Demonstranten gisteren op de Krun Thon brug.

Komt er een coup of komt er geen coup? ‘Dat kan ik niet bevestigen’, houdt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zich op de vlakte. Niettemin roept hij de bevolking op zich geen zorgen te maken over het militair materieel dat Bangkok wordt binnen gerold. Is vanwege Children’s Day aanstaande zaterdag en de Thai Armed Forces Day op 18 januari.

‘De bevolking moet niet bang zijn van dingen die nog niet gebeurd zijn. Als je het niet kunt zien, hoef je het niet te vrezen’, aldus Prayuth. [Wat zou hij daar nu weer mee bedoelen?]

Prayuth zei gisteren de regering verantwoordelijk te houden voor geweld dat tijdens de anti-regerings demonstraties uitbreekt. ‘Degenen die geweld veroorzaken, zijn ervoor verantwoordelijk. Wanneer mensen naar buiten komen en er zijn schermutselingen met mensen die gewond raken of gedood worden… een oproer, dan moet de regering daarvoor in principe verantwoordelijk worden gehouden.’ [Snapt u het? Ik niet.]

Premier Yingluck ontkende gisteren geruchten dat ze het leger gevraagd zou hebben een coup te plegen vanwege Bangkok Shutdown. [O, heerlijk land van geruchten, dit Thailand.]

‘Een coup – wanneer die plaatsvindt – schaadt het land. Voorgaande coups zijn er niet in geslaagd een politieke crisis op te lossen. Coups hebben vaak in tal van landen geweld veroorzaakt. De regering geeft de voorkeur aan een dialoog van alle betrokkenen om oplossingen te vinden voor de politieke scheidslijnen. Luister behoedzaam naar het nieuws en hecht geen geloof aan geruchten.’ Yingluck wees er ook op dat de internationale gemeenschap een coup sterk afwijst.

– 87 van de 1.249 kandidaten die op 2 februari een gooi willen doen naar een parlementszetel, voldoen niet aan de voorwaarden en zijn door de Kiesraad gediskwalificeerd. Een van hen is de beruchte roodhemdleider Arisman Pongruengrong.

Redenen om hen te schrappen zijn: ze hebben in voorgaande verkiezingen niet gestemd [Thailand kent een stemplicht], zijn te kort lid geweest van de partij waarvoor ze uitkomen, hebben hun stemrecht verloren of zijn te jong. Betrokkenen stappen naar de Supreme Court om het besluit van de Kiesraad ongedaan te laten maken.

Supachai Jaisamut, secretaris-generaal van oppositiepartij Bhumjaithai, zegt in 2011 wel te hebben gestemd maar in de zogeheten ‘advance voting’-procedure. De gegevens van de Kiesraad kloppen niet. Dat geldt ook voor Wirun Fuensaen van voormalig regeringspartij Pheu Thai. Hij zegt dat de afwijzing door de Kiesraad zijn reputatie beschadigd heeft.

– De woning van Theema Kanjanapairin, anchor van tv-kanaal Blue Sky (van oppositiepartij Democraten) en moderator bij de anti-regerings protesten, is maandagavond laat met een molotov cocktail bewerkt. Niemand raakte bij de aanval gewond.

– Nationale hervormingen: de uitdrukking wordt te pas en te onpas gebruikt, maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Oppositiepartij Democraten geeft het antwoord in haar gisteren gepresenteerde blueprint: bestrijding van corruptie, reorganisatie van de bureaucratie, vermindering van de inkomensongelijkheid, decentralisatie van politieke macht, herziening van de rechtelijke macht inclusief de politie, en herziening van onderwijs en de media.

Volgens partijleider Abhisit kost corruptie het land jaarlijks 300 miljard baht. Voor dit bedrag kunnen 5.000 middelbare scholen en 177 ziekenhuizen met één bed worden gebouwd. Het is ook genoeg om metrolijnen aan te leggen en in het hele land enkelspoor te verdubbelen. Tussen 2007 en 2012 namen de buitenlandse investeringen in Asean met 30 procent toe, maar in Thailand zakten ze met 24 procent vanwege de corruptie. Zo, dan weet u dat ook weer.

