Nieuws uit Thailand – 7 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
7 september 2013

De corruptie in Thailand heeft een ‘mega-kritieke’ omvang bereikt. De afgelopen drie jaar is ze alleen maar toegenomen. Dat komt omdat de samenleving zich niet bewust is van het belang van bestrijding en omdat de regering er niet in slaagt het probleem effectief aan te pakken, met name bij grote regeringsprojecten, zoals het hypotheeksysteem voor rijst.

Voorzitter Pramon Sutivong van de Anti-Corruption Organisation of Thailand wond er gisteren in Bangkok voor een gehoor van ruim duizend toehoorders geen doekjes om in zijn openingsspeech van de bijeenkomst ‘ACT NOW: Fight Together and Salvage the Future’. ‘Alhoewel de regering heeft aangekondigd het corruptieprobleem te zullen oplossen, heeft ze geen resultaten geboekt en nog geen enkele dader is gestraft.’

Pramon haalde ook uit naar het bedrijfsleven, dat om contracten lobbyt, waardoor ambtenaren de gelegenheid krijgen enorme bedragen aan steekpenningen te vragen. Ook de media kregen een veeg uit de pan, want sommige zijn te schijterig om corruptie aan de kaak te stellen en degenen die het wel durven, worden vaak bedreigd met rechtsgedingen of ze worden bedreigd.

Pramon pleitte voor de noodzaak de bevolking ervan bewust te maken dat corruptie dient te worden uitgebannen. Wanneer corruptie ongestraft blijft dooretteren, zal het probleem het land nog opbreken.

In Nakhon Ratchasima werd gisteren een wandeltocht tegen corruptie gehouden. Daarna namen ruim duizend provinciale ambtenaren, vertegenwoordigers van de particuliere sector, de Kamer van Koophandel van Nakhon Ratchasima en leden van anti-corruptie organisaties deel. Ook in Lampang werd tegen corruptie gedemonstreerd. De deelnemers legden een eed af dat ze alle vormen van corruptie zullen uitbannen. Dat werd symbolisch bevestigd door acht aardewerk potten, waarop het woord ‘corruptie’ stond, kapot te slaan.

Foto: Demonstratie gisteren tegen corruptie bij Siam Paragon.

– Tussen Sila At (Uttaradit) en Chiang Mai rijden zes weken geen treinen, zodat de rails kunnen worden gerepareerd. De State Railway of Thailand (SRT) heeft dit rigoreuze besluit genomen nadat donderdagavond de trein naar Bangkok in Long (Phrae) was ontspoord. Het laatste rijtuig van de 11 treinstellen tellende trein liep er uit de rails. Niemand van de ruim tweehonderd reizigers raakte gewond. Gisteravond was het spoor weer vrij. De ontsporing brengt het aantal ontsporingen op de Northern Line dit jaar op dertien.

De reparatiewerkzaamheden duren van 16 september tot 31 oktober. Tussen Sila At en Chiang Mai, een afstand van 300 kilometer, worden bussen ingezet. Het bericht noemt niet met hoeveel uur de reistijd daardoor toeneemt [of afneemt, wie weet?]. De gehele lijn wordt onderhanden genomen, inclusief de sporen in vier tunnels. De rails worden vervangen en het onderliggend bed verstevigd. Wanneer het werk klaar is, zijn er geen ontsporingen meer, verzekert SRT-gouverneur Prapat Chongsanguan.

– Met zijn poëziebundel Hua Chai Hong Thi Ha (The Fifth Chamber of the Heart) heeft Angkarn Chanthathip dit jaar de SEA Write Award gewonnen. Hij liet zes andere genomineerden achter zich. De jury prijst in haar rapport de paradoxale perspectieven in zijn werk.

Angkarn (1974) werd geboren in Khon Kaen. Hij begon op school met poëzie te schrijven. Nadat hij was afgestudeerd aan de Ramkhamhaeng universiteit verschenen van hem diverse poëziebundels, waaronder (ik geef de Engelse vertaling van de titels) Sadness’ Lover en Way and Shelter. Angkarn is redacteur van het tijdschrift Mars. De prijs wordt in november uitgereikt in het Mandarin Oriental hotel in Bangkok.

