Bangkok Post pakt op de voorpagina groot uit over Obama’s verkiezingsoverwinning en meldt dat de Thais-Amerikaanse Tammy Duckworth (41) door de kiezers in Illinois is verkozen boven de conservatief Joe Walsh, die tijdens zijn verkiezingscampagne zei dat abortus nooit nodig is om het leven van een zwangere vrouw te redden.

Duckworth, bijgenaamd Ladda, werd in Bangkok geboren, en verloor tijdens de Irak oorlog in 2004 beide benen. Ze is de dochter van Frank Duckworth, diplomaat en ex-marinier, en Lamai Sompornpairin. Toen ze op de graduate school van de George Washington universiteit zat, nam ze dienst bij het leger.

In een interview met Bangkok Post in 2006 zei ze nooit van plan te zijn geweest het leger in te gaan of politica te worden, alhoewel haar vaders familieleden allemaal hadden gediend. Als jong meisje droomde ze ervan ambassadeur te worden. Op 3 januari maakt ze voor de Democraten haar entree in het Congres.

De regering heeft zowel Obama als Ladda gefeliciteerd met hun overwinning. ‘Dit is goed nieuws’, aldus premier Yingluck. Ze zei dat de samenwerking tussen Thailand en VS op verschillende niveaus wordt voortgezet. De Amerikaanse ambassadeur in Thailand memoreerde dat Thailand ‘één van Amerika’s oudste vrienden in Azië’ is. De enige zwartkijker was Viboonpong Poonsapit, politicoloog aan de Thammasat universiteit. Volgens hem is Obama’s overwinning geen goed nieuws voor de onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsverdrag.

– De gemeente Bangkok overweegt naar de rechter te stappen omdat de Fifa het nieuwe Futsalstadion heeft afgekeurd voor gebruik tijdens de Futsal World Cup 2012, die thans in volle gang is. Dit heeft gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok gisteren bekend gemaakt.

Omdat de Fifa nog geen details heeft verstrekt over haar beslissing, anders dan ‘zorgen over de veiligheid’, kon de gouverneur gisteren slechts gissen naar de ware beweegredenen. Mogelijk vanwege de vertragingen bij de bouw, dacht hij. ‘Ik geef toe dat de bouw vertraagd was, maar de vertraging is niet onredelijk.’ Volgens Sukhumbhand voldoet het gebouw aan de veiligheidseisen, hetgeen wordt bevestigd in een ‘safety verification certificate’ van het Engineering Institute of Thailand.

Regeringspartij Pheu Thai overweegt de National Anti-Corruption Commission en het Anti-Money Laundering Office te vragen een onderzoek in te stellen naar het bouwbudget, contracten en vertragingen. [Ter toelichting: Sukhumbhand is Democraat en de gemeenteraad van Bangkok bestaat voor het grootste deel uit Democraten.]

– Met een beetje geluk gaat het Thaise futsalteam door naar de knock-outronde van de Futsal World Cup 2012, heeft het pech dan is het afgelopen. Gisteren verloor Thailand met 2-3 van Paraquay en eindigde als derde in groep A. Het hangt van de uitslagen in de andere groepen af, vandaag en morgen, of er nog een kansje inzit.

– Wraakoefening of terechte beslissing? Zeker is dat de jacht op oppositieleider Abhisit, leider van de vorige Democratische regering, is geopend. Een commissie van het ministerie van Defensie heeft besloten hem zijn militaire rang af te nemen en het salaris, dat hij als docent aan de Militaire Academie verdiende, terug te eisen.

Abhisit zou met een vervalst document gesolliciteerd hebben bij de Chulachomklao Royal Military Academy, waardoor hij niet in dienst hoefde te gaan. De commissie had Abhisit twee weken de tijd gegeven de beschuldiging van ontduiking te weerleggen, maar hij heeft niets van zich laten horen en is ook niet verschenen voor de commissie. Het is nu aan de minister van Defensie of Abhisit mag bloeden.

– Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) zegt van een hoofdaanklager van het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag gehoord te hebben dat de legeroperaties in 2010, waarbij een eind werd gemaakt aan de roodhemdprotesten, wellicht beschouwd kunnen worden als ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Dit zou betekenen dat het Hof het verzoek om een uitspraak in behandeling kan nemen.

