Ik had altijd het beeld van een Big balpen voor ogen wanneer ik over een pen gun schreef, maar dankzij een foto in de krant weet ik nu hoe ze eruit zien. De foto toont de vuurwapens, die bij invallen op 26 plaatsen in het land in beslag zijn genomen.

De maker, een 26-jarige man, is gearresteerd in zijn woning in Sri Don Chai (Chiang Rai). Hij verkocht de pennen via het internet. Een jongen van 17 die vanuit Prachuap Khiri Khan de pennen verkocht, is al eerder aangehouden. Hij liep tegen de lamp in een undercover operatie. De afgelopen twee maanden zou hij vijftig pennen hebben verstuurd.

Verder maakt het bericht melding van de arrestatie van twintig verdachten, maar details ontbreken. De pennen zijn vooral populair bij gevechten tussen studenten van rivaliserende beroepsopleidingen.

– De tweedejaars studente van de Princess of Natadhiwas universiteit in Narathiwat, die zondag na een beschieting in coma was geraakt, is gisteren overleden. Zo’n vijfhonderd studenten, docenten en veiligheidspersoneel woonden ’s middags de rituele wassing bij in de Bang Por tempel in Muang. De studente werd in haar hoofd geraakt toen ze samen met drie vriendinnen op de motorfiets terug naar hun studentenflat reden na het volgen van colleges.

In reactie op de aanslag vergaderden gisteren vertegenwoordigers van de universiteit, leger, politie en lokale autoriteiten over verscherping van de veiligheidsmaatregelen.

Een EOD-team heeft gisteren in Sungai Padi (Narathiwat) tijdig een bom onschadelijk gemaakt door de hogedrukwaterspuit erop te zetten. De zelfgemaakte bom was geplaatst in een rioolpijp bij het gemeentekantoor van To Deng. Getuigen hebben gezien dat twee mannen de bom achterlieten, terwijl ze net deden of ze aan het plassen waren. De bom werd ondekt door arbeiders die er aan een nieuw rioolstelsel werken.

– Twee personen worden na een zware explosie in een huis in Doi Tao (Chiang Mai) vermist. Tien huizen en twee voertuigen raakten beschadigd. In het pand lag een grote hoeveelheid potaschloraat opgeslagen, dat gebruikt wordt bij de productie van gedroogde longan (een vrucht).

– Tien gouverneurs en burgemeesters van Asean-hoofdsteden vergaderen drie dagen in Bangkok over nauwere samenwerking. De gesprekken gaan voornamelijk over toerisme, een sector die een belangrijke economische impuls moet gaan leveren wanneer de Asean Economic Community eind 2015 van kracht wordt. De heren [want dames zijn er niet bij] hebben al afgesproken het toerisme tussen de landen van Asean te bevorderen.

Andere gespreksonderwerpen zijn gezamenlijke projecten op het gebied van drugsbestrijding, samenwerking bij transnationale en cyber misdrijven, management van natuurrampen, gezonde levensstijlen en programma’s op het gebied van HIV/Aids. Vandaag is de laatste vergaderdag.

– Thailand, Myanmar, Laos en China hebben afgesproken de krachten te bundelen bij de bestrijding van drugssmokkel over de Mekong. En dat is hard nodig want naar schatting wordt 80 procent van de gesmokkelde narcotica niet onderschept. De Mekong is voor drugssmokkelaars de belangrijkste route. De gezamenlijke missie begint volgende maand. Elk land neemt een bepaalde sectie van de rivier onder zijn hoede.

Volgens Permpong Chaowalit, directeur-generaal van het Office of the Narcotics Control Board, is de drugsbestrijding moeilijk omdat de smokkelaars oevergebieden die worden verdedigd door gewapende groepen, als overslagpunt gebruiken. Als voorbeeld noemt hij plaatsen in de deelstaat Shan (Myanmar) die worden bezet door Wa en Kokang etnische groepen.

In Thailand concentreert de smokkel zich in de afgelegen districten Chiang Saen en Chiang Kong (Chiang Rai). Andere veel gebruikte smokkelroutes bevinden zich in het Noordoosten.