– De anti-regeringsbeweging (PDRC) wordt niet gefinancierd door grote bedrijven, maar knoopt de touwtjes aan elkaar dankzij donaties van de bevolking. Dit zegt PDRC-kernlid Sathit Wongnongtoey in reactie op beweringen dat de beweging wordt gesteund door bedrijven en ‘influential people’ die tijdens het bewind van Thaksin in ongenade zijn gevallen.

Dagelijks ontvangt de PDRC 500.000 tot 1 miljoen baht, allemaal contant, want de bankrekeningen van de PDRC zijn vorige maand bevroren door het Department of Special Investigation. Wanneer de Grote Leider meeloopt is het bedrag nog hoger. Op 19 en 20 december vloeide 12 miljoen baht in de kas. Sinds het begin van het protest bij het station Samsen is 50 miljoen baht geïncasseerd.

De rally op de Ratchadamnoen Avenue kost 4 tot 5 miljoen baht per dag voor podiumorganisatie, voedsel en dagvergoedingen voor vrijwilligers. De nabestaanden van de bewaker en demonstrant die zijn gedood, hebben elk van de beweging 1 miljoen baht ontvangen. De familie van de agent die om het leven kwam, krijgt ook 1 miljoen baht.

Volgens PDRC-woordvoerder Akanat Promphan heeft actieleider Suthep aan het begin van de acties land verkocht en er een hypotheek op genomen om de beweging te financieren.

– Wanneer Bangkok Shutdown in geweld ontaardt, wordt de Noordverordening uit de kast gehaald, zegt Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council. ‘Wanneer er sprake is van terrorisme, wanneer levens worden bedreigd of schade wordt toegebracht aan particuliere of overheids eigendommen, zal de premier onmiddellijk de noodtoestand uitroepen.’

Volgens Paradorn zal de opkomst op de eerste dag van Bangkok Shutdown gigantisch groot zijn. Hij maakt zich zorgen dat geweld uitbarst omdat sommige groepen daarop uit zijn. Ook Adul Saengsingkaew, hoofd van de landelijke politie, is bang voor gewelduitbarstingen.

Vandaag informeert minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) buitenlandse diplomaten over de situatie. Zo’n zestig ambassades zijn voor de briefing uitgenodigd.

– De vijfhonderd rijstboeren in Pichit hebben na één dag hun blokkade van een snelweg beëindigd nadat de gouverneur hen het goede nieuws had verteld: ze krijgen binnen een week betaald voor de paddy die ze in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst hebben ingeleverd. Het kabinet heeft dat besloten.

‘Wanneer de regering haar belofte niet nakomt, slaan we met een veel groter protest terug’, waarschuwt protestleider Kittisak Rattanawaraha. De boeren wachten al sinds oktober op hun geld.

In de provincie Phitsanulok demonstreerden gisteren vijfhonderd boeren voor het Provinciehuis. Zij hebben nog 6,3 miljard baht van de regering tegoed.

Volgens minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) stagneren de betalingen als gevolg van de anti-regerings acties, maar dat is een smoes die weinigen zullen geloven. Punt is: de rijst wordt te duur opgekocht en de regering kan die aan de straatstenen niet kwijt. De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives heeft al te veel geld in het systeem gestopt en ziet geen kans meer het voor te financieren.

– Thai Airways International (THAI) stevent niet af op een faillissement in mei. Minister Chadchart Sittipunt (Transport) noemt het bericht dat daarover op de social media circuleert een gerucht. Hij ontkent ook het gerucht dat de leiding overgaat in de handen van een politicus.

Volgens de geruchten zou een politieke groep met invloed op de raad van bestuur aansturen op een bankroet. THAI zou daardoor in het derde kwartaal van vorig jaar 6,35 miljard baht verlies hebben geleden. Volgens dit scenario verklaart de beurs het bedrijf in mei bankroet en neemt oud-premier Thaksin het over.

