Het was deze week weer volop feest in het parlement, maar niet heus. Drie incidenten.

Woensdag werd een Democratisch parlementslid door de politie uit de vergaderzaal verwijderd. Hij had staan te schreeuwen tegen de kamervoorzitter omdat die geweigerd had hem het woord te laten voeren over twijfelachtige uitgaven van het parlementsbudget.

Donderdag gooide een collega-heethoofd een stoel in de richting van de voorzitter, ditmaal de tweede vice-voorzitter. Hij dacht dat die voortijdig een einde wilde maken aan een debat over de rubberprotesten. Zijn collega’s brachten hem tot bedaren. De stoelleuning raakte beschadigd.

Het incident eindigde ermee dat de Democraten de vergaderzaal uitstormden, omdat 27 van hen de mond was gesnoerd. De oppositiewhip zei dat ze niet langer deel van een Kamer kunnen uitmaken, die zich niets aantrekt van de zorgen van de mensen.

– Het lag in de lijn der verwachting: de Thai Farmers Association wijst de nieuwe garantieprijs voor paddy (ongepelde rijst) in het volgende seizoen af. Ze dreigt met protesten. De boeren willen dat de prijs hooguit naar 14.000 baht per ton zakt met een maximum van 400.000 baht per huishouden.

Het kabinet besloot dinsdag op advies van het National Rice Policy Committee de prijs in de hoofdoogst te handhaven op 15.000 baht en in de tweede oogst 13.000 baht te betalen met maxima van respectievelijk 350.000 en 300.000 baht. De regering verwacht in het seizoen 2013-2014 16,5 miljoen ton te kopen en heeft daarvoor een budget van 270 miljard baht uitgetrokken.

– Evenals 3G zal ook 4G met grote vertraging worden geïntroduceerd in Thailand. Waakhond NBTC heeft namelijk besloten True Move en Digital Phone een jaar uitstel te verlenen om hun 2G-spectrum in te leveren. De veiling van 4G wordt daardoor met een jaar vertraagd.

Volgens een researcher van het Thailand Development Research Institute loopt het land daardoor 160 miljard baht aan inkomsten mis. Zij zei dit vorige week in een tv-interview, waarop de NBTC een klacht wegens smaad tegen de academica en interviewster indiende. Maar die aanklacht wordt vermoedelijk ingetrokken, nadat media-organisaties dit een aantasting van de academische en persvrijheid hebben genoemd.

– Leerlingen van Prathom 3 (lagere school) en Prathom 6 gaan tussen 9 en 20 september onderworpen worden aan een nieuwe landelijke leesttest, ontwikkeld door het Office of the Basic Education Commission (Obec). De test, die begrip en uitspraak meet, biedt onderwijzers een handvat om speciale aandacht aan zwakke broeders te besteden.

Een optimistische Obec secretaris-generaal zegt dat, als alles goed gaat, elke leerling van Prathom 3 en 6 aan het eind van het volgend semester of rond mei volgend jaar goed kan lezen. En wie zijn wij om hem tegen te spreken gezien de discussie op Thailandblog over Gringo’s stelling.

– Gevraagd naar commentaar op de ranking van Thailand in een onderzoek van het World Economic Forum (Thailand heeft de slechtste onderwijskwaliteit van acht Aziatische landen), zegt minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) dat het ministerie opnieuw gaat proberen om van onderwijsvernieuwing een nationaal agendapunt te maken. In tegenstelling tot een lector van de Chulalongkorn universiteit heeft hij geen vragen over de methodologie van de ranking. Volgens de lector is niet de onderwijskwaliteit gemeten, maar de opinie van Thais over het onderwijs.

– Vijfhonderd boswachters zijn gisteren begonnen korte metten te maken met illegaal geplante rubberbomen in bosreservaat Nern Perm (Phitsanulok). Onder het toeziend oog van fotografen en fotograferende collega’s ging de kettingzaag in de nog jonge boompjes, die er sinds 2008 zijn geplant. Volgens gegevens van het Royal Forest Department is in de provincie Phitsanulok sinds dat jaar 11.653 rai aan beschermd bosgebied illegaal in gebruik genomen.

