Nieuws uit Thailand – 8 februari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
8 februari 2013

Het onderzoek van het  Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) naar de (nooit afgemaakte) bouw van 396 politiebureaus en 163 politiedienstflats begint op de zoveelste poging te lijken om de vorige regering een hak te zetten. Maar die slaat nu terug. Toenmalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban (Democraten) heeft een aanklacht wegens smaad tegen het DSI-hoofd ingediend omdat hij in de zaak wordt betrokken.

Volgens de DSI zou Suthep in de aanbestedingprocedure hebben ingegrepen en er zou sprake zijn geweest van ontoelaatbare praktijken. Suthep vertelde gisteren tijdens een persconferentie zijn kant van het verhaal.

De beslissing voor de bouw werd in 2007 genomen door de toenmalige regering van de People’s Power Party, de voorloper van Pheu Thai. Het aanvankelijk goedgekeurd budget van 17,6 miljard werd later teruggebracht naar 6,67 miljard baht.

In mei 2009 stelde het toenmalig hoofd van de landelijke politie voor de bouw per politieregio aan te besteden, maar diens opvolger besloot tot een centrale aanbesteding. Hij redeneerde dat de overheid zo geld uitspaarde. Suthep keurde dit goed.

Tien bedrijven hadden belangstelling voor het project, waarvan vijf een bod deden. PCC Development and Construction Co werd gekozen omdat dit bedrijf het laagste bod uitbracht. Suthep ontkent ten stelligste dat er hierbij sprake was van price collusion [samenspanning?]. Hij zegt ook het bedrijf niet hebben gekend of direct of indirect benaderd te hebben.

De afgevallen bedrijven zouden geklaagd hebben bij toenmalig premier Abhisit, die volgens de DSI hun klachten negeerde. Maar Abhisit zegt nooit een brief van hen te hebben gezien. Volgens hem is die beschuldiging van het DSI-hoofd ‘politiek gemotiveerd’.

Chuvit Kamolvisit, leider van de Rak Thailand Party en voormalig eigenaar van massagesalons, doet ook een duitje in het zakje. Hij zegt de kwestie al te hebben aangesneden tijdens het zogeheten censure debate in het parlement in een aanval op huidig vice-minister-president Chalerm Yubamrung. ‘De zaak wordt nu gepolitiseerd en misbruikt om de Democraten aan te vallen’, zegt hij.

– Aannemers die infracturele werken uitvoeren, moeten in de toekomst een ‘integriteitsovereenkomst’ tekenen waarin ze beloven in alle projectfasen opening van zaken te geven. Dat hebben de Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) en minister Chadchat Sittipunt (Transport) gisteren afgesproken.

‘Corruptie moet worden voorkomen’, zegt de minister. ‘Transportprojecten zullen vanaf het begin tot het einde worden gecontroleerd, vanaf het opstellen van het Programma van Eisen tot het ontwerp, de aanbesteding en constructiefases. Deze samenwerking [tussen ACT en ministerie] is een belangrijke stap voorwaarts in het uitbannen van corruptie vanaf het eerste begin van transportprojecten. Dat is veel beter dan de problemen proberen op te lossen nadat ze zijn ontstaan.’

De integriteitsovereenkomst is een van de vier afspraken die tijdens het overleg zijn gemaakt. Afgesproken is dat het bestrijden van corruptie een nationale prioriteit is, dat de particuliere sector en burgers gezamenlijk transportprojecten controleren en dat de ACT nauwer gaat samenwerken met het Corruption Prevention Centre van het ministerie.

– Ratree Pipattanapaiboon, die twee jaar gevangen heeft gezeten in Cambodja op beschuldiging van spionage, zegt het slachtoffer te zijn van een politiek spel. Ze zegt ook onder druk te zijn gezet geen actie te ondernemen tegen de vorige regering, die volgens haar verzuimd heeft haar en medegevangene Veera Somkwamkid behoorlijk te helpen. Ratree zei dit gisteren tijdens een vergadering van de senaatscommissie mensenrechten, vrijheid en consumentenrechten.

