Nieuws uit Thailand – 7 december 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
7 december 2014

Een 35-jarige Zweed heeft zich opgehangen in het toilet van de Sathon Unique Tower, een verlaten en nooit afgebouwde flat aan de Charoen Krung Road in Yannawa (Bangkok).

Het lichaam werd op de 42ste verdieping gevonden door een amateur fotograaf die vanaf die positie foto’s van Bangkok maakte. Hij werd gealarmeerd door een onaangename stank.

De fotograaf informeerde het nabijgelegen politiebureau en de alarmlijn van de politie, maar de politie liet zich niet zien. Daarop plaatste hij een bericht op de website van pantip.com en belde het radiostation JS100, dat verkeersinformatie geeft.

Vervolgens gingen reddingswerkers van de Por Tek Tung Foundation naar het gebouw en stuurde het politiebureau een forensisch team. De politie schat dat de man zich een week geleden van het leven beroofde. De Zweedse ambassade is gevraagd de familie op de hoogte te brengen.

– De families van de twee in september op Koh Tao vermoorde Britse toeristen zeggen dat het bewijsmateriaal tegen de twee aangehouden gastarbeiders uit Myanmar overtuigend is. ‘Veel details van het onderzoekswerk zijn met ons gedeeld. Als familie hebben we vertrouwen in het werk dat gedaan is.’

In een verklaring, uitgegeven door het Britse Foreign Office, doen de families een oproep geen overhaaste conclusies te trekken. Ze reageren daarmee op de berichten dat de twee als zondebok worden gebruikt en onder druk van martelingen bekend hebben.

De verdachten zijn vorige week door het OM in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op de twee Britten en de verkrachting van de vrouw. Maandag begint hun pleidooi in de rechtbank van Koh Samui.

– Het ministerie van Volksgezondheid stelt voor om de verkoop van alcohol tijdens de nieuwjaarsvakantie en Songkran te verbieden in de hoop dat daardoor het gebruikelijk grote aantal verkeersslachtoffers wordt teruggebracht. Het Alcoholic Beverage Control Committee buigt zich op 19 december over het voorstel, dat wordt gesteund door het Department of Disease Control.

Het verbod zou gelden voor 31 december, 1 januari en 13 tot en met 15 april. Elk jaar komen tijdens de zogeheten ‘seven dangerous days’ met Oud en Nieuw en Songkran zo’n driehonderd verkeersdeelnemers om het leven en worden duizenden gewond, de meesten omdat ze dronken op de motorfiets of achter het stuur in de pickup truck stappen.

Wanneer de commissie het groene licht geeft, moeten nog wel enkele hobbels worden genomen. Het National Alcoholic Beverage Committee en de premier moeten ook toestemming geven voor het verbod.

De Association of Thai Travel Agents is niet enthousiast. ‘Nieuwjaar is een tijd om feest te vieren. Toeristen komen naar ons land om te feesten. Daar hoort alcohol bij. Een verbod schaadt het toerisme en ontmoedigt buitenlanders om naar Thailand te komen.’

– Premier Prayut Chan-o-cha is een warm voorstander van het wetsvoorstel tot regeling van demonstraties, politieke protesten en openbare bijeenkomsten. Die wet is nodig om de samenleving te beschermen en de openbare orde te handhaven, zegt hij.

In zijn wekelijks tv-praatje vrijdagavond wees hij erop dat de wet geen voorstel is van zijn regering, maar al drie jaar oud is. ‘Je moet niet denken dat het wetsvoorstel door mijn regering is geïntroduceerd. Het is voor alle toekomstige regeringen. De regels zijn dezelfde als in Frankrijk en Zuid-Korea.’

De wet verplicht organisatoren van een openbare bijeenkomst 24 uur tevoren het lokale politiebureau te informeren over hun plannen inclusief aantal deelnemers. Wie dat nalaat, riskeert een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van 10.000 baht. Bijeenkomsten bij het Government House, op officiële plaatsen en openbaarvervoers gebieden zijn verboden. Podia mogen niet tussen 22 en 6 uur worden opgebouwd.

Het wetsvoorstel moet nog wel een aantal instanties passeren alvorens het naar het noodparlement gaat. De Royal Thai Police zet thans de puntjes op de i. Het kabinet gaf vorige maand al het groene licht.

– De verjaardag van de koning is in Lausanne op de Place de Riponne in de vrieskou gevierd. Zo’n duizend Thai uit achttien landen, gekleed in gele shirts onder hun warme overjas, waren naar Zwitserland afgereisd. Volgens de organisatoren was het een van de grootste bijeenkomsten van Thais in Europa.

De voorbereidingen waren al in juli begonnen met de opening van de Facebook-pagina ‘King of Hearts’. Niet toevallig werd Bhumibol’s verjaardag in Zwitserland gevierd, want daar ging hij als jongeman naar school. Eregast van het verjaardagsfeestje was minister Tanasak Patimapragorn (Buitenlandse Zaken).

– Waarom dat in de grondwet moet worden opgenomen, is mij een raadsel, maar burgerrechten wordt een verplicht vak in het Thaise onderwijs. De sub-commissie burgerrechten van het Constitution Drafting Committee (een commissie die de nieuwe grondwet schrijft) heeft dat voorgesteld.