– Wijlen Krirkkiat, voormalig president van de Bangkok Bank of Commerce (BBC), die in 1995 failliet ging, en zijn assistent zijn door het hooggerechtshof vrijgesproken van misbruik van een elektronische kaart om leningen van meer dan 30 miljoen baht goed te keuren. Ze hadden daarvoor toestemming moeten vragen aan het bankbestuur en de Bank of Thailand. Volgens de rechtbank en nu dus ook het hooggerechtshof heeft het OM niet overtuigend kunnen aantonen dat ze anderen wilden duperen.

Krikkiat werd eerder op zeven aanklachten tot 70 jaar gevangenisstraf veroordeeld, door het hooggerechtshof teruggebracht tot 20 jaar wegens verduistering van 1,22 miljard baht. Hij stierf in oktober vorig jaar.

De BBC ging in 1995 failliet met een schuld van US$3 miljard. Dat was een voorspel van het faillissement van 56 andere financiële instituten in de financiële crisis van 1997. De BBC had het wel erg bruin gemaakt door enorme leningen te verstrekken aan politici en stromannen voor speculatie met vastgoed en aandelen, bedrijfsovernames en andere doeleinden. In de zaak is voormalig BBC-adviseur Rakesh Saxena na uitwijzing uit Canada tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

– De regering heeft vier commissies in het leven geroepen die zich gaan buigen over de problemen met buitenlandse werknemers. Premier Yingluck, die gisteren een vergadering van betrokken diensten, NGO’s en internationale organisaties voorzat, zegt zich ernstig zorgen te maken over de levensomstandigheden van de migranten en andere verwante humanitaire problemen. ‘We moeten hen gezondheidszorg en gemak bieden.’

De minister van Volksgezondheid zegt dat de problemen, die variëren van mensenhandel, misdaad tot gezondheidskwesties, het gevolg zijn van hun illegale status, waardoor ze de illegaliteit ingaan. ‘De regering kan hen niet bereiken om hulp te verlenen. Om de problemen op te lossen, moeten we hen aanmoedigen om daaruit te komen, zodat we hen kunnen helpen.’

Naar schatting werken 2 tot 3 miljoen migranten in Thailand en dat aantal zal naar verwachting toenemen wanneer een begin wordt gemaakt met de geplande infrastructurele werken [waarvoor de regering 2 biljoen baht gaat lenen].

– De politie van Nong Khai gaat 105 Rohingya vluchtelingen uit een opvangcentrum overplaatsen naar elf politiebureaus, nadat daar woensdag rellen waren uitgebroken. De vluchtelingen eisten naar een derde land te worden gezonden en begonnen hekken om te trekken. De bewaking van het centrum werd vervolgens met honderd agenten en ambtenaren versterkt. Zeventien vluchtelingen zijn in de boeien geslagen. De Rohingya waren in februari in Nong Khai geplaatst vanuit het immigratiekantoor in Sadao (Satun). Ze hadden gedacht naar Maleisië te worden gezonden.

– De restauratie van de grote chedi van Wat Prayurawongsawas Worawihan in Bangkok is onderscheiden met de Award of Excellence van de Unesco Asia-Pacific Heritage Awards for Cultural Heritage Conservation 2013. Voor de onderscheiding waren 47 projecten in 16 landen aangemeld.

– In Pattaya is gisteren een speciale rechtbankkamer voor toeristenzaken geopend. Toeristen kunnen er terecht met klachten over oplichting, diefstallen, conflicten en ongelukken. Het kantoor is 24 uur per etmaal bezet; tolken zijn aanwezig. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sport en Toerisme worden zaken binnen een dag afgehandeld, tenzij ze gecompliceerd zijn. De eerste zaak is aangedragen door de nabestaanden van twee Chinezen die bij een speedbootongeluk om het leven kwamen. Ze vragen smartegeld.

– Een Russische man is gisteren gearresteerd nadat hij zondag een catamaran in Sattahip (Chon Buri) had gestolen en er mee was weggevaren. De boot dreef inmiddels stuurloos voor de kust van Phetchaburi, omdat de brandstof op was. De boot was gesignaleerd door vissers, die de politie waarschuwden. De man zei dat hij naar Indonesië en de Filippijnen had willen varen.

– Honderd leerlingen en leraren van de Taweethapisek school hebben gisteren voor het ministerie van Onderwijs het ontslag van hun directeur geëist. De directeur zou de drugsproblemen van leerlingen negeren. Verder heeft hij het schoolgeld verhoogd en tea money geïncasseerd van ouders in ruil voor toelating van hun kind tot de school. De problemen zouden zich al enkele jaren voortslepen.