Ratree, Veera (die nog gevangen zit) en vijf andere Thais werden in december 2010 door Cambodjaanse soldaten gearresteerd omdat ze zich op Cambodjaans grondgebied bevonden. Maar Ratree ontkent dit: ze werden aangehouden op het grondgebied van het dorp Ban Nong Chan in de provincie Sa Keao. Ratree kwam vrijdag vrij nadat ze gratie had ontvangen. Ze vertelde de commissie dat ze niet weet welke afspraken achter de schermen zijn gemaakt in ruil voor gratie. Mogelijk was die het resultaat van de verbeterde betrekkingen tussen beide landen sinds de regering Yingluck aan de macht is.

Veera Somkwamkid, coördinator van het militante Thai Patriots Network, zit voorlopig nog gevangen. Hij kreeg een gevangenisstraf van acht jaar, die ter gelegenheid van de dood van de Cambodjaanse vorst is verminderd met zes maanden.

– Tussen 2010 en 2012 zijn 20.000 vrouwen en kinderen mishandeld en seksueel misbruikt, zegt Visa Benjamano, nationale mensenrechtencommissaris. Ze zegt die cijfers gehad te hebben van het ministerie van Volksgezondheid.

‘Op basis van die cijfers zijn we er zeker van zelfs meer vrouwen en kinderen het slachtoffer zijn. Veel slachtoffers zijn nog steeds te verlegen om aangifte te doen bij de politie en de politie past de wet ook niet rigoreus toe.’

Visa voerde gisteren het woord op het seminar ‘Sexual harassment at the office – the problem remains to be solved’, georganiseerd door de National Human Rights Commission (NHRC) en de Women and Men Progressive Movement Foundation. Ze vertelde dat de politie meer vrouwen in deze gevallen inzet om onderzoek te doen omdat die zaken gevoelig zijn.

Een slachtoffer uit Nakhon Pathom vertelde hoe haar baas haar op kantoor aanviel. De politie wilde de aangifte niet in behandeling nemen, omdat het een ‘klein vergrijp’ was. Ze heeft de NHRC gevraagd aangifte tegen haar baas te doen.

‘Ik wil dat andere vrouwen die misbruikt zijn, juridische actie ondernemen. Ik moet vechten om mijn voornaamste mensenrechten te beschermen, zodat niemand het nog in zijn hoofd haalt het nog eens te doen.’

– Schiet nou eens op met het optuigen van het National Savings Fund, dat in mei 2011 bij wet is ingesteld. Een netwerk van informele werkers heeft de National Human Rights Commission gevraagd juridische actie te ondernemen tegen het ministerie van Financiën omdat het in gebreke blijft.

Informele werkers lopen thans onverzekerd rond en krijgen ook geen pensioen. Via het fonds kunnen ze voor hun pensioen sparen. Het ministerie wil de wet veranderen, maar dat schijnt erg lang te moeten duren.

– Drie onafhankelijke kandidaten voor de post van gouverneur in Bangkok klagen dat ze genegeerd worden door de media en in verkiezingspeilingen. Dat zeiden ze gisteren in het programma Hardcore Khao van kanaal 5. Van de 24 kandidaten zijn 19 volgens hen bestempeld als mai pradap (decorative plants) of onbelangrijke kandidaten. Sumet Tantanasirikul vertelde dat op de dag van de registratie alleen de beroemde kandidaten hun supporters naar binnen mochten meenemen, maar zij niet. Sumet gaat daarover een klacht indienen bij de Kiesraad.

– Eenderde van het voorverpakte brood en banket in supermarkten bevat te veel conserveringsmiddelen, zegt de Consumer Protection Foundation. Dat geldt voor gesneden brood, croissants en sweet rolls. De stichting baseert zich op een publicatie in Chalard Sue (Smart Buyers). Het consumentenblad heeft veertien monsters laten onderzoeken op sorbinezuur, benzeencarbonzuur en propaanzuur. Van de 14 werd bij slechts 8 op het etiket vermeld dat ze conserveringsmiddelen bevatten. Vijf bevatten te veel conserveringsmiddelen.