– In Maleisië is donderdag een wapenopslagplaats gevonden, die vermoedelijk verband houdt met het geweld in het zuiden van Thailand. Drie Thais en een Maleisiër zijn aangehouden. De politie in Padang Terap (Kedah) had een inval gedaan in een restaurant op zoek naar drugs, maar stuitte er op wapens, munitie en stoffen om explosieven te maken. Vermoed wordt dat de wapens uit Sabah in het zuiden van Maleisië waren gesmokkeld en dat ze bestemd waren voor opstandelingen in het zuiden van Thailand.

Twee militaire rangers zijn gisteren bij een bomaanslag in Rueso (Narathiwat) gewond geraakt. Ze maakten deel uit van een escorte van twaalf man, dat onderwijzers naar huis had begeleid. Op de terugweg naar hun basis werden ze door de bom verrast, die tussen huisvuil was verstopt.

– Het Department of Marine and Coastal Resources kwam er in juli pas via de media achter dat olie was gelekt in de Golf van Thailand. Directeur Pinsak Suraswadi van het Phuket Marine Biological Centre onthulde dit donderdag tijdens een seminar. Hij pleitte voor verbetering van de communicatie, alsmede voor verbetering van de training en uitrusting om de schade van lekkages te beperken.

Rangsan Pinthong van de Pollution Control Department gaf in zijn speech toe dat overheidsdiensten te traag hebben gereageerd op de lekkage. Ze kwamen pas laat in actie, zei hij, omdat ze verwachtten dat PTTGC de situatie de baas kon, maar het bedrijf kon dat niet. ´Het leek erop alsof PTTGC verwachtte dat de regering zou helpen, terwijl de regering verwachtte dat PTTGC de zaak alleen aan kon.´

– De gemeente Bangkok heeft sinds woensdag drieduizend reclameborden en billboards verwijderd, waarvoor geen vergunning was verleend en die overlast veroorzaakten voor voetgangers en automobilisten. Sommige borden waren aan elektriciteitspalen en bomen bevestigd.

Borden waarvoor wel vergunning was verleend, maar die groter bleken dan in de vergunningaanvraag was aangegeven, moesten er ook aan geloven. De meeste illegale borden werden in Chatuchak aangetroffen, gevolgd door Sai Mai en Prawet. De overtreders krijgen een boete van 2.000 baht per bord. In het geval van reclameborden bij woonwijken moeten de boosdoeners precario betalen.

– De Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth) staat te juichen over de recente verhoging van de accijns op alcohol. Verhoging van de alcoholprijs komt de bevolking ten goede, vindt ze. ThaiHealth-manager Krisada Ruangareerat zei gisteren te verwachten dat het aantal drinkers, met name onder jongeren, erdoor zal afnemen.

Hij riep de regering op de accijns op lokaal gestookt gedistilleerd verder te verhogen. Die drank is populair bij lage inkomens omdat een fles tussen de 77 en 91 baht kost. De lage accijns zou drinkers kunnen verleiden van de duurdere gedistilleerd over te stappen op de ‘whis-e-ky Thai’ (zoals mijn schoonfamilie het bocht noemt), die een alcoholpercentage tot 40 procent heeft. Circa 30 procent van de Thaise drinkers drinkt het spul.

De verhoging van de accijns ging woensdag in, als gevolg waarvan de prijs van bier, wijn en gedistilleerd is gestegen met 5, 10 of 20 procent, afhankelijk van het product. Bier is 3 tot 7 baht per fles duurder geworden, gedistilleerd 7 tot 15 procent. Krisada denkt dat het progressieve tarief producenten ertoe kan brengen het alcoholpercentage te verminderen.

– Ik laat de details achterwege, maar meld alleen dat de verandering van de concessie aan Thaksin’s bedrijf Shin Corp nog steeds geen gelopen race is. In 2010 vonniste de afdeling voor Holders of Political Office van de Hoge Raad dat de toenmalige minister van ICT toestemming had moeten vragen aan het kabinet en dat Shin Corp van de verandering profiteerde. De minister en zijn toenmalige permanent secretaris zijn nu verwikkeld in een impeachment procedure met terugwerkende kracht voor de National Anti-Corruption Commission. Samengevat: de zaak sleept zich voort, nu voor de Senaat.