– De Government Pharmaceutical Organisation (GPO) heeft toegegeven in juli per abuis medicijnen tegen congestive heart failure in de verpakking van medicijnen tegen hoge bloeddruk te hebben gedaan. Die zijn naar zeven ziekenhuizen gegaan. Vijf patiënten hebben het verkeerde medicijn gekregen, maar die hebben er geen nadelige gevolgen van ondervonden, aldus de GPO.

– De database van het Internal Trade Department is gisterochtend korte tijd gehackt geweest. De homepage was vervangen door een pinguïn en de server crashte. Volgens bronnen was de aanval gericht op de permanent secretaris van het ministerie vanwege haar commentaar op prijsverhogingen. Ze noemde de zorgen daarover niet meer dan ‘een gevoel’.

Commentaar

Bangkok Post constateert in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag een enorme discrepantie tussen de steun die de rijstboeren in het Noorden, de Central Plains en Noordoosten krijgen en de rubberboeren. Voor de steun aan de rijstboeren heeft de regering 270 miljard baht over; voor de steun aan de rubberboeren 30 miljard baht, bestaande uit een subsidie van 1.260 baht per rai aan 900.000 kleine planters, 5 miljard baht aan leningen voor de verwerking van ruwe rubber en 15 miljard baht aan leningen voor de aankoop van machinerie. Vergelijk dat eens met de 15.000 baht die rijstboeren handje-contantje krijgen voor een ton paddy.

Bovendien wijst de krant erop dat de export van rijst is ingezakt als gevolg van de hoge garantieprijs die de regering betaalt, terwijl vorig jaar rubber het nummer 1 exportproduct was, goed voor 250 miljard baht, overigens 50 miljard minder dan het jaar ervoor.

Het argument dat de regering hanteert om de rubberprijs niet te ondersteunen, snijdt geen hout. De regering zegt de markt niet te willen verstoren, maar dat doet ze in het geval van rijst wel. Teleurstellend noemt de krant de weigering van minister Kittiratt Na-Ranong om naar het Zuiden af te reizen. Dat is ‘ongepast’ voor een minister met rubber in zijn portefeuille.

Ten slotte doet de krant een oproep aan beide partijen om water bij de wijn te doen. Ze noemt de weg- en spoorblokkade van de rubberboeren ‘onacceptabel en ongerechtvaardigd’. Die veroorzaken te veel overlast voor veel onschuldige mensen. Volgens BP is een compromis niet onmogelijk. En de regering moet zich eens goed achter de oren krabben of haar populistisch agrarisch beleid moet worden voortgezet.

– Nog een commentaar over dezelfde problematiek, nu van Wichit Chantanusornsiri, verslaggever economie bij BP. Hij vindt het niet gek dat de boeren elke keer naar de regering rennen wanneer ze met een prijzencrisis worden geconfronteerd, want de boeren worden al jaren vertroeteld. Dat weerhoudt hen er ook van hun productie te verbeteren, zowel kwalitatief als kwantitatief, of over te stappen op andere producten met betere vooruitzichten.

Het wordt tijd, schrijft Wichit, dat de boeren en de regering de comfort zone verlaten door meer aandacht te besteden aan agrarische hervormingen. Maar hij heeft er een hard hoofd in of dat ook gebeurt, want het is gemakkelijker om geld in de sector te pompen en kortetermijn politieke winst te boeken dan de landbouwsector te hervormen wat langer dan een regeringstermijn duurt.

– In een analyse in de krant van vandaag analyseert Nauvarat Suksamran de opstelling van de regering als een verdeel-en-heers taktiek. De boeren in het Noorden en Noordoosten gaan immers akkoord met de aangeboden subsidie van 1.260 baht per rai en ze hebben afgezien van het geplande landelijk protest op 30 augustus. Zonder steun van hen zijn de zuidelijke boeren geïsoleerd en is hun onderhandelingspositie verzwakt.

Volgens Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit worden de boeren beïnvloed door oppositiepartij Democraten. Tegen zes Democratische parlementsleden is zelfs een klacht ingediend wegens terrorisme en bedreiging van de nationale veiligheid. Arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd tegen zes protestleiders.

Politiek gezien valt er voor de regering weinig winst te behalen. Het Zuiden is een Democratisch bolwerk. Bij de laatste verkiezingen gingen 50 van de 53 districtszetels naar de Democraten, Pheu Thai haalde er geen een.

