was de oproerpolitie honderd man sterk opgeroepen om de orde te herstellen. Onderhandelingen met de vluchtelingen hadden niet het gewenste resultaat, ook niet toen het provinciaal islamitisch comité met hen praatte.

Toen het de vluchtelingen lukte door de metalen deur te breken, werden versterkingen aangevoerd en zette de politie de waterslang op hen. Uiteindelijk kwam een eind aan het incident, omdat de vluchtelingen uitgeput raakten, aldus de politie. Omdat de cellen niet meer bruikbaar waren, zijn de vluchtelingen naar verschillende politiebureaus in Phangnga gebracht.

– Een dag eerder dan gepland mag wat het Centre for the Administration of Peace and Order betreft de veiligheidswet ISA (Internal Security Act), die sinds 1 augustus in drie districten van Bangkok van kracht is, vandaag worden opgeheven. Volgens Adul Saengsingkaew, hoofd van de landelijke politie, is de veiligheidssituatie in de hoofdstad weer normaal.

De bewaking in de drie districten is teruggebracht, maar het parlementsgebouw wordt nog streng bewaakt. Twee van de vijf wegen die waren afgesloten, zijn gistermiddag opengesteld. De andere drie blijven tot nader order dicht.

Namens oud-premier Thaksin heeft Winyat Chartmontri tegen zes personen aangifte wegens smaad gedaan. De zes, waaronder de coördinator van de People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism (die de demonstratie bij het Lumpini park organiseerde), zouden maandag een document hebben verspreid waarin ze Thaksin ervan beschuldigen het politiek geweld van 2010 te hebben ontketend en het rechtssysteem en de monarchie te hebben ondermijnd.

– De komende militaire reshuffle (overplaatsingsronde van officieren) dreigt een aanvaring te gaan opleveren tussen premier Yingluck, tevens minister van Defensie, en de legertop. De premier gaat binnenkort met de legerleiding praten over twee gevoelige benoemingen: die van marinechef en permanent secretaris van het ministerie van Defensie. Het bericht vermeldt precies wie voor wie is, maar dat laat ik maar achterwege.

Volgens een bron bij het ministerie zou Yingluck’s broer, oud-premier Thaksin, zich er weer vanuit Dubai tegenaan bemoeien. Het heikele punt is: volgt Yingluck de bevelen van Thaksin op of kiest ze voor de kandidaten van de legertop om met het leger op goede voet te blijven staan?

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft besloten geen onderzoek te doen naar de olielekkage, tenzij bewijzen van een misdrijf worden gevonden. Voorlopig is daarvan niets gebleken. De DSI sprak gisteren met veertien betrokken partijen, waaronder PTTCG, de boosdoener, en de douane.

De fact-finding commisie van moederbedrijf PTT Plc heeft nog geen conclusies getrokken over de oorzaak van de lekkage. Het Marine Department overweegt strengere eisen aan de olieoverslag te gaan stellen. Het bedrijf zou een extra schip moeten inzetten dat naar eventuele lekkages moet speuren. Nu gebeurt dat met één schip.

Het Department of Marine and Coastal Resources zegt dat 70 procent van de koraalriffen bij Ao Phrao (het vervuilde strand op Koh Samet) is begonnen te bleken, maar of dit door de olie komt, kan de dienst niet bevestigen. Uit een onderzoek is gebleken dat sommige riffen een substantie afscheiden die op het begin van bleking wijst.

Morgen betaalt PTTCG de eerste compensatiebedragen aan 120 kleine vissers, zegt de minister van Industrie. Elke visser krijgt 30.000 baht.

– Volgens de politie is het dit jaar de grootste drugsvangst. Drie Taiwanezen en een Thai zijn gearresteerd nadat ze geprobeerd hadden 237 kilo heroïne ter waarde van 500 miljoen baht het land uit te smokkelen. In het buitenland heeft het spul een straatwaarde van 20 keer zo veel.

De politie kon de mannen aanhouden omdat ze getipt was over een drugstransport vanuit een huis in Ayutthaya naar een hotel in Bangkok. De drugs kwamen uit Chiang Rai. De Thai werd in de hotelkamer aangehouden, de Taiwanezen op Suvarnabhumi waar ze wachtten op de Thai, die de drugs zou brengen.