Volgens eerdere berichten in Bangkok Post is dat verzoek in januari 2011 gedaan door de advocaat van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). Nu meldt de krant dat het verzoek is gedaan door Weng Tojirakarn, UDD co-leider en parlementslid voor regeringspartij Pheu Thai. [Maar aan tegenstrijdige informatie van BP ben ik zo langzamerhand gewend.]

Het verzoek heeft de irritatie gewekt van enkele senatoren. Thailands recht om zelf te beslissen over interne aangelegenheden zou gevaar lopen, wanneer het ICC tussenbeide komt. In ieder geval vinden ze dat het parlement dient te beslissen over tussenkomst van het ICC.

Alhoewel Thailand het ICC nog niet heeft erkend, kan het wel op ad hoc basis om een uitspraak vragen. Senator Paiboon Nititawan gaat het Constitutionele Hof vragen of erkenning van de rechtsbevoegdheid van het ICC in deze zaak volgens de grondwet toestemming van het parlement nodig heeft.

Zie ook het commentaar van Bangkok Post in Nieuws uit Thailand van 5 november.

– Zo’n 18.000 kamnans en dorpshoofden die gisteren demonstreerden op de Royal Plaza (en voor een verkeerschaos zorgden), krijgen hun zin. Hun zittingsduur wordt niet verkort.

Minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken) ging gisteren door de knieën. Het Department of Provincial Administration krijgt van hem de opdracht een nieuw wetsvoorstel op te stellen. Het omstreden wetsvoorstel dat al op de agenda van het parlement staat, kan de minister weliswaar niet schrappen, maar hij beloofde er alles aan te doen behandeling te voorkomen.

Thans eindigt de zittingsduur van de lokale baasjes wanneer ze 60 jaar worden; in het wetsvoorstel zou de duur beperkt worden tot 5 jaar. Het voorstel is al in eerste lezing door het parlement behandeld. Een andere verandering blijft wel gehandhaafd. Een kamnan moet eerst als dorpshoofd dienst hebben gedaan en hij wordt gekozen in plaats van benoemd.

Om er zeker van te zijn dat de minister zijn woord houdt, vroeg de Association of Kamnan and Village Heads hem een eed af te leggen voor het standbeeld van koning Rama V. En dat deed de minister.

– Het Constitutionele Hof brandt zijn vingers niet aan een verzoekschrift van 67 senatoren over de rijstverkopen van regering tot regering. Volgens de minister van Handel zou Thailand voor 7,32 miljoen ton rijst contracten hebben afgesloten met regeringen van vier landen, iets dat ernstig betwijfeld wordt door rijstexporteurs.

De senatoren wilden van het Hof weten of die contracten toestemming van het parlement behoeven. Omdat de senatoren bij het verzoekschrift geen contracten hadden gevoegd, zei het Hof de zaak niet in behandeling te kunnen nemen. En dat zal wel einde verhaal zijn, want de minister heeft tot nu toe categorisch geweigerd nadere mededelingen over die contracten te doen.

Het Hof verwierp nog een tweede zaak vanwege een vormfout. De oppositie wilde van het Hof weten of de afgetreden minister van Binnenlandse Zaken zijn parlementszetel mag behouden. Zo’n verzoek gaat via de parlementsvoorzitter, maar die deed er wel erg lang over het verzoek naar het Hof door te spelen. Te laat, oordeelde het Hof. Zo bescherm je je partijgenoten, want die minister en de parlementsvoorzitter zijn beiden Pheu Thai-ers.

– De eerste ronde van de universitaire toelatingsexamens zit er op en de resultaten waren wederom bar en boos. Gemiddeld scoorden de leerlingen bij alle vakken minder dan 50 procent. Ook vorig jaar lagen de scores onder de 50 procent. Aan de General Aptitude Test en de Professional Aptitude Test werd deelgenomen door 323.912 leerlingen.

– De omstreden en tijdelijk stilgelegde bouw van een hotel in Amphawa kan pas hervat worden wanneer een milieueffectrapportage wordt gedaan of wanneer de schaal van het project wordt teruggebracht. Deze nieuw eis is gesteld door de gemeente. Met terugwerkende kracht is de toestemming voor de bouw ingetrokken. De gemeente heeft hiertoe besloten na overleg met de senaatscommissie voor nationale hulpbronnen en milieu.