Rong Boonsuayfun van de Walailak universiteit in Nakhon Si Thammarat, die een studie heeft gemaakt van de rubberprijs, waarschuwt de regering. ‘Omdat de regering geen oog heeft voor de ontberingen van de rubberboeren, wordt de spanning opgebouwd en die zou tot uitbarsting kunnen komen.’ Ook hij wijst op de discrepantie tussen de steun aan de rijst- en de rubberboeren.

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten gaat een impeachment procedure beginnen tegen Senaatsvoorzitter Nikom Wairatpanich. Nikom sloot woensdag de vergadering van het parlement, alhoewel slechts 7 van de 57 Democraten, die het woord wilden voeren over artikel 5 van het wijzigingsvoorstel voor de verkiezing van de Senaat, die gelegenheid hadden gekregen. Dat artikel maakt een eind aan het verbod voor familieleden van parlementsleden om zich voor de Senaat te kandideren.

Het curieuze van de actie van de Democraten is dat het verzoek om impeachment de Senaatsvoorzitter moet passeren en dat is – juist, ja – Nikom. Wanneer Nikom het verzoek accepteert, moet hij het doorsturen naar de National Anti-Corruption Commission (NACC).

Nikom zegt zich van geen kwaad bewust te zijn omdat de oppositie herhaaldelijk overbodige opmerkingen maakte. Hij heeft toegezegd het verzoek door te spelen naar de NACC.

De oppositiewhips kiezen een ander pad; zij gaan een verzoekschrift indienen bij het Constitutionele Hof. Volgens hen is het wijzigingsvoorstel in strijd met de grondwet.

Verder hebben 114 Democratische parlementsleden en senatoren het Constitutionele Hof gevraagd zich uit te spreken over de begroting 2014. Die zou ook in strijd met de grondwet zijn. Het gaat daarbij om bezuinigingen op de budgetten van enkele onafhankelijke organisaties [die regeringspartij Pheu Thai aan banden wil leggen].

[Toelichting van DvdL: Het lijkt een kinderachtig gedoe allemaal, maar in feite is een harde machtsstrijd aan de gang tussen regeringspartij Pheu Thai, die de absolute meerderheid in het parlement heeft, en de oppositie, die elke kans aangrijpt om nog enige invloed uit te oefenen.]

Economisch nieuws

– De nieuwe tariefstructuur van alcoholaccijnzen is oneerlijk omdat de tarieven van sommige categorieën veel lager dan andere zijn, alhoewel de alcoholpercentages gelijk zijn. Maar Somchai Pulsawas, directeur-generaal van de Accijnsdienst, is het niet eens met deze kritiek van onder anderen Sudhabodi Sattabusya, vice-president van Boonrawd Brewery, de producent van Singha-producten. De nieuwe tarieven hebben tot doel de concurrentiepositie van Thaise producenten tegenover importeurs te versterken.

De nieuwe methode berekent de accijns op basis van de laatste ex-BTW groothandelsprijs in plaats van de fabrieksprijs. Voorheen werden geïmporteerde dranken aangeslagen op basis van de CIF-prijs (costs, insurance and freight), maar vaak werd lager aangifte gedaan zodat minder accijns hoefde te worden afgedragen. Daardoor hadden importdranken een voordeel boven in Thailand geproduceerde dranken.

Sudhabodi stelt daar tegenover dat hij geen idee heeft hoe goed de groothandel zijn kosten berekent. ‘Als een groothandelaar daar niet goed in is, moeten wij meer betalen op basis van wat hij aangeeft. Hoe kunnen we dan met onze producten concurreren?’

Een leidinggevende van een bierbrouwer wijst erop dat bier met 48 procent accijns wordt belast en gedistilleerd met 4 procent, terwijl de hoeveelheid alcohol per liter 100 procent alcohol niet veel verschilt. ‘We moeten de producenten daarvan [Thai Beverage] niet beschermen, want het hoge alcoholpercentage is verantwoordelijk voor veel verkeersongelukken.’

– De schappen in winkels in het Zuiden beginnen leeg te raken als gevolg van de weg- en spoorblokkade in Nakhon Si Thammarat, die al meer dan een week duurt. De Land Transport Federation of Thailand zegt dat binnenkort ook de levering van LPG en NGV stagneert. Ook het vervoer van producten uit de regio naar andere delen van het land ligt stil. Transportbedrijven zoeken nu alternatieve routes, maar daardoor nemen de vervoerskosten toe.