– Drie monteurs en de eigenaar van een Mercedes-Benz zijn gewond geraakt bij een explosie in een garage in Taling Chan (Bangkok). De daarop volgende brand vernielde de begane grond van het bedrijf en vier auto’s.

De Mercedes-Benz eigenaar was naar de garage gekomen om de LPG-installatie te laten controleren. Omdat er niet onmiddellijk monteurs beschikbaar waren, was hij zelf iets gaan doen aan de cilinder en dat ging blijkbaar mis. Na de ontploffing nam de man de benen.

– Democratisch parlementslid Warong Dejkitvikrom gaf gisteren in het parlement een aanschouwelijke demonstratie van de kwaliteit van de rijst die door de regering in het kader van het hypotheeksysteem is opgekocht en opgeslagen. Hij sneed een zak met rijst open, afkomstig uit Surin, en liet zien dat de rijst bruin en verrot was. Parlementsleden van regeringspartij protesteerden tegen de demonstratie.

Warong zei dat de regering niet in staat is de kwaliteit van de opgekochte rijst te behouden. Verder liet hij de bekende kritiek op het systeem de revue passeren, zoals corruptie, bevoordeling van Pheu Thai-leden en het stilzwijgen van de regering over rijstverkopen aan andere regeringen. Hij daagde de regering uit haar rijstmagazijnen open te stellen voor verslaggevers.

Vice-minister Nattawut Saikuar (Handel) pakte Warong terug. Hij vroeg zich af hoe Warong aan die zak met rijst uit een regeringsmagazijn kwam en zou het Internal Trade Department vragen aangifte tegen hem te doen.

– Een maand was hij op de vlucht geweest, maar gisteren meldde Prasit Lemle, een voormalige burgemeester van Padang Besar (Songkhla), zich bij de politie. Tegen hem liep een arrestatiebevel wegens de smokkel van 900 Rohingya vluchtelingen van Myanmar naar Thailand. De eerste groep van 300 werd in januari op de rubberplantage van Prasit aangehouden. Volgens Prasit is de plantage eigendom van zijn vader en wist hij niets van de smokkel.

Acht verdachten zijn inmiddels aangehouden en naar één wordt nog gezocht. Ze worden ervan verdacht de Rohingya het land te hebben ingesmokkeld, hen verborgen te hebben en tegen hun wil te hebben vastgehouden.

Sinds oktober vorig jaar zijn 5.899 Rohingya via zee Thailand binnengekomen. Daarvan zijn er nog 1.752 in het land. Ze mogen hier zes maanden blijven.

– Van de 1.881 ontslagen sinds januari zijn 483 toe te schrijven aan de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari; de overige ontslagen hebben andere oorzaken. Dit zegt minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid). Nog eens 5.000 werknemers dreigen hun baan te verliezen, omdat hun werkgevers met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

– Dertig leerlingen van de Takudpai school in Phetchabun zijn licht gewond geraakt toen de bus waarin ze zaten op de verhoogde snelweg in Muang Thong Thani (Nonthaburi) tegen een betonnen vangrail botste. De chauffeur was in slaap gevallen. De leerlingen waren op weg naar de tempel van de Emerald Buddha in Bangkok.

– Tweeduizend levende cobra’s en rode ratslangen afkomstig uit Thailand zijn in Hong Kong door de douane inbeslaggenomen en teruggestuurd naar Suvarnabhumi. De slangen zaten in kratten die volgens het etiket fruit bevatten. De slangen worden voor onderzoek naar een centrum in Khao Son (Ratchaburi) gestuurd en sommige worden terug in de natuur gezet.

