Nieuws uit Thailand

Het provinciaal elektriciteitsbedrijf van Surat Thani heeft zijn excuses aangeboden voor de stroomstoring op Koh Samui en Koh Phangan, die 3 dagen heeft geduurd. Gisterochtend vroeg lukte het om de defecte kabel te herstellen. Vanaf 4 uur stroomde er weer de hoognodige elektriciteit door.

Dat moet niet weer gebeuren, zei Thanongsak Somwong, voorzitter van de Tourism Promotion Association van Koh Samui. ‘Koh Samui is the face of the nation.’

– Vanaf eind deze maand is op 15 aanlegplaatsen in de Chao Phraya rivier gratis Wifi beschikbaar. Het signaal heeft een bereik van 50 meter. Gebruikers moeten het nummer van hun ID-kaart invoeren om een wachtwoord te krijgen. De snelheid is 2 MB. In de toekomst wordt dat 4 tot 6 MB. Gratis Wifi komt later beschikbaar in busstations en op aanlegplaatsen in het Saen Saeb kanaal.

– De protesten in Tha Sala (Nakhon Si Thammarat) tegen de aanleg van een diepzeehaven en een opslagterrein voor chemicaliën door Caltex hebben succes gehad. Het bedrijf heeft het project afgeblazen. Het duurt allemaal te lang (het project werd in 2007 gelanceerd), vindt Caltex; bovendien zouden de constructiekosten te hoog worden.

– Koning Bhumibol heeft gisteren in het Princess Mother Memorial Park in Bangkok eer bewezen aan zijn moeder. Het park was een initiatief van de koning, die het in 1997 opende. Het bevindt zich vlakbij de plek waar de Princess Mother haar kinderjaren doorbracht.

Voorafgaand aan het bezoek aan het park ging de koning naar de nabijgelegen Wat Anongkharam ‘to make merit’. Onderweg werd de vorst door duizenden mensen, velen gekleed in gele shirts (de kleur van de geboortedag van de koning) en zwaaiend met vlaggetjes, toegejuicht.

– Veertig gewapende mannen, gekleed in een soort van militaire uniformen, hebben gisterochtend een buitenpost van defensievrijwiligers in Kapho (Pattani) overvallen en vijf geweren buitgemaakt. Ze gingen er vandoor nadat ze de vrijwiligers hadden geboeid.

De autoriteiten vermoeden dat de recente aanslagen op onderwijzers een vergeldingsactie waren voor de dood van een islamitische leraar in oktober in Yarang (Pattani) en een iman in november in Yaha.

Het ministerie van Defensie is een actie met ansichtkaarten begonnen om de soldaten in het Zuiden een hart onder de riem te steken en hen een Gelukkig Nieuwjaar te wensen. Vijf miljoen kaarten gaan de verkoop in. Ze kosten 10 baht per stuk. De opbrengst is bestemd voor de aanschaf van medische voorzieningen.

– Zo’n 20 personen hebben gisteren een rouwkrans voor het kantoor van de Thaise krant Matichon gelegd. Was er dan iemand overleden? Nee, ze waren kwaad over een gedicht op de voorpagina van de krant van 5 december ter ere van de koning. Het was onbehoorlijk en zou voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn.

Volgens een verklaring van de krant op donderdag bevatte het gedicht geen verborgen boodschap. Het was oprecht en geschreven ter ere van de koning. Maar de demonstranten van gisteren waren blijkbaar niet overtuigd.

Het Monarchy Protection Network heeft gisteren een petitie aan de regering aangeboden met het verzoek actie te ondernemen tegen enkele roodhemdleiders en Pheu Thai-parlementsleden. Het netwerk beschuldigt hen van majesteitsschennis. De regering krijgt 30 dagen de tijd om maatregelen te nemen. Als ze niets doet, dan komen de netwerk-mensen terug naar het Government House ’and we have a knock-out punch’, aldus Thanin Panprapakij. De petitie werd in ontvangst genomen door een functionaris van het kantoor van de premier.

– Herstel van de openbare orde in overeenstemming met de wet: dat was volgens voormalig premier Abhisit het doel van de legeroperaties in 2010, die 91 levens en een kleine 2000 gewonden eisten. Het protest van de roodhemden was volgens hem in strijd met de grondwet.

Abhisit en zijn toenmalige rechterhand Suthep Thaugsuban moeten zich donderdag bij het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) melden. Ze worden ervan beschuldigd het doden van demonstranten in april en mei 2010 te hebben geautoriseerd. Suthep was destijds directeur van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES), het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand.

Volgens Abhisit hebben de beschuldigingen tegen hem en Suthep tot doel hem en zijn partij onder druk te zetten het verzoeningswetsvoorstel van de regering te steunen. [Waardoor oud-premier Thaksin zou worden gerehabiliteerd.] De huidige oppositieleider vindt de redenering van DSI-chef Tarit Pengdith ‘bizar’, dat zowel de toenmalige regering als de roodhemden verantwoordelijk zijn voor de ongeregeldheden. ‘Het is uiterst vreemd om twee partijen die verwikkeld zijn in hetzelfde conflict, ter wille van het recht te vervolgen.’

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft zijn legereenheden opdracht gegeven aan de bevolking uit te leggen wat de rol van het leger in 2010 was. ‘De operaties van het leger waren in overeenstemming met de wet. Bovendien zijn enkele soldaten om het leven gekomen en gewond.’ Prayuh verbaast zich erover dat de DSI nog niets gedaan heeft met het bewijsmateriaal over aanvallen door roodhemden op soldaten.