Over het hotel ontstond eerder gedoe omdat een aantal antieke houten huizen er voor zouden moeten wijken. Zie verder de artikelen ‘Luxueus hotel verdringt antieke houten huizen in Unesco-stadje’ en ‘Expositie ”Verdwijnend Amphawa” is geen protestactie’.

– De grenscontrole in het noordoosten van Thailand is verscherpt naar aanleiding van informatie dat 500 miljoen methamphetamine pillen Thailand gaan worden binnengesmokkeld. Soldaten, agenten, ambtenaren en dorpelingen in vier grensprovincies is gevraagd goed uit hun doppen te kijken. Op sommige plaatsen is prikkeldraad gespannen.

Gisteren onderschepte de politie in Nakhon Si Thammarat 620 kilo marihuana. Het spul lag in een pickup truck die werd tegengehouden bij een checkpoint.

– Het hoofd van de Thung Song gevangenis in Nakhon Si Thammarat en twee van zijn ondergeschikten zijn gewond geraakt bij een schietpartij, terwijl ze in het huis van een van hen aan het eten waren. Drie mannen drongen de woning binnen en openden het vuur.

De politie vermoedt dat de actie een wraakoefening was voor de strijd die in de gevangenis tegen drugs wordt gevoerd. Gedetineerden zetten daar vrolijk hun drugshandel voort met behulp van naar binnen gesmokkelde mobieltjes. De gevangenisbaas was sinds een maand in functie. In augustus werd een bewaarder van de Nakhon Si Thammarat gevangenis op weg naar huis doodgeschoten.

Economisch nieuws

– Alhoewel Thailand een aantrekkelijk land blijft om te investeren, kampen Chinese bedrijven hier in toenemende mate met een gebrek aan geschoold personeel. Ze ondervinden ook moeilijkheden bij het vinden van middenkader dat zowel Thais als Chinees vloeiend spreekt. Dit zegt Gao Wenkuan, de Chinese economische en commerciële raadsman voor Thailand.

Thailand is populair bij Chinese investeerders vanwege zijn sociale stabiliteit en de mensen, die bekend staan om hun ‘vriendelijkheid, inclusiviteit en toewijding aan hun werk’. Bovendien heeft Thailand een gevestigd marktsysteem met een gunstig belastingbeleid, dat altijd de beslissende factor vormt bij investeringsbeslissingen.

Volgens gegevens van de Board of Investment investeerde China vorig jaar 28,49 miljard baht in Thailand, 16 procent meer dan in 2010. In de Thai-Chinese Rayong Industrial Zone zijn 40 Chinese bedrijven gevestigd, zoals ZC Rubber and Linglong Tire, twee bedrijven die jaarlijks 10 miljoen banden produceren.

Het probleem van een tekort aan arbeidskrachten wordt door sommige Chinese bedrijven opgelost via overnames en partnerschappen. Producent Haier bijvoorbeeld werkte eerst samen met Sanyo bij het beheer van een fabriek met 2.500 werknemers en nam die later over. Gao denkt dat de regering het probleem erkent. ‘We hopen dat de situatie verbetert, wanneer de Asean Economic Community in 2015 van kracht wordt en er vrij verkeer van arbeid en kapitaal mogelijk is.’

– Oliemaatschappij Bangchak Petroleum Plc gaat 3 jaar studeren op en plannen maken voor een tweede raffinaderij buiten Bangkok, die de capaciteit op 300.000 vaten per dag (bpd) moet brengen. Die nieuwe raffinaderij kan over 8 jaar in bedrijf komen. Thans beschikt Bangchak over een raffinaderij aan de Sukhumvit Road, die een capaciteit heeft van 120.000 bpd. Uitbreiding is hier niet mogelijk.

Alhoewel alternatieve brandstoffen als aardgas, butagas en biobrandstof beschikbaar zijn, zal de vraag naar fossiele brandstoffen de komende 10 jaar gestaag toenemen totdat die het aanbod overstijgt, voorspelt Bangchak-president Ansorn Sangnimnuan. Ook de vraag in de buurlanden stijgt snel.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website