Ladingen bestemd voor Maleisië kunnen niet verscheept worden en wanneer de luchthaven van Surat Thani wordt geblokkeerd door de rubberboeren lijden ook het toerisme en hotels schade. Volgens de Thai Logistics Service Providers Federation wordt dagelijks een verlies van 300 à 400 miljoen baht geleden. De vervoerders roepen de regering op een eind aan de blokkades te maken.

– Nog steeds hanteren telefoonmaatschappijen een vervaldatum op prepaid telefoonkaarten, terwijl dat al lang verboden is. Anupap Tiralap (’independent analyst’) roept gebruikers op om bij de bestuursrechter een klacht tegen waakhond NBTC in te dienen. De NBTC verwaarloost volgens hem haar statutaire taak de providers op hun vingers te tikken.

De vervaldatum is in strijd met internationale regelgeving en met de Telecommunications Business Act van 2006. Thailand telt 80 miljoen mobieltjes, 90 procent van de bellers gebruikt een prepaid regeling (kaart of online). Volgens Anupap verdienen de telefoonmaatschappijen 86,4 miljard baht per jaar aan ongebruikt beltegoed.

– De Purple Line komt 2 jaar later klaar dan gepland, zegt Bangkok Metro Plc. Over 40 maanden rijdt de metro tussen Bang Sue en Bang Yai. De lijn meet 23 km en heeft 16 stations. De eerste ondergrondse metro ging in 2004 rijden tussen Hua Lamphong en Bang Sue.

– Het Monetary Policy Committee, dat elke maand de policy rate vaststelt (het tarief waarvan de banken hun rentetarieven afleiden), maakt zich zorgen over niet afgeloste autoleningen en car-for-cash leningen [?] nu de huishoudschulden toenemen. Dit blijkt uit de notulen van de MPC-vergadering van 21 augustus. De wanbetalingen hebben gevolgen voor de prijs van tweedehands auto’s, de waarde van het onderpand en potentiële leners.

Ik las in het bericht dat een significant deel van de leningen voor nieuwe auto’s wordt afgesloten door dealers in plaats van de kopers. Wat daarvan het effect is, is me niet duidelijk. Verder stelt het bericht dat spaarcoöperaties beter gecontroleerd dienen te worden. Ze vallen niet onder de kredietregels van de centrale bank, terwijl ze aanzienlijke bedragen aan ambtenaren hebben uitgeleend. Als dat niet een lijk in de kast is, en dat geldt ook voor leningen bij geldwoekeraars. Twee cijfers die buiten de officiële statistiek blijven.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 september 2013”

  1. cor verhoef zegt op

    De heethoofderigheid van deze kinderen in lichamen van volwassenen valt terug te voeren naar de manier waarop ze zijn opgevoed. Jongetjes zijn in de ogen van moeders, kleine prinsjes, die maar een keer met hun voet hoeven te stampen, of met iets te gaan gooien, en ze krijgen hun zin. Veertig jaar later zijn ze geen steek veranderd en gedragen ze zich nog steeds zo. Meiden worden heel anders opgevoed, strakker gehouden en vrouwen zullen dus ook niet snel dergelijk gedrag vertonen in het parlement. Al met al een pathetische vertoning van de ‘geachte afgevaardigden’.

  2. egon wout zegt op

    Eindelijk kan ik Bangkok Post complimenteren : hun analyse van de ondersteuning van de rijstboeren versus rubber”boeren” is hoopgevend. Eveneens ben ik uiterst verheugd over het commentaar van Wichit , die verwoordt wat ik al jaren roep. Nu nog een editor voor Post Bag , die niet meer censureert en dan kan ik weer met genoegen Bangkok Post lezen zonder irritatie, hoewel de samenvatting van Dick uitstekend is. De heethoofdigheid der politici heeft een kern van ernst. Het toelaten tot de senaatsverkiezingen van familieleden en partijgangers brengt nog meer in discrediet de onafhankelijkheid van instanties waarvan de leden door de senaat worden benoemd. In mijn provincie betekent toelating bv. dat 1 familie de macht in handen zal krijgen. Ik kan mij zeer goed de frustaties der democraten voorstellen , die totaal worden genegeerd hoe goed sommige commentaren ook zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website