– De Italiaanse fotojournalist Fabio Polenghi is op 19 mei 2010 door legervuur om het leven gekomen, hebben drie ooggetuigen verklaard voor de Southern Bangkok Criminal Court. Maar daarmee is de zaak niet beklonken. Er moeten nog 32 getuigen gehoord worden, die zijn opgeroepen door de openbare aanklager, en 8 die zijn opgeroepen door de advocaat van Polenghi’s nabestaanden.

Politiek nieuws

– Regeringspartij Pheu Thai is van plan het controversiële voorstel tot wijziging van de grondwet, dat ze zelf heeft ingediend, de nek om te draaien. De partij wil een nieuwe ronde van politieke conflicten voorkomen en is ook bang dat het voorstel tot ontbinding van de partij zou kunnen leiden.

Het wijzigingsvoorstel is in twee termijnen behandeld en moet nog één keer door het parlement behandeld worden en in stemming komen. Het voorstel regelt de vorming van een burgerassemblee, die tot opdracht krijgt de grondwet (van 2007) te herzien.

De behandeling is in juli stilgelegd door het Constitutionele Hof. Het Hof adviseerde tevens een referendum te houden over de noodzaak van wijziging, omdat de grondwet van 2007 ook is goedgekeurd in een referendum. Pheu Thai is nu bang dat ze voor het Hof gesleept zal worden, wanneer ze de behandeling van het wijzigingsvoorstel voortzet.

Terugtrekking van het wijzigingsvoorstel betekent overigens niet dat er eind komt aan het gebikker over de grondwet. Pheu Thai wil nu een nieuw wijzigingsvoorstel indienen dat rekening houdt met de aanbevelingen van het Constitutionele Hof.

Economisch nieuws

– Interessant nieuws voor toeristen die een goed middenklasse hotel zoeken met prijzen van 1.000 tot 1.250 baht per nacht. Centara Hotels & Resorts, ’s lands grootste keten van hotels en resorts, introduceert het Cosi hotel. Onder die naam worden 30 hotels gebouwd, elk met 150 tot 200 kamers, in de grote Thaise steden, Azië, China, Australië en Nieuw Zeeland.

De bouw van het eerste hotel begint volgend jaar aan de Ratchadaphisek Road in Bangkok. De opening staat gepland voor 2015. Met Cosi hotel, het zesde merk van de keten, beschikt Centara over een gevarieerd aanbod van hotels die inspelen op verschillende behoeftes. Het bedrijf gokt op een bezettingsgraad van 75 procent.

Volgens Centara is er ruimte voor uitbreiding van het goedkopere hotelsegment gezien de groei van LCC’s (low-cost carriers) oftewel vervoer per budget luchtvaartmaatschappij. Cosi hotels vergen relatief weinig investeringen. De investering per kamer bedraagt 1,5 miljoen baht.

De andere formats zijn Centara Grand, Centara, Centara Residence & Suites, Centara Boutique Collection en Centara Hotels & Resorts. Aan elk format worden volgend jaar 12 hotels toegevoegd. Dat moet leiden tot een stijging van de omzet van 14 miljard baht dit jaar naar 17,3 miljard baht volgend jaar.

– Santi Vilassakdanont, die vorige maand tijdens een ‘wilde’ vergadering is gekozen tot voorzitter van de Federation of Thai Industries (FTI), heeft al weer zijn voorzittershamer ingeleverd. Zijn vertrek, zegt hij, opent de weg naar onderhandelingen over het voorzitterschap.

De officiële voorzitter van de FTI is Payungsak Chartsutthipol. Leden die ontevreden zijn over zijn inzet tegen de verhoging van het minimumdagloon, besloten toch te vergaderen, alhoewel Payungsak de vergadering had afgeblazen, en kozen Santi tot nieuwe voorman.

FTI vice-voorzitter Thanit Sorat, die de ‘revolutie’ leidde, vindt dat Payungsak ook moet aftreden, zodat een nieuwe voorzittersverkiezing kan worden gehouden. Volgens een verklaring van de FTI zou Payungsak de steun hebben van 39 industrieën en 10 provinciale raden.

– De zelfvoorzieningseconomie, een filosofie gepropageerd door de koning, is onbereikbaar geworden voor de armen. Ze is nu een droom van de middenklasse. Chamroon Suaydee, een vertegenwoordiger van het Eastern People’s Network, zegt dat het arme deel van de bevolking niet meer de middelen heeft om een zelfvoorzienings leefstijl te cultiveren. ‘En ze beginnen zich ook af te vragen of ze ooit vinden wat als “genoeg” wordt beschouwd. We praten al lang over het concept, maar het gebeurt gewoonweg niet.’

Alhoewel boeren weten dat organische kunstmest beter is dan chemische kunstmest, kopen ze die toch. En ze gebruiken pesticiden omdat ze denken dat gewassen zonder het gebruik van pesticiden niet groeien, legt Chamroon uit. Hij verwacht dat op de lange termijn contract farming de hoofdmoot vormt van de Thaise landbouw.

Volgens Veerachai Chaochankit, voorzitter van de afdeling landbouwwerktuigen van de FTI, passen slechts 100.000 van de 35 mijoen boeren het zelfvoorzieningsconcept toe. ‘Hoe lang praat de koning er al niet over? En hoeveel boeren omarmen het idee? Waarom? Omdat het geen “fun” is’, zegt hij.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website