– Parlementslid Chen Thaugsuban heeft excuses gemaakt dat hij donderdag een stoel in de richting van de voorzitter gooide. Hij zegt dat hij gefrustreerd was omdat hij het woord niet mocht voeren. Volgens dit bericht gooide hij met twee stoelen, waarbij een armleuning het begaf. Partijleider Abhisit is ‘shocked’, maar vraagt begrip voor Chen’s irritatie.

– Kampioen buitenlandse reizen oftewel premier Yingluck vertrekt morgen met een delegatie naar Italië voor een bezoek aan het Vaticaan. Verder bezoekt ze Zwitserland en Montenegro. In Geneve woont ze de 24ste vergadering van de VN Human Rights Commission bij. [Voor zover ik weet heeft haar broer Thaksin een paspoort van Montenegro. Misschien heeft hij er ook wel een optrekje.]

– De metalen butagascilinder wordt in het Zuiden van Thailand vervangen door een cilinder gemaakt van een composietmateriaal. De butagasfles wordt door opstandelingen gebruikt om er bommen van te maken. Composietscherven zijn kleiner en lichter zijn dan metalen scherven. Naar verwachting zal het aantal gewonden daardoor afnemen.

– Een Amerikaanse lector van de universiteit van Udon Thani, die in eigen land terecht heeft gestaan wegens seksueel misbruik van kinderen en tijdens het proces was gevlucht, is door de Thaise politie aangehouden. De Amerikaanse ambassade had gevraagd hem te lokaliseren. De man was sinds 2011 in Thailand.

– Twee mannen, verdacht van de beroving van en moord op een Amerikaan vorige week in Pattaya, zijn gisteren aangehouden. Ze hebben bekend in de woning van de man te hebben ingebroken. De man werd echter wakker, waarna een van de inbrekers hem met een knuppel op zijn hoofd sloeg en zijn gezicht met een kussen bedekte. De dieven gingen er vandoor met 8.000 baht, een mobieltje en een iPhone.

Politiek nieuws

– De Democratische parlementsleden gaan zeven dagen in zwarte rouwkleding gekleed uit protest tegen de wijze waarop de senaatsvoorzitter en de voorzitter van het parlement deze week de parlementszittingen hebben geleid.

De oppositie is een impeachment procedure begonnen tegen de senaatsvoorzitter omdat hij Democraten woensdag niet in de gelegenheid stelde het woord te voeren tijdens een gezamenlijke vergadering van Senaat en Huis van Afgevaardigden. Volgens de Democraten heeft de senaatsvoorzitter daarmee de grondwet overtreden. Ze beschuldigen hem ook van plichtsverzuim, dat het Wetboek van Strafrecht strafbaar stelt.

Het parlement besteedde gisteren drie uur aan procedurele kwesties, zoals het recht van parlementsleden om het woord te voeren en moties waarin een eind wordt gemaakt aan een debat. Oppositieleider Abhisit riep de voorzitter op parlementsleden niet het recht te ontzeggen om het woord te voeren

– Een senator die gisteren tijdens een senaatsvergadering betrapt is op het bekijken van pornografische plaatjes op zijn mobieltje, zegt dat hij naar foto’s van zijn kleinkinderen keek (foto homepagina). Een persfotograaf kiekte de senator terwijl hij foto’s bekeek van half ontklede dames. De senator is geïdentificeerd aan de hand van zijn stropdas, want hij werd schuin van achteren gefotografeerd.

Economisch nieuws

– Het Australische midden- en kleinbedrijf staat niet trappelen om in Thailand te investeren en de reden daarvoor is ‘veronderstelde politieke onzekerheid’. Die perceptie is over de jaren opgebouwd en erg moeilijk te overwinnen, zegt Leigh Scott-Kemmis, president van de Australian-Thai Chamber of Commerce. Hij vindt het gevoel overdreven. ‘De Thaise particuliere sector is erg robuust. Problemen hebben meer te maken met de financiële crisis en niet met de politiek.’

De Australische investeringen in Thailand zijn relatief laag met A$2,8 miljard in 2012. De Kamer hoopt op een toename met 100 procent in de komende zes tot twaalf maanden. Om Australiërs te informeren over het investeringsklimaat, gaat de Kamer zakenlunches organiseren, de eerste in Bangkok volgende week, en daarna in Pattaya en Phuket. Een volgende stap zijn zakenforums.