Economisch nieuws

– De Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand (SME Bank) heeft de ongebruikelijke stap genomen om het ministerie van Financiën te vragen haar te compenseren voor de insolventie die veroorzaakt is door initiatieven van de regering. Voorzitter Pichai Chunhavachira zegt dat die steun onmiddellijk 18 procent van de NPL’s (non-performing loans) zou elimineren. Zoveel van de huidige NPL’s van de bank komt van geld dat is uitgeleend via het public service account (PSA) systeem, zegt hij.

Alhoewel het gebruik is dat banken hun NPL’s aan het ministerie van Financiën melden, hebben ze nooit eerder gevraagd daarvoor gecompenseerd te worden. De zogeheten PSA-leningen zijn verstrekt aan exploitanten die schade hebben opgelopen door de overstromingen en aan slachtoffers van politiek geweld. Ze zijn goedgekeurd zonder dat behoorlijk is gecontroleerd of ze aan de eisen van het PSA-systeem voldeden, wat geresulteerd heeft in een hoog niveau van kredietverliezen.

De (overheids) SME Bank heeft van alle banken in Thailand de meeste NPL’s. Van de uitstaande leningen ad 97 miljard baht bestaat 42 procent uit NPL’s oftewel 39 miljard baht.

– Honda Automobile (Thailand) gaat in Prachin Buri een nieuwe fabriek bouwen en de bestaande fabriek in Ayutthaya uitbreiden om aan de grote binnenlandse en export vraag te kunnen voldoen. De fabriek komt te staan in het Rojana Industrial Park en zal een jaarproductie van 120.000 voornamelijk kleine en subcompact voertuigen hebben. De bouw begint in juli, in 2015 moet de fabriek operationeel zijn. Ze zal in het begin werk bieden aan 2.500 arbeiders.

In de fabriek worden innovaties toegepast, waardoor er korter en groener kan worden geproduceerd met een lagere CO2-uitstoot. Tevens wordt in alle productieprocessen recycled water gebruikt.

Begin volgend jaar wordt de productie in de huidige fabriek in Ayutthaya uitgebreid naar 300.000 voertuigen per jaar. De productie is er eind vorig maand al uitgebreid van 240.000 naar 280.000 voertuigen.

De nieuwe fabriek en de uitbreiding brengen de jaarproductie van Honda in 2015 op 420.000 voertuigen. Dit jaar lanceert Honda tien modellen, even veel als vorig jaar.

– De gouverneur van de Bank of Thailand is niet gelukkig met de brief van de minister van Financiën, waarin hij aandringt op verlaging van de policy rate om te voorkomen dat de koers van de baht te snel stijgt. Prasarn Trairatvorakul zegt dat ook in het verleden het monetaire beleid van de bank nooit in tegenspraak was met het beleid van de regering om de economische groei te stimuleren.

Op 20 februari vergadert het Monetary Policy Committee (MPC) van de centrale bank over de hoogte van de policy rate die thans op 2,75 procent staat. Prasarn wijst erop dat de MPC veel economische gegevens weegt alvorens een beslissing te nemen. De bank vindt het geen goed idee de rente te verlagen met het doel de baht te beïnvloeden. Het rentetarief dient in de eerste plaats een afgeleide te zijn van de binnenlandse economische situatie.

De brief van de minister kwam ter tafel tijdens een vergadering van de raad van bestuur. Voorzitter Virabongsa Ramkangkura, een zetbaas van de minister, bracht de brief ter sprake. De raad van bestuur heeft evenwel geen bevoegdheid om het besluit van de MPC te beïnvloeden.

Zoals bekend maakt het particuliere bedrijfsleven zich zorgen over de dure baht die nadelig is voor de export. Ook vanuit die hoek is aangedrongen op een renteverlaging. De policy rate is het tarief dat banken in rekening brengen, wanneer ze geld bij elkaar lenen. Verlaging van dat tarief leidt niet automatisch tot verlaging van de overige rentetarieven.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website