– Na een achtervolging zijn vijf Vietnamezen in Long (Phrae) aangehouden. In hun voertuig vond de politie 76 kilo van het kostbare beschermde agarhout (kritsana). Dat hadden ze gekapt in nationaal park Wiang Kosai (Phrae). De Vietnamezen gingen er in hun wagen vandoor toen ze gemaand werden te stoppen. Daarna vluchtten ze te voet, maar zelfs dat baatte niet.

– De politie is van plan het callcentrum 191 te gaan uitbesteden. Dit telefoonnummer kan in geval van nood worden gebeld, maar er zijn veel klachten over. Telefoontjes worden niet beantwoord of doorgeschakeld naar agenten die zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor de geuite klacht.

– De commissie die de nieuwe grondwet gaat schrijven (CDC, Constitutional Drafting Committee) heeft gisteren bij de Emerald Buddha in Wat Phra Si Wattana en bij de City shrine plechtig beloofd haar taken ‘eerlijk en onpartijdig’ uit te oefenen in het belang van de bevolking (foto homepagina). Daarna trok ze naar het parlement om in een informeel samenzijn met elkaar kennis te maken. De commissie bestaat uit 36 leden. Thans is een beknopte grondwet van kracht, ter vervanging van de grondwet van 2007 die door de junta buiten werking is gesteld.

– Nog steeds wordt voor gezondheidsproducten reclame gemaakt, die kant noch wal raakt. De Foundation for Consumers telde in een recent onderzoekje onder 33 radiostations in tien provincies 103 radiospotjes waarin het effect van het product werd overdreven. Sommige producten zijn zelfs wettelijk verboden.

Enkele voorbeelden: door het gebruik van voedselsupplementen word je mooier en gaan je seksuele prestaties vooruit; dat soort onzin. Andere producten zouden elke aandoening kunnen genezen. En verder zijn er de bekende advertenties voor skin whitening (niet geheel zonder risico) en bestrijding van acne. Kopers worden gelokt met kortingen en bonussen.

De resultaten van het onderzoek gaan naar de Food and Drug Administration. Wanneer de FDA vaststelt dat een advertentie overdrijft, gaat de mediawaakhond NBTC het desbetreffende radiostation gelasten de reclame terug te trekken. Dat is onlangs al een keer gebeurd bij vier radiostations in Khon Kaen. De consumentenstichting doet tot januari een vervolgonderzoek.

– Volgende maand komt de Tha Namnon brug over de Chao Praya klaar, maar vraag me niet waar die brug ligt, want dat vermeldt het bericht niet. Wel dat tussen 2017 en 2031 negen nieuwe bruggen over de rivier worden aangelegd, maar dat wisten we al. De Kiakkai brug is een zorgenkindje vanwege de op- en afrit. Er gaan openbare hoorzittingen over gehouden worden. De aanleg van de negen bruggen kost 48,9 miljard baht.

– Vier spa’s [heten die dingen in het Nederlands ook zo?] in Phitsanulok hebben dinsdagavond bezoek gekregen van de politie. Niet om zich er te laten verwennen maar omdat ze ervan verdacht worden jongemannen seksuele diensten te laten verrichten.

De inval volgt op bekentenissen van jongens die in het park zijn aangehouden waar ze klanten oraal bevredigden. Die vertelden in een van de spa’s gewerkt te hebben. De seksdiensten in de spa’s kosten 400 tot 2.500 baht. Op Facebook adverteren ze ermee, met een speciale korting vandaag op Loy Krathong. Bij de invallen zijn pornografisch materiaal  (boeken, DVD’s, VCD’s) gevonden en items om methamphetamine te slikken [?].

– Tot slot nog een berichtje over de verkoop van de Rolls-Royce in Thailand. Ik kan u melden dat de wagens die 20 tot 31,9 miljoen baht kosten, gretig aftrek vinden. In 2012 telde Thailand 293 RR’s, dit jaar registreerde het Land Transport Department er al 345 tot september. Het nieuwste model is de Rolls-Royce Ghost Series II (29,9-31,9 miljoen baht). Hij is officieel gelanceerd in Thailand, dus portemonnee in de aanslag en op naar de showroom van de Millionaire Auto Sales and Services.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

De jacht op premier Yingluck

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website