– Het consumentenvertrouwen is in augustus naar het laagste niveau in negen maanden gezakt. De index is de afgelopen vijf maanden gezakt van 84 in februari naar 79,3 punten in augustus. Consumenten lijken daarmee te reageren op de verlaagde prognose van de groei van het bruto binnenlands product. Vorige maand werd die teruggebracht van 4,2 à 5,2 naar 3,8 à 4,3 procent.

Uit een peiling van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce blijkt dat consumenten zich zorgen maken over de vertragingen bij de infrastructurele werken, politieke onzekerheid en de gedaalde prijs van agrarische producten, met name rubber en palmolie.

Thanavath Phonvichai, vice-president research, zegt dat de mensen nu voorzichtig zijn met geld uitgeven omdat ze bezorgd zijn over de economische vooruitzichten en het politieke klimaat. De hogere kosten van levensonderhoud en de economische malaise drijven met name de lage inkomens in de armen van geldwoekeraars. Degenen die over een toereikend inkomen beschikken, snijden in hun uitgaven.

– De verkoop van premie auto’s (dat zijn auto’s duurder dan 1,8 miljoen baht) heeft geen last van de teruggang in particuliere bestedingen. De koopkracht van midden- tot hoge inkomens is nog steeds stabiel en sterk, zegt Michael Grewe, directeur Mercedes-Benz (Thailand).

In 2012 werden 13.000 premiewagens verkocht, waarvan 6.274 Mercedes. De eerste acht maanden van dit jaar nam de verkoop van Mercedes-wagens toe met 41 procent naar 5.507. Dit jaar verwacht de sector 17.000 premiewagens te kunnen verkopen.

Met BMW gaat het ook voor de wind. De afgelopen zeven maanden zijn 4.500 wagens verkocht, inclusief de Mini. Dat is een groei van 39 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In 2012 verkocht BMW 6.114 wagens. Het bedrijf assembleert sinds kort in Thailand de Mini Countryman. Die is 24 tot 29 procent goedkoper dan het geïmporteerde exemplaar.

– In het eerste kwartaal van volgend jaar kiest de nieuwe AirAsia dochter AirAsia X Thailand het luchtruim. De maatschappij gaat vanaf Don Mueang vliegen, ook de thuisbasis van Thai AirAsia, vermoedelijk naar Zuid-Korea en Japan, twee routes waar in Thailand een grote vraag naar bestaat. Er zijn nog weinig details over de nieuwe maatschappij bekend, behalve dat die begint met twee A330 wide-body toestellen, nieuwe of bijna nieuwe.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 september 2013”

 1. teun zegt op

  Geen treinen tussen Utteradit en Chiangmai gedurende 6 weken!!! Dat gaat in op 16 september as. Ik vraag me even af:
  Dat is dus over een dag of 9. Gaan de treinen in die dagen gewoon eroverheen rijden? Of hoe zit dat? Kans op ontsporingen in komende 9 dagen………

  Tsja. Regulier onderhoud had dit kunnen voorkomen. Maar dat is dus niet de thaise denkwijze. Men gaat pas aan de slag als het echt niet anders meer kan. En er eerst al diverse ontsporingen zijn geweest.

  Ik zie de geplande (?) HSL-verbinding echt met heel veel vertrouwen tegemoet. Je rijtuig zal met 250km/u worden gelanceerd……………

 2. Jacques zegt op

  Goed bericht dat er wordt gewerkt aan de spoorlijn Bangkok – Chiang Mai. Er gebeurden de laatste tijd wel erg vaak ongelukken in de omgeving van Phrae. Of de inzet van bussen vertragingen op gaat leveren? Denk niet meer dan we al gewend waren.
  Gebruikelijke vertraging vorig jaar op de rit Bangkok – Phrae, station Den Chai,: 2 uur (op een geplande reistijd van 8 uur).
  De veronderstelling van Dick dat je nu misschien nog wel eerder op je bestemming aankomt is zo gek nog niet. Bussen houden zich veel beter aan de reisschema’s is mijn ervaring.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website