Een vader (30) heeft aan het leven van zijn twee zoons van 6 en 7 jaar een eind gemaakt en zich daarna zelf van het leven beroofd. Hun lichamen werden gisteren in de slaapkamer van zijn woning in Pathumwan (Bangkok) gevonden. Een familielid deed de gruwelijke ontdekking en waarschuwde de politie.

De vader sneed de nek van zijn kinderen door en stak zichzelf in de borst. Hij liet een briefje achter waarin hij klaagde over zijn mislukte huwelijk en familieproblemen.

Drie weken geleden scheidde het echtpaar. De kinderen woonden bij de moeder, maar waren het weekend bij hun vader. Volgens zijn moeder leed haar zoon aan diabetes en zou zijn conditie onlangs verslechterd zijn.

Op de foto treurt een familielid, terwijl reddingswerkers de ontzielde lichamen meenemen voor autopsie.

– Je moet wel op je tellen passen met de huidige junta aan de macht. Denk je een gezellig welkom-thuis feestje te houden voor Veera Somkhwamkid, moet je je melden bij het leger. Want de junta beschouwt het feestje als een ‘politiek bijeenkomst’. Streng verboden; bovendien was geen toestemming aan de NCPO gevraagd.

Vandaag moeten Veera, die drie jaar gevangen heeft gezeten in Cambodja en kortgeleden gratie van de Cambodjaanse vorst kreeg, en Boonlert Kaewprasit, organisator van het feestje, op het matje komen.

Het feestje, gisteren in de Royal Turf Club, werd door driehonderd personen bezocht. Veera verweet de regering Abhisit en Yingluck geen échte moeite te hebben gedaan om hem vrij te krijgen [hetgeen de junta wel is gelukt]. Hij kondigde aan de waarheid achter zijn arrestatie ’when the time is right’ te onthullen. Dan gaat hij vertellen waarom hij naar de grens met Cambodja ging en van wie het idee afkomstig was. Maar nu kon hij niets zeggen omdat de junta hem gevraagd heeft niets te doen dat de nationale verzoening in gevaar kan brengen.

Veera, zijn secretaresse en vijf anderen werden in december 2010 aan de grens met Cambodja aangehouden door Cambodjaanse soldaten. Ze zouden zich op Cambodjaans grondgebied hebben bevonden. De vijf werden na een maand vrijgelaten, de secretaresse, evenals Veera veroordeeld wegens spionage, begin vorig jaar. De anderen kwamen er met een voorwaardelijke straf vanaf.

– En weer krijgt de junta een veer in een peiling: 88,5 procent van de respondenten, ondervraagd door de Suan Dusit Poll, zegt zich gelukkiger te voelen sinds de NCPO de macht over het land heeft overgenomen.

Tussen dinsdag en zaterdag werden 2.091 mensen aan de tand gevoeld. De steun van de overgrote meerderheid is te danken aan de vrede in het land en het oplossen van veel problemen. 64 procent zei zijn normale leven met school of werk  weer te hebben opgepikt.

Ook thuis is alles koek en ei: 93 procent zei dat de sfeer thuis was verbeterd, omdat ze zich niet langer zorgen hoefden te maken over de veiligheid van hun gezin. 64,3 procent zei zich veilig te voelen door de aanwezigheid van soldaten en 79,4 procent zei meer tijd aan het gezin te kunnen besteden omdat school en werk weer op de gebruikelijke tijden eindigen. Van de arbeiders zei 72 procent dat het gemakkelijker was om geld te verdienen.

Eveneens gisteren maakte het National Institute of Development Administration de resultaten van een peiling bekend. De meeste respondenten (58,6 procent) vinden de twaalf maanden die de junta heeft uitgetrokken voor hervormingen, voldoende. Voor 21,3 procent is de periode te lang en voor de overigen te kort.

– Na drie dagen inspecties van de regeringsvoorraden zijn twee duidelijke gevallen van fraude met rijst aan het licht gekomen en degenen die daaraan schuld hebben, worden voor de rechter gesleept. In Pathum Thani ontbraken in een pakhuis 90.000 zakken rijst en in Phichit trof het inspectieteam rijst van mindere kwaliteit aan dan er volgens de boeken moest liggen. De gouverneur van Phichit gaat aangifte doen.

In hetzelfde district in Phichit stuitte het team in een ander pakhuis op ontbrekende rijst en broken-milled rijst in plaats van 5 procent witte rijst, die er had moeten liggen. Het vermoeden bestaat dat rijst uit de oogst van 2013-2014 is vervangen door rijst uit een oudere oogst.

In een derde pakhuis werd de inspectie opgeschort nadat het team had ontdekt dat een stapel van 2000 zakken was omgekukeld. De beheerder heeft het bevel gekregen de zakken ordelijk op te stapelen. Daarna wordt de inspectie hervat. In de tussentijd wordt het pakhuis bewaakt.

