Sharing en liking van online berichten zijn geen misdaad, zegt Sarinee Achavanuntakal, hoofd van het Thai Netizen Network, maar minister Anudith Nakornthap (ICT) denkt daar anders over.

Maandag waarschuwde hij gebruikers van social media voorzichtig te zijn met het delen van berichten of ze een duimpje te geven, want die zouden beschouwd kunnen worden als een gevaar voor de nationale veiligheid.

Anudihth’s uitspraak vormt een reactie op de postings van vier personen, die voor verhoor zijn opgeroepen, omdat ze berichten hebben verspreid over een eventuele militaire coup en de bevolking hebben opgeroepen eten te hamsteren. Wanneer ze schuldig worden bevonden, kunnen ze een gevangenisstraf van 5 jaar krijgen op basis van de Computer Crime Act.

Sarinee dringt er bij de minister op aan duidelijker te definiëren wat hij bedoelt met berichten die een gevaar voor de nationale veiligheid zijn. De huidige definitie is dermate breed, zegt ze, dat ze de vrijheid van meningsuiting beperken.

Time Chuastapanasiri, researcher aan het Academic Institute of Public Media, vindt dat burgers hun politieke opvattingen moeten kunnen ventileren. Sharing en liking van politieke berichten zouden niet verboden mogen worden. ‘Dat is normaal gedrag op de social media. […] Mensen kunnen hun mening over politiek geven zolang ze de rechten of reputatie van andere mensen niet schaden. Pas wanneer ze informatie verspreiden die smadelijk is, moeten ze aangeklaagd worden.’

Het bericht over een mogelijke coup is volgens hem een zaak van algemeen belang. Het vormt geen gevaar voor de nationale veiligheid en is ook niet in strijd met de Computer Crime Act.

Foto: Oppositiepartij Democraten hield gisteren een rally op de Uruphong Intersection. Op het podium staan kopstukken van de partij. Ze riepen hun supporters op vandaag bij het parlement tegen het amnestievoorstel te protesteren.

– Tegen de vier verdachten van de moord op imam Yacob Raimanee van de Central Mosque in Pattani zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. De verdachten zijn geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden van de Chabang Tiko markt in Muang (Pattani). Op de beelden is te zien hoe de mannen van hun motorfiets afstapten en op de auto van de imam schoten.

Yacob’s dood komt als een grote schok voor de moslimgemeenschap. Hij steunde een vreedzame dialoog, bedoeld om een eind aan het geweld in de regio te maken. Yacob ontsnapte in 2010 aan een moordaanslag voor zijn huis. De schutters misten toen.

Agkhana Neelapaijit, voorzitter van de Working Group on Justice for Peace, heeft de religieuze leiders in de drie zuidelijke provincies opgeroepen niet stil te zitten maar zich uit te spreken tegen het gebruik van geweld. Ze zouden hun standpunt bekend moeten maken over groepen die geweld gebruiken om problemen op te lossen.

– Het kan niet als een verrassing komen: de uitspraak van de Bangkok South Criminal Court over de zes burgers die op 19 mei 2010 in Wat Pathum Wanaram (Bangkok) zijn doodgeschoten. Ze zijn gedood door soldaten die stelling hadden genomen op het BTS spoor bij station Siam. De rechtbank concludeert dat op basis van de richting van waaruit de kogels kwamen.

De rechtbank heeft geen bewijs kunnen vinden voor het verweer van legerofficieren dat de soldaten vanuit de tempel door vier ‘mannen in het zwart en militaire uniformen’ werden beschoten. Er is geen beeldmateriaal dat die bewering staaft. De rechtbank heeft ook geen bewijs kunnnen vinden voor de bewering van de autoriteiten dat er in de tempel wapens werden bewaard.

De slachtoffers hadden hun toevlucht in de tempel gezocht, nadat het leger begonnen was Ratchaprasong intersection te ontruimen, de lokatie die roodhemden wekenlang bezet hadden gehouden.

De moeder van een van de slachtoffers is tevreden met de uitspraak, maar ze vindt dat de samenleving nog moet eisen dat de echte schuldigen worden gestraft.

Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), zegt dat de DSI oud-premier Abhisit en Suthep Thaugsuban, destijds directeur van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES, het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand), gaat vervolgen.

Voor deze doden wel te verstaan, want de DSI heeft beiden al eerder aangeklaagd voor de dood van anderen. Het CRES heeft destijds het leger toestemming gegeven met scherp te schieten wanneer het werd aangevallen. Legerofficieren en soldaten worden niet vervolgd, want zij genieten immuniteit conform de strafwet, omdat ze orders van het CRES opvolgden.