– Boeren in de provincie Phrae snakken naar water voor de bonen en maïs die ze in het droge seizoen verbouwen. Omdat de rivier Yom extreem laag staat, hebben zo’n duizend boeren gisteren het rivierbed bedekt met zandzakken zodat het water wordt vastgehouden.

Het waterpeil in de rivier is dit jaar aanzienlijk lager dan vorig jaar. Het Royal Irrigation Department heeft water naar het gebied geheveld om de boeren te helpen. Volgens een projecthoofd wordt 31.500 rai bedreigd door de droogte.

Economisch nieuws

– De belastingopbrengst is de eerste drie maanden van het begrotingsjaar 2014 (dat op 1 oktober begon) onder de doelstelling gebleven. De vraag naar importgoederen en luxueuze producten liep deze periode terug. Boosdoeners zijn de straatprotesten en de waardedaling van de baht tegenover de dollar, zegt staatssecretaris Benja Louischaroen (Financiën).

In oktober, november en december incasseerde de douane 27 miljard baht, 6 miljard onder de target, en aan accijns werd 103 miljard baht geïncasseerd, 4 miljard baht minder dan groot. De Belastingdienst deed het daarentegen goed, want met 356 miljard baht werd de target met 7,1 miljard baht overtroffen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 januari 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Opperbevelhebber Prayuth is een dichterlijke man. ‘Als je het niet kan zien hoef je er ook niet bang voor te zijn.’ Dit verwijst duidelijk naar geesten. In een interview in de Matichon antwoordde Prayuth op de vraag betreffende de geruchten over een coup: ‘Er is alleen een gevolg als er een oorzaak is. Vergelijk het maar met koeien en kraaien. Als een koe een wond heeft dan zijn er altijd kraaien die er in pikken. Als de koe geen wond heeft zijn er ook geen kraaien.’ Volgens mij bedoelt hij met ‘koe’ de Thaise gemeenschap en met ‘kraai’ het leger, maar ik kan me vergissen. Er zijn ook hardnekkige geruchten dat Prayuth en Yingluck iets met elkaar hebben, maar die worden ten stelligste ontkend.

 2. chris zegt op

  Met de laatste zin snijdt Tino wellicht ongewild een onderwerp aan dat – zeker in de Thai cultuur waarin niet zo open over sex wordt GEPRAAT, wel geroddeld – zelden aan de orde komt. Tino heeft zelf wel eens verklaard hoe hij dagelijks de Thai krant leest en daarbij altijd de foto’s van de jonggehuwden overslaat. Ik sla die NOOIT over omdat die foto’s veel zeggen over welk nieuw netwerk aan het ontstaan is of welk netwerk verstevigd wordt door een liefdesband tussen jongeren van twee clans. Speciaal let ik dan op de zogeheten ‘guest of honor’ om uit te vissen hoe hoog deze families staan in de hierarchie van rijken.
  In de strijd om macht en geld is het ZEER belangrijk wie met wie getrouwd is, met wie men getrouwd was, en met wie men het nu (al dan niet geregeld) doet. Voor Thai is het niet alleen ‘interessant’ om te weten of Phrayut het doet met Yingluck maar – als het waar is – zou dat betekenen dat Phrayut min of meer (psychologisch) tot de Thaksin clan gaat behoren; in dit geval via het matras omdat beiden al getrouwd zijn.
  Een aantal democraten is gelieerd aan het koninklijk huis. De gouverneur van Bangkok is een volle neef van de koningin. De vrouw van Suthep is een hele oude en goede vriendin van de koningin. Als rijke Thai trouwen is dat niet alleen een kwestie van liefde maar ook (en ik denk soms meer) een kwestie van strategisch handelen in het belang van de eigen clan. De tijden zijn wel wat aan het veranderen maar de studentes in mijn klassen geven aan dat zij een werkelijk probleem hebben als papa en mama de nieuwe vriend niet zien zitten (omdat hij niet van de juiste komaf is). Meestal eindigt de affaire dan ook. Het belang van de clan gaat nog vaak voor het individuele belang.
  .

