Eindelijk gerechtigheid voor Thawil Pliensri, die in 2011 werd gewipt als secretaris van de National Security Council (NSC). Zijn overplaatsing op bevel van premier Yingluck was onwettig, heeft de Supreme Administrative Court gisteren vastgesteld. Thawil, die over zes maanden met pensioen gaat, dient zijn oude functie binnen 45 dagen terug te krijgen.

Thawil stapte in 2012 naar de rechter om zijn overplaatsing naar een post als adviseur van premier Yingluck aan te vechten. In mei vorig jaar vonniste de Administrative Court al ten gunste van hem. Het verweer van Yingluck dat ze als hoofd van de regering de macht heeft om iemand over te plaatsen, sneed volgens de rechtbank geen hout, want er moeten wel plausibele redenen voor die overplaatsing zijn. Overplaatsingen, stelde de rechtbank, moeten vrij van vooringenomenheid of politieke voorkeuren zijn.

Volgens Thawil was zijn overplaatsing een typisch geval van patronage. Hij moest het veld ruimen voor een ander, zodat diens positie als hoofd van de politie kon worden overgenomen door de zwager van Thaksin. ‘Het patronagesysteem heeft de bureaucratie volledig vernield. Hoe kun je erop rekenen dat ambtenaren hun werk correct doen, als het zo sterk blijft?’

De secretaris-generaal van de NSC zegt het vonnis te respecteren, maar hij waarschuwt dat Thawil het niet gemakkelijk zal krijgen. Thawil heeft enkele malen het woord gevoerd op anti-regerings podia. In zijn oude functie moet hij samenwerken met het CMPO, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de noodtoestand, en een eind wil maken aan de demonstraties.

– Is dat geen lief gezicht? Een strenge soldaat achter een stapel zandzakken, die is versierd is met bloemen. Nadat premier Yingluck geklaagd had dat de legerposten in Bangkok te intimiderend voor toeristen waren en het image van het land schaadden, is het leger gelijk naar de bloemist gerend om de posten bij toeristische plaatsen op te pimpen.

Het leger heeft in de hoofdstad en directe omgeving 176 posten ingericht. Ze bevinden zich bij protestlocaties en regeringsgebouwen en op drukke plaatsen. De soldaten die de posten bemannen, zijn ongewapend.

– Leuk bedacht, maar mogelijk in strijd met de wet. Dus hebben Pheu Thai kandidaat-parlementsleden hun geplande vergadering in de vergaderzaal van het parlement vandaag schielijk laten varen. De vergadering wordt alsnog op een later tijdstip gehouden. De bijeenkomst had ook al een mooie naam: Opening Parliament and Pressing Ahead with the Country’s Reform.

– Twee overplaatsingen in de jaarlijkse reshuffle van het leger (overplaatsingsronde van officieren) springen in het oog, want beiden waren betrokken bij de roodhemd ongeregeldheden in 2010, die aan zo’n 90 personen het leven kostten. Gisteren stelde de Defence Council en premier Yingluck de reshuffle-lijst vast, die nu naar de Kiesraad gaat en vandaar naar de koning ter ondertekening.

Apirat Kongsompong wordt commandant van de strijdkrachten in Greater Bankok en nabijgelegen provincies, inclusief Lop Buri. Hij was betrokken bij het beëindigen van het roodhemdprotest.

Walit Rojanapakdi, die ernstig gewond raakte tijdens de gevechten met roodhemden op de Kok Wua intersection (10 april 2010), wordt hoofd van het Vierde Legerkorps in de zuidelijke provincies en niet van het Eerste Legerkorps in de Central Plains en Bangkok. Volgens een legerbron is dat een passend compromis in zijn geval.

– De luchtmacht heeft aangifte gedaan tegen roodhemdleider Wutthipong Kachathamkhun wegens het bevorderen van separatisme en majesteitsschennis. Wutthipong is verantwoordelijk voor het spandoek in het district Don Muang (Bangkok), dat volgens sommigen de oproep bevat het land te splitsen.