Nog een drugsvangst, maar een kleinere. In Phayao werden woensdag 4,2 miljoen speedpillen in beslag genomen. Die werden in een pickup truck vervoerd door een Hmong man. Aanvankelijk wilde hij niet stoppen, maar de politie schoot zijn banden lek. De politie observeerde de bewegingen van de drugsbende al een maand. Het bericht zegt niets over die bende.

– Het is een tijdje stil geweest rond het gassen van rijst met methylbromide. Weet u nog? De Foundation for Consumers, BioThai en het tijdschrift Chalad Sue vonden vorige maand residuën daarvan in 46 monsters, genomen uit verpakte rijst in winkelcentra. Eén overschreed zelfs de veiligheidsnorm.

Witoon Liamchanroon, directeur van BioThai, sneed de kwestie gisteren aan tijdens een seminar op de Kasetsart universiteit. Hij zei dat de regering na het consumentenonderzoek verwarrende en verdraaide informatie heeft verspreid. ‘We proberen niemand in diskrediet te brengen, maar we willen dat de bevolking volledig wordt geïnformeerd.’

– Het ministerie van Volksgezondheid heeft een mediatiecommissie in het leven geroepen die bij conflicten tussen Thaise ziekenhuizen en buitenlandse patiënten gaat bemiddelen. De vorming van de commissie sluit aan bij het overheidsbeleid om van Thailand een medische hub te maken met als doel buitenlandse patiënten te trekken.

De commissie gaat bestaan uit zeventien vertegenwoordigers van particuliere ziekenhuizen, verzekeraars, het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere betrokken diensten. Minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid) verwacht dat met name niet-verzekerde buitenlandse patiënten een beroep op de commissie zullen doen.

De instelling van de commissie en de promotie van medisch toerisme vallen niet in goede aarde bij actievoerders. Die gaan ten koste van Thaise patiënten, zeggen ze. De regering zou er ook geen belastinggeld aan mogen spenderen. Bovendien wordt al  11 jaar actie gevoerd voor een behoorlijke regeling bij medische missers. ‘Nothing has been done’, zegt Preeyanan Lorsermvattana, president van het Thai Medical Error Network.

– Gisteravond is de luchthaven van Trang weer opengegaan, nadat daar dinsdag een toestel van Nok Air van de startbaan was geslipt. Het toestel was met zijn wielen 70 cm in de modder gezakt, wat het lastig maakte het los te trekken.

– Een onderwijzer en zes vrouwelijke leerlingen zijn gisteren door een pingpong bom gewond geraakt toen ze bij een bushalte in Chatuchak stonden te wachten. De bom werd door twee personen op een passerende motorfiets gegooid. De politie veronderstelt dat ze leerlingen van een rivaliserende opleiding waren.

Economisch nieuws

– Het kabinet heeft deze week het groene licht gegeven voor een pakket stimuleringsmaatregelen om de economie met een procentpuntje extra te laten groeien: in plaats van de voorspelde 4 procent gokt het kabinet op 5 procent. Het pakket bestaat uit het stimuleren van particuliere bestedingen, investeringen, openbare uitgaven en de export.

Of de maatregelen zoden aan de dijk zetten, valt nog te bezien, want de Bank of Thailand bracht vorige maand haar prognose van de economische groei terug van 5,1 naar 4,2 procent en de exportgroei van 7,5 naar 4 procent. De National Economic and Social Development Board verwacht dat de groei op 4 procent stokt, indien de uitgaven voor infrastructurele werken stagneren (het befaamde budget van 2 biljoen baht) en de export matig blijft.

Mathee Supapongse, directeur macroeconomisch en monetair beleid van de centrale bank, acht het mogelijk dat de economische groei met het stimuleringspakket een puntje erbij krijgt omdat het ook tot doel heeft de besteding van gelden uit de begroting 2013 te versnellen. Maar of de 5 procent wordt gehaald, kan nog niet vastgesteld worden.

– Voor de vierde achtereenvolgende maand is het consumentenvertrouwen gedaald. De index staat nu op het laagste niveau in zeven maanden. Uit een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce onder 2.239 personen blijkt dat consumenten zich zorgen maken over de politieke onzekerheid nu anti-regeringsgroepen de straat opgaan. De verlaagde groeiprognose van de Bank of Thailand, de doorgaande economische malaise van de wereldeconomie en de krimpende exporten zijn mede debet aan het verminderd vertrouwen. En vooral het van kracht verklaren van de Internal Security Act in drie districten in Bangkok en de olielekkage voor de kust van Rayong hebben het vertrouwen een flinke knauw gegeven.