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,
   Ik vind het weinig interessant om na te gaan wie met wie trouwt in de hogere kringen. Het is overal ter wereld en in elk milieu hetzelfde: aanstaande partners ontmoeten elkaar tijdens (familie)feestjes, op school, op het werk en in allerlei clubs, waar mensen uit hetzelfde milieu samenkomen. Je mag dat netwerken noemen, ik noem dat gewoon de realiteit.
   Veel interessanter vind ik verbintenissen tussen mensen uit verschillende milieu’s, klassen als je wilt. Zo is de moeder van ZKH de Koning een eenvoudig burgermeisje, een verpleegkundige, die haar man, prins Mahidol, de vader van de Koning en een arts, voor het eerst ontmoette in 1918 op het station van Boston, de VS. Hun verloving en huwelijk was geen enkel probleem, misschien ook omdat prins Mahidol toen nog geen rol speelde bij een eventuele troonsopvolging.

   • chris zegt op

    beste Tino,
    Ik denk daar absoluut anders over. In een clan maatschappij als Thailand is het uitermate van belang wie met wie trouwt, omdat het gene verbintenis tussen personen is (zoals in Nederland en meer individualistische culturen) maar tussen groepen families. Een van de redenen waarom de Pheu Thai zo afgeeft op de ‘oude’ elite is dat deze elite zich door huwelijken toegang heeft weten te verschaffen tot de koninklijke familie. In het verlengde daarvan wordt dan ook verondersteld dat de Democratische Partij en het koningshuis 1 pot nat is.

 3. Rob V. zegt op

  Hoe kun je nu te jong zijn om je kandidaat te stellen? Zolang je maar niet nog in de luiers zit. Vreemde regel, zou ik meteen meepakken als men hopelijk ooit het hele kiesstelsel hervormd tot een daadwerkelijk democratisch stelsel. Macht ontnemen van de clans wordt dan weer lastiger, daar zal nog meer tijd over heen moeten gaan…

  Weer bedankt voor de updates Dick en nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! 🙂

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob V De minimumleeftijd is 18 jaar. Eén kandidaat was jonger.

   • Soi zegt op

    Zo goed als wereldwijd hebben landen ooit besloten een zgn kiesleeftijd in te stellen. Dwz dat de leeftijd om te kiezen 18 jaar oud is. Of dat ook in TH is, weet ik niet.
    De leeftijd om gekozen te worden is in NL idem 18 jaar, in Belgie 21 jaar. Op welke leeftij in TH iemand verkozen kan worden, is mij idem onbekend.

   • Rob V. zegt op

    Bedankt voor de toelichting Dick, dat lijkt mij terecht. Ik kreeg de indruk dar meerdere (jong) volwassenen waren afgewezen, het zou nogal bizar zijn om bijvoorbeeld een minimum leeftijd van 30 jaar te hebben om je verkiesbaar te stellen. Volwassen = stemrecht = kandidateren.

 4. Antonius zegt op

  Regelmatig zie ik cijfers in het nieuws over de garantieprijs voor rijst. De garantieprijs is er voor geregistreerde telers/boeren wellicht is deze garantieprijs inclusief 6-7% vat hetgeen betekend dat de overheid een belasting int bij de geregistreerde farmers.Een garantie prijs van 17 bath komt dus overeen met 15,88 bath. Daarnaast verkoopt de overheid in dollars. als je denkt in euro’s dan kreeg je in mei 2013 39 bath voor 1 euro. Vandaag is dat iets minder dan 45 bath. Ik hoop wel dat een ieder begrijpt dat deze crisis goed is voor de regering en de boeren.300 miljard bath is ineens 345 miljard bath..Dus wat zeur je nu over te hoge garantie prijs.
  Graag zie ik reakties van andere mensen met een wiskundig vermogen.

  Antonius


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website