Wutthipong, leider van de roodhemden in Pathum Thani, heeft een andere verklaring voor de spandoektekst: die zou sarcastisch bedoeld zijn omdat het leger de anti-regerings demonstraties ongemoeid laat. Het spandoek hangt aan een loopbrug vlakbij de luchtmachtbasis op Don Mueang [gespeld met ue].

– Vandaag houdt het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) een grote rally in het International Convention Centre in Chiang Mai. De bijeenkomst is niet alleen bedoeld als steun in de rug voor de regering maar ook om een eind te maken aan de controverse over afscheiding.

‘De rally geeft morele steun aan de regering. Ze zal de mensen die de regering omver willen werpen, laten zien dat de regering niet alleen staat’, zegt een van de lokale leiders. Volgens hem zullen velen die niet eerder aan roodhemd activiteiten deelnamen, komen omdat ze met de regering te doen hebben.

Volgens sommigen was de oproep tot afscheiding een grap; het was meer een sarcastische opmerking dan een dreiging. De burgemeester van Mae Hiah noemt het geklets van een gefrustreerde man. Niettemin beschouwt het Internal Security Operations Command de oproep als serieus, want het heeft aangifte gedaan.

– Een ernstig probleem doemt op voor protestleider Issara Somchai naar aanleiding van het incident met de man die zegt op zijn bevel geboeid in de rivier in Chachoengsao te zijn gegooid. De man beweert door protestbewakers in het Lumpinipark te zijn aangehouden en er vijf dagen te zijn opgesloten geweest. Issara zou het bevel hebben gegeven hem om zeep te helpen.

De rechtbank van Chachoengsao heeft al een arrestatiebevel tegen Issara uitgevaardigd, alsmede tegen vijf andere betrokkenen. De beschuldiging luidt poging tot moord, mishandeling, detentie en diefstal van persoonlijke documenten. Het slachtoffer, dat nu op de ICU van het Police General Hospital ligt, is een voormalige bewaker van het UDD. Issara zegt de man nooit gesproken te hebben en van de bewakers nooit iets vernomen te hebben over wat hij beweert.

– De bewaking van het Lumpinipark is opgeschroefd na twee schietincidenten donderdagnacht. Daarbij werden een vrouw en een man gewond. De man is in het ziekenhuis opgenomen, de vrouw had slechts lichte verwondingen en mocht na behandeling naar huis. Het is de eerste keer dat Lumpini, waar nu alle demonstranten bivakkeren, het doelwit is van een aanval.

– Gistermiddag is een granaat afgevuurd op het terrein van het Shinawatra Building 3. De aanval vond plaats toen demonstranten voor het gebouw demonstreerden. De granaat werd vanaf het parkeerterrein afgevuurd. Niemand raakte gewond.

– Protestbeweging PDRC zet zich in voor de Indiase zakenman Satish Sehgal, die met uitwijzing wordt bedreigd. De PDRC vraagt de civiele rechtbank om een dwangbevel tegen de uitwijzing. Sehgal zou de noodverordening hebben overtreden. Hij zou ook de leiding hebben gehad bij de belegering van het Aviation Department

– Taya Teepsuwan trekt zich tijdelijk terug uit de politiek uit zorgen over de veiligheid van haar familie en de leerlingen van een school, die eigendom is van haar moeder. Taya is voormalig adjunct-gouverneur van Bangkok en een van de leiders van de PDRC. Haar besluit is ingegeven door de beschieting van haar moeders vakantiewoning in Nakhon Ratchasima en twee bomaanvallen op haar eigen huis. Taya en haar echtgenoot kwamen onlangs in het nieuws omdat ze de ex-echtgenote van Thaksin in winkelcentrum Emporium hinderden met gefluit.

– De jaarlijkse Rode Kruis beurs gaat dit jaar vanwege de politieke onrust niet door. De beurs stond gepland voor 28 maart tot 5 april in Suan Amporn Plaza in Bangkok.