De grondwet, zo stelt de commissie, moet de rol van de regering duidelijk omschrijven als ‘verantwoordelijk voor het vormen van kwaliteitsburgers in een democratisch stelsel’. Burgers dienen ‘media literacy’ [?] te hebben, discipline en respect voor de rechten van anderen: allemaal doelstellingen die in de nieuwe grondwet opgenomen gaan worden. Ze dienen zich aan regels te houden en vertrouwen te hebben in het rechtsstelsel.

– De zoon van een voormalige hoge regeringsfunctionaris is aangehouden op verdenking van fraude. Hij heeft meer dan dertig personen opgelicht door hen nepaandelen aan te smeren en daarmee de lieve duit van 600 miljoen baht in zijn zak te steken.

De man deed het voorkomen dat hij aandelen van drie bekende bedrijven verkocht, die een beursgang voorbereidden. Hij bood ze voor een lage prijs aan, zodat de kopers dachten een aardige winst te kunnen boeken. De verdachte heeft bekend en hij heeft beloofd 200 miljoen baht aan de kopers te zullen retourneren.

– Thailand is twee plaatsen gestegen (dus eigenlijk gezakt) op de landenlijst, die Freedom House jaarlijks opstelt als indicatie van de internet vrijheid. Thailand schoof naar plaats 62, waarop voorheen Myanmar stond, en Myanmar ging naar plaats 60, waarop voorheen Thailand stond. De scores van 0 (goed) tot 100 (slecht) zijn gebaseerd op drie factoren: schending van de rechten van de internetgebruikers, beperkingen op inhoud en okstakels bij de toegang.

Vorig jaar werd Thailand’s internetvrijheid als ‘partly free’ beoordeeld, dit jaar als ‘not free’ vanwege de staat van beleg en de militaire coup in mei. Myanmar wordt nu als ‘partly free’ beoordeeld. Het rapport signaleert dat minder websites worden gecensureerd, maar waarschuwt dat het ministerie van ICT bevoegd is zonder toestemming van de rechter websites te blokkeren.

Negentig procent van de geblokkeerde websites werd uit de lucht gehaald vanwege majesteitsschennis of inhoud over de monarchie. Pornografie was bij minder dan 10 procent de reden en religie, geweld in het Zuiden van Thailand en belediging van personen bij circa 0,5 procent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Corruptieschandaal: Grote zuivering van politietop


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 december 2014”

 1. ruud zegt op

  Misschien moet je burgerrechten lezen als burgerplichten.
  Het begrip kwaliteits burgers wijst sterk in die richting.

  • Cornelis zegt op

   Het ‘vormen van kwaliteitsburgers’ roept – bij mij – enige associatie op met hersenspoeling, maar dat zal wel ten onrechte zijn. Je moet je niet-gekozen regering natuurlijk gewoon volledig vertrouwen want die heeft absoluut het beste met je voor…….,,,,,,,,,,,

 2. Khun Hakkie zegt op

  Ik zou dan denken : Verbied de verkoop van alcohol aan degene die de oorzaak zijn van alle ellende door het gebruik van (te) veel alcohol en laat de toerist gewoon zijn biertje kopen en verorberen.
  Net als in nederland geen alcohol verkocht mag worden aan personen onder een bepaalde leeftijd kan in Thailand niet toegestaan worden dat iedereen maar zoveel alcohol kan kopen en verorberen als zijn of haar portemonnee toelaat.

  • ruud zegt op

   Het verband tussen een leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol in Nederland en het in Thailand verbieden van het kopen en drinken van alcohol door zuipschuiten ontgaat me.
   Overigens geldt in Thailand officieel een leeftijd van 20 jaar voor het mogen kopen van alcohol.
   En als u in Thailand veeldrinkers wilt verbieden alcohol te drinken, waarom in Nederland dan niet ook?
   Toeristen lopen (of lopen niet meer) trouwens ook regelmatig met meer drank op dan goed voor ze is in de rondte.

 3. janbeute zegt op

  Het ministerie van Volksgezondheid stelt voor , zo las ik .
  Het zal hier ook wel bij blijven , met het voorstel .
  Oud en nieuw vieren en Songkran vieren zonder alcohol is erger als vloeken in de Thaise kerk .
  Weer een luchtballon idee die wordt opgelaten in Thailand , en snel weer leeg loopt pzzzzz .

  Jan Beute

 4. KhunBram zegt op

  Heel goed plan.
  Teken van hechtere band tussen regering en bevolking.
  Geen k l o o f.
  Het mooie is dat zowel rechten maar ook plichten, beter zichtbaar worden.
  example: In NL doen me maar wat, zonder ook maar iets te weten en te snappen van dit fenomeen burgerrechten.
  En ALS…er dan iets mis is:…..OH…..wist ik niet………

 5. GJKlaus zegt op

  Zo’n verbod is zinloos, het vermindert het drinken niet op die dagen.
  Wat doe je als je weet dat het op die dagen niet beschikbaar is ……. je koopt het voor die tijd in.
  Ergo volkomen zinloze actie en weggegooide tijd van die regeerders die zich hiermee bezighouden.
  Groet, Gerard


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website