– De slang die een week geleden brak en oorzaak was van de olielekkage voor de kust van Rayong, is door het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) in beslag genomen. Volgens DSI-hoofd Tarit Pengdith is de breuk wellicht te wijten aan slordigheid van werknemers. Die slang vormde de verbinding tussen een Griekse tanker en een boei. Via de leiding werd olie van het schip naar industrieterrein Map Ta Phut gepompt.

De DSI acht het mogelijk dat de leiding voor gebruik niet is geïnspecteerd. Ook houdt ze rekening met de mogelijkheid dat een werknemer de veiligheidskleppen na het ontstaan van de lekkage te laat heeft gesloten. Of dat de tanker te ver van de boei voor anker lag. De DSI komt met een definitieve conclusie nadat morgen gesproken is met de 14 (!) diensten, die zich met de lekkage bezighouden.

Enkele academici waaronder Thorn Thamrongnawasawat, een maritiem expert van de Kasetsart universiteit, vinden dat de regering het inmiddels schoongemaakte strand te snel openstelt voor toeristen. Volgens Thorn is meer informatie nodig over de toestand van het zeemilieu. Volgens een team van de universiteit is het ondiepwaterkoraal hump coral aangetast door de olie en is een deel al afgestorven. [Deze mededeling weerspreekt een uitspraak van de directeur van het Marine and Coastal Resources Department, dat de koraalriffen niet zijn aangetast. Zie Nieuws uit Thailand van maandag.]

– De regering gaat een proefproject opzetten waarbij 1 miljoen rai, nu nog in gebruik voor de rijstverbouw, wordt omgezet in suikerrietvelden. Het gaat om rijstvelden die in de omgeving van suikerfabrieken liggen. Volgens de Federation of Thai Industries is er in Asean een grote vraag naar suiker.

Het verbouwen van suikerriet kost 10.000 tot 12.000 baht per rai. De suikerriet kan na 18 maanden worden geoogst. Boeren kunnen 15.000 baht per rai verdienen tegen 800 baht bij rijst. De regering steunt de pilot met de betaling van rentes op leningen.

– Importeurs van babymelk producten is door de Food and Drug Administration (FDA) gevraagd details over hun producten te overleggen. De FDA wil de veiligheidsnormen verscherpen, nadat in de producten van het Nieuw-Zeelandse bedrijf Fonterra bacteriën zijn gevonden die botulisme kunnen veroorzaken. Inmiddels zijn de meeste producten door importeur Dumex van de schappen gehaald in Thailand. Van een verbod op de import van babymelk producten is nog geen sprake, zegt de FDA. Botulisme kan leiden tot verlamming van de gezichtsspieren en ledematen en in ernstige gevallen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

– Buitenlandse werknemers in de visserij krijgen geen werkvergunning (meer), wanneer hun werkgever geen arbeidscontract met hen afsluit. Doel van de maatregel is een eind te maken aan de mensenhandel. Het contract dient details te bevatten over salariëring, werktijden, accommodatie, welzijnsvoorzieningen enzovoort. Een standaardcontract is opgesteld door het Labour Protection and Welfare Department in samenwerking met de ILO.

– Bewoners in Uttaradit klagen over de stank die zilverreigers in tambon Thasao verspreiden. Sinds drie maanden bivakkeren er zo’n 10.000 vogels. De bewoners maken zich ook zorgen over de vervuiling van het water door de vogelpoep. Volgens de burgemeester zijn de vogels afkomstig van een gebied bij een legerkamp, maar zijn ze daar weggejaagd. Met vuurpijlen en brandende autobanden wordt geprobeerd de vogels uit hun nieuwe habitat te verjagen. De populatie zou al kleiner zijn.

– Zwaar weer wordt de komende vier dagen verwacht in tien provincies in het Zuiden met de bekende risico’s: aardverschuivingen en overstromingen. Kleine bootjes dienen niet uit te varen.

Economisch nieuws

– De Thaise economie is stevig, maar wanneer de politieke onrust en de wankele wereldeconomie te lang aanhouden, wordt die onvermijdelijk aangetast. Dit zegt gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand.