– Zou het helpen? De Thai Lawyers for Human Rights heeft gisteren de junta opgeroepen de staat van beleg op te heffen, te stoppen met het dagvaarden en gevangen zetten van personen, alsmede personen te laten berechten door de krijgsraad. De oproep is een reactie op de arrestatie van Thanapol Eawsakul, redacteur en uitgever van het tijdschrift Fa Diew Kan.

Thanapol werd voor de tweede keer opgepakt, ditmaal omdat hij zijn borgtocht voorwaarden zou hebben overtreden. De eerste arrestatie hield verband met een anti-coup demonstratie voor het Bangkok Art and Culture Centre op 23 mei.

– Onderzeeboten zijn er nog steeds niet en of ze er ooit komen is zeer de vraag, maar de marine installeert vandaag het Submarine Squadron en opent een trainingscentrum op de marinebasis in Sattahip. De nieuwe eenheid beschikt al over een onderzeebootsimulator.

Het idee om de eenheid op te zetten, dateert van 2011.Geprobeerd is toen tweedehands Duitse duikboten te kopen.Thailand beschikt sinds 1952 niet meer over duikboten. In dat jaar werden vier duikboten van Japanse makelij na 13 jaar trouwe dienst afgevoerd.

Admiraal Narong Pipattanasai zei vorig jaar: ‘Alhoewel we geen tientallen miljarden baht hebben om duikboten te kopen, moeten we erop voorbereid zijn wanneer we ze in de nabije toekomst hebben.’

– Lumineus (lichtgevend) groen wordt de nieuwe kleur van de hesjes die alle motortaxibestuurders in Bangkok gaan dragen. De junta wil dat de oranje hesjes, die via het registratiesysteem van de gemeente worden uitgegeven, verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt een registratie van bestuurders.

De junta wil zo een eind maken aan de praktijk dat illegale bestuurders tegen woekerprijzen een hesje van maffia-achtige bendes kopen. Dat is de reden, waarom soms te hoge ritprijzen worden gevraagd.

De bestuurders hoeven niet te betalen voor hun registratie en er komt geen limiet op het aantal geregistreerde bestuurders. ‘Iedereen kan motortaxibestuurder worden’, zegt Apirat Kongsompong, die namens de NCPO het openbaar vervoer reorganiseert. ‘Het enige wat iemand moet doen, is een vergunning aanvragen bij het Land Transport Department.’

Gevraagd of het opheffen van de limiet niet tot een overaanbod leidt, zegt hij dat het marktmechanisme dat reguleert. Hij verwacht niet een toestroom van bestuurders, want nieuwelingen zullen moeten bedenken of ze met de huidige bestuurders kunnen concurreren en een boterham kunnen verdienen.

Motortaxibestuurders zijn volgens een bron nu bang dat ze vaker beboet zullen worden c.q. steekpenningen moeten betalen om te voorkomen dat ze voortdurend worden gecontroleerd. Onder het huidige systeem hebben de bazen, die op goede voet met de politie staan, al steekpenningen betaald.

– Bij de arrestatie van drie drugsverdachten in Khon Kaen is een nieuwe speedpil ontdekt: de frung-fring. De pil is gemengd met een chemische substantie waardoor hij in het donker lichtgevend is. Hij bevat een hoge concentratie methamphetamine.

Bij de arrestatie in de woning van een van de drie, een voormalige soldaat, trof de politie 5.420 frung-fring pillen en een geweer aan. Een van de andere verdachten is een monnik. Het drietal verkocht de pillen aan teenagers, studenten en kroegtijgers. De politie is nog op zoek naar andere leden van de bende.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

De dagen van de loterijreuzen zijn geteld

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 juli 2014”

  1. Tino Kuis zegt op

    Dat nieuwe trainingscentrum voor onderzeeboten bij Sattahip heeft 760 miljoen baht gekost. Het wachten is nu op een nieuwe poll waarvan we bij voorbaat al kunnen zeggen dat minstens 85.25 procent van de Thaise bevolking heel gelukkig is met dit mooie project. Die onderzeeboten zijn ook absoluut noodzakelijk om de zakken van….sorry, Thailand te verdedigen tegen buitenlandse vijanden.

  2. Davis zegt op

    I.v.m. de rijst, als deze 3 controles in evenveel dagen al telkens malversaties en fraude aan het licht brengt, wat dan met de rest… Vrees dat nog meer van deze fraaie praktijken wordt vastgesteld.

    In dit geval een pluim voor de Junta. Erger is het voor de boeren. Hypotheek én rijst weg, 2 keer bestolen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website