– Het particuliere Vibhavadi ziekenhuis in Bangkok gaat de komende twee jaar twee ziekenhuizen bouwen, en twee ziekenhuizen en twee golfclubs overnemen. De middelgrote ziekenhuizen worden gebouwd op industrieterrein Amata City Industrial en in de provincie Samut Sakhon. De golfclubs zijn de Legacy Golflcub in Bangkok en een club in Chiang Mai. Het bericht vermeldt niet welke ziekenhuizen worden overgenomen.

Dinsdag lanceerde het ziekenhuis een app voor iOs en Android. De app bevat controles voor het hart, bloeddruk, stress, diabetes, nierziektes, verlamming, kanker en lever. Gebruikers selecteren wat ze willen controleren en vullen een vragenlijst in. De app suggereert dan een controlepakket.

– De regering gaat dit jaar 1 miljoen ton rijst op de Agricultural Futures Exchange of Thailand verkopen, te beginnen met 150.000 ton op 15 augustus. Sinds 2009 is het de eerste keer dat rijst op deze manier wordt verkocht. Geïnteresseerde bieders kunnen toestemming vragen om de rijst tussen 9 en 13 augustus te inspecteren. De komende dagen worden de terms of reference uitgegeven. Wanneer de biedprijzen te laag zijn, gaat de verkoop niet door.

Volgens staatssecretaris Yanyong Phuangrach wordt de AFET het belangrijkste verkoopkanaal voor de door de regering opgekochte rijst, omdat de rijst in kleine hoeveelheden wordt verkocht waarvoor meer belangstelling zou zijn. De huidige veilingen van de regering met relatief grote hoeveelheden trekken te weinig bieders, moet hij toegeven, omdat de opkopers huiverig voor de rijstkwaliteit zijn. Van de laatst geveilde 500.000 ton werd slechts 210.000 ton verkocht.

– Hoe kunnen de logistieke kosten voor de particuliere sector verminderd worden? Dat is de centrale vraag van een studie van het ministerie van Industrie in vier grensgebieden: Mae Sot, Chiang Khong en Mukdahan in Thailand, en Poipet in Cambodja. In grensgebieden worden hoofdzakelijk consumentengoederen, benzine, elektronica, elektrische apparaten en auto-onderdelen verhandeld.

De studie is onderdeel van de plannen van de overheid om zogeheten special economic zones (SEZ) in grensgebieden te ontwikkelen. ‘Ontwikkelde landen hebben geen SEZ’s, maar China is een goed voorbeeld en dat hanteren we als model’, zegt Anong Paijitprapapon, directeur van het Bureau of Logistics.

– De familie Kewkacha, eigenaar van Safari World, gaat op de Japanse toer. Gisteren tekende ze een contract met het Japanse Teraoka Shoten Co voor de opening van Japanse restaurants, gespecialiseerd in gyoza. Voor het Japanse bedrijf is het de eerste keer dat het in het buitenland neerstrijkt.

De eerste vestiging gaat in oktober open in Siam Paragon. Volgend jaar zijn zeven tot tien vestigingen gepland en uiteindelijk wil Kacha Brothers Co, het bedrijf van de familie, binnen vijf jaar op dertig vestigingen uitkomen. De restaurants worden bevoorraad vanuit een centrale keuken waar gyoza wordt bereid met ingrediënten voornamelijk uit Japan.

Alhoewel de Japanse keuken al lang populair is in Thailand, denkt directeur Litti Kewkacha dat er nog ruimte voor groei is. ‘Teraoka Shoten is een nog onontgonnen markt. Wij zijn de eerste die gyoaza in Thailand levert.’ De menukaart van de restaurants bevat tien gerechten die in prijs variëren van 100 tot 189 baht.

www.dickvanderlug.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 9 augustus 2013”

  1. willem zegt op

    Thai-news: [9-8]. De Ping-Pong Bom…….
    Aiii;zeer pijnlijk.Als vaste klant in de Ping-Pong bar zijnde op Jomtien[Pattaya] lijkt het me verstandig om eens een goed gesprek met”mamasann”aan te gaan bij mijn volgend bezoek.En Dick; heb jij enig idee waarom ze deze bom die naam gegeven hebben?
    Gr;Willem Scheveningen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website