‘Alle betrokkenen dienen na te denken over het land. We moeten samenwerken om oplossingen voor het land te bedenken, omdat er vele uitdagingen aankomen. De politieke situatie hangt nauw samen met de binnenlandse bestedingen. Wanneer de politieke kloof groter wordt, krijgt het consumentenvertrouwen een knauw en neemt de koopkracht af’, aldus Prasarn.

De economie staat er thans goed voor, zegt Prasarn, waarbij hij wijst op de handelsbalans, buitenlandse reserves en de stabiliteit van financiële instituten, die voorzieningen hebben getroffen voor meer dan 100 procent van de huidige waarde van NPL’s (non-performing loans). Gemiddeld staan de NPL’s op 2 procent van de totale industrie en de BIS-verhouding (Bank for International Settlements) staat op 15,7 procent, aanzienlijk meer dan de vereiste 8,5 procent. [Geen idee wat hiermee wordt bedoeld.]

Prasarn zegt dat dankzij de sterke economie de hoge huishoudschulden nog geen probleem vormen, maar wanneer de economie verslapt, wordt de schuld wel een probleem. Daarom waarschuwt hij bedrijven voorzichtig te zijn en financiële instituten dienen hypotheekaanvragen, aanvragen voor persoonlijke leningen en aankopen op krediet strenger te beoordelen.

Areepong Bhoocha-oom, permanent secretaris van het ministerie van Financiën, is aanzienlijk optimistischer. Ondanks de politieke problemen is de economie gegroeid en hij is er zeker van dat die blijft groeien.

De Federation of Thai Industries maakt zich al sinds april zorgen over de politieke onrust. ‘Ik zou willen dat alle partijen helpen een asmosfeer te scheppen die gunstig is voor buitenlandse investeringen’, zegt voorzitter Payungsak Chartsutthipol. ‘Want wanneer we te traag zijn, zullen andere landen in Asean een voordeel behalen.’

– Nog meer Bank of Thailand. De bank heeft de commerciële banken gevraagd extra reserves aan te leggen vanwege de onzekere wereldeconomie en mogelijke toekomstige betalingsproblemen van mensen met schulden. Die reserves kunnen als buffer fungeren voor het geval een bank grote financiële verliezen lijdt. De extra reserves geven bovendien de ratingbureaus een positievere kijk op de Thaise banken.

De banken hebben in het eerste halfjaar al extra reserves aangelegd om hun financiële positie te verbeteren. Die voorzieningen hadden tot gevolg dat de nettowinst daalde. De Krungthai bank bijvoorbeeld trof een voorziening van 3 miljard baht, waardoor de totale reserves naar 5,77 miljard baht stegen. De lening-verlies dekkingsgraad steeg daardoor van 92,73 naar 104,36 procent.

In het tweede kwartaal zijn de bankleningen gegroeid met 12,8 procent op jaarbasis; in het eerste halfjaar boekten de banken een winst van circa 98 miljard baht. De NPL’s (non-performing loans) staan op 2,2 procent van het totaal uitgeleende bedrag.

Overigens zitten de commerciële banken nog steeds financieel stevig in het zadel. De zogeheten capital adequacy ratio is met 15,9 procent hoog, aanzienlijk meer dan de eis van 8,5 procent.

– Olie- en gasbedrijf PTT Plc gaat zijn olietransportnetwerk en installaties verbeteren. ‘We willen er zeker van zijn dat onze bedrijven nooit ongelukken hebben zoals dit’, zegt Parnpree Bahiddhanukara, voorzitter van de raad van bestuur, naar aanleiding van de olielekkage een week geleden voor de kust van Rayong. Alle bedrijven en dochterbedrijven, zowel in het buitenland als in Thailand, dienen hun veiligheidsnormen te verbeteren. De slang die zaterdag brak, zal vervangen worden.

‘De belangrijkste les die PTTGC moet leren uit dit ongeluk is risicomanagement. Vanaf nu worden bij al onze operaties speciale procedures ingevoerd. PTT en PTTGC hebben de opdracht gekregen om samen maatregelen te ontwikkelen die van Samet in de toekomst een van de schoonste eilanden maakt.’

De schoonmaakoperatie van Koh Samet is zo goed als afgerond en compensatiebetalingen hebben al plaatsgevonden. Deze week hoopt het bedrijf ze af te ronden en herstel van het milieu in de aangetaste gebieden begint binnenkort.