– Eindelijk duidelijkheid over de mysterieuze dood van 24 wilde gaurs in december in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan). Ze zijn gestorven aan een virus dat verwant is aan mond- en klauwzeer. De Mahidol universiteit heeft dat in proeven vastgesteld. Mogelijke bron is een ander dier dat in het park was uitgezet. Over de dood van de dieren hebben tal van verhalen de ronde gedaan, maar die zullen we maar niet herkauwen.

Verkiezingen

– Op 5 april worden herverkiezingen gehouden in Narathiwat, Yala en Pattani. Daar kon in tal van stembureaus op 2 februari niet worden gestemd, omdat stembussen en –biljetten ontbraken of omdat de bureaus niet met het vereist aantal functionarissen konden worden bezet. Op 27 april gaan kiezers in Satun, Nakhon Si Thammarat, Phuket, Phangnga , Chumphon en Ranong naar de stembus.

Voor de herverkiezingen in de 28 kiesdistricten, waar op 2 februari niet op districtskandidaten kon worden gestemd, omdat hun registratie in december door demonstranten was verijdeld, is nog geen datum vastgesteld. Die zaak is door de Kiesraad voorgelegd aan het Constititionele Hof.

De data 5 en 27 april zijn vastgesteld op een seminar, gisteren in Hat Yai. Ze moeten nog wel worden goedgekeurd door de Kiesraad. Voor de suggestie om de herverkiezingen op dezelfde dag te houden als de verkiezingen voor de Senaat (30 maart) kregen regeringsvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van politieke partijen niet de handen op elkaar vanwege de angst dat demonstraties tegen de herverkiezingen ook de senaatsverkiezingen zouden treffen. En die zijn niet omstreden.

Het seminar werd ontsierd door een klein vuiltje: de gouverneur van Chumphon verliet de zaal nadat hij de Kiesraad had verweten zich niet volledig in te zetten voor de verkiezingen. Wanneer de gouverneur niet meewerkt, worden de herverkiezingen er mogelijk geannuleerd.

Boerenprotest­

– Tweehonderd boeren uit de Central Plains onder leiding van protestleider Luang Pu Buddha Issara hebben gisteren bij het hoofdkantoor van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives gedemonstreerd voor een eerlijke verdeling van de 20 miljard baht, die beschikbaar komt voor betalingen aan boeren. ‘We willen er zeker van zijn’, zegt Luang Pu, ‘dat boeren die geen roodhemd en regeringssupporter zijn ook geld krijgen.’

De 20 miljard komt uit de post noodvoorzieningen van de rijksbegroting en wordt aangevuld met 10 miljard uit rijstverkopen. In totaal moet de BAAC nog 130 miljard baht uitkeren. Sommige boeren wachten al sinds 2012 op betaling voor de rijst die ze hebben ingeleverd.

Gisteren trokken de boeren ook naar de Crime Suppression Division van de politie. Ze dienden een klacht in tegen premier Yingluck en andere minsters wegens de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 8 maart 2014”

 1. Martin zegt op

  Beste mensen wie een huis wil kopen of laten bouwen laat je goed voorlichten bij wie je dat laat doen.
  Laat een goed bouwplan maken en van iedere fase een bouwtekening.
  B.V Wat voor betonijzer is er gebruikt welk zand voor het beton ( sement ) een plan van de afvoer pijpen die in de grond en in het beton verwerkt worden.
  De bouwers doen zomaar wat en met alle goede bedoelingen word je genaaid bij het leven.
  Je moet er iedere dag boven op staan om te zorgen dat alles naar wens verloopt.
  Een voorbeeld wat onlangs is gebeurt, een huis word gebouwd met verkeert en goedkoop betonijzer met het gevolg dat na een tijdje het gehele huis doormidden is gebroken.
  Maar wel betaald voor goed betonijzer.
  Beste mensen let op bij wie en waar je je laat voorlichte en of bouwen.
  Als het huis klaar is er niemand meer die voor je opkomt.
  Geld terug nooit van gehoord.
  Huur eerst een lange tijd en kijk eerst rond. Succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website