Zijn het echt de stemmen van oud-premier Thaksin en vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa (Defensie) in een audioclip op YouTube of worden hun stemmen nagebootst?

Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit zegt dat ze worden nagebootst, maar oppositiepartij Democraten is in alle staten omdat Thaksin en Yutthasak over een complot praten hoe Thaksin naar Thailand te laten terugkeren.

De twee praten over een plan om amnestie niet via een wetsvoorstel te regelen, maar via een kabinetsbesluit, want dat gaat sneller. Ook hebben ze het over wijziging van de regeling die geldt voor het overplaatsen van hoge legerofficieren, en het versterken van de greep die de regering op het leger heeft.

‘Afschuwelijk’, zegt Suthep Thaugsuban (links op de foto), voormalig vice-minister-president in het kabinet Abhisit en thans vice-partijleider van oppositiepartij Democraten. ‘Dit is een belediging voor de bevolking en het spot met de regels. Dat kunnen we niet accepteren.’ Suthep waarschuwt voor een volksopstand wanneer amnestie inderdaad op die manier zou worden geritseld.

Oppositieleider Abhisit is al even geschokt. ‘De clip toont een glimp van toekomstige conflicten en verdeeldheid. Dit kan leiden tot chaos. […] Het gesprek tussen de twee mannen roept zorgen op dat vrede en verzoening nooit worden bereikt. Ze willen de staatsmacht misbruiken  voor persoonlijk gewin.’

Abhisit begrijpt nu ook waarom premier Yingluck zo nodig minister van Defensie moest worden en de ministerietop is uitgebreid met een vice-minister. ‘De vice-minister is ingebracht om het vuile werk te doen. Als de audioclip echt is, is de claim van de regering over de wijziging van het kabinet een leugen.’

– Bij een brand in het politiebureau Sai Noi (Nonthaburi) zijn zaterdagnacht vier arrestanten levend verbrand in hun cel. Het gebouw van twee verdiepingen ging volledig in vlammen op. Toen de brand uitbrak, hadden vijf agenten dienst. Vermoedelijke oorzaak is kortsluiting in een transformator.

Zo’n vijftig nabestaanden eisten gisteren bij het bureau dat de politie de verantwoordelijkheid voor de doden neemt. Een teenager was zo kwaad dat die een agent een stomp gaf, hetgeen tot enige chaos leidde. Gouverneur Wichian Phuttiwinyu heeft toegezegd dat geprobeerd zal worden de nabestaanden te compenseren.

– Niet minder dan 117 teenagers zijn gisteren in Chon Buri aangehouden omdat ze aan het straatracen waren. De politie, die een blokkade had opgezet, nam 76 (vaak opgevoerde) motorfietsen in beslag. De teenagers maakten de weg elk weekend onveilig, tot irritatie van de bewoners die daarover bij de politie aan de bel hadden getrokken. Ze moeten ook hun plasje afgeven om na te gaan of ze drugs gebruiken.

– Minister Chaikasem Nitisiri (Justitie) wil oude gevangeniscomplexen in de verkoop doen om zo geld binnen te halen voor de bouw van nieuwe gevangenissen. Uitbreiding van het aantal cellen is hoognodig vanwege het groeiend aantal gedetineerden. Chaikasem denkt aan de verkoop van de Klong Prem Central gevangenis, die ook wel bekend staat als de Lard Yao gevangenis.

De minister heeft nog meer ideetjes om zijn begroting te spekken: verkoop van aandelen of de particuliere sector vragen gevangenissen te bouwen en vervolgens aan het Corrections Department te leasen.

Thailand telt 233.252 gevangenen; elke maand komen er 2.300 bij. Volgend jaar zit het land opgescheept met 300.000 gevangenen, is de verwachting. Volgens het Corrections Department zijn 27 nieuwe gevangenissen nodig. Met het huidige budget kan het ministerie er één per jaar bouwen.

– Ze hadden zich verscholen in een afgelegen hoek van het eiland Koh Tarutao (Satun) en dachten er veilig te zijn voor de sterke arm, maar die vlieger ging niet op. Zaterdagavond pakten politie en national park rangers er 170 vluchtelingen op, waaronder Rohingya. De vluchtelingen kwamen vermoedelijk uit Maleisië en waren op weg naar Australië. Ze zijn afkomstig uit Bangladesh, Myanmar, Maleisië, Indonesië en Pakistan.

De politie vermoedt dat ze door twee tussenhandelaren, een Thai en een Maleisiër, naar het eiland zijn gebracht, maar die zijn op de vlucht. Ze zouden later per boot naar Australië gaan. Op het eiland werden ze door drie Thais bewaakt, maar die vluchtten bij het begin van de inval.

Een van de vluchtelingen vertelde dat hij 60.000 baht had moeten betalen voor de trip met zijn gezin. De Rohingya zullen in een opvangcentrum worden ondergebracht, bij de begin dit jaar aangehouden Rohingya. De overigen worden vervolgd.

– Vier beheerders van pelmolens gaan vervolgd worden wegens verduistering van rijst, die was ingeleverd in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst. Het gaat om rijstmolens in Chai Nat, Pathum Thani, Songkhla en Phatthalung. Sommige molens hadden meer paddy in voorraad dan gemeld.

De politie is 27 magazijnen en pelmolens op het spoor waar geknoeid is. Acht mogen geen paddy meer in ontvangst nemen. Daar ligt meer paddy dan gemeld en gepelde rijst ontbreekt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 juli 2013”

 1. GerrieQ8 zegt op

  In Nederland heet dat komkommertijd. Weet je de naam in Thailand voor dit gebrek aan nieuws? Maar ja, wat wil je als je een spraakwaterval als meneer Chalerm van een belangrijke post naar een mindere schuift?
  Nog nieuws over dat 17 jarig meisje dat in Bangkok 9 mensen heeft gedood bij een auto ongeluk? Of over de erfgenaam van de Thaise Red Bull miljardair?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ GerrieQ8 De maandagkrant van Bangkok Post is altijd de dunste van alle edities. Mogelijke oorzaak: de Bangkok Post-redactie kent geen weekenddienst. Betere verklaring: de omvang van een krant, dus het aantal redactiepagina’s, wordt bepaald door het advertentieaanbod. Over het 17-jarig meisje, dat een ongeluk met een minibusje veroorzaakte, heb ik al heel lang niets gelezen. Over de Red Bull erfgenaam dateert het laatste bericht van 20 juni.

 2. willem zegt op

  Dick; dank voor je info op”komkommer-maandag”maar ik was zeer tevreden.
  Enkele jaren geleden heb ik al in Buriram gezegd dat Thaksin op zeker terug komt!
  Vandaag ook weer een spannend stukje[vandaag geenTour de France] maar de etappe in Thailand voor het terugkomen van Thaksin met de nodige”coles”wordt steeds spannender.
  De meerdere functies van Yingluck momenteel maakt een terugkeer alleen maar waarschijnlijker.Morgen weer n”beetje rijstnieuws?
  Gr;Willem Scheveni…

 3. Maarten zegt op

  Volgens mij is dat meisje er met een voorwaardelijke straf en een paar jaar rijverbod vanaf gekomen. Zal een paar centen gekost hebben…

 4. GerrieQ8 zegt op

  @Maarten
  Mooie straf, tegen die tijd is ze 18. Heeft ze ook de tijd om haar rijbewijs te gaan halen, sorry kopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website