– Bangkok is vertrouwd met rampen maar omdat de ernst ervan toeneemt, neemt het vermogen van de stad om ze effectief te bestrijden af, zegt Apiwat Ratanawaraha, assistent-hoogleraar stedelijke en regionale planing aan de Chulalongkorn universiteit. Als voorbeeld noemt hij de overstromingen van 2011. Die ramp toonde duidelijk aan dat de stad geen totaalplan heeft en ook de veerkracht mist om met grote rampen om te gaan.

Twee steden doen het beter, zegt Apiwat. Met hulp van het door de Rockfeller Foundation gefinancierde Asian Cities Climate Change Resilience Network zijn beide steden projecten begonnen om de schok en spanning van rampen op te vangen.

In Chiang Rai wordt de Kok rivier hersteld, zodat die tijdens het regenseizoen overtollig water kan opvangen en tijdens het droge seizoen water opslaat. Een Resilience Learning Center fungeert tijdens een ramp als openbaar archief en schuilplaats.

In Hat Yai wordt geprobeerd de economische kosten voor bedrijven te reduceren door een waarschuwingssysteem en openbare informatie.

De 100 Resilient Cities Centennial Challenge van de Rockefeller Foundation heeft tot doel deelnemende steden te helpen om ‘zachter te falen’ en de mogelijkheid te bieden zich na een incident sneller te herstellen. Steden hebben nog tot 23 september om zich op te geven voor de Challenge.

– Eind december moet de nieuwe tijdelijke terminal op de luchthaven van Phuket operationeel zijn. De terminal gaat gebruikt worden voor internationale chartervluchten. De arriverende passagiers worden per bus naar de hoofdterminal vervoerd voor de paspoortcontrole en veiligheidscheck. Er komen tien check-in counters. De uitbreiding van de hoofdterminal moet midden 2015 klaar zijn. Naar verwachting verwerkt de luchthaven dit jaar 10,5 miljoen passagiers, terwijl de huidige terminal berekend is op 6,5 miljoen passagiers. De uitbreiding van de hoofdterminal brengt de capaciteit op 12,5 miljoen passagiers.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 augustus 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Update: De People’s Force for Democracy to Overthrow Thaksinism blijft vandaag in Lumpini, omdat tot nu toe slechts driehonderd mensen zijn komen opdagen. Taikorn Polsuwan zegt dat het wachten is op verse aanvoer uit de provincie, want het huidige aantal demonstranten is niet voldoende om druk op de regering uit te oefenen. Bovendien heeft de politie op veel plaatsen controleposten opgezet. ‘We zijn bezorgd over de veiligheid van onze mensen. Onze rally mag niet leiden tot een oproer.’

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Update 2: De demonstranten die met parlementsleden van oppositiepartij Democraten richting parlementsgebouw waren opgetrokken, hebben op verzoek van de parlementariërs rechtsomkeer gemaakt, toen ze op een politiecordon stuitten.
  De andere groep is in Lumpini gebleven omdat er niet voldoende demonstranten waren om een vuist te maken. We kunnen dus op dit moment vaststellen dat de demonstraties als een nachtkaars zijn uitgegaan.

 3. Franky R. zegt op

  @Dick van der Lugt,

  Als reactie op je opmerking…: “Gemiddeld staan de NPL’s op 2 procent van de totale industrie en de BIS-verhouding (Bank for International Settlements) staat op 15,7 procent, aanzienlijk meer dan de vereiste 8,5 procent. [Geen idee wat hiermee wordt bedoeld.]”

  Eigenlijk leg je het in het volgende stukje uit, wat dat betekent: “Overigens zitten de commerciële banken nog steeds financieel stevig in het zadel. De zogeheten capital adequacy ratio is met 15,9 procent hoog, aanzienlijk meer dan de eis van 8,5 procent.”

  Denk maar aan het gedoe rondom de dekkingsgraad van de Nederlandse pensioen. BIS is een instantie die bepaald heeft dat een bank genoeg eigen vermogen [tegenover vreemd vermogen] moet hebben om niet in de problemen te komen.

  De hoofdregel hiervan is dat een bank tegenover een hoeveelheid uitgeleend geld in beginsel 8% aan eigen vermogen moet aanhouden. Dit mag een lager percentage zijn indien de betreffende vordering door hypotheek gedekt is, of indien het een vordering op een [geaccepteerde] overheid betreft.

  Iets wat in 2008 geheel fout ging, omdat banken veel meer hadden geleend dan wel uitgeleend dan dat ze konden dragen.

  Verder lees ik je vertalingen uit de Thaise kranten graag…Erg leerzaam.

  Groetjes,

  Franky

  Dick: Bedankt